|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Sabur
Pridružen/-a: 17.03. 2009, 09:00 Prispevkov: 2540 Kraj: 127.0.0.1
|
Objavljeno: 06 Jul 2011 21:37 Naslov sporočila: |
|
|
mfranc
za verzijo 1.0 opali 3 Cheyenne.
kar se tiče pasulja oz. fižola jaz pravi 1 Bhut Jolokia na lonec fižola in je tam, da se počutiš kot ljubljanski grb. :D |
|
Nazaj na vrh |
|
|
wizzadoo
Pridružen/-a: 25.05. 2011, 16:14 Prispevkov: 55 Kraj: Portorož
|
Objavljeno: 07 Jul 2011 13:35 Naslov sporočila: |
|
|
uff, par dni nazaj sem naredu chili con carne ... 3 celi habanero so šli not ... super je bil
moj recept je podoben unmu na linku, sam da dodam not še mal timjana .. in da ne zalijem le z vodo ampak govejo jušno osnovo. _________________ "When you lend a penny, people steal your wallet!"
Nazadnje urejal/a wizzadoo 07 Jul 2011 13:39; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
rezzonico
Pridružen/-a: 29.05. 2011, 21:22 Prispevkov: 67 Kraj: obala
|
Objavljeno: 07 Jul 2011 13:37 Naslov sporočila: |
|
|
Peperonata
rabiš 1-2 stroka česna, 1-2 čilija, lahko več, 1 konzervo tune, malo olivnega/oljčnega olja (lahko ga uporabiš iz tune), kakšne testenine (jaz imam najraje kitajske za vok), šalšo, origano, mešani poper:
Čili narežeš na kolobarje, lahko pa kolobarje še na polovico daš, čezen ali narežeš na drobo ali pa ga stisneš s tisto napravo, ne vem kako se reče.. ima ročaj, odpreš, not česen, stisneš in pride zmečkan česen ven
Skuhaš špagete/rezance za vok, kuhaš jih 2 minuti manj kot piše na embalaži, v vok daš žlico do dve olivnega olja na srednjem ognju, not vržeš čilije, pustiš minutko ali dve, potem dodaš česen (počakaš cca 20s), vržeš not špagete in lepo pomešaš, pustiš minutko na najvišjem ognju, dodaš 5-6 žlic šalše, še malo pomešaš, ugasneš plin in tuno nadrobiš ter vržeš not, malo premešaš, da se tuna enakomerno razporedi, vržeš malo origana not in še 1x premešaš, daš na krožnik in poješ mmmmmm
Druga jed je bila v eni reviji, ne vem več kateri sem jo samo malo priredil:
Potrebujemo:
konzervo rdečega fižola, konzervo koruze, konzervo čičerike (ceci po italijansko), konzervo pelatov, bio zelenjavno jušno kocko brez maščobe, mleti cimet, mleto kumino, čilije kolikor jih hočeš, katere hočeš, 1 veliko rdečo čebulo, 2 stroka česna, olivno olje, mleti muškatni orešček.
v veliki ponvi segreješ olje in popražiš čilije, čebulo ter česen, med praženjem daš čajno žličko cimeta in čajno žličko kumine ter malo muškatnega oreščka, ko je prepraženo dodaš narezane pelate iz konzerve, pustiš da zavre, ko zavre dodaš 7dl jušne osnove iz kocke, ponovno pustiš da prevre in dodaš vse ostalo not, kuhaš vsaj 30-40 minut na zmernem ognju, potem pa veselo poješ
Tukaj lahko namesto čilijev uporabiš mlete čilije, kajenski poper,... jaz dam 2 moja čilija in še mleti čili, ampak tudi moram vse sam pojest. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
wizzadoo
Pridružen/-a: 25.05. 2011, 16:14 Prispevkov: 55 Kraj: Portorož
|
Objavljeno: 07 Jul 2011 14:17 Naslov sporočila: |
|
|
vok... ni ga čez vok
še mal tajskih receptov
Svinjina s petimi začimbami:
- 400g svinjskega fileja brez maščob
- 250g kitajskih jajčnih testenin
- 1 žlica sončničnega olja
- 1 sesekljana velika čebula
- 1 velik strt strok česna
- 1 žlica mešanica petih začimb (čebula, peteršilj, limonska trava, zeleni poper, koriander, česen, ingver, čili, kurkuma) ... se da dobit al pa improviziraš ... in ja, jih je več kot pet v mojem primeru lol
- 300g stročjega fižola ali sladkega graha (ali pol vsakega, tudi paše)
- 2 veliki papriki (1 rdeča in 1 rumena/oranžna) narezani na trakove (namesto rumene osebno dam hungarian yellow čili )
- 120 ml vroče čiste zelenjavne juhe
- sol, poper
- list svežega koriandra za okras
- file narežemo na zrezke, debele 5mm, te pa na trakove, široke 5mm. Meso pokrijemo in ga pustimo stat.
- testenine stresemo v vrelo vodo, in jih kuhamo 4min oz po navodilih (kakšno minuto manj je boljše )
Odstavimo in odlijemo vodo
- Dobro segrejemo vok. Vanj zlijemo olje, dobro premažemo dno, stresemo čebulo in česen in pražimo 1 min, ves čas mešamo. Dodamo mešanico petih začimb in pražimo še 1min.
- dodamo na trakove narezano svinjino in jo pražimo 3min.
- dodamo fižol (al grah) in prapriko/čili in pražimo še 2min
- dolijemo čisto zelenjavno juho, dobro premešamo in počakamo da zavre
- v vok dodamo testenine in pražimo še cirka 2-3 minute, mešamo in tresemo vok da se dobro premešajo sestavine
- po potrebi solimo in popramo, preden postrežemo dekoriramo v koriandrovimi listki.
To sem naredu enkrat prejšnji teden, dobra zadeva _________________ "When you lend a penny, people steal your wallet!"
Nazadnje urejal/a wizzadoo 07 Jul 2011 20:17; skupaj popravljeno 2 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
rezzonico
Pridružen/-a: 29.05. 2011, 21:22 Prispevkov: 67 Kraj: obala
|
Objavljeno: 07 Jul 2011 18:44 Naslov sporočila: |
|
|
No, pa dodamo še enega za vok
Rabimo 1 velik krompir ali 2 manjša, 1 veliko rdečo papriko, 1 zeleno papriko, 1 por, 3 čilije, 1 manjša bučka, 1 korenček, malo sojine omake (jaz kupujem Heinz, se mi zdi najboljša, ostale imajo preveč karamele not), 1.5dl belega vina, sol, poper, sezamovo olje in košček suhega ingverja (lahko svežega). Po želji 3 kisle kumarice in bambusove vršičke.
Najprej si vse sestavine pripravimo, ker drugače se nam ne bo izšlo
Krompir, paprike, bučko in korenček narežemo na trakove. Por in čilije pa na kolobarje, prav tako kisle kumarice, če jih bomo uporabili.
V voku segrejemo sezamovo olje in vržemo not krompir, pečemo ga toliko časa da dobi barvo, ne smemo ga zažgat! Nato zdrobimo ingver, dodamo čilije ter papriko, pečemo dokler paprika ne postane mehka, nato dodamo še por, bučke in korenček, še malo popečemo in premešamo v voku, dodamo malo soli, nato dodamo belo vino ter sojino omako, po želji še kisle kumarice in bambusove vržišče, na ognju mešamo dokler tekočina ne izhlapi in jed je pripravljena.
Z vokom vedno delamo pri največjem ognju, zato moramo bit vedno prisotni pri štedilniku in moramo vedno mešat sestavine, da se ne zažgejo.
Ta jed je gotova v pol ure, skupaj s pripravo zelenjave. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
rezzonico
Pridružen/-a: 29.05. 2011, 21:22 Prispevkov: 67 Kraj: obala
|
Objavljeno: 07 Jul 2011 18:59 Naslov sporočila: |
|
|
Burritos:
tortilje lahko naredite sami doma, lahko pa jih kupimo predpripravljene
potrebujemo še čilije, papriko, sir, šalšo, origano, rdečo čebulo, zelje, rdeči fižol in koruzo.
Tortilje segrejemo, da se zmehčajo, pripravljamo vsako posebej na krožniku oz. drugi površini, da bo delo lažje.
Na tortiljo damo po malo od vseh sestavin in jo lepo zapremo (kot palačinko), nato pa jih polagamo na pekač, eno zraven druge, če se da, da se ne dotikajo. Ko smo naredili vse, damo v štedilnik peč za 30-40 minut.
Če želimo, da se tortilja ne zažge oz. da ne postane pretrda, vsako na vrhu še malo premažemo s šalšo in dodamo sir gor ter origano
Vsekakor jed ni primerna za ljudi, ki so na kakšni dieti, je pa zelo okusna.
Maso za burritose lahko pripravimo posebej, nato pa z žlico dodajamo v vsako tortiljo posebej in pečemo par minut v štedilniku, ampak jaz naredim rajši z vsako sestavino posebej, ima boljši okus.
-------------------------------
In še "polna čili omaka"
Vzamemo paradižnik za šalšo, lahko je poljubnega tipa, meni je dober volovsko srce. Z nekje 2kg paradižnika dobimo nekaj manj kot 9dl šalše.
Paradižnik narežemo na koščke in damo v skledo, to pa na ogenj, kuhamo dokler se paradižnik čisto ne zmehča, dokler se ne začne delat "šalša". Ta čas vzamemo čilije, strok česna, svež origano ter korenček to narežemo ter damo v električni sekljalnik, multipraktik,... dodamo žlico olivnega olja in 5-6 žlic vode od paradižnika ki se kuha, nato pritisnemo gumb, da vse skupaj zmiksa. Zmes dodamo paradižniku, ki se kuha na ognju, premešamo. Vzamemo palični mešalnik ter šalšo dobro obdelamo z mešalnikom, dodamo žlico soli ter žlico sladkorja, ogenj zmanjšamo, da se počasi kuha. Pripavimo steklenice, jih damo v štedilnik na 100 stopinj (naj se ogrevajo počasi, skupaj s štedilnikom). Šalšo kuhamo dokler hočemo, meni osebno je boljša nekoliko gosta. Ko je kuhana jo pretočimo v flaše, zapremo in poslušamo za kliki iz pokrovov
Glede čilijev: vsak se sam odloči koliko bo dal, koliko je močno, sam sem pripravil tudi šalšo kjer je bilo v 2kg paradajza po 100 in več g močnih čilijev, občasno paše
Ta šalša bo imela semena ter manjše ostanke lupin, če je lupina mehka ni nikakršnega problema, meni je tako še boljše. če pa je trda in komu lupine niso všeč, ter ne mara semen, bo treba pasirat vse skupaj.
za danes bo dovolj |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MARIJAV
Pridružen/-a: 20.05. 2010, 14:14 Prispevkov: 1647 Kraj: ŠTAJERSKA-PONIKVA
|
Objavljeno: 07 Jul 2011 19:30 Naslov sporočila: |
|
|
Pa naj še kdo reče, da moški niso odlični kuharji.
Tele recepte bom seveda preizkusila, vendar bo šel čili not čisto zadnji, ker rahlo pekoče jeva samo midva z možem in zet, hči in otroci pa niti pod razno. _________________ ŽIVETI NA PODEŽELJU JE NAJLEPŠE! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
nadina
Pridružen/-a: 19.02. 2008, 10:24 Prispevkov: 1689 Kraj: izola
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
rezzonico
Pridružen/-a: 29.05. 2011, 21:22 Prispevkov: 67 Kraj: obala
|
Objavljeno: 08 Jul 2011 16:07 Naslov sporočila: |
|
|
za tortilje:
300g moke
2 čajni žlički pecilnega praška
1 čajna žlička soli
3 žlice olja
2dl vode
Najprej vse pomešaš brez vode, potem pa dodajaš vodo, da dobiš trdo zmes, zmes naj bo kompaktna, se ne sme lepit za prste, ko je gotovo pustiš 10-15 minut naj sotji.
Potem jo razvaljaš na cca 3mm debelo plast, vzameš kakšen srednjo ali večji pokrov in oblikuješ tortilje z njim. podlago kjer boš valjala moraš dobro pomokat da se ne prime, potem pa še tortilje po vrhu dobro pomokat. Vzameš ponev, jo daš segret na velik ogenj, ko je vroča vržeš not tortiljo, jo pečeš malo na eni, malo na drugi strani, daš na krožnik in pokriješ s cunjo, ko je druga tortilja pripravljena cunjo dvigneš in daš drugo tortiljo na prvo ter ponovno pokriješ, tako ostanejo mehke. Količina olja tudi vpliva na mehkobo tortilj.
Ko so vse končane jih lahko takoj uporabiš, lahko pa jih shraniš v hladilniku in uporabiš naslednji dan, meni se zdi, da so po dnevu v hladilniku še najbolj mehke. Kupljene v trgovini z vsemi konzervansi in dodatki se nikakor ne morejo primerjati z domačimi, se pa doma vse umaže, vsaj meni, cela kuhinja je od moke LOL7
Sestavin itak ne merim več ampak dajam vse po občutku. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bety11
Pridružen/-a: 07.04. 2011, 07:14 Prispevkov: 1195 Kraj: Postojna Pivka Brkini
|
Objavljeno: 08 Jul 2011 21:00 Naslov sporočila: |
|
|
Ali niso originalne tortilje iz koruzne moke???? _________________ Rada vrtnarim |
|
Nazaj na vrh |
|
|
rezzonico
Pridružen/-a: 29.05. 2011, 21:22 Prispevkov: 67 Kraj: obala
|
Objavljeno: 09 Jul 2011 13:27 Naslov sporočila: |
|
|
Originalne tortilje niso iz koruzne moke, so pa iz koruze ja. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bety11
Pridružen/-a: 07.04. 2011, 07:14 Prispevkov: 1195 Kraj: Postojna Pivka Brkini
|
Objavljeno: 10 Jul 2011 07:24 Naslov sporočila: |
|
|
Ne uporabijo koruzno moko, koruzo pa ja??? Kako to zgleda? _________________ Rada vrtnarim |
|
Nazaj na vrh |
|
|
rezzonico
Pridružen/-a: 29.05. 2011, 21:22 Prispevkov: 67 Kraj: obala
|
Objavljeno: 12 Jul 2011 13:01 Naslov sporočila: |
|
|
Ne poznam recepta, so pa koruzo namakali, prekuhali, ponovno namakali in potem "mleli", masa je bila mokra zato dvomim, da je to bila moka. Seveda so jo morali nekaj shranit za pozneje, ne vem pa v kakšni obliki je bila. Vsekakor je lažje, če kupiš pšenično moko in jih narediš tako. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bety11
Pridružen/-a: 07.04. 2011, 07:14 Prispevkov: 1195 Kraj: Postojna Pivka Brkini
|
Objavljeno: 13 Jul 2011 05:51 Naslov sporočila: |
|
|
Za chili sem slišala, da se uporablja kot fungicid.....nekaj chilija v vodo čez noč in drug dan špricati..... _________________ Rada vrtnarim |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Sabur
Pridružen/-a: 17.03. 2009, 09:00 Prispevkov: 2540 Kraj: 127.0.0.1
|
Objavljeno: 13 Jul 2011 06:11 Naslov sporočila: |
|
|
Samo res, da poškropiš paradižnik s Bhut Jolokia ga ne spereš za 1 teden. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
wizzadoo
Pridružen/-a: 25.05. 2011, 16:14 Prispevkov: 55 Kraj: Portorož
|
Objavljeno: 22 Jul 2011 19:00 Naslov sporočila: |
|
|
Danes sem to naredil - Jalapeno poppers http://www.youtube.com/watch?v=r--hrrfms5I
S tem, da nimam jalapeno čilijev in sem uporabil srednje hungarian yellow hot wax. Za nadev pa philadelphia kremni sir in čez potresil mal origana.
rezultat = zmaga _________________ "When you lend a penny, people steal your wallet!" |
|
Nazaj na vrh |
|
|
iJean
Pridružen/-a: 04.09. 2011, 10:13 Prispevkov: 37 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 04 Sep 2011 18:11 Naslov sporočila: |
|
|
Je kdo slučajno že kdaj probal narediti dunajske zrezke na olju, v katerem je namočen strt suh čili? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 02.05. 2008, 20:00 Prispevkov: 4489 Kraj: Ljubljana
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
španski bezeg
Pridružen/-a: 11.01. 2011, 11:44 Prispevkov: 100 Kraj: na pol poti med NM in LJ
|
Objavljeno: 06 Okt 2011 14:38 Naslov sporočila: |
|
|
Pri nas pa so zadnji letošnji jalapenoti z njive končali v pekoči omakci:
cca 50 jalapenotov (polovici odstranimo semena), narezanih
1 dl vinskega kisa
2dl vode
1 žlica soli
2 žlici sladkorja
Zavremo, pokuhamo, da se čiliji zmehšajo, zmeljemo (kar s paličnim), prepasiramo, še enkrat zavremo (po potrebi popravimo okus: sol, sladkor, kis...) in vroče polnimo v stekleničke. Ohladimo.
Omaka je odličnega okusa, malo pekoča (drugo leto se bo notri znajdel še kakšen habanero), kar eno zvrhano žlico jo vmešam v jed, da malo zapeče. Je pa izredno lepe rdeče barve (pa je bila samo slaba polovica čilijev rdečih), iz te količine sem dobila malo čez liter omake.
Sigurno ponovim naslednje leto, le ojačala jo bom. =) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
wizzadoo
Pridružen/-a: 25.05. 2011, 16:14 Prispevkov: 55 Kraj: Portorož
|
Objavljeno: 06 Okt 2011 19:39 Naslov sporočila: |
|
|
Sam opozarjam da to ne more bit trajno, ker svežo zelenjavo dajat v olje ni priporočljivo (še posebej česen lahko postane zelo nevaren). Kaj tazga je priporočljivo uporabit v kakšnem mescu max 2. (osebno bi česen že po tednu/dveh vzel ven ... oz se spremlja, dokler ne začne olje okoli česna meglit, takrat takoj ven)
Po vrhu jaz se izogibam dajat olivno olje v hladilnik ker rado kristalizira. _________________ "When you lend a penny, people steal your wallet!" |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|