Vse o vseh rastlinah Seznam forumov Vse o vseh rastlinah
Za nas z zelenimi prsti ...
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Zelje - Brassica oleracea capitata
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Zelenjava
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
tiguan



Pridružen/-a: 01.06. 2010, 22:34
Prispevkov: 1059

PrispevekObjavljeno: 11 Jul 2013 09:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ljubljansko zelje

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
redlion



Pridružen/-a: 22.04. 2012, 10:25
Prispevkov: 1199

PrispevekObjavljeno: 11 Jul 2013 09:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Moje rusko vijolično zelje ima liste velike v premeru že preko 1m, glavice pa male kot pest. Se ga da kako spodbudit, da bi šel v glave ali bodo ostale majhne?
_________________
www.kiranhof.si
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
redlion



Pridružen/-a: 22.04. 2012, 10:25
Prispevkov: 1199

PrispevekObjavljeno: 12 Jul 2013 22:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pa še fotografija velikanov


_________________
www.kiranhof.si
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
tiguan



Pridružen/-a: 01.06. 2010, 22:34
Prispevkov: 1059

PrispevekObjavljeno: 25 Sep 2013 22:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zelje letos bo, belo predno bi mi popokal sem ga že zribal, enkrat v pozni jeseni, se ne mudi Wink pa bom kisal ljubljansko zelje.
Varaždinsko zelje sem ga imel 2 leti nazaj in mi je v jeseni začel pokat, kar pa ravno ni ok za kisanje, zaradi umazanije, gnitja.

Kako to počnem, lani je bil zelje vredu.

Zelje posekam in ga spravim na leseno prikolco, tam ga pustim kak teden, nato pa ga spucam in prerežem na pol, da stržen lahko zrežem. Zelje stehtam, da nebi preveč solil ali premalo, ker menda se pokvari. Ribam zunaj v 120l sod (bo zgleda premajhen), po plasteh, solim 1.5/2kg soli/100kg zelja. Sproti ga tlačim a ne premočno, na koncu pokrijem z leseno desko in nato dam kamen. Ta otežitev mora bit pravšnja a ne preveč, ker bi znal bit vulkan Laughing
Slišal sem tudi, da ne sme vmes priti kakšna drobtina kruha, nekateri dajejo vmes še dodatke, tudi cele glave a zaenkrat se držim klasičnega kisanja. Informacije sem dobil preko googla s kmetiji, izkušenj drugih a zelje je bil vredu.

Kako boste ostali to počel?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
valter



Pridružen/-a: 04.01. 2013, 14:20
Prispevkov: 1122
Kraj: Kras

PrispevekObjavljeno: 26 Sep 2013 11:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Podobno (mogoče kaj več soli)... samo zelja bo bolj malo ...suša...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tiguan



Pridružen/-a: 01.06. 2010, 22:34
Prispevkov: 1059

PrispevekObjavljeno: 25 Okt 2013 08:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ta teden bo potrebno pospravit zelje, letos imam ljubljanskega.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tiguan



Pridružen/-a: 01.06. 2010, 22:34
Prispevkov: 1059

PrispevekObjavljeno: 25 Okt 2013 08:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kolk časa pustite zelje v mirovanju pred ribanjem?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tiguan



Pridružen/-a: 01.06. 2010, 22:34
Prispevkov: 1059

PrispevekObjavljeno: 05 Dec 2013 22:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

V septembru sem zribal belo zelje in, ker je bila jesen občutno pretopla se mi je v kleti zelje pokvarilo, le tega je bilo malo in tudi sluz na vrhu se mora čistit 1x/teden ter dolit novo slano vodo v nasprotju se pokvari

V začetku novembra sem kisal zelje, glavnino, tega je bilo kar precej saj sem cel dan ribal in temperatura je bila okoli 15-18 stopinj celzija, zdaj malo manj upam da ta bo vredu. Tud sluz se ne nabira tako hitro.

Kot zgleda se je potem septembrsko zelje pokvarilo, barva je bila vredu, črvst le vonj ni bil prav prijeten, v kozarcih pa je skepelo.

V tem sem 2 leto, se bom že kaj naučil za prihodnja leta.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tiguan



Pridružen/-a: 01.06. 2010, 22:34
Prispevkov: 1059

PrispevekObjavljeno: 15 Feb 2014 23:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sveže zelje je še na voljo, imam ga zunaj pod streho, medtem ko tisti v kleti je romal v smeti (dve zgniti glavi), tu pa sem kakšn storž požene, drugače pa mi je to zelje veliko boljše za jest, kot pozno jesensko.
Se splača sadit zelje, da ne omenjam kaj vse je prestalo, skoraj se je na njivi posušil, slana, malo snega, nič mu ne pride do živega.
Za shranjevanje sem uporabil SAMO zelo trde zbite glave ljubljanskega zelja, tiste manj zbite sem zribal.
Med solato dodamo tudi domači motovilec, ki sem ga posejal v septembru, kar vmes med paradižnikom. Ko sem potem v jeseni pospravljal ven paradižnik in količke sem samo spodaj s škarjem preščipnil paradžnikovo steblo in ven spulu količek. Motovilec kljub velikosti v rastlinjaku ne bo šel v cvet v času zime, sprotno rezanje, tud če pomrzne mi čez dan v rastlinjaku naraste temperatura. Letos je bila bolj topla zima, zato je bil res velik. Tam aprila pa BUM gre takoj v cvet.
Letos, ko bo september ga sejem takoj v začetku meseca, sejem pa sorte, ki ima večje liste in je MANJ odporno na mraz, holandski.
Prezimi tako še kak por, hren Wink ostalo pa ne.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zuf



Pridružen/-a: 05.01. 2008, 01:52
Prispevkov: 2449
Kraj: Vitanje in Litija

PrispevekObjavljeno: 19 Feb 2014 13:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hej, mi zelje hranimo v 10L vedrih, ki imajo pokrov za nepredušno zaprtje.
Vedra dobimo v dijaških domovih, v vedrih dobijo mleko.
Če maš veliko, lahko probaš kar v sodu s primernim pokrovom.
Fora je v tem, da naribaš, posoliš, premešaš, daš v posodo (vedro, sod, karkoli lahko kasneje neprodušno zapreš) uscano zelje dobro natlačiš v posodo, tako da je na vrhu približno centimeter tekočine in pustiš tri dni priprto na približno 18 stopinj.
Po treh dneh odstraniš pene z vrha, še malo dodatno natlačiš in nepredušno zapreš.
Že po enmu tednu lahko začneš jest, lahko sproti vzameš kolikor rabiš, lepo nazaj potlačiš in nazaj zapreš.
Ni šans, da se pokvari, ne rabiš menjat vode in drug stvari počet.
Lp.
Pa lepo sezono tiguan, zdaj sem v podobni situaciji kot ti, kmetija, najem... Smile
Se mogoče kdaj vidmo pa spoznamo.
_________________
zemlja, voda, sonce, zrak, svoboda
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tiguan



Pridružen/-a: 01.06. 2010, 22:34
Prispevkov: 1059

PrispevekObjavljeno: 19 Jul 2014 12:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Na zelju sem zasledil prve gosence, pošprical sem jih s sodo in drug dan ni bilo več živih gosenc, sode je potrebno malo več dat in dobro pošpricat zelje, velik boljš kot uporabit kemijo.

P.s. Na 10l vode sem dal 4 žlice sode. Ker če bi dal samo 1-2 žlici s kupčkom zgleda ne zaleže.
Sem še na tekočem možno, da se bodo še pojavle saj drug teden obetajo slabo vreme ves teden Confused

P.s.2
Če zelje ne bo vredu me niti ne bo razočaralo, sam da se te kemije znebim. S kemijo sem za vselej zaključil...sam še soda.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
cinija



Pridružen/-a: 19.09. 2013, 20:13
Prispevkov: 582
Kraj: okolica Žalca

PrispevekObjavljeno: 19 Jul 2014 14:15    Naslov sporočila: Kislo zelje Odgovori s citatom

Zuf pozdravljen.
Letos bom jaz zelje naribala doma. Sem ga kar precej posadila in če bo ratal, ga bom kisala.
Do sedaj sem hodila na eno kmetijo, ki se ukvarjajo tudi z zeljem in sem ga kupila ta ajmer od mleka v prahu. Ko sem ga začela jemat ven, mi je začel plesnit zgoraj. Potem sem to očistila in dala na vrh vrečo z vodo. Tako pa je ostalo lepo. Ti praviš, da se ti fino drži. A tudi potem ko ven jemlješ, ali se ne naredi taka smetana? Hvala za odgovor in
lp cinijja
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tiguan



Pridružen/-a: 01.06. 2010, 22:34
Prispevkov: 1059

PrispevekObjavljeno: 19 Jul 2014 21:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz zelje kisam pozno v jeseni in nikakor ne v septembru, ko so kleti še gorke, tako je v jeseni v kleti tam okol 10-15°C mogoče več/manj, kasneje decembra pa okrog 10°C. Zelje tlačim tolk časa da sam od sebe da vodo, obtežim ga in ga potem hodim gledat 2x/dan, ker če ga preveč obtežiš ni dobr, če premal pa lahko ven vse skupaj porine. Mislim, da je okrog 20%, tako da kr ornk 2 skale dam, ki sem ju dobil v reki, okrogli.

PO nekaj tednih, ko je zelje kislo, jemam ven potem pa dolijem vodo, tu nisem skop, ampak 10l+, če je umazano pa tud 2x to storim, 2-3x mesečno ga čedm. Ne pozabm dat nekaj soli v vodo in prekuhat. Še danes imam zelje, ampak kot tak zelje je samo osnova ga je treba znat skuhat.

Zdele bolj mal paše, ker je druga zelenjava bolj okusna.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tiguan



Pridružen/-a: 01.06. 2010, 22:34
Prispevkov: 1059

PrispevekObjavljeno: 23 Jul 2014 22:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zelje ponovno pošprical s sodo je kr v navadi, da se pod naravno mora večkrat špricat.

Milo je naravno tisto najdražje iz Špara v kocki, soda se dobi 0.5kg.

Na zelju ni vidnih znakov, da bi soda, olje, milo škodovalo zelju, vseeno je to mnogo boljše početje, kot uporabit strup proti gosencam,
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tiguan



Pridružen/-a: 01.06. 2010, 22:34
Prispevkov: 1059

PrispevekObjavljeno: 29 Avg 2014 12:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ljubljansko zelje, odličen za solato, tud če prej pade sneg, ni nobenega problema, slana ni problema:

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mravlja



Pridružen/-a: 27.11. 2013, 13:57
Prispevkov: 3

PrispevekObjavljeno: 15 Okt 2014 08:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Živjo tiguan ,imaš zelo lep nasad zelja pa me zanima če si sam pridelav seme ali si ga kupil v semenarni
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tiguan



Pridružen/-a: 01.06. 2010, 22:34
Prispevkov: 1059

PrispevekObjavljeno: 26 Okt 2014 23:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Imam letošnje seme od spomladi, ampak ga raje kupim v paklcih...smo že doživel, da so nam dal iz drugih vasi seme potem pa zelje ni naredu glave al samo pol/pol.

Zelje ne sme dobit sneg, ker potem tud ni več primeren za ribanje.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mravlja



Pridružen/-a: 27.11. 2013, 13:57
Prispevkov: 3

PrispevekObjavljeno: 10 Nov 2014 17:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zelo lep pridelek ,če ni vskrivnost sorte ki jo imaš na sliki ,men so ga letos pojedli neki prav posebni hroščki imajo rumeno in sivo barvo .
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tiguan



Pridružen/-a: 01.06. 2010, 22:34
Prispevkov: 1059

PrispevekObjavljeno: 10 Nov 2014 20:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ljubljansko zelje.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mravlja



Pridružen/-a: 27.11. 2013, 13:57
Prispevkov: 3

PrispevekObjavljeno: 14 Nov 2014 18:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Zelenjava
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Naslednja
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Naslednja
Stran 8 od 9

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.