|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
misoo83
Pridružen/-a: 29.12. 2012, 07:55 Prispevkov: 84 Kraj: Srbija (okolina Panceva)
|
Objavljeno: 29 Dec 2013 02:53 Naslov sporočila: |
|
|
@ Optimista
Evo sad sam slucajno naletio na netu da je ona slika od tvoje breskve sa srebrnim listovima ustvari bolest koju izaziva gljivica (Silver Leaf Disease. Stereum purpureum)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ovu bolest prouzrokuje gljivica Stereum purrpureum, a sreće se na šljivi, breskvi, kajsiji, naročito u starim zapuštenim zasadima, u kojima se ne primenjuju odgovarajuće agrotehničke mere.
Od početka vegetacije voćaka, listovi pokazuju blagu srebroliku boju. Tokom leta mlečno-bela boja, a gornja strana lišća poprima boju olova, odakle i naziv olovna. Do promene boje dolazi zbog toga što se epidermis odvaja od mezofila lista, a između njih se formira vazdušni jastučić. Na poprečnom preseku obolelih grana zapaža se da je ksilem mrko-crvene boje. Patogen se širi zahvatajući granu po granu, dok ne dospe do debla, kada se čitava voćka suši (Ivanović, 1992).
Može da živi saprofitski na ostacima izumrlih voćaka koje predstavljaju izvor zaraze. Na njima micelija formira plodonosna tela (karpofore) u kojima nastaju bazidi sa bazidiosporama. Patogen se ne može izolovati iz lišća jer se micelija ne nalazi u njemu (Ivanović, 1992).
Posle rezidbe voćke treba oprskati kako bi se obavila sterilizacija rane. U tu svrhu koristiti fungicide na bazi bakra (plavo prskanje). Tokom vegetacije, kada se primete simptomi bolesti treba saseći obolele grane. _________________ Youtube kanal sa zanimljivim videom |
|
Nazaj na vrh |
|
|
bamfel
Pridružen/-a: 26.03. 2013, 23:05 Prispevkov: 48 Kraj: Škofja Loka
|
Objavljeno: 21 Jan 2014 11:02 Naslov sporočila: |
|
|
Ne vem, kako delate izkušeni sadjarji, ampak, jaz sem danes prvič špricala breskev z kuproblavom. Lansko leto se mi je breskev posušila, ker sem bila neuspešna v boju z kodravostjo. Jeseni smo posadili novo. Sedaj sem odločena, da se ne dam.
Seveda ne vem, kolikokrat jo lahko špricam, najraje bi jo vsak teden. Pa saj to vem, da ne smem, mogoče ve kdo drug kolikokrat?
Sem jo pa vsak dan gledala, in sedaj, ko je začela odpirati popke, sem takoj šla v akcijo.
Samo upam, da ne boste napisali, da je bila napaka.
Zaželite mi srečo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 03.04. 2011, 18:15 Prispevkov: 3031 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 21 Jan 2014 11:08 Naslov sporočila: |
|
|
Bamfel, moj jih je škropil pred enim tednom proti luknjičavosti in kodravosti. Ker je bil te dni dež, bo moral ponoviti, pravi. Strokovnjak pa seveda ni. Če pogledam tule k strokovnjakom, se mi zdi, da ima kar prav http://www.fito-info.si/pr/obv/datum.asp. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tanja1 Moderator foruma
Pridružen/-a: 14.03. 2011, 16:21 Prispevkov: 280 Kraj: Gornji Grad
|
Objavljeno: 21 Jan 2014 16:56 Naslov sporočila: |
|
|
Vsekakor se pridružujem Meloninemu nasvetu, da spremljaj FITO INFO ( služba za varstvo rastlin), ker z možem uspešno gojiva nekaj breskev, ti lahko posredujem najine izkušnje. Midva sva opravila jesensko škropljenje z bakrom, ko je odpadla polovica listov. Letos še nisva, vendar bi bilo potrebno, ker so brsti že nabrekli. Vsekakor mora biti 5 stopinj ali več in postopek ponoviti čez 10-14 dni. Midva to opraviva kadar se začnejo brsti odpirati, po možnosti pred dežjem, breskev pa mora biti temeljito poškropljena(deblo tudi).Potem slediva napovedim službe( za breskve spremljam Goriško regijo in upoštevam, da mi smo teden ali več po njimi). Škropi se še dvakrat z ziram pred cvetenjem, nadaljne škropjenje je pa po potrebi ( v slučaju močnih padavin, ušivosti itd). Vse to je preventiva, kurative pri kodravosti ni. Upam, da sem pomagala, če je še kaj, povej |
|
Nazaj na vrh |
|
|
javr
Pridružen/-a: 01.01. 2008, 16:35 Prispevkov: 301 Kraj: Slo
|
Objavljeno: 22 Jan 2014 16:53 Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: | ...jesensko škropljenje z bakrom... ...Škropi se še dvakrat z ziram... | a tako hvaljena soda bikarbona tukaj ne pomaga oz. ne nadomesti prej navedenih škropiv ? _________________ ___ |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tanja1 Moderator foruma
Pridružen/-a: 14.03. 2011, 16:21 Prispevkov: 280 Kraj: Gornji Grad
|
Objavljeno: 23 Jan 2014 06:21 Naslov sporočila: |
|
|
Soda je samo proti plesni , pri breskvah brez kemije žal ne gre, je pa baker dovoljen tudi v eko kmetovanju in je preverjeno dober za preventivo, kurativa je pa druga pesem. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Perun
Pridružen/-a: 23.10. 2012, 12:14 Prispevkov: 113 Kraj: Poljane nad Škofjo Loko
|
Objavljeno: 04 Apr 2014 14:21 Naslov sporočila: |
|
|
Glede na to, da je moj pristop k sadjarstvu bolj ekstenzivne narave, sumim, da bo življenje moje male Lidl bresvice za 4 € bolj kratko. Mi je prav žal, ampak če hoče živeti naj sama premaga listno kodravost - jaz ji že ne bom pomagal. Če druge lahko...
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
elstar
Pridružen/-a: 01.05. 2010, 13:56 Prispevkov: 209 Kraj: Savinjska dolina
|
Objavljeno: 04 Apr 2014 19:31 Naslov sporočila: |
|
|
Perun,
kolikor je razvidno iz slike, breskev sploh
ni napadena od kodravosti.
Letos je kodravost nekako obšla naše kraje, ker
je že daljše obdobje brez dežja.
Jaz jih nisem popolnoma nič škropil in ni videti kakšnih okužb,
razen pri eni nektarini, kjer sem opazil nekaj malega znakov te bolezni
Je pa na tej tvoji breskvici precej zgornjega dela suhega, če prav vidim.
Bilo bi dobro temu najti vzrok. _________________ vse kar lepo (z)raste je lepo! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Perun
Pridružen/-a: 23.10. 2012, 12:14 Prispevkov: 113 Kraj: Poljane nad Škofjo Loko
|
Objavljeno: 04 Apr 2014 19:49 Naslov sporočila: |
|
|
Lansko leto jo je močno napadla kodravost, zato je zgornji del suh. Za letos bomo pa še videli. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
elstar
Pridružen/-a: 01.05. 2010, 13:56 Prispevkov: 209 Kraj: Savinjska dolina
|
Objavljeno: 05 Apr 2014 10:43 Naslov sporočila: |
|
|
Lahko bi poizkusil, če imaš to možnost, da bi jo pred dežjem
z nečem pokril, da bi ostala suha. Tako bi bila možnost okužbe
zelo zmanjšana.
Sam sem enkrat videl nekje breskev, ki je rasla pod nadstreškom.
Veje, ki so bile pod streho so bile popolnoma zdrave, tiste, ki so pa
štrlele na prosto so bile pa kar pošteno nakodrane. Vem tudi,
da tista breskev nikoli ni bila škropljena. _________________ vse kar lepo (z)raste je lepo! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 03.04. 2011, 18:15 Prispevkov: 3031 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 05 Apr 2014 15:27 Naslov sporočila: |
|
|
To se dogaja s sosedovo nektarino. Veje pod nadstreškom so zdrave in lepo rodijo, tiste na prostem so pa vse skodrane in se sadeži tik pred zrelostjo kar nekako zasušijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
elstar
Pridružen/-a: 01.05. 2010, 13:56 Prispevkov: 209 Kraj: Savinjska dolina
|
Objavljeno: 05 Apr 2014 17:00 Naslov sporočila: |
|
|
Alternativa - pokrivanje breskev pred spomladanskim dežjem. _________________ vse kar lepo (z)raste je lepo! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
aladin
Pridružen/-a: 27.05. 2011, 00:06 Prispevkov: 97 Kraj: Radovljica
|
Objavljeno: 05 Apr 2014 17:10 Naslov sporočila: |
|
|
Isto velja za marelico... pozabil pa sem vzrok. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Perun
Pridružen/-a: 23.10. 2012, 12:14 Prispevkov: 113 Kraj: Poljane nad Škofjo Loko
|
Objavljeno: 05 Apr 2014 17:22 Naslov sporočila: |
|
|
Saj imam še nekaj drugih breskev, vzgojenih iz koščic. Tiste niso toliko nagnjene h kodravosti, če je že kak list, ga odvrže in požene novega.
Mi je pa zanimivo, da ni nič zrastlo iz cca 200ih koščic, ki sem jih posadil lansko leto. Premila zima? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
elstar
Pridružen/-a: 01.05. 2010, 13:56 Prispevkov: 209 Kraj: Savinjska dolina
|
Objavljeno: 05 Apr 2014 19:16 Naslov sporočila: |
|
|
Če si koščice posadil lansko jesen, ti bodo vzklile
proti koncu aprila ali v začetku maja, vsaj pri meni je takšna praksa.
Upam, da si posadil koščice vinogradniških breskev, ki
imajo dosti višjo kaljivost, kot koščice žlahtnih sort. _________________ vse kar lepo (z)raste je lepo! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Perun
Pridružen/-a: 23.10. 2012, 12:14 Prispevkov: 113 Kraj: Poljane nad Škofjo Loko
|
Objavljeno: 06 Apr 2014 08:01 Naslov sporočila: |
|
|
Imam 8-9 let staro breskvo, ki je zrastla iz koščice in izredno dobro rodi. Posadil sem koščice od tega drevesa (ji že lahko rečem, da je vinogradniška?) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 03.04. 2011, 18:15 Prispevkov: 3031 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 13 Jul 2014 15:55 Naslov sporočila: |
|
|
Naša ne vem katera sorta je dobro obložena, breskve na pogled že blizu zrelosti, v resnici pa še trde kot kamen.
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
elstar
Pridružen/-a: 01.05. 2010, 13:56 Prispevkov: 209 Kraj: Savinjska dolina
|
Objavljeno: 14 Jul 2014 14:01 Naslov sporočila: |
|
|
Tole bi lahko bila sorta redhaven, do zrelosti bo pa
potrebovala še vsaj dva tedna. _________________ vse kar lepo (z)raste je lepo! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 03.04. 2011, 18:15 Prispevkov: 3031 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 14 Jul 2014 16:23 Naslov sporočila: |
|
|
Elstar, najlepša hvala ti, zdaj ko sem prebrala, se spomnim, da je to res pisalo na listku. Sem vesela, da spet vem .
Poznaš to sorto, kakšna se ti zdi? Letos bo prvič velika pojedina inme zanima. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
elstar
Pridružen/-a: 01.05. 2010, 13:56 Prispevkov: 209 Kraj: Savinjska dolina
|
Objavljeno: 14 Jul 2014 18:49 Naslov sporočila: |
|
|
To z redhavnom si zelo dobro zadela pri nakupu.
Je najbolj hvaležna sorta med vsemi breskvami, sploh za
nas- vrtičkarske gojitelje.
Rodi redno, torej vsako leto ima obilen nastavek, zato je zelo
priporočljivo redčenje plodičev, da drevo kasneje ni preobremenjeno in
tudi plodovi so lepši- debelejši.
Ni tako hudo občutljiva na kodravost, čeprav malo jo napade, ampak
napad ni hud in se hitro popravi.
Pri zorenju je uvrščena v sredino in v sadnih izborih nosi številko 0.
To pomeni, da se po redhavnu določajo zrelostni razredi ostalih sort
breskev (in tudi nektarin). Tiste, ki imajo poleg imena - in številko, so zgodnje sorte,
tiste z znakom + in številko pa so kasnejše sorte.
(za primer: zelo zgodnja sorta MAYCREST - 28, pomeni, da zori
28 dni pred redhavenom; GLOHAVEN + 10, zori deset dni
kasneje, kot redhaven)
Redhaven je cepka, kar pomeni, da se meso rado loči od koščice.
Je dobrega okusa, primerna za svežo porabo, kot tudi za kompot, sok...
Bodo pa breskve letos nekoliko manj sladke, sploh tiste, ki zorijo
v tem času, primanjkuje jim sonca. Sočne so pa zeloo... _________________ vse kar lepo (z)raste je lepo! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Vse o vseh rastlinah Seznam forumov
-> Sadje Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 15, 16, 17, 18 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 15, 16, 17, 18 Naslednja
|
Stran 16 od 18 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|