|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
sq
Pridružen/-a: 27.06. 2012, 10:06 Prispevkov: 149 Kraj: Laško
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Spiridon
Pridružen/-a: 27.04. 2014, 21:04 Prispevkov: 72
|
Objavljeno: 01 Avg 2014 22:04 Naslov sporočila: |
|
|
Lepa zbirka, vendar pri fotografijah pogrešam opise kaj predstavljajo
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
|
vera
Pridružen/-a: 26.10. 2013, 18:47 Prispevkov: 196
|
Objavljeno: 03 Avg 2014 18:48 Naslov sporočila: |
|
|
Kako in s čim se je križal ta Jalapeno ne vem. Je lanska rastlina, plodovi pa niso "pravi".
V rasti malo zaostaja
Bolivian Rainbow
Jalapeno tudi zaostaja v rasti
_________________ vdova |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Spiridon
Pridružen/-a: 27.04. 2014, 21:04 Prispevkov: 72
|
Objavljeno: 03 Avg 2014 21:07 Naslov sporočila: |
|
|
vera je napisal/a: | Kako in s čim se je križal ta Jalapeno ne vem. Je lanska rastlina, plodovi pa niso "pravi". |
Če je to lanska rastlina, ki ste jo prezimili, potem "napačni" plodovi niso posledica kakšnega križanja v lanskoletni sezoni! Morebitno križanje bi bilo vidno šele, če bi sejali semena iz plodov te rastline...
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
|
sq
Pridružen/-a: 27.06. 2012, 10:06 Prispevkov: 149 Kraj: Laško
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Spiridon
Pridružen/-a: 27.04. 2014, 21:04 Prispevkov: 72
|
Objavljeno: 13 Avg 2014 21:32 Naslov sporočila: |
|
|
Matkurja kako malo semen imata! Potem se pa ljudje razburjajo, kako draga da so semena pri nekaterih prodajalcih... ;)
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
|
sq
Pridružen/-a: 27.06. 2012, 10:06 Prispevkov: 149 Kraj: Laško
|
Objavljeno: 13 Avg 2014 22:27 Naslov sporočila: |
|
|
Spiridon je napisal/a: | Matkurja kako malo semen imata! Potem se pa ljudje razburjajo, kako draga da so semena pri nekaterih prodajalcih... ;)
LP |
hehe, je več olja kot pa semen ja _________________ http://www.chili-pepper.info/sl |
|
Nazaj na vrh |
|
|
grgr
Pridružen/-a: 28.03. 2010, 21:10 Prispevkov: 154 Kraj: Dolenjske toplice
|
Objavljeno: 14 Avg 2014 00:14 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi moj "jalapeno" to nikakor ni. Kupljenih je bilo 6 sadik, zdaj pa imam na njih kopiiico do 7 cm dolgih rdečih, navzgor obrnjenih feferonov.
Saj pečejo ko sam satan, vendar niso okusni kot jalapeno
Je pa zanimivo, da ta "jalapeno" bolje dela v rastlinjaku, kajenski poper pa zunaj (če je slednje sploh samostojna sorta). |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tigrček
Pridružen/-a: 01.12. 2012, 17:32 Prispevkov: 359 Kraj: videm dobrepolje
|
Objavljeno: 15 Avg 2014 12:42 Naslov sporočila: |
|
|
ker o čiliju malo vem, me zanima kaj storiti z njim ko je zrel, ali ga posušim ali kaj in kdaj vem, da je zrel, raste mi čudovito.Polno vijoličnih sadežev. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Spiridon
Pridružen/-a: 27.04. 2014, 21:04 Prispevkov: 72
|
Objavljeno: 15 Avg 2014 23:55 Naslov sporočila: |
|
|
tigrček je napisal/a: | ker o čiliju malo vem, me zanima kaj storiti z njim ko je zrel, ali ga posušim ali kaj in kdaj vem, da je zrel, raste mi čudovito.Polno vijoličnih sadežev. |
Zreli čiliji so običajno rdeči. Kaj potem z njimi? Kakor kdo...
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pajo
Pridružen/-a: 20.03. 2013, 07:06 Prispevkov: 172 Kraj: LJ
|
Objavljeno: 17 Avg 2014 12:53 Naslov sporočila: |
|
|
tigrček je napisal/a: | ker o čiliju malo vem, me zanima kaj storiti z njim ko je zrel, ali ga posušim ali kaj in kdaj vem, da je zrel, raste mi čudovito.Polno vijoličnih sadežev. |
Ko je zrel ga poješ. Lahko ga posušiš,daš v olivno olje ali pa v kis. Kar ti paše. Delaš omake mogoče... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
vera
Pridružen/-a: 26.10. 2013, 18:47 Prispevkov: 196
|
Objavljeno: 21 Avg 2014 18:23 Naslov sporočila: |
|
|
... _________________ vdova
Nazadnje urejal/a vera 23 Apr 2015 22:37; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tigrček
Pridružen/-a: 01.12. 2012, 17:32 Prispevkov: 359 Kraj: videm dobrepolje
|
Objavljeno: 24 Avg 2014 09:59 Naslov sporočila: |
|
|
Kako ga pa posušiš,a na soncu, ali ga prej narežeš, daš semena ven.Kako ga shraniš |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Spiridon
Pridružen/-a: 27.04. 2014, 21:04 Prispevkov: 72
|
Objavljeno: 25 Avg 2014 21:14 Naslov sporočila: |
|
|
tigrček je napisal/a: | Kako ga pa posušiš,a na soncu, ali ga prej narežeš, daš semena ven.Kako ga shraniš |
Feferončki (čiliji) se nikdar ne sušijo na soncu, temveč na zračnem in senčnem mestu!
Običajno se takšni, ki imajo tanko steno (Tabasco, Chayene in podobni) enostavno kar celi nanizajo na vrvico, ter obesijo nekam pod streho, na prepih.
Malce večji problem je z onimi, ki imajo debelejše stene (Rocoto, Jalapeño in podobni), ker radi splesnijo ali pa kar zgnijejo, če jih skušamo sušiti cele. Tovrstne običajno prerežemo na pol (ali na še manjše kose), jih očistimo semen in poskušamo posušiti na prepihu v senci, vendar uspeh ni zajamčen.
Mnogi gojitelji hudih paprikic ravno zaradi tega svoj pridelek raje sušijo kar v pečici štedilnika na kakšnih 80°C (vratca morajo biti seveda priprta, da je omogočeno izhajanje pare) ali pa v električnem sušilniku za sadje. Plodovi v tem primeru ne rabijo biti očiščeni semen, potrebno pa je zagotoviti dobro zračenje prostora, saj izhajajoči kapsaicin kar pošteno draži oči in dihala.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
|
sq
Pridružen/-a: 27.06. 2012, 10:06 Prispevkov: 149 Kraj: Laško
|
Objavljeno: 26 Avg 2014 07:50 Naslov sporočila: |
|
|
Čiliji, ki imajo zelo debele stene se sušijo zelo dolgo... če se jih suši v pečici ponavadi se prej spečejo, kot pa posušijo...
Že v sušilnici za sadje je potrebno veliko časa, da se posušijo... Najlažje se sušiti čilije s tankimi stenami, ki so suhi v parih urcah.
Pa še fajn je če so čiliji narezani na polovice saj je majn možnosti, da bo v notranjosti ostalo kaj vlage in bo čili začel plesnet. _________________ http://www.chili-pepper.info/sl |
|
Nazaj na vrh |
|
|
vera
Pridružen/-a: 26.10. 2013, 18:47 Prispevkov: 196
|
Objavljeno: 27 Avg 2014 08:51 Naslov sporočila: |
|
|
... _________________ vdova
Nazadnje urejal/a vera 23 Apr 2015 22:34; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Spiridon
Pridružen/-a: 27.04. 2014, 21:04 Prispevkov: 72
|
Objavljeno: 27 Avg 2014 09:59 Naslov sporočila: |
|
|
vera je napisal/a: | Tudi za čilije je prišel čas predelave: v kis.
|
Bodo vloženi v kis sortirani po vrstah, ali kar pomešani kot tukaj na fotografiji?
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
|
vera
Pridružen/-a: 26.10. 2013, 18:47 Prispevkov: 196
|
Objavljeno: 27 Avg 2014 12:20 Naslov sporočila: |
|
|
..... _________________ vdova
Nazadnje urejal/a vera 23 Apr 2015 22:37; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Spiridon
Pridružen/-a: 27.04. 2014, 21:04 Prispevkov: 72
|
Objavljeno: 27 Avg 2014 13:01 Naslov sporočila: |
|
|
Spoštovanja vredna količina vloženih paprikic!
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tigrček
Pridružen/-a: 01.12. 2012, 17:32 Prispevkov: 359 Kraj: videm dobrepolje
|
Objavljeno: 30 Avg 2014 15:59 Naslov sporočila: |
|
|
zdej mi je kapnilo,ko sem videl to sliko, da je tisto zeleno malo večje kot feferoni in manjše kot paprika, pri meni, verjetno čili, ali je to možno, sem dal sliko malo višje že gor, poznavalci na plano |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Vse o vseh rastlinah Seznam forumov
-> Zelenjava Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 12, 13, 14, 15, 16 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 12, 13, 14, 15, 16 Naslednja
|
Stran 13 od 16 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|