|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Martinka
Pridružen/-a: 18.07. 2009, 19:48 Prispevkov: 343 Kraj: Kranj, NV: 388 m
|
Objavljeno: 28 Jul 2011 12:29 Naslov sporočila: Brinove jagode |
|
|
Na Lošinju smo videli ogromne brinove jagode, ki so bile še zelene. Nekaj smo jih nabrali in posušili. Postale so rjave in trde, okus imajo še vedno. Kupljene brinove jagode so temne in mehke. Kdaj je pravi čas za nabiranje brinovih jagod? Kako se pravilno posušijo?
Hvala.
LP Martinka |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Darso
Pridružen/-a: 31.03. 2010, 11:05 Prispevkov: 663
|
Objavljeno: 28 Jul 2011 12:37 Naslov sporočila: brin |
|
|
Nabirajo se septembra in oktobra. So dobre tudi zelene, ki se posušijo ali dajo na žganje. Jaz sem jih tudi nabrala na Lošinju, zelene in rjave za jegra. Posušijo se v senci. lp Darja |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bety11
Pridružen/-a: 07.04. 2011, 07:14 Prispevkov: 1195 Kraj: Postojna Pivka Brkini
|
Objavljeno: 28 Jul 2011 16:38 Naslov sporočila: |
|
|
Pri nas(v naših krajih) nabiramo samo črne, ko so črne....Tudi domači Brinovec kuhamo....Meni so sladkega okusa in jih kar žvečim, ko naletim na njih v gozdu......Zelenih pa ne nabiramo, ker so zelene, kar pomeni, ne še uporabne...
Kaj imajo zelene v sebi, kar je koristno??? _________________ Rada vrtnarim |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Optimist
Pridružen/-a: 28.05. 2008, 20:57 Prispevkov: 1051 Kraj: Idrija
|
Objavljeno: 15 Dec 2012 20:14 Naslov sporočila: |
|
|
Imam precej brinja na gruntih in sem letos prvič nabral te jagode, no nikjer na forumu pa nisem zasledil kakšnega recepta za brinovc. Bi ga katera delila z nami?
Hvala!LP |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Daniel R
Pridružen/-a: 02.11. 2012, 22:19 Prispevkov: 1010 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 15 Dec 2012 20:23 Naslov sporočila: |
|
|
Brinjavec je žganje iz brinja, se pravi se ga kuha kot vso drugo žganje iz sadja. Ti si mogoče mislil kak liker iz brinjavca? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Optimist
Pridružen/-a: 28.05. 2008, 20:57 Prispevkov: 1051 Kraj: Idrija
|
Objavljeno: 15 Dec 2012 20:30 Naslov sporočila: |
|
|
O pišuka, kje bi tolk brinovih jagod nabral da bi lahko skuhal žganje Jih ni ravno lahko obirat...
Ja sem mislu da se ga štima kot borovničke, oziroma da se pač jagode namoči v žganje itd... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 28.07. 2011, 20:45 Prispevkov: 1867
|
Objavljeno: 15 Dec 2012 20:36 Naslov sporočila: |
|
|
V eni od knjig D. Corteseja je tudi nekaj od brinjevih jagodah, namočenih v alkohol. Če najdem, ti napišem, sicer pa, posuši jagode, pa jih imej za darilca, saj takih jagod se marsikdo (jaz že ne) ne bi branil, se uporabljajo v kuhi. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Optimist
Pridružen/-a: 28.05. 2008, 20:57 Prispevkov: 1051 Kraj: Idrija
|
Objavljeno: 15 Dec 2012 20:49 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala, torej če imaš voljo bi blo dobrodošlo tudi navodilo porabe v kuhinji |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 03.06. 2010, 17:01 Prispevkov: 1152 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 15 Dec 2012 20:54 Naslov sporočila: |
|
|
jaz jih, trde po cca 6-10 kroglic strem v možnarju in dajem v golaž. odličen dodatek zraven drugih zelišč. lpvoda
PS: včasih posujem zrezke. pozor ne preveč, ker ima močan okus. lahko ga tudi, celo pest namakaš v 1 litru tropinovca (grapa) in je zelo zdravilen. italijani plačujejo za 2 dcl njegovega olja kar dosti denarja, ker je baje koristen proti reumi. olje prodajajo na Krasu zelo drago. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Optimist
Pridružen/-a: 28.05. 2008, 20:57 Prispevkov: 1051 Kraj: Idrija
|
Objavljeno: 15 Dec 2012 21:19 Naslov sporočila: |
|
|
Bo potrebno morebitni prosti čas izkoristit za nabirajne jagod, kako neki pa olje rihtajo s tega, kaka kraševka kje blizu?Se pravi jagode pa kar v tropinovc, brez kakih drugih dodatkov?
Nazadnje urejal/a Optimist 15 Dec 2012 21:22; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Daniel R
Pridružen/-a: 02.11. 2012, 22:19 Prispevkov: 1010 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 15 Dec 2012 21:21 Naslov sporočila: |
|
|
Olje je pa spet druga reč kot brinjavec ali pa liker.
@Optimist: ja za brinjavec jih verjetno obirajo strojno, ker ni šans da jih na roke nabereš dovolj za resno proizvodnjo. Tam kjer pa jih nabirajo ročno, pa ima brinjavec ceno 30e/liter-in ni drag, glede na vloženo delo.
http://www.essentialoils.co.za/essential-oils/juniper-berry.htm#Origin of juniper oil |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 03.06. 2010, 17:01 Prispevkov: 1152 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 16 Dec 2012 08:41 Naslov sporočila: |
|
|
jutro, če daš jagode brina v tropinovec to ni brinevec ampak šnops po okusu na brin. pri meni je stal celo leto in več (pozabila precediti). bobe so bile rjave, okus zelo močan in tekočina je rahlo na koncu grenkasta. odličan brinovec je delal Boršnik (vas Krka). brine je naročeval iz Makedonije. letos sem probala namočit olive. v l liter grape, 40 oliv (lahko tudi več) in 40 deka sladkorja. lahko daš na sonce. moje se bodo namakale 3 meseca, ker so ostale dol. ko piješ ne moreš takoj ugotoviti okus. šele kasneje ko gre po grlu navzdol se brbončice odzovejo in zaznaš okus po olivi. v šnops lahko daš suhe smokve in sladkor in je zelo okusno. odličen aromatičen je tudi šnops z okusom po koromaču. tam namakaš šop cvetov in sladkor. te pijače so delicija ko jih postrežeš hladne v ledenih kozarcih. torej to so vse šnopsi z okusom po...lpvoda |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 16 Dec 2012 08:43 Naslov sporočila: |
|
|
Optimist: V spominu imam, da je brinovo olje stranski prozvod pri kuhanju brinovca. Ker ga je malo, je tudi tako zelo drag. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
franc
Pridružen/-a: 18.04. 2008, 17:38 Prispevkov: 1939 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 16 Dec 2012 09:16 Naslov sporočila: |
|
|
Pred leti sem pol dopusta na morju porabil za nabiranje brinja po receptu nekega Istrana. Narobe obrnjena marela pod grmom in palica. kar hitro gre, je pa res, da je treba potem vse kar pade dol prebrati, ločiti od pajkov in drugega mrčesa. Za dober brinjevec je dovolj 10% stolčenih jagod dodanih v kakšno nearomatično drozgo, da skupaj prevre, kakšna iglica vmes ne škodi. _________________ Narava vedno najde pot |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Kosobrin Moderator foruma
Pridružen/-a: 31.12. 2007, 07:51 Prispevkov: 1056 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 16 Dec 2012 09:52 Naslov sporočila: |
|
|
Hojla!
Brin se nabira podobno kot olive. Pod grm postaviš platno in stresaš brinov grm z rogovilasto palico, lahko tudi z lesenimi vilami za obračanje sena.
Ker na Štajerskem brin ne dozori, ga naberem za svojo uporabo na Notranjskem, seveda z dovoljenjem lastnika zemljišča, kjer raste brin.
V kozarec s širokim grlom dam eno brinovo vejico in 30 brinovih plodov na liter žganja. To pustim stati 3 tedne in dobim brinjev namok.
Da bi dobil pravi brinjevec, ki je drag kot žafran, bi moral kuhati ali žgati brinove jagode. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Daniel R
Pridružen/-a: 02.11. 2012, 22:19 Prispevkov: 1010 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 16 Dec 2012 10:43 Naslov sporočila: |
|
|
franc je napisal/a: | Za dober brinjevec je dovolj 10% stolčenih jagod dodanih v kakšno nearomatično drozgo, da skupaj prevre, kakšna iglica vmes ne škodi. |
Ne vem če boš tako res dobil dober brinjavec. Tam kjer ga mi dobimo ga kuhajo iz brinovih jagod in je najboljši od vseh drugih, ki smo jih imeli do sedaj. Saj če boš nekaj "mutil" bo imelo še vedno vonj po brinju, samo bo veliko manj intenziven kot pri brinjavcu kuhenem samo iz brinja-tako tudi veš kako je bil kuhan. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Optimist
Pridružen/-a: 28.05. 2008, 20:57 Prispevkov: 1051 Kraj: Idrija
|
Objavljeno: 16 Dec 2012 11:18 Naslov sporočila: |
|
|
Torej kako se pravzaprav kuha pravi brinjavec? Koliko sploh morabiti tega brinja , da se sploh splača poskusit? Aparature?
Lp in veseli me da ste se v tako velikem številu odzvali in popestrili temo |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Daniel R
Pridružen/-a: 02.11. 2012, 22:19 Prispevkov: 1010 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 16 Dec 2012 12:16 Naslov sporočila: |
|
|
Lahko ti pišem iz svojih izkušenj pri kuhanju sadjevca.
Za 1l boš potreboval par kg brinja, ki se ga potem zmelje v sod in pusti dokler ne poteče vrenje. Ko je ves saladkor prevrel lahko začneš kuhati žganje. Za to potrebuješ kotel za žganjekuho. Prvo kuhanje je relativno prprosto: ko ti iz kotla teče destilat, ga pustiš teči toliko časa, dokler ima še kaj okusa po sadju-ko tega ni več, odteka samo še kisla voda. Pri drugem kuhanju pa moraš ločiti tri faze, zate je uporabna samo druga faza. Prva faza je ti cvet, ki se uporablja v zdravilstvu, druga faza je pa žganje. Če pa bi hotel še močnejše žganje, bi lahko še večkrat ponovil kuhanje, samo potem boš tudi težko našel pivce, ki pijejo več kot 50% žganje.
Niti ni tako komplicirano, samo je pa kar veliko za napisati tako mimogrede. Če te zanima žganjekuha, pa v tej knjigi dobro razloži kako se to počne:
http://www.kmeckiglas.com/index.php?page=shop.product_details&flypage=shop.flypage&product_id=183&category_id=4&manufacturer_id=0&option=com_virtuemart&Itemid=195 |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Optimist
Pridružen/-a: 28.05. 2008, 20:57 Prispevkov: 1051 Kraj: Idrija
|
Objavljeno: 16 Dec 2012 12:26 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala, bom ob priliki nabavil... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
franc
Pridružen/-a: 18.04. 2008, 17:38 Prispevkov: 1939 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 16 Dec 2012 13:29 Naslov sporočila: |
|
|
Optimist, dosti informacij boš našel pod rubriko ŽGANJEKUHA. _________________ Narava vedno najde pot |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|