|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
katrinca Administrator foruma
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 16:42 Prispevkov: 10188 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 13 Avg 2010 11:13 Naslov sporočila: Kaj smo pa danes jedli..... |
|
|
Včasih ni ideje kaj skuhati, pa bo mogoče komu prav prišla ta rubrika
Danes sem se že navsezgodaj podila po Pohorju. Ura hitre hoje navzgor in teka navzdol in pokurila kar nekaj kalorij.
Zato sem se malo bolj kulinarično razvajala.
Marelični skutni cmoki in preliv iz kisle smetane in sladkorja. Posip: semena industrijske konoplje.
Za kosilo pa pražene šitake v smetanovi omaki z ščepcem žafrana in stopljenega sira Brie. Zraven domači široki rezanci iz naše Radvanjske tržnice. Šitake mi je prinesla moja prijateljica in članica našega foruma. Zrasle so v njenem gozdu na deblih z vstavlenimi miceljni. Mnjami.
_________________ Katrinčin okrasni vrt
Katrinčin uporabni vrt
ZELENI KROG - organizirana menjava semen in rastlin
Nazadnje urejal/a katrinca 17 Okt 2011 09:25; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Jasminka
Pridružen/-a: 24.06. 2008, 14:40 Prispevkov: 1314 Kraj: Slovenj Gradec
|
Objavljeno: 17 Okt 2011 09:20 Naslov sporočila: |
|
|
Tale rubrika pa ni zaživela, bom pa jaz dala današnjo idejo za kosilo, ki je zelo preprosta:
Od včeraj mi je ostala goveja juha in nekaj mesa, zato bom pripravila še samo krompirjev "zos" s kumaricami. _________________ Po Koroškem, po Krajnskem že ajda zori,
eno dekle jo žanje jo glavca boli. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
katrinca Administrator foruma
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 16:42 Prispevkov: 10188 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 17 Okt 2011 12:58 Naslov sporočila: |
|
|
Zelo dobro Jasminka. Včasih smo to doma jedli skoraj vsako soboto, z kuhano govedino iz juhe
No, jaz vsak ponedeljek jem tisto kar prinesem od tete. Poleg tega da nahrani razširjeno familijo nam še za domov nadeva. Včeraj riž z zelenjavo, gibanico, juho, ajdove štruklje. Gibanico sem pojedla že včeraj, za malico riž in paradižnikovo solato, za kosilo juho, za zgodnjo večerjo si pa štruklje pripravim z smetanovo omako in paradižnikovo solato.
Nasploh pa še nobeno leto nisem tako dobro jedla kot letos. Paradižnikova solata s papriko, bučkami, baziliko, bučnim oljem in kruhom ali sirom. Vsak dan, 2x na dan. Smo prišparali na elektriki No, ker se prehranjujem sezonsko, pa pride zdaj obdobje kisle repe, fižola, črne redkve, endivije, pa testenin in šalše. _________________ Katrinčin okrasni vrt
Katrinčin uporabni vrt
ZELENI KROG - organizirana menjava semen in rastlin |
|
Nazaj na vrh |
|
|
katrinca Administrator foruma
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 16:42 Prispevkov: 10188 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 17 Okt 2011 16:05 Naslov sporočila: |
|
|
Mnjami, so bili štruklji dobri. Pri omaki sem pa spet malo eksperimentirala in je odlično izpadlo.
GOBOVA OMAKA S KISLO SMETANO, GORGONZOLO, ŽAJBLOM IN PARMEZANOM
Recept: v malo vode sem prekuhala posušene na tanke lističe narezane jurčke, pa malo žajbla, popra, kisle smetane, gorgonzole in na koncu umešala še malo naribanega parmezana. Res dobro in bom ponovila _________________ Katrinčin okrasni vrt
Katrinčin uporabni vrt
ZELENI KROG - organizirana menjava semen in rastlin |
|
Nazaj na vrh |
|
|
katrinca Administrator foruma
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 16:42 Prispevkov: 10188 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 08 Dec 2011 12:28 Naslov sporočila: |
|
|
Danes sem spet tako dobro jedla, da moram zabeležit Zelenjavna juha! In to iz mojih shrankov No, verjetno je zato tako dobra Sem vso poletje vlagala v kozarce tisto, kar je bilo viška v kuhinji. Paradižnik, papriko, čebulo, bučke, korenček, bazliko, peteršilj, drobnjak itd. in dodala veliko soli. Ker sem to počela prvič, me je bilo kar malo strah. A shranki se odlično držijo in niti "tapravi moški" jih ne odpre brez pomoči noža. Uporabno za marsikaj! Zelenjavna juha tako, da se doda nekaj vode, pa ščepec zmletih čilijev in kisla smetana. Mnjami! U, sem se spomnila, da bi zraven pasale palačinke...... To bo moj jedilnik za jutri. Zelenjavna juha + palačinke z marmelado Demetre. _________________ Katrinčin okrasni vrt
Katrinčin uporabni vrt
ZELENI KROG - organizirana menjava semen in rastlin |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Darso
Pridružen/-a: 31.03. 2010, 11:05 Prispevkov: 663
|
Objavljeno: 08 Dec 2011 12:48 Naslov sporočila: kosilo |
|
|
Eh, kaj to pišeš... zdaj pridejo na vrsto krvavice in klobasice, pa zelje in repa.... to bo prava fešta, pa še vedno imam paradižnik v kleti. lp Darja |
|
Nazaj na vrh |
|
|
katrinca Administrator foruma
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 16:42 Prispevkov: 10188 Kraj: Maribor
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 08 Dec 2011 13:13 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi jaz sem imela opoldanski obrok iz zelenjavnih zalog, nekaj, kar smo v mojem otroštvu jedli zelo pogosto, moji družini pa ne gre dol, zato skuham le zase: na rezine narezana repa, korenje, krompir, skuhano v slani vodi in zabeljeno z ocvirki. Polovica je ostala še za jutri. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Demetra
Pridružen/-a: 02.03. 2011, 19:59 Prispevkov: 259 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 08 Dec 2011 14:05 Naslov sporočila: |
|
|
Sem imela namen skuhati naše domače kislo zelje vsaj enkrat na teden (to pomeni zelje dva dni na teden ), pa se mi je že malo postavilo pokonci. Morala bom raztegniti razdobje kuhanja zelja od - do, da še skrinjo malo razbremenim.
Sem pa danes za uverturo v kosilo skuhala okusno kremno juho iz kolerabice.
Od sveže zelenjave v kleti še vedno uporabljam paradižnik (za prikuhe; za solato ni več primeren), nekaj je še paprike ter čajote. Krompir pa bom pričela kupovati sproti.
Na vrtu še vedno poberem kakšno rdečo redkvico ter porežem rukolo, ki še kar po malem raste pod kopreno. _________________ Zvezde se ne sramujejo, da se zdijo kresnice. (Tagore)
http://mojalbum.com/quovadis |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Demetra
Pridružen/-a: 02.03. 2011, 19:59 Prispevkov: 259 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 08 Dec 2011 14:12 Naslov sporočila: |
|
|
Kaj pa bomo kuhali in pekli ob bližnjih praznikih? Kakšna dobra ideja? _________________ Zvezde se ne sramujejo, da se zdijo kresnice. (Tagore)
http://mojalbum.com/quovadis |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bety11
Pridružen/-a: 07.04. 2011, 07:14 Prispevkov: 1195 Kraj: Postojna Pivka Brkini
|
Objavljeno: 08 Dec 2011 15:47 Naslov sporočila: |
|
|
Muha...to tvoje kosilo bi jaz zabelila z olivnim oljem in zraven skuhala še riž....dodala bi začimbo curry in njamsiiii... _________________ Rada vrtnarim |
|
Nazaj na vrh |
|
|
katrinca Administrator foruma
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 16:42 Prispevkov: 10188 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 08 Dec 2011 17:27 Naslov sporočila: |
|
|
Za praznike..... Obvezna sarma! Včasih sem jih skuhala 50, pa pol delila sorodnikom. In s tamalo sva jih jedli cel teden, 3x na dan. Za zajtrk, kosilo in večerjo. Ampak morajo biti res taprave in zabeljene z žlico kisle smetane.
Nekatere jedi so takšne, ki se jih ne naveličam čeprav jih jem ves teden. In vedno so mi enako vrhunske. Palačinke v vseh izvedbah, fižolov zos, golaž, paprikaš, zelenjavna juha, testenine s polivkami....Joj, v študentskih časih je bila najpogosteje na mizi omaka iz piščančjih jetr in grahom, pa pire krompir in povsod kisla smetana. Mnjami! No, saj veliko drugega s cimro tako nisva znali skuhati _________________ Katrinčin okrasni vrt
Katrinčin uporabni vrt
ZELENI KROG - organizirana menjava semen in rastlin |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Darso
Pridružen/-a: 31.03. 2010, 11:05 Prispevkov: 663
|
Objavljeno: 09 Dec 2011 08:58 Naslov sporočila: kosilo |
|
|
Jaz pa ima toliko receptov in vsega, da mi kuhe nikoli ne zmanjka. Sarma pa je zelo dobra po starem receptu iz Jugoslovanske kuhinje, šilček, jabolka, kisla smetana, prežganje,.... domače zelje in meso. lp Darja |
|
Nazaj na vrh |
|
|
bobolino
Pridružen/-a: 09.05. 2010, 14:05 Prispevkov: 2130 Kraj: okolica Maribora
|
Objavljeno: 09 Dec 2011 09:16 Naslov sporočila: |
|
|
darso, kako pa jo narediš, tole sarmo? _________________ "But he that dares not grasp the thorn
should never crave the rose."
Anne Brontë |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Darso
Pridružen/-a: 31.03. 2010, 11:05 Prispevkov: 663
|
Objavljeno: 09 Dec 2011 09:33 Naslov sporočila: sarma |
|
|
Sestavine: - svinjsko meso, slanina, prekajene rebrce, zelje, jabolka, žganje, čebula, česen, domača paradižnikova mezga, rdeča paprika,.. zelišča - majaron, peteršilj, timjan, žajbelj, zelena, ..
Čebulo in česen na slanini prepražiš odstaviš pobereš slanino ven (dolgi narezani kosi) dodaš mleto meso, začiniš dodaš riž in na koncu prežganko ter malo zelja vmes. S tem napolniš zeljne liste. Potem v večjem piskru spet prepražiš čebulo in česen. Potem jaz nalagam vrsto naribanega kislega zelja in vrsto polnih sarmic, pa spet... vmes dodam naribano kislo jabolko, zelišča, mezgo in reberce, slanino. Na koncu zaliješ z jušno osnovo (kostna juha od prejšnjega dneva lepo pobrana da ni preveč masno) posebej narediš spet rahlo prežganje, soliš, popraš in dodaš domačo začimbno mešanico. Na koncu dodaš šilček žganja in kislo smetano. Vse skupaj jaz kuham približno 1 uro od zavretja. Dobra je drugi dan in še naslednji in še v zmrzovalnik jo dam.... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
bobolino
Pridružen/-a: 09.05. 2010, 14:05 Prispevkov: 2130 Kraj: okolica Maribora
|
Objavljeno: 09 Dec 2011 12:36 Naslov sporočila: |
|
|
na, takole je še pa nisem jedla. Pa bi poskusila narediti za spremembo. Da ne bom smetila teme, te bom ob priliki še kaj povprašala na zs. LP _________________ "But he that dares not grasp the thorn
should never crave the rose."
Anne Brontë |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 03.04. 2011, 18:15 Prispevkov: 3031 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 09 Dec 2011 21:11 Naslov sporočila: |
|
|
Joj, Darso, a po pošti bi se to dalo malo za pokušino poslati? Po mojem je res slastno. Pri nas kakšne take stvari tudi malo več skuhamo, da bo še za zamrznit ostalo, ampak ponavadi se ne izide; vse isti ali pa naslednji dan zmažemo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Darso
Pridružen/-a: 31.03. 2010, 11:05 Prispevkov: 663
|
Objavljeno: 12 Dec 2011 14:46 Naslov sporočila: jest |
|
|
No pa še ena. Vse naredite isto kot za filano papriko, le da namesto riža dodate namočeno ajdovo kašo. lp Darja |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 03.04. 2011, 18:15 Prispevkov: 3031 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 29 Jan 2012 11:50 Naslov sporočila: |
|
|
Hm, ni novica leta, pa moram kljub temu povedati . Zvečer sem spet podlegla skušnjavi in pila kavo. Seveda potem ponoči nisem mogla spati. Ko sem se naveličala vrteti po postelji, sem vstala in se lotila kuhanja golaža. Skoraj gotov je bil ob treh zjutraj. Danes sem ga samo še povrela in malo zgostila in kosilo je skoraj pripravljeno. Sem prav vesela. Kolk mal je treba, da sem vesela . Zdaj moj samo še polento naredi, pa bo. A zakaj je ne naredim jaz? Ker je še nikoli nisem naredila, kot je treba ! Ali je pregosta ali pa preredka! Grrr! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
suny16
Pridružen/-a: 06.05. 2012, 18:39 Prispevkov: 8
|
Objavljeno: 07 Maj 2012 12:05 Naslov sporočila: |
|
|
Hehe Melona si me kar malo nasmejala s svojim ustajanjem sredi noči in kuhanjem golaža .. no vsaj kosilo je "naslednji" dan hitro gotovo
Drugače imam pa tudi jaz težave s spanjem, če zvečer ali popoldan pijem kavo..celo noč nemorem zaspati, šele proti jutru me zmanjka, ravno ko je treba vstati
No jaz pa sem imela danes za kosilo riž z zelenjavo - na žalost še ne domačo in goveji zrezek v omaki Je bila pa zato domača solatka _________________ Vrtnarjenje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|