|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Sabur
Pridružen/-a: 17.03. 2009, 09:00 Prispevkov: 2540 Kraj: 127.0.0.1
|
Objavljeno: 20 Jul 2009 09:08 Naslov sporočila: Recepti: solate |
|
|
Odpiram temo, ki jo pogrešam na tem forumu ali ne vidim.
Predlagam, da tu napišemo recept za pripravo različnih solat, zlasti za zimnico.
Najraje bi videl, to kar sami pridelamo in ne COPY-PASTE z drugih spletnih straneh. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 05.01. 2008, 01:52 Prispevkov: 2449 Kraj: Vitanje in Litija
|
Objavljeno: 20 Jul 2009 22:01 Naslov sporočila: |
|
|
Svež trpotec, cvetovi ognjiča in kapučink, kreša, solata. Na vrhu bučno olje in limonin sok. Količine po želji. To je zdajle aktualno pri meni. Lp. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
nadina
Pridružen/-a: 19.02. 2008, 10:24 Prispevkov: 1689 Kraj: izola
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2009, 11:21 Prispevkov: 2043 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 21 Jul 2009 22:07 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi jaz delam letos podobno. Več vrst solate -zeleno, rdečo, užitni tolščak, drobnjak in seveda cvetove kapucink, sol, kis in olje. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
orhy
Pridružen/-a: 31.03. 2008, 22:49 Prispevkov: 2353 Kraj: nmv 582
|
Objavljeno: 21 Jul 2009 22:39 Naslov sporočila: |
|
|
zuf je napisal/a: | Svež trpotec, cvetovi ognjiča in kapučink, kreša, solata. Na vrhu bučno olje in limonin sok. Količine po želji. To je zdajle aktualno pri meni. Lp. | Ali daš samo cvetne lističe ognjiča, ali celo kobulico ? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 22 Jul 2009 06:03 Naslov sporočila: |
|
|
Plamenka je napisal/a: | Tudi jaz delam letos podobno. Več vrst solate -zeleno, rdečo, užitni tolščak, drobnjak in seveda cvetove kapucink, sol, kis in olje. |
Plamenka, (ali kdo drug, ki ga dobro pozna), bi lahko prosim enkrat poslikala tale užitni tolščak. Saj se mi zdi, da ga poznam, 100 %-na pa nisem, ker ga tam, kjer sem odraščala in tu, kjer živim, ni. Zadnjič sem ga mislim videla pri eni gospe vse polno med ploščicami zunaj, pa se ravno zato nisem upala trditi, da je to užitno in zdravilno. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2009, 11:21 Prispevkov: 2043 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 22 Jul 2009 07:23 Naslov sporočila: |
|
|
muha je napisal/a: | Plamenka je napisal/a: | Tudi jaz delam letos podobno. Več vrst solate -zeleno, rdečo, užitni tolščak, drobnjak in seveda cvetove kapucink, sol, kis in olje. |
Plamenka, (ali kdo drug, ki ga dobro pozna), bi lahko prosim enkrat poslikala tale užitni tolščak. Saj se mi zdi, da ga poznam, 100 %-na pa nisem, ker ga tam, kjer sem odraščala in tu, kjer živim, ni. Zadnjič sem ga mislim videla pri eni gospe vse polno med ploščicami zunaj, pa se ravno zato nisem upala trditi, da je to užitno in zdravilno. |
Tole je ta užitni tolščak. Semena sem lani kupila v Semenarni Ljubljana, letos se je pa kar sam zasejal.
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2009, 11:21 Prispevkov: 2043 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 22 Jul 2009 07:36 Naslov sporočila: |
|
|
nadina je napisal/a: | zuf je napisal/a: | Svež trpotec, cvetovi ognjiča in kapučink, kreša, solata. Na vrhu bučno olje in limonin sok. Količine po želji. To je zdajle aktualno pri meni. Lp. |
Na, edino kar poznam tule zgoraj je - solata |
Nadina, kapucinke verjetno poznaš? Vseeno dajem slikico.
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Ivčk
Pridružen/-a: 05.02. 2009, 19:11 Prispevkov: 2630 Kraj: Blizu Novega mesta
|
Objavljeno: 22 Jul 2009 09:48 Naslov sporočila: |
|
|
Muha, je užiten. Mi ga doma redno jemo v solati, ker ima tak lep kislo slankast okus. Sama sem ga celo načrtno zasadila po celem vrtu, zdaj se ga pa rešit ne morem. Je je užiten, brez skrbi |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 22 Jul 2009 10:28 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala!
Kako je takole pogovarjanje po forumih fajn, takoj dobiš odgovor. Ne samo zase, še za vse, ki prej o tem niti razmišljali niso, pa jim vseeno prav pride. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Jasminka
Pridružen/-a: 24.06. 2008, 14:40 Prispevkov: 1314 Kraj: Slovenj Gradec
|
Objavljeno: 22 Jul 2009 10:31 Naslov sporočila: |
|
|
Na mojem vrtu ga je polno, pa ga nisem sejala. Tudi ob betonskih tlakovcih ga je veliko in se ga ne morem znebiti. Baje je zelo zdravilen. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 05.01. 2008, 01:52 Prispevkov: 2449 Kraj: Vitanje in Litija
|
Objavljeno: 22 Jul 2009 12:17 Naslov sporočila: |
|
|
orhy, jaz dam cele cvetove. Seveda jih pa ni veliko, ker imajo res močan okus. Lahko pa seveda daš tudi samo cvetne lističe ali pa cel košek nekako razmesariš.
nadina, bi ti prilepil par fotk, pa trenutno nimam možnost. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
potonka
Pridružen/-a: 24.01. 2008, 20:07 Prispevkov: 1421 Kraj: izola
|
Objavljeno: 22 Jul 2009 14:18 Naslov sporočila: tolščak-portulak |
|
|
Muha , ta tvoj tolščak je tapravi užiten , le da se mi zdi da je malo starejši ali pa dobi temnejše rdečezeleno steblo , če je na soncu.Okus ima dober kisloosvežilen in jaz ga po novem dodajam solatam , ga kar nacufkam po solati zlasti mlade listke brez stebel , ker so žilnata.Jaz imam tega plevela na Krasu toliko , da se ga ne morem rešiti. Bog varuj nesreče , da ga seješ potem se ga po moje ne znebiš nikoli več.
Je pa zelo zdravilen in vsebuje poleg ogromno vitaminov in mineralov tudi omega 3 mašč. kisline , tako , da ga je vredno izkorititi če ga imaš na vrtu.Čaj iz listov se lahko uporablja za zdravljenje bolečin v želodcu in glavobola, krepi tudi srce in imunski sistem . _________________ Veliko srce je zeleno srce.Zelena pomirja,hrani dušo in telo, lepša nam okolje in cel naš planet,
brez nje bi bil svet žalosten in pust. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
orhy
Pridružen/-a: 31.03. 2008, 22:49 Prispevkov: 2353 Kraj: nmv 582
|
Objavljeno: 22 Jul 2009 23:02 Naslov sporočila: |
|
|
zuf je napisal/a: | orhy, jaz dam cele cvetove. Seveda jih pa ni veliko, ker imajo res močan okus. Lahko pa seveda daš tudi samo cvetne lističe ali pa cel košek nekako razmesariš.
nadina, bi ti prilepil par fotk, pa trenutno nimam možnost. |
zuf hvala. Jaz se na ognjič nisem nikoli spomnila pač pa dodam še cvetke malih marjetic, vijolic (zdaj jih ni več), kapucinke, cvetove ranjaka (ta raste malo višje) še tolščak moram tudi dodati. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MARIJAV
Pridružen/-a: 20.05. 2010, 14:14 Prispevkov: 1647 Kraj: ŠTAJERSKA-PONIKVA
|
Objavljeno: 13 Sep 2010 05:53 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, zdaj sem našla ime za tale moj "užitni plevel". Vse je res, kar piše zgoraj. Ko ga enkrat imaš, se ga nikoli več ne znebiš. Med rastlinami se kak tudi zelo skrije in je potem ena rastlina kar konkreten grmiček iz ene korenine, sploh če je zemlja humozna. Raste po gredah, po potkah, ob robu njive, na suhem, na mokrem...Jedla ga še nisem, pa bom sprobala, saj ga občasno pridelam še za sosedove kravice...Ali ga lahko dam na kompost? _________________ ŽIVETI NA PODEŽELJU JE NAJLEPŠE! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MARIJAV
Pridružen/-a: 20.05. 2010, 14:14 Prispevkov: 1647 Kraj: ŠTAJERSKA-PONIKVA
|
Objavljeno: 13 Sep 2010 06:15 Naslov sporočila: Zimska solata |
|
|
Da ne bo tema ostala čisto izven konteksta, bom podala svoj recept za meni najboljšo zimsko solato, sedaj je ravno pravi čas za čiščenje vrta.
2 kg rdečega paradižnika
2 kg rdeče paprike
2 jogurtova lončka olja
2 lončka kisa ( 9 %) - jaz dam belega alkoholnega
1,5 jog. lončka sladkorja
2 veliki žlici soli
1 glava česna
3 lovorovi listi
cel poper
hud feferon
Na olju rahlo prepražiš, da postekleni, na rezine narezano papriko in nasekljan česen, dodaš vse začimbe in na koncu še na kocke(ne premale!) narezan paradižnik. Jaz imam lonec za sterilizacijo, zato paradižnik vmešam med papriko, ko je gretje že izklopljeno. Polnim kozarce, zaprem in steriliziram 45 minut na 80 stopinj.
Če nimaš sterilizatorja, potem po dodajanju paradižnika vse kupaj ogreješ do vretja in vroče polniš, zapreš ter ohladiš pod deko.
V receptu razmerja med paradižnikom in papriko niso zabetonirana, jaz dodam običajno na to količino še kak kilogram predhodno skuhanega sveže luščenega fižola, pa je potem solata še bolj njami. Tudi kis je lahko jabolčni ali vinski - odvisno od vašega okusa. Jaz dam belega navadnega, zato da z nevtralnostjo ostanejo ostali okusi bolj izraziti.
Zanimivo je to, da se ne doda nič vode in nič čebule, ker zelenjava da vso potrebno količino, v bistvu je zadeva bolj redka kot gosta, odvisno od zrelosti paradižnika.
Le začimbe dajte približno tako kot je opisano, da dobiš tisti pravi božanski okus solate.
Midva z možem odpreva kozarec, si razdeliva na pol (da se ne kregava ) in z žlico zmaževa za malico. _________________ ŽIVETI NA PODEŽELJU JE NAJLEPŠE! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Kosobrin Moderator foruma
Pridružen/-a: 31.12. 2007, 07:51 Prispevkov: 1056 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 13 Sep 2010 06:27 Naslov sporočila: |
|
|
SOLATA
Potrebujemo: 2 kumarici, 5 jajc, pest mladih listov boreča, limonin sok, olje, sol
Priprava: kumarice očistite in narežite na tanke kolobarje. Dajte jih v posodo za solato, posolite in prelijte z oljem in limoninim sokom. Dodajte na drobno narezane mlade liste boreča. Trdo kuhana jajca očistite in narežite na kolutiče, razporedite jih okoli solate, posolite in nakapajte z limoninim sokom. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Kosobrin Moderator foruma
Pridružen/-a: 31.12. 2007, 07:51 Prispevkov: 1056 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 13 Sep 2010 06:29 Naslov sporočila: |
|
|
PRELIV ZA SOLATE
Potrebujemo: 2 pesti zajčje detelje, 1 navaden jogurt, 2 žlici sladkorja, sol, poper
Priprava: liste zajčje detelje operemo, drobno narežemo in kuhamo v 2 dl vrele vode, 2 minuti. Odcedimo in pustimo, da se ohladijo. Vodo od kuhanja prihranimo. Dobro zmešamo jogurt, sladkor, sol, poper in 4 žlice vode v kateri se je detelja kuhala. Narezane liste umešamo v dobljen in začinjen jogurt. Z njim lahko začinimo razne solate, kisle kumarice, na koščke kuhan krompir ali kakšno podobno zelenjavo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Kosobrin Moderator foruma
Pridružen/-a: 31.12. 2007, 07:51 Prispevkov: 1056 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 13 Sep 2010 06:31 Naslov sporočila: |
|
|
SOLATA
Potrebujemo: 20 dag listov ivanjščice, 25 dag cvetov in lističev male marjetice, 10 dag sira ementalerja, 2 žlici olivnega olja, 3 jajce, sok 1 limone, drobnjak, sol in poper.
Priprava: mlade liste in cvetove male marjetice in liste ivanjščice operemo, odcedimo. Sir in trdo kuhana jajca narežemo na kocke in jih damo v posodo. Vse skupaj zmešamo, dodamo limonin
sok, olje in sol. Solato posipamo z drobno narezanim drobnjakom in takoj ponudimo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|