|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
valter
Pridružen/-a: 04.01. 2013, 14:20 Prispevkov: 1122 Kraj: Kras
|
Objavljeno: 09 Jan 2013 07:34 Naslov sporočila: |
|
|
MARIJAV je napisal/a: | brbr, očitno imava kar obe isto sorto česna.
Odgovor na vprašanje zgoraj:
česen JE ŽE posajen od sredine oktobra, ker je to zimska sorta. |
Kaj pa spomladanska sorta ? Lani s česnom nisem bil najuspešnejši , mu je dala hudiča burja .. Letos bom sadil spomladi.. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
stara postaja
Pridružen/-a: 28.08. 2008, 15:09 Prispevkov: 376 Kraj: Ptuj, vas tam blizu...
|
Objavljeno: 09 Jan 2013 09:17 Naslov sporočila: |
|
|
V kmetijskih trgovinah imajo v ponudbi ptujski spomladanski česen. Je nekoliko drobnejši od jesenskega, a zelo aromatičen in dolgo vzdrži. lp _________________ Ki te ljubim, zeleno |
|
Nazaj na vrh |
|
|
sarasara
Pridružen/-a: 17.06. 2010, 10:59 Prispevkov: 191 Kraj: blizu Slovenske Bistrice
|
Objavljeno: 09 Jan 2013 17:47 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi meni se ni posrečilo, da bi sadila jeseni. Upam, da mi spomladi uspe dobiti seme (hm, česen za sajenje) in da bo kaj domačega česna.
Ta, ki ga lahko kupim v trgovini, mi nima pravega okusa. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
valter
Pridružen/-a: 04.01. 2013, 14:20 Prispevkov: 1122 Kraj: Kras
|
Objavljeno: 10 Jan 2013 06:33 Naslov sporočila: |
|
|
stara postaja je napisal/a: | V kmetijskih trgovinah imajo v ponudbi ptujski spomladanski česen. Je nekoliko drobnejši od jesenskega, a zelo aromatičen in dolgo vzdrži. lp |
Sem nabavil. Za vsak slučaj sem še našim "Mujotom" naročil česen z Bosne (pravijo da se ga dobi Marca...)
Nekaj imam še lanskega , Bomo videli letos kako bo |
|
Nazaj na vrh |
|
|
malainpala
Pridružen/-a: 25.07. 2011, 16:16 Prispevkov: 62 Kraj: Zagreb
|
Objavljeno: 10 Jan 2013 10:10 Naslov sporočila: |
|
|
Ja sam nabavila- Livanjski autohtoni češnjak-iz Livna(BiH), dakle razlika nebo i zemlja u odnosu na kineski koji je u prodaji ama baš u svim trgovinama i na placu,izuzetno ukusan, aromatičan i fajn je ljuti.I uspijela sam nabaviti staru sortu od stare bake iz Dalmacije, veliki plod ima i ona kaže da se zove češnjak-Dalmatiner-isto je aromatičan i jak okus.Napokon od prošle godine jedem domači češnjak i vidim koja je razlika u okusu naspram kineskog. _________________ 30+6 u sve |
|
Nazaj na vrh |
|
|
battagelli
Pridružen/-a: 31.12. 2011, 22:29 Prispevkov: 73 Kraj: Dolina Vipavska
|
Objavljeno: 10 Jan 2013 22:28 Naslov sporočila: |
|
|
Vsako leto preizkušam več vrst česna.So boljši in slabši.
Različni po okusu,pikantnosti....Će iščete pravega za sebe vam pošiljam link do nekaterih sort katere so pri nas manj zana.Česnov je zeeeelo veliko,ne samo kitajski pa bosanski.Nekateri dosegajo ceno 150evr po kilogramu
http://www.plant-certifie-ail.org/pages/caracteristiques.php
Lp.P _________________ Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
bzz
Pridružen/-a: 11.04. 2011, 16:51 Prispevkov: 14
|
Objavljeno: 13 Jan 2013 11:55 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi meni je jesensko sajenje na mojo veliko žalost šlo mimo. Kdaj potem pomladi saditi česen ? Battagelli in tvoje izkušnje s temi česni... kateri so ti bili boljši in kateri slabši?
MarijaV zanima me kje se postavim v vrsto za naslednje leto ... za ta česen, ki ga sadiš? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 13 Jan 2013 13:17 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem ga nekaj poskusno posadila včeraj in pokrila s smrekovimi vejami.
Nekako verjamem, da se bo kljub temu naredil. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mrmracka
Pridružen/-a: 26.09. 2011, 08:21 Prispevkov: 115 Kraj: Tam, kjer Mura šumi
|
Objavljeno: 13 Jan 2013 16:45 Naslov sporočila: |
|
|
MARIJAV je napisal/a: | No, če mi bo sreča mila, bom letos imela česna tudi za prodajo več kot dovolj.
|
A se lahko tudi jaz postavim v vrsto. Kupila bi vsaj 1 kg. Vem, da bo veliko interesentov . _________________ mrmracka |
|
Nazaj na vrh |
|
|
battagelli
Pridružen/-a: 31.12. 2011, 22:29 Prispevkov: 73 Kraj: Dolina Vipavska
|
Objavljeno: 14 Jan 2013 08:32 Naslov sporočila: |
|
|
Najboljši so mi Italjanski rdeči .Eden najboljših mi je Sulmonski,odličen je tudi iz Vellsalica,če kaj pohajate po naših zamejskih dolinah(Zelo lepi kraji in prijazni ljudje) si nabavite Rezijskega
Trenutno imam v poizkusu tri Slovenske stare sorte in dve tuji.Semena žal nimam več.
Poglejte po trgovinah za sorti Sultop, Morasol to sta rahlo rdeča Na primorskem ga lahko sadimo jeseni,tudi drugje ga lako sadite v januarju do sredine februarja .Samo malo manjši glavice bojo.
V notranjosti bel je sorta Arno,je pa spomladanski.Tudi dober česen.
Te sorte imajo v vseh trgovinah kjer prodajajo semena blagovne znamke l"ortolano. _________________ Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Rak
Pridružen/-a: 11.09. 2008, 08:35 Prispevkov: 537 Kraj: Izmenično: Kranj/okolica Brežic
|
Objavljeno: 14 Jan 2013 15:32 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem na svojem vikendu v Posavju pred zimo poskusno posadil dve vrsti "gorenjskega" spomladanskega česna - tako ga je imenovala branjevka v Kranju - ko sem ga že posadil, mi je žena dejala, da sem en strok pomešal s kitajskim. Včeraj sem opazil, da sta vzkalila že oba, sedaj bom pa prav pazil na okus in jakost, če bosta uspela preživeti zimo. _________________ Ko si prepričan koliko da veš, hitro spoznaš kako malo je to.
https://get.google.com/albumarchive/105542164406791269945?source=pwa |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MARIJAV
Pridružen/-a: 20.05. 2010, 14:14 Prispevkov: 1647 Kraj: ŠTAJERSKA-PONIKVA
|
Objavljeno: 15 Jan 2013 20:01 Naslov sporočila: |
|
|
Če bi kdo res želel kupiti česen iz moje pridelave ( ne bo ne škropljen, ne umetno gnojen!) naj mi sporočila oz. prednaročila pošlje kar na ZS, bom vse zabeležila in hvala za zaupanje, Marija _________________ ŽIVETI NA PODEŽELJU JE NAJLEPŠE! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
živa
Pridružen/-a: 12.11. 2010, 21:35 Prispevkov: 183 Kraj: Žiri
|
Objavljeno: 28 Jan 2013 10:54 Naslov sporočila: |
|
|
MarijaV, do kdaj ti česen obstane skozi zimo? V kakšnih razmerah ga shranjuješ?
lp, živa |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MARIJAV
Pridružen/-a: 20.05. 2010, 14:14 Prispevkov: 1647 Kraj: ŠTAJERSKA-PONIKVA
|
Objavljeno: 28 Jan 2013 17:05 Naslov sporočila: |
|
|
Kot sem že napisala, ga hranim v rastlinjaku, kjer imam zdaj pozimi znotraj cca 2 stopinji manj kot pod milim nebom. Mi je že dvakrat zmrznil na vsaj -10, pa se vedno normalno nazaj odtali, brez da bi se potem v kuhinji na zrnih kaj poznalo. Iz rastlinjaka v kuhinjo vedno nesem po 2 glavi, ko jih porabim pa prinesem novi. Česen je po mojih izkušnjah treba varovati le pred vlažno shrambo, kjer lahko splesni in zgnije. Suho in mrzlo mu ne škodi. _________________ ŽIVETI NA PODEŽELJU JE NAJLEPŠE! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.12. 2012, 17:28 Prispevkov: 233 Kraj: ljubljana
|
Objavljeno: 28 Jan 2013 18:20 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz moj česen hranim v prostoru v pritličju, kjer prezimujem tudi okrasne lončnice. V prostoru je cca 10-12st. Česen pa se je lansko leto obdržal do novega česna (julij). |
|
Nazaj na vrh |
|
|
živa
Pridružen/-a: 12.11. 2010, 21:35 Prispevkov: 183 Kraj: Žiri
|
Objavljeno: 29 Jan 2013 08:46 Naslov sporočila: |
|
|
Torej to je napaka, da moj postaja rjav in plesniv: imam ga kar v garaži, kjer je verjetno tudi vlažno. Ko sem ga imela v neogrevani pralnici z odprtim oknom, mi je postal plesniv, puhel že pred novim letom.
Ga bom dala kar v vrtno lopo, tam bo verjetno dlje obstal.
Hvala za nasvet. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.12. 2012, 17:28 Prispevkov: 233 Kraj: ljubljana
|
Objavljeno: 29 Jan 2013 15:28 Naslov sporočila: |
|
|
Kako dobro se česen ohrani je poleg shrambe, sorte odvisno tudi od načina pridelave in spravila.
Najbrž ponavljam že znano... pa vendar, česen ne mara gnojenih tal (pravijo, da pozneje v skladišču gnije), tudi ne mara tal v katerih zastaja voda - zato ga je priporočljivo saditi na dvignjeje grede/vrste. Jaz se pri vseh opravilih držim setvenega koledarja Marije Thun, kjer se vse okoli česna (sajenje, morebitno okopavanje, spravilo) opravi na dan za korenino. Tako česen razvije kar najboljšo kvaliteto in najbolje pripravi za dobro skladiščenje. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
vodenka
Pridružen/-a: 25.02. 2011, 10:33 Prispevkov: 458
|
Objavljeno: 29 Jan 2013 17:32 Naslov sporočila: |
|
|
No primeni je tudi enaka težava kot pri živi ,samo da ni bil gojen s hlevskim gnojem je bil samo pač s pepelom morda je sorta ki jo imam več let da pač prej dogre ampak mislem da je lansko letna suša tudi svoje pripomogla ,seveda je tudi skladiščenje potreba da je pravilna.
Odkar spremljam ta forum sem ugotovila da ne gojimo samo tisti opevani ptujski česn da je zeloo velik sort česna in da od kraja do kraja različno vzgajamo in tudi različno skladiščimo,pač to je moje mnenje. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
bobolino
Pridružen/-a: 09.05. 2010, 14:05 Prispevkov: 2130 Kraj: okolica Maribora
|
Objavljeno: 29 Jan 2013 17:40 Naslov sporočila: |
|
|
battagelli je napisal/a: | Najboljši so mi Italjanski rdeči .Eden najboljših mi je Sulmonski,odličen je tudi iz Vellsalica,če kaj pohajate po naših zamejskih dolinah(Zelo lepi kraji in prijazni ljudje) si nabavite Rezijskega
Trenutno imam v poizkusu tri Slovenske stare sorte in dve tuji.Semena žal nimam več.
Poglejte po trgovinah za sorti Sultop, Morasol to sta rahlo rdeča Na primorskem ga lahko sadimo jeseni,tudi drugje ga lako sadite v januarju do sredine februarja .Samo malo manjši glavice bojo.
V notranjosti bel je sorta Arno,je pa spomladanski.Tudi dober česen.
Te sorte imajo v vseh trgovinah kjer prodajajo semena blagovne znamke l"ortolano. |
Se pri omenjenih sortah dobijo semena ali stroki? _________________ "But he that dares not grasp the thorn
should never crave the rose."
Anne Brontë |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.12. 2012, 17:28 Prispevkov: 233 Kraj: ljubljana
|
Objavljeno: 29 Jan 2013 17:56 Naslov sporočila: |
|
|
Suša (junija, julija) za česen ni problematična. Celo dobro je, da je v tem času suho, da česen v zaključni fazi zorenja nima praveč vode.
Pri nas (Ljubljana) je bilo lansko leto problematično enomesečno (druga polovica maja, prva polovica junija) obdobje dežja. Kljub varovalnim škropljenjem s preslico, cimetom, sodo in ne vem še s čim, je bilo kar precej česna plesnivega ( nisem ga imela na dvignjeni gredi). Ves česen, ki ga je prizadela plesen sem izpulila takoj ko sem ugotovila, da je bolan (so se začeli listi prezgodaj sušit). Kasneje pri spravilu sem še enkrat natančno pregledala vsako glavico posebej, če ni morada kaj načeta... Ne vem, mogoče je krivo za prezgodnje propadanje tudi to, da skladiščite česen, ki je bil že ob pobiranju malo plesniv.
Jaz sem ves načet česen (kolikor ga nismo sproti pojedli) zlupila, dobro očistila bolanih delov in stroke shranila v kozarcu z olivnim oljem. Kozarec sem za vsak slučaj hranila v hladilniku. Tako se česen lahko dolgo hrani, obdrži aromo in svežino in je uporaben za vse namene. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Vse o vseh rastlinah Seznam forumov
-> Zelenjava Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 Naslednja
|
Stran 7 od 9 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|