|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
tiberian
Pridružen/-a: 10.11. 2009, 12:00 Prispevkov: 89 Kraj: Grajenščak (Slovenske gorice)
|
Objavljeno: 03 Apr 2012 10:04 Naslov sporočila: |
|
|
Čestitam vsem, ki jim je rumeni dren uspelo vzgojiti iz semena oz. ga vsaj pripraviti k temu, da je začel kaliti. Na pfaf.org za dren piše, da je treba pred sejanjem s semena odstraniti mesnati ovoj, saj ta vsebuje snovi, ki zavirajo kalitev. Semena nato za 3 do 4 mesece shranimo v hladnem prostoru (hladna stratifikacija), nato pa jih posejemo čimbolj v začetku leta. Pomaga menda tudi namakanje semen v žvepleni kislini (pri tem svetujem maksimalno previdnost!!!), sicer pa kar v kisu, ki učinkuje počasneje. Ta postopek je namenjen mehčanju semenske ovojnice. K hitrejšemu klitju menda pripomore tudi topla stratifikacija (hranjenje semena na toplem). Kalitev, še posebej shranjenega semena zna biti zelo počasna in lahko traja 18 ali več mesecev.Ko so dovolj velike, sadike presadimo v lončke in jih prezimimo v rastlinjaku in jih spomladi, ko mine nevarnost pozebe, presadimo na prosto. Razmnožujemo ga lahko menda tudi s potaknjenci, ki jih naredimo iz stranskih poganjkov odstranjenih v juliju in avgustu, po možnosti s peto (vejico sunkovito odtrgamo, da na njej ostane košček lesa z debla oz. veje iz katere izrašča. Sam nisem mogel čakati, zato sem za ceno 8€ na kom. kupil sadike v drevesnici Semesadike Mengeš oz. v njihovi poslovalnici v Markovcih pri Ptuju. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Daniel R
Pridružen/-a: 02.11. 2012, 22:19 Prispevkov: 1010 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 24 Sep 2013 21:38 Naslov sporočila: |
|
|
Letos sem že pomladi gledal kje cveti dren, sedaj pa sem te grme obral. Tiste pač, na katerih je suši navkljub kaj ostalo na njih. Nastala je marmelada in sirup. Oba sta prijetno sladko-kisla in zelo fina za konzumacijo. Je sicer kar nekaj dela in gre zelo veliko časa, samo imaš pa nekaj posebnega kar nima vsak. Še v trgovini težko prideš do drenuljine marmelade ali pa sirupa.
Probal sem tudi umediti plodove, pa uspeh ni bil ravno vzpodbuden. Tretjina plodov se je umedila, ostali pa se nikakor niso hoteli, tako da sem to tehniko potem opustil. Je pa umeden plod sladek in dobi drugačen okus kot sveže obran sadež. Predvsem pa zgubi na trpkosti in kislini. Samo kot sem že omenil, ga je težko spraviti do te stopnje ker se, ali nikakor ne zmehča, ali pa splesni/zgnije. _________________ Iščem zanimive sadne vrste...
Flickr račun: https://www.flickr.com/photos/131456537@N04/ |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|