|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Sabur
Pridružen/-a: 17.03. 2009, 09:00 Prispevkov: 2540 Kraj: 127.0.0.1
|
Objavljeno: 05 Jul 2011 09:18 Naslov sporočila: Recepti - čili |
|
|
Čau
ali ima kdo kakšen dober recept, kjer se uporablja čili?
Da še malo o hrani na temo čili. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bety11
Pridružen/-a: 07.04. 2011, 07:14 Prispevkov: 1195 Kraj: Postojna Pivka Brkini
|
Objavljeno: 05 Jul 2011 10:32 Naslov sporočila: |
|
|
Hej Sabur..čili je začimba in jo daš kamorkoli želiš imeti bolj pikantno stvar.... ....POVSOD....Jaz obožujem čili in z mano noben moški ne more tekmovat....... _________________ Rada vrtnarim |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Sabur
Pridružen/-a: 17.03. 2009, 09:00 Prispevkov: 2540 Kraj: 127.0.0.1
|
Objavljeno: 05 Jul 2011 10:34 Naslov sporočila: |
|
|
Opa fantje, punca nas je izvala.
Mislim, da bom organiziral Primorsko Chili Fešto.
Moramo samo dobiti info koliko Bety11 prenese, da si ne napravimo sramoto.
Ma imaš kakšen konkreten recept? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
matotato
Pridružen/-a: 13.02. 2011, 22:22 Prispevkov: 59
|
Objavljeno: 05 Jul 2011 11:15 Naslov sporočila: |
|
|
Klasiko - čili con carne najbrž poznaš.
Jaz si naredim ene par litrov, potem pa v manjše škatle (od skute npr.) pa v škrinjo.
Pride prav kak večer, ko te popade sveta lakota ali pa, ko se ti ne da kuhat.
Če še ne poznaš, lahko napišem tudi recept. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Sabur
Pridružen/-a: 17.03. 2009, 09:00 Prispevkov: 2540 Kraj: 127.0.0.1
|
Objavljeno: 05 Jul 2011 11:19 Naslov sporočila: |
|
|
matotato
kaj je podobno temu receptu: klik? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 02.05. 2008, 20:00 Prispevkov: 4489 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 05 Jul 2011 12:30 Naslov sporočila: |
|
|
Sabur, tale recept je že zelo v redu , najdejo se tudi recepti, kjer vrli slovenski "kuharji" dajo samo navadno, sladko papriko
Lahko se pa sestavine malo skontrolirajo tukaj: http://en.wikipedia.org/wiki/Chili_con_carne
Mimogrede, kako bi shranil zrele čilije, da jim podaljšam svežino? Trenutno jih je preveč, potem bo pa ena veliiiika pauza, do naslednjega zorenja, ker druga generacija šele cveti. Mogoče v hladilniku, v neprodušni vrečki?
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Sabur
Pridružen/-a: 17.03. 2009, 09:00 Prispevkov: 2540 Kraj: 127.0.0.1
|
Objavljeno: 05 Jul 2011 12:38 Naslov sporočila: |
|
|
mfranc
hladilnik je rešitev oz. zmrzovaln skrinja.
Dobro pa je imeti sorte ala Bhut Jolokia, ki ne ne puščajo preveč vode ko jih nazaj otopiš. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
kravzlj
Pridružen/-a: 31.12. 2007, 09:08 Prispevkov: 1340 Kraj: Zaboršt pri Dolu
|
Objavljeno: 05 Jul 2011 13:02 Naslov sporočila: |
|
|
Brat je enkrat delal preproste špagete s čilijem. Vem da je imel olje, pa česen, pa čili.
Če želite lahko zvem več. _________________ " Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! " |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bety11
Pridružen/-a: 07.04. 2011, 07:14 Prispevkov: 1195 Kraj: Postojna Pivka Brkini
|
Objavljeno: 05 Jul 2011 19:42 Naslov sporočila: |
|
|
Sabur... _________________ Rada vrtnarim |
|
Nazaj na vrh |
|
|
matotato
Pridružen/-a: 13.02. 2011, 22:22 Prispevkov: 59
|
Objavljeno: 05 Jul 2011 20:35 Naslov sporočila: |
|
|
Sabur je napisal/a: | matotato
kaj je podobno temu receptu: klik? |
Ma ja, saj v osnovi so recepti podobni.
Stvari, ki bi jih jaz spremenil, dodal pa so naslednje:
-Vrsta mesa. Sam sem preskusil različne stvari in zaenkrat so zame goveja rebra way to go. Jaz jih kuham, da se zmehčajo, potem ločim od kosti in dodam nazaj. Še prej pa jih malo popečem v pečici.
- Druga stvar, ki jo jaz dodam je kakav. Tudi v komentarjih spodaj vidim, da priporočajo temno čokolado. Meni kakav (kar konkretna doza-par zvrhanih žlic) da tisto piko na i.
- čas kuhanja. Jaz kuham cca 3 ure. Meso mora skoraj razpadati in se topiti v ustih. Potem ga vzameš ven iz kozice, ločiš od kosti, kosti zavržeš, ostalo pa nazaj. Mucho, mucho better, v primerjavi z kakim mletim nadomestkom.
- fižol mora biti obvezno rdeč.
- kumina mora obvezno biti v CcC.
- Če imaš možnost vržeš na začetku noter še malo sesekljane stebelne zelene.
Mislim, da je v grobem to to. Jasno, čili ne sme manjkat, ampak saj tega sploh ni treba ponavljati. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 02.05. 2008, 20:00 Prispevkov: 4489 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 05 Jul 2011 21:27 Naslov sporočila: |
|
|
Sam še ne obvladam in celo ne potrebujem kakih fines;
v glavnem treniram odpornost proti skovilom in se mi zdi, da sem že kar uspešen
V ta namen sem samo modificiral moj priljubljeni sendvič; polnozrnatemu kruhu, siru, pršutu, baziliki, dodam na drobno sesekljane čilije,
Od enega kosa Cheyenne sem prišel brez problema na tri, več jih ne dam, sem malo šparoven .
Malo heca je bilo z Habanero, Jolokia zmešnjavo; tudi moj dobavitelj semen je po fotki ugibal, da Jolokia ni Jolokia, ampak je Habanero, in obratno... ("rezzonico: Plodovi me spominjajo na moje red habanero" , si imel prav)
In sem zrezal celo Jolokio v sendvič, malo sem šmrkal in porabil kak robček, ampak je šlo, zelo okusno, in tako vsak dan. Včeraj je prišel na vrsto (edini) Habanero: v resnici Jolokia - uf, sem pa kar dobro zakuhal, ajsa, ajsa . Reševal sem se s kozarcem mleka, ampak mi je sedaj žal, ker sem pokvaril okus. Sedaj čakam na naslednje Jolokie, da jih začnem zobati namesto.....
So pa tehnični problemi:
- kljub večkratnemu pranju rok se do večera ne smem kaj dosti praskati in mencati oči - si moram nabaviti tiste PVC rokavice za enkratno uporabo...
- žena mi je takoj zaplenila kuhinjsko rezalno dilo, sem dobil svojo, samo za čili; grozi mi nasploh izgon iz kuhinje - no ja, se bom že organiziral
To jemljem kot zagonske težave pri uvajanju zdravega načina življenja....
LP _________________ mfranc
Nazadnje urejal/a mfranc 05 Jul 2011 23:19; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Sabur
Pridružen/-a: 17.03. 2009, 09:00 Prispevkov: 2540 Kraj: 127.0.0.1
|
Objavljeno: 05 Jul 2011 21:34 Naslov sporočila: |
|
|
mfranc
si pa me nasmejal.
Resno pa je vprašanje kako naj v kuhinji operiramo mi, ki nosimo leče?
Si zamislite ob koncu dneva daš "prst v oko" da skineš leče in se spomniš da si tikal Bhut Jolokia.
Direkt pod kravo na izpiranje mlekom oz. karkoli, morda tudi urgenca. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bety11
Pridružen/-a: 07.04. 2011, 07:14 Prispevkov: 1195 Kraj: Postojna Pivka Brkini
|
Objavljeno: 06 Jul 2011 06:02 Naslov sporočila: |
|
|
Sabur...ali daš sušit čili?
Posušen čili....Jaz ga s šivanko nadevam na debelejšo nitko, kar skozi zeleni del rastline in samo obesim na balkon....Posuši se in za okras je tudi v redu....Rabiš pa lahko cele ali zmlete....Pa semena so tudi uorabna za sejanje na tak način....
Vložene čilije......Vlagaš čisto enostavno...V čist kozarec jih oprane in suhe natlačiš in zaliješ s ohlajeno mešanico kisa, soli in poprav zrnu....Zapreš pa do zime počakaš....Pa dober tek....
V zdravilstvu....Za gretje bolečih mest v telesu.....zmešate olivno olje, mleto papriko pa nekaj kapljic eteričnega olja čajevca....Namažeš, zmasiraš.....pokriješ lahko.....(boleči sklepi, križ, koleno...)....
_________________ Rada vrtnarim |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Sabur
Pridružen/-a: 17.03. 2009, 09:00 Prispevkov: 2540 Kraj: 127.0.0.1
|
Objavljeno: 06 Jul 2011 06:16 Naslov sporočila: |
|
|
Bety11
Čili sušim, vlagam, uporabljam v salsi, zimski solati.
Nisem pa še dal v hladilno skrinjo ravno tako uporabljal v zdravstvene namene (razen učinka pri uživanju hrane). |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 02.05. 2008, 20:00 Prispevkov: 4489 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 06 Jul 2011 10:35 Naslov sporočila: |
|
|
Sabur je napisal/a: | Resno pa je vprašanje kako naj v kuhinji operiramo mi, ki nosimo leče?
Si zamislite ob koncu dneva daš "prst v oko" da skineš leče in se spomniš da si tikal Bhut Jolokia. |
Hja, Sabur, previdnost ni odveč ; seveda ena od poti je, da se čim manj "praskaš" okrog čilija, tole moje drobno seckanje je dalo obilo čili soka na rezalni deski in mojih rokah .
Sem pa pozabil povedati, da je k moji korajži s hot čiliji pripomogel tudi sir; verjetno ima precej podoben učinek kot mleko - danes sem konzumiral čili srednje intenzivnosti, brez sira, pa je bilo kar pekoče...
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MARIJAV
Pridružen/-a: 20.05. 2010, 14:14 Prispevkov: 1647 Kraj: ŠTAJERSKA-PONIKVA
|
Objavljeno: 06 Jul 2011 18:13 Naslov sporočila: |
|
|
Ma, fantje (in punca), kapo dol. Ko vam čilijev zmanjka, se javite, jaz imam tega letos obilo (Jalapeno, zvonček, penis čili, pa še no name - vsega kakih 30 sadik na njivi in v loncih ), vsi nasajeni na željo mojega moža, ki poje poprečno enega na teden . _________________ ŽIVETI NA PODEŽELJU JE NAJLEPŠE! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Sabur
Pridružen/-a: 17.03. 2009, 09:00 Prispevkov: 2540 Kraj: 127.0.0.1
|
Objavljeno: 06 Jul 2011 18:41 Naslov sporočila: |
|
|
Kar se mene tiče jaz ponavadi pojem 5x na obrok in to ponavadi za kosilo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 02.05. 2008, 20:00 Prispevkov: 4489 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 06 Jul 2011 20:07 Naslov sporočila: |
|
|
Sabur, ne razumem čisto; poješ 5 kosov Jolokije na obrok
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Sabur
Pridružen/-a: 17.03. 2009, 09:00 Prispevkov: 2540 Kraj: 127.0.0.1
|
Objavljeno: 06 Jul 2011 20:26 Naslov sporočila: |
|
|
Jolokia ne, ker jih prvo sezono šele sadim.
Ma une moje lahke katgorije.
Tam okrog 10.000 skalvijev. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 02.05. 2008, 20:00 Prispevkov: 4489 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 06 Jul 2011 21:34 Naslov sporočila: |
|
|
Tistile recept "saburjev" zgoraj, z dodatki od matotato bom v kratkem naredil, samo me zanima, kje je še zgornja meja, koliko Cheyenne papričic dam notri, da ne pokvarim jed .
Drugače pa smo pozabili, da se v naših krajih dela tudi srbski (pa bosanski) pasulj, pekoč, eni pravijo gurmanski pasulj. Dobrega so v Ex Jugi delali v Emoni, poleg Dajdama - dobro je zakuril in sem moral obvezno preko njega zmazati še 2-4 Delux skutine palačinke .
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|