|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
orhy
Pridružen/-a: 31.03. 2008, 22:49 Prispevkov: 2353 Kraj: nmv 582
|
Objavljeno: 30 Sep 2009 00:54 Naslov sporočila: |
|
|
Optimist, prekrasno izgleda - profesionalno ! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Optimist
Pridružen/-a: 28.05. 2008, 20:57 Prispevkov: 1051 Kraj: Idrija
|
Objavljeno: 30 Sep 2009 10:13 Naslov sporočila: |
|
|
arena je napisal/a: | Posušene paradajze daj v olivno olje in vse skupaj ogrej na 70 stopinj. Počasi ohladi in daj na hladen in mrzel prostor. |
Še to pa bo!
Za koliko časa v pečico na 70 stopinj?
Orhy hvala |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Optimist
Pridružen/-a: 28.05. 2008, 20:57 Prispevkov: 1051 Kraj: Idrija
|
Objavljeno: 03 Jan 2010 16:30 Naslov sporočila: |
|
|
Živ!
Bi samo sporočil, da se posušenci v olivnem držijo vredu in so postali vsakodnevni dodatek skorajda že pri vsaki kuhi! Ženički pa grejo v slast tudi kar s koščkom kruha in sira....
Moram reči da imajo precej močan okus napram enakim kupljenim v trgovini. Ko bi bili zaliti še z domačim olivnim |
|
Nazaj na vrh |
|
|
babaco
Pridružen/-a: 03.01. 2008, 18:36 Prispevkov: 1854 Kraj: vrhnika
|
Objavljeno: 03 Jan 2010 18:16 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi jaz moram nekaj svojih suhih paradižnikov vložiti v oljčno olje.
Upam, da mi še uspe, glede na to, da zamujam nekaj mesecev.
voda je napisal/a: | pozdravljeni, na novoletnem štandu sem kupila (verjetno jih imajo tudi v trgovinah) vrečko sušenih paradajzev. izredno dobri so, ko jih vložiš v olivno olje z različnimi začimbami. 1/4 kg je 5e. sušenje ni nobeden baubau, zato sem se odločola, da jih tudi sama pridelam in obdelam. ti sušeni, kupljeni, imajo še semena in ker je izdelek italijanski, a oni natončno vedo katera vrsta pelatov je najboljša za to, sem pomalem spraskala semena in upam, da mi bo uspelo vzgojiti in posušiti paradajze. to sem napisala samo v vednost ljubiteljem paradajzev. lp voda. |
nadina je napisal/a: | Voda, ko boš sušila paradižnike, jih nikar ne daj v olje, ker se ne obnesejo na tak način.
Jaz sem letos poskusila (moja prijateljica tudi) tako, da sem posušene zamrznila. Ko jih potrebujem, jih dam zvečer v mešanico kisa, preden postrežem, jih dam pa v olivno olje - SUPER se obnese!
|
lera je napisal/a: | Nadina,
katero sorto paradižnika si pa ti sušila in ali si ga sušila na soncu ali kako?
Meni je ful dober pa ne vem kako bi se tega lotila doma.
lp |
nadina je napisal/a: | Sušila sem predvsem pelate, moja prijateljica pa tudi ostale sorte.
Sušila sem jih v sušilniku (par ur, večinoma čez noč), ki se ga kupi v kakšnem Mercatorju za cca 30€.
Prejšnje leto sem jih posušene vložila v olje, pa se ni obneslo - so se pokvarili.
Sedaj posušene zamrznem, ven jih vzamem en dan preden jih dam na mizo - čez noč jih namočim v navaden razredčen kis (po okusu), ko jih dam na mizo pa še v olivno olje. SUUUPER!!!!
To je vsa 'znanost'... |
Optimist je napisal/a: | Od 10h kozarcev so mi trije "zavreli", konzumiral sem pa predvsem velike rumene češnjevce- ping-pong.
Ako bo letina dobra jih bom letos ponovno.
Nadina si mi ti dala seme zgoraj omenjenih? |
nadina je napisal/a: | Zna biti...
Sicer pa dopiši k tvojemu seznamu, pa ti jih bom poslala, kot sva zmenjena.
Ja, tiste posušene, ki sem jih vložila v oljčno olje, so tudi meni 'zavreli', ker paradižnikov ne posušiš dovolj (paziš, da niso potem pretrdi in jih ne moreš jesti, saj se v oljčku še dooolgo ne zmehčajo). |
_________________ babaco |
|
Nazaj na vrh |
|
|
katrinca Administrator foruma
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 16:42 Prispevkov: 10188 Kraj: Maribor
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Optimist
Pridružen/-a: 28.05. 2008, 20:57 Prispevkov: 1051 Kraj: Idrija
|
Objavljeno: 25 Avg 2011 13:13 Naslov sporočila: |
|
|
'Gazda' v dalmaciji mi je dejal, da ga on posoli. S tem naj bi se hitreje sušil/ izgubljal vodo. Je pa potrebno to upoštevati potem pri nadaljnji uporabi. O mušicah ni blo govora.. Par dni nazaj je bila na 202 oddaja o sušenju paradižnika |
|
Nazaj na vrh |
|
|
katrinca Administrator foruma
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 16:42 Prispevkov: 10188 Kraj: Maribor
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 25 Avg 2011 13:49 Naslov sporočila: |
|
|
Katrinca, tvoj zastekljeni balkon bi bil najbrž kar dobra sušilnica. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
katrinca Administrator foruma
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 16:42 Prispevkov: 10188 Kraj: Maribor
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Optimist
Pridružen/-a: 28.05. 2008, 20:57 Prispevkov: 1051 Kraj: Idrija
|
Objavljeno: 25 Avg 2011 16:02 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz bi ga pokril s serveto... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Ivčk
Pridružen/-a: 05.02. 2009, 19:11 Prispevkov: 2630 Kraj: Blizu Novega mesta
|
Objavljeno: 25 Avg 2011 20:55 Naslov sporočila: |
|
|
...ali agrokopreno, ki se ne lepi na vlažne plodove pa še lepo prepušča hlape... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
aron
Pridružen/-a: 07.02. 2008, 17:51 Prispevkov: 399 Kraj: Medvode
|
Objavljeno: 25 Avg 2011 22:15 Naslov sporočila: |
|
|
Optimist si to sušil češnjev paradižnik? _________________
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 03.06. 2010, 17:01 Prispevkov: 1152 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 26 Avg 2011 08:42 Naslov sporočila: |
|
|
živio, moji pelati (semana pridobljena iz sušenih italijanskih) so se čudovito obnesli. posadila sem jih brez kolcev. postljala s senom in so prosto rasli. plodov ogromno in zelo debeli, mesnati, trdi, zelo okusni. nič nisem obtrgavala, zalivala na cca 4-5 dni zelo obilno. od teže plodov se je kakšno steblo razklalo na pol in mu nič slabega ni bilo, delal je naprej. skratka zmaga na celi črti. poleg izdelave salsa sem nekaj dala sušiti na sonce. zarezala sem po sredi in še enkrat vsako polovičko (tako so bili sušeni ital.). nobene tiste ta male mušice ne pridejo niti kaj drugega, a vseeno sem drugi dan prekrila z zaščitno mrežo za komarje. nisem dala nič soli, nič se ni cedilo. vse je izhlapelo na tem mogočnem soncu. sušenja bi bilo dovolj 3 dni. a ne, jaz sem jih sušila 5 dni. in peti dan pred večer je polovica pelatov bila totalno oglje. ostali so bili zelo ukusni tudi tako nesoljeni in posušeni brez nobenih dodatkov. opozorilo: ko jih damo sušit je dobro da so na mreži, ki je dvignjena cca 1o cm od kamene površine (ta oddaja več toplote), da topel zrak kroži. sol se daje kot konzervans. drugače sem zelo zadovoljna in naslednje leto bom pripravljena. lpvoda. PS lahko bi jih dali direkt na osončeni kamen, a takrat bi bilo dovolj 2 dni in bi moral spremljat sušenje. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
stara postaja
Pridružen/-a: 28.08. 2008, 15:09 Prispevkov: 376 Kraj: Ptuj, vas tam blizu...
|
Objavljeno: 26 Avg 2011 16:42 Naslov sporočila: |
|
|
Danes sem kupila sušilnik, prav takšnega kot ga ima Optimist. Pravkar se je pričelo prvo sušenje. Seveda eksperimentiram, saj nisem sušenega paradižnika še nikoli videla, razen na sliki. Optimist, zanima me, ali si ti vložene v olje pasteriziral, kot ti je svetovala Arena. Kako dolgo? Jutri bom morda tudi jaz že tako daleč s prvo rundo. lp _________________ Ki te ljubim, zeleno |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Optimist
Pridružen/-a: 28.05. 2008, 20:57 Prispevkov: 1051 Kraj: Idrija
|
Objavljeno: 26 Avg 2011 21:12 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdrav!
@starapostaja Upam da delo ne stoji
Jaz nisem nič pasteriziral, po vsej verjetnosti bi pa mogel.Nekak mi ni šlo v glavo da olje "pregrevam".
Pokvaril (zavrel) mislim da mi je en kozarec, vendar ne vem ali zato ker nisem pasteriziral, al zaradi nepravilnega sušenja.
S tem aparatom je bolj tako tako.... Ne suši enakomerno in je potrebno pladnje prestavljati. Tu je po moje tudi vzrok da mi je kozarec zavrel, ker je bil verjetno vmes nedovolj posušeni paradižnik. Sušenje tudi kar precej dolgo traja.
Ko je dovolj duh boš vedela...
Prvič vedno najbolje rata
@aron, po večini češnjevci - sorta ping-pong od nadine, pa green zebra itd.. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
stara postaja
Pridružen/-a: 28.08. 2008, 15:09 Prispevkov: 376 Kraj: Ptuj, vas tam blizu...
|
Objavljeno: 27 Avg 2011 06:16 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni!
Optimist, hvala za odgovor. Sušila sem dvakrat po 5 ur, zdaj pa sem vklopila še za 2 uri na 3.stopnjo. Kar bo, pa bo. Paradižnik je bil namreč še vedno mehek. Nekaj sem že dva dni sušila zunaj, pa se bo menda prej skisal kot posušil, kljub peklenski vročini te dni. Kar zavidam Vodi istrske kamne in sonce...lp _________________ Ki te ljubim, zeleno |
|
Nazaj na vrh |
|
|
orhy
Pridružen/-a: 31.03. 2008, 22:49 Prispevkov: 2353 Kraj: nmv 582
|
Objavljeno: 27 Avg 2011 08:27 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem jih lansko leto samo s hladnim olivnim oljem zalila - brez kasnejšega pregrevanja in shranila v omaro bolj na hladno in suho mesto - še do danes so v redu.
Nekaj sem jih shranila, kar v papirnato vrečko in to položila še v eno vrečko iz blaga in obesila, da je stalno zračno. Še zdaj jih imam nekaj malega in so še vedno popolnoma v redu.
Za v vrečko pa jih je treba malo bolj posušiti, da jih ne bi napadla kakšna plesen.
Lažje se posušijo, če jim odstraniš semenje.
Sušila sem češnjevce, green sausage in black plum.
Sušila sem tudi jaz v enakem sušilniku, kot Optimist. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
stara postaja
Pridružen/-a: 28.08. 2008, 15:09 Prispevkov: 376 Kraj: Ptuj, vas tam blizu...
|
Objavljeno: 27 Avg 2011 08:46 Naslov sporočila: |
|
|
Ker to počnem prvič, imam polno dilem. Kdaj je pravilno suh? Za poskus sem rezala na različne debeline in oblike (prečno na kolobarje, podolžno na polovice in podolžno na četrtine). Nisem odstranjevala semen, sem pa vzela bolj mesnate, največ pelatov (mislim da San Marzano), ti so s najboljše obnesli.
Orhy, na kateri stopnji sušiš in kako dolgo (po navodilih aparata naj bi na 2 in 8-10 ur). No, moji v 10 urah niso bili suhi.
Danes bom prvo rundo dala v olje in v hladilnik za sprotno degustacijo, da vidim, kaj poreče vojska: sušiti ali ne, to je zdaj vprašanje.
Ravnokar sem dala sušit še tiste, ki so bili dva dni na soncu. Čeprav naj bi vonj paradižnika odganjal mrčes (še zelene vejice sem razprostrla okrog pladnja), so ga podnevi napadle muhe, ponočo notri pa drobne mušice. Morala sem ga prekriti s tanko bombaćno tkanino. Sušila sem pa na pletenem "loparju", kakršene izdelujejo Pohorci za sušenje sadja v krušni peči. Če ne bi bilo tako vroče, bi zakurila krušno peč in sušila tam. Eh, narobe svet: ko bo dovolj hladno za zakurit, pa ne bo več paradajza! lp _________________ Ki te ljubim, zeleno |
|
Nazaj na vrh |
|
|
orhy
Pridružen/-a: 31.03. 2008, 22:49 Prispevkov: 2353 Kraj: nmv 582
|
Objavljeno: 27 Avg 2011 11:09 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi jaz sem ga sušila na 2.
Običajno sem ga zvečer pripravila, vključila aparat in zjutraj prebrala. Dovolj suhe sem dala proč, ostale sem dala bolj skupaj na eden, ali dva pladnja in še malo posušit - obenem pa dodala na prazne pladnje nove, da so se sušili naprej.
Skratka - delala sem bolj po občutku. Je pa to še kar zamudno delo.
Nam je vsem zelo všeč okus omake, kadar ji dodam nekaj koščkov posušenega paradižnika.
Po mojih izkušnjah so za v olje boljši, če niso preveč suhi, ker olje nima vlage.
Nisem veliko pomagala - vem, ker človek se najbolje nauči na lastnih izkušnjah in upoštevajoč želje svoje družine.
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
|
stara postaja
Pridružen/-a: 28.08. 2008, 15:09 Prispevkov: 376 Kraj: Ptuj, vas tam blizu...
|
Objavljeno: 27 Avg 2011 11:40 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala Orhy, vsaka informacija pomaga, kadar si tako na začetku.
Tudi jaz delam tako, s prebiranjem in dolaganjem novih. Je pa to kar drag dodatek, če upoštevaš, kako dolgo "brni" aparat. Potem pa še olje. Tudi jaz ne bom pasterizirala, mi je žal uničevati hladno stisnjeno olje.
Upam, da nas kmalu doseže ohladitev, vsaj malo dežja in nič toče ..želim vsem! _________________ Ki te ljubim, zeleno |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|