|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
mateja987
Pridružen/-a: 06.04. 2011, 07:06 Prispevkov: 497 Kraj: Kamnik
|
Objavljeno: 12 Apr 2011 10:03 Naslov sporočila: Navadni tolščak ali portulak, največ omega 3 kar jih najdemo |
|
|
Portulaca olerace
Izvira iz Azije, pri nas poznan kot plevel, ki se ga težko znebimo; šele zadnja leta curljajo k nam informacije, da gre za enega največjih rezervoarjev omega 3 kar ga sploh lahko najdemo v naravi. Sem že leta nazaj gledala dokumentarec o tem, ki je pojasnjeval čemu so Grki tako zdravi, ko ga dodajajo solatam in prav tak je tudi najprimernejši. Sicer lahko iz njega delamo namaze, pesto in ga tako vloženega v olje (samo paziti moramo, da ga olje res prekriva) kasneje pripravimo s špageti, ali ga ga preprosto zamrznemo. Dober je v mineštrah in rižotah. Njegov okus je osvežilen in rahlo kiselkast, po kuhanju lahko zasluzi kar se enim ne dopade. Sicer je odličen antioksiadant (mislim, da je glede na brokoli x30!!!) vsebuje ogromno maščob omega-3 (koristne pri zdravljenju bolezni srca in ožilja) celo več kot v ribah! Vsebuje sluzi, vitamine A,C in E, betakaroten ter antioksidant glutation, minerale kalij, kalcij, mangan in železo.
Krepi imunski in srčno-žilni sistem. Blaži vnetja, izboljšuje krvni obtok, preprečuje nastajanje strdkov v arterijah. Raziskave so potrdile, da deluje na avtoimunske in srčne bolezni, varuje pred prostimi radikali, ki povzročajo raka in lajša posledice staranja, zmanjšuje holesterol v krvi, znižuje krvni tlak, sporšča gladke mišice, deluje protibolečinsko, odpravlja gliste.
Sadimo ga pozno spomladi v setvene platoje, ko pa je nevarnost pozebe mimo ga presadimo na gredo.
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Lobo
Pridružen/-a: 03.04. 2012, 09:27 Prispevkov: 45 Kraj: okolica MB
|
Objavljeno: 06 Apr 2012 08:31 Naslov sporočila: |
|
|
Dodal bi še tole:
Tolščak sejemo maja na sončno lego in na kakovostna, nekoliko peščena in odcedna tla. Semena le rahlo prekrijemo s prstjo in nekoliko stisnemo. Semena lahko sejemo posamično ali v vrste kot špinačo. Vrste naj bodo oddaljene od 15 do 20 centimetrov. Portulak raste hitro, zato ga lahko prvič režemo že po treh do štirih tednih. Režemo ga redno, vendar pa moramo pustiti vsaj dva osnovna lista in odrezati vsak cvet, ki se pokaže. Po rezi se zopet obraste.
Sejemo ga vse poletje
Ima gladko rdečkasto plazeče se steblo in izmenične liste. Cvetovi so rumeni. Rastline potrebujejo za svojo rast dovolj vlage, zato jih po potrebi zalivamo. Odvisno od rastišča lahko zrastejo 15 do 30 cm visoko. V mrzlem podnebju sejemo tolščak pozno spomladi v setvene pladnje, in ko mine nevarnost zmrzali, rastlinice presadimo na prosto. V toplih predelih pa ga sejemo na prosto vse poletje.
Portulak čisti kri
Tolščak uporabljamo svež kot listno zelenjavo vse poletje. Sočne liste in stebla lahko uporabimo kot špinačno zelenjavo ali kot dodatek k solatam, zeliščnim omakam in skuti. Imajo osvežilen, kiselkast in nekoliko slan okus. Zelenolistne sorte imajo malo debelejše liste in so odpornejše ter boljšega okusa kot rumene in zlato rumene sorte, medtem ko so rumene in zlato rumene sorte tolščaka privlačnejše v solatah.
Vir: Kmečki glas (Andreja Hauptman Medved) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Kosobrin Moderator foruma
Pridružen/-a: 31.12. 2007, 07:51 Prispevkov: 1056 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 06 Apr 2012 13:05 Naslov sporočila: |
|
|
NAVADNI TOLŠČAK
(Portulaca oleracea L.)
Je enoletna rastlina, ki zraste do 15 cm visoko, s pogosto rdečkastim steblom. Listi so bolj ali manj mesnati, premenjalni ali nasprotni, celi in s prilisti, ki lahko tvorijo dlačice ali opnaste luske, le-te ovijajo vse steblo in liste. Cvetovi so razmeroma majhni in rumene barve, razen pri nekaterih vrtnih rastlinah.So zvezdasti, dvospolni in normalno iz dveh zelenih čašnih listov, peti prostih venčnih listov in prašnikov ter bolj ali manj nadrasle plodnice. Iz treh ali petih zraslih plodnih listov. Vrat je običajno deljen. Plod je glavica, ki se odpira z dvema ali tremi loputami.Raste po vrtovih, njivah, poljih, ob hišah in poteh. Najraje ima plodna tla.Raste kot plevel. Rastlina je razširjena po vsem svetu, Rastlino že dolga stoletja gojijo v Indiji in na bližnjev vzhodu, v 16. stoletju pa je postala zelo priljubljena tudi v Evropi.
Učinkovine: vitamin C, provitamin A, železo
Uporabnost: včasih se je rastlina uporabljala zoper glavobol, uživanje svežih rastlin spodbuja izločanje vode, uporabljamo poganjke, mlada stebla in liste, najbolj uporabna je sveža, posušena ni uporabna. Rastlino lahko vložimo tudi v kis.
NAVADEN TOLŠČAK PRAŽEN Z JAJCI
Potrebujemo: 2 skodelici drobno narezanih poganjkov in listov navadnega tolščaka, 1 kozarec vode, 2 žlici belega ali olivnega olja, ščepec dobre misli, sol po okusu in 3 jajca.
Vodo zavremo in v njej prekuhamo narezan navadni tolščak. V ponvi segrejemo olje spečemo jajca in dodamo prevret ocejen navadni tolščak.
SOLATA
2 skodelici navadnega tolščaka drobno narežemo, dodamo strok drobno narezanega česna, posolimo po okusu, dodamo ščepec sveže bazilike in dobre misli, zabelimo z olivnim oljem in okisamo po okusu.
VLOŽEN NAVADNI TOLŠČAK
Liste, stebla in poganjke prelijemo z vrelo vodo, pustimo stati nekaj minut. Rastline precedimo in naložimo v kozarce za vlaganje. Dodamo začimbe in z zeliščnim kisom prelijemo navadni tolščak ter kozarce dobro zapremo. Tako pripravljen navani tolščak uporabljamo kot kisle kumarice. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MARIJAV
Pridružen/-a: 20.05. 2010, 14:14 Prispevkov: 1647 Kraj: ŠTAJERSKA-PONIKVA
|
Objavljeno: 06 Apr 2012 20:03 Naslov sporočila: |
|
|
Ujejoj, glede na povedano, nobenega več ne vržem na kompost, bomo vsega pojedli, pa še za vse forumaše bi ga imela, ko mi poleti zaradi dežja malo uide plevel na njivi . Resno pa je, ko se ti enkrat zaseje, se ga ne znebiš nikoli več. Če ga malo pustiš razrasti, naredi en sam skoraj za pol kvadratnega metra velikanski poležen šop. Resnično mi pa res nikoli ni prišlo na misel, da bi ga jedli. Bom letos začela poganjke mešati v razne solate, pa bomo videli, če nam bo šel po grlu. _________________ ŽIVETI NA PODEŽELJU JE NAJLEPŠE! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 06 Apr 2012 21:35 Naslov sporočila: |
|
|
MARIJAV, se lahko priporočim za eno sadiko? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
orhy
Pridružen/-a: 31.03. 2008, 22:49 Prispevkov: 2353 Kraj: nmv 582
|
Objavljeno: 06 Apr 2012 21:42 Naslov sporočila: |
|
|
muha je napisal/a: | MARIJAV, se lahko priporočim za eno sadiko? |
Glede na napisano zgoraj, mislim, da ga boš dobila najmanj eno košaro. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MARIJAV
Pridružen/-a: 20.05. 2010, 14:14 Prispevkov: 1647 Kraj: ŠTAJERSKA-PONIKVA
|
Objavljeno: 07 Apr 2012 12:05 Naslov sporočila: |
|
|
Muha, a se hecaš? Seveda ga dobiš, takoj ko bo pognal, saj sploh ne vem kako se množi, ker semeniti ga ne pustim, torej ostanejo v zemlji koreninice? Ko ga boš imela, se ga nikoli več ne boš znebila. Garantirano pa ga ne boš pojedla tolko, kolikor ti rasel, rasel... _________________ ŽIVETI NA PODEŽELJU JE NAJLEPŠE! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 07 Apr 2012 12:06 Naslov sporočila: |
|
|
MARIJAV, ne nič se ne hecam. Ne bom ga sadila na gredice, ampak na bio škarpo. Tam se lahko po milji voljši širi . |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MARIJAV
Pridružen/-a: 20.05. 2010, 14:14 Prispevkov: 1647 Kraj: ŠTAJERSKA-PONIKVA
|
Objavljeno: 07 Apr 2012 12:09 Naslov sporočila: |
|
|
No, tam mu bo pa najlepše, nič ga pri razraščanju ne bo motilo. Sušo in vroče sonce odlično prenaša. _________________ ŽIVETI NA PODEŽELJU JE NAJLEPŠE! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
nejevernež
Pridružen/-a: 15.01. 2011, 18:54 Prispevkov: 389 Kraj: Novo mesto(Mirna peč)
|
Objavljeno: 25 Mar 2013 16:40 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem ga lani posejal inmi je super okusa. Je pa pri nas tudi povno podobnega plevela, samo ni čisto enak. Je tak, kot ga je opisala MARIJAV - da raste kar velik, tisti, ki sem ga pa posejal je zrasel zelo majhen v primerjavi z "divjim". Pa je ta "divji" zagotovo užiten? _________________ Lep pozdrav, nejevernež ;) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Martinka
Pridružen/-a: 18.07. 2009, 19:48 Prispevkov: 343 Kraj: Kranj, NV: 388 m
|
Objavljeno: 11 Apr 2013 09:00 Naslov sporočila: |
|
|
Samonikli portulak je seveda užiten - superplevel. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Tara
Pridružen/-a: 02.05. 2013, 12:51 Prispevkov: 18 Kraj: Dolenjska
|
Objavljeno: 29 Maj 2013 08:06 Naslov sporočila: |
|
|
Bom na maminem vrtu poplela in dala v solato, če bo kdo hotel jest pa saj so že vajeni |
|
Nazaj na vrh |
|
|
westal
Pridružen/-a: 16.08. 2010, 13:47 Prispevkov: 92 Kraj: Slovenija Kamnik
|
Objavljeno: 29 Maj 2013 12:48 Naslov sporočila: |
|
|
Letos na mojem vrtu še plevel ne raste je prehladno. Lani se pa spomnim tega super plevela samo, da še nisem vedel, da je užiten. Ga bom letos takoj, ko zraste slikal potem boste pa ocenili ali je tapravi in užiten.
LP _________________ Za vsakega ena rožca raste. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
greeny
Pridružen/-a: 25.06. 2008, 18:09 Prispevkov: 888 Kraj: Murska Sobota
|
Objavljeno: 30 Maj 2013 10:29 Naslov sporočila: |
|
|
Sem že enkrat prej prebral to opevanje, zdaj sem pa še po Wikipedii pobrskal in naj bi vseboval tudi zelo veliko oksalata, tako da ga vseeno ni za vsakodnevno na deke za jest...
Sicer pa ima zgleda res precej dobrih zadev in prej ali slej se bo našel kdo, ki bo izkoristil tržno nišo - ali semena ali sadike spomladi ali pa kar za solato v vrečkah . _________________ Verde, que te quiero verde! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 28.07. 2011, 20:45 Prispevkov: 1867
|
Objavljeno: 30 Maj 2013 10:54 Naslov sporočila: |
|
|
greeny je napisal/a: |
Sicer pa ima zgleda res precej dobrih zadev in prej ali slej se bo našel kdo, ki bo izkoristil tržno nišo - ali semena ali sadike spomladi ali pa kar za solato v vrečkah .
|
Je že, je že. Se najde seme v vrečkah že desetletja dolgo, a ne na našem trgu.
Drugače pa - ja, vse v presežnikih, kar je dobro (in po možnosti zamolčati, kar je slabo). Tako delujejo oni, ki nas prepričujejo. na nas je, da verjamemo ali ne, kajne? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
*pika*
Pridružen/-a: 15.12. 2011, 18:10 Prispevkov: 1312
|
Objavljeno: 30 Maj 2013 11:03 Naslov sporočila: |
|
|
Mislim, da ga tudi Ivčk prodaja. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.12. 2012, 17:28 Prispevkov: 233 Kraj: ljubljana
|
Objavljeno: 30 Maj 2013 12:11 Naslov sporočila: |
|
|
Pri meni se seje sam in, ker ga ne zatiram, ga je vedno dovolj. Je pa to poletna rastlina, ki začne pozno rasti. Zdaj ga še ni. Jaz dajem lističe med poletne solate. Ko pa preveč zraste, ga porežem in nasekljam po zemlji za zastirko. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
crtj
Pridružen/-a: 26.05. 2010, 10:11 Prispevkov: 295 Kraj: LJ + MS
|
Objavljeno: 11 Jun 2013 21:13 Naslov sporočila: |
|
|
Sprva sem pridno (ali pa manj pridno) pulil plevel.
Potem sem se zlagoma razgledal, kaj to sploh so zaene rastline, ali se z njimi kaj da... In odkril tolščak, lobodo, ščir...
Zdaj je doktrina takšna - kar raste na moji gredi, bo pojedeno, zdaj se pa sami zmenite, kdo bo prišel gor |
|
Nazaj na vrh |
|
|
rukola
Pridružen/-a: 20.09. 2011, 13:35 Prispevkov: 106 Kraj: Ljubljana, Velike Lašče
|
Objavljeno: 20 Jun 2013 14:08 Naslov sporočila: |
|
|
Predlani mi je dal sosed sadike Tolščaka. Sam ga je posadil, pa mu je naslednje leto rasel povsod. Sem ga tako zalival v koritu, da je "plevel" propadel . Lani sem ga posadil na vrtu ob rukoli, pa ga je zelo malo prišlo ven.
Uporabljam pa navadni tolščak (divji z njive). Pridem k svakinji in na njivi kup tolščaka. Cel popoldne je plela njivo, tako da je bil "svež". Zbasal sem ga v vrečko . Je rekla da naj ga drugič pridem prej iskat, da ji ne bo treba njive pleti.
Sama rastlina mi je nekako slana, deluje pa mi nekoliko sluzasto. Uporaben pa je povsod, kot dodatek. Narezan potresen po solati, narezan in popražen s čebulo kot priloga pečenemu krompirju in mesu, surov v sendvič,... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
katrinca Administrator foruma
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 16:42 Prispevkov: 10188 Kraj: Maribor
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|