|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
kletra
Pridružen/-a: 16.05. 2011, 17:36 Prispevkov: 186
|
Objavljeno: 19 Mar 2012 12:25 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz raznih industrijskih dodatkov prehrani nikoli ne kupim, ker ne verjamem vanje.
Da pa na vrtove vnašamo raznorazne eksote, pa se mi zdi prav, saj svoj vrt enačim s parkom, kjer so vedno predstavljene tudi tuje vrste.
Se mi tudi ne zdi, da bi na račun eksotov zanemarjali lastne vrste, saj se prav zadnji čas ponovno uvaja mnogo skoraj pozabljenih vrst, npr skorš, murva, šmarna hrušica, dren, kar vse je moja mama kot otrok jedla v domači vasi na štajerskem, zdaj pa tega ni več pri nobeni hiši. Prav tako ponovno prihajajo na trg stare sorte jabolk ipd.
Če je ponudba že tako velike, zakaj ne bi bilo vmes tudi eksotov, če jih že uspemo navaditi na našo klimo?
Ker imam sama majhen vrt vnašam vanj predvsem rastline, ki so dovolj majhne, da ne ostanem pri enem samem drevesu, kot tudi, da mi nudijo kaj dobrega za pod zob, senco in nenazadnje estetski užitek.
Tako imam posajene murve brez plodov, ker je njihov namen senčenje zunanjega bivalnega prostora in bi sadeži povzročili samo jezo ob packariji pod drevesom.
Prav tako hvalim sadjarje, ki nam ponujajo drevesa cepljena na določeno višino, tako da jih lahko sadimo na malem vrtu in imam tudi jaz lahko svoj ginko, ki sicer zraste v ogromno drevo...., pa balerina sadno drevje, ki mi omogoča nasaditev celega sadovnjaka na nekaj m2.
Edino, na kar moramo paziti je, da nam tujerodne sorte ne "pobegnejo" v naravo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
javr
Pridružen/-a: 01.01. 2008, 16:35 Prispevkov: 301 Kraj: Slo
|
Objavljeno: 19 Mar 2012 13:31 Naslov sporočila: |
|
|
jaz sem se pred leti navdušil za paulownijo in še vedno imam z njo veselje; opažam pa, da če bi toliko časa zapravil za jablane, breze, topole, orehe, slive, hraste in vrbe, bi imel dosti več od tega.
Zdaj pa grem sadit perujsko koruzo. Bo dosti višja kot koruza kateregakoli soseda in to je najpomembnejše |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Dodo
Pridružen/-a: 15.01. 2010, 13:46 Prispevkov: 213 Kraj: KOPER
|
Objavljeno: 19 Mar 2012 15:39 Naslov sporočila: |
|
|
Pa ti bo tudi obrodila bolje???
No, mal za hec, so jo tudi moji prijatelji posjali - lepa, velika, samo dozoret ni uspela...
Zanimiva debata. Mene je mal stisnilo, ko sem pred leti v neki prodajalni med lončki s eksotično ponudbo najdla tudi sadike rukole, regrata..pa še enih par naših divje rastočih rastlin. Še bolj pa me je stisnilo, ko sem vidla, da si je kolegica to kupila... pa še pohvalila se je. _________________ http://dodvori.blogspot.com
http://dodo.mojalbum.com |
|
Nazaj na vrh |
|
|
živa
Pridružen/-a: 12.11. 2010, 21:35 Prispevkov: 183 Kraj: Žiri
|
Objavljeno: 17 Apr 2012 10:09 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, dragi moji, sama sem prišla do enakih zaključkov, kot jih ima Humus, že pred 6. leti zaradi bolezni v zelo hudi obliki, povezani s hrano.
Skoraj vse, razen eko hrane, je na policah trgovin MRTVA HRANA. Sem delala poskus z jogurtom ene najbolj zdravih mlekarn v Sloveniji (to sta Celeia in Vipavske mlekarne). Po 1 mesecu po preteku roka uporabe na pultu se tudi napihnil ni, popolnoma nič. Kako naj potem koristi našemu telesu, če nima nič bakterij?
Moka je vsa prežarčena pa še samo moka ni v vrečki (kaj je notri, molčijo direktorji te industrije).
Če imamo možnost kupiti jogurt krav, ki se pasejo, jedo to, kar je njihova hrana - seno, jajca in perutnino kokoši, ki živijo normalno življenje: paša na travniku, koruza..., potem je to živa hrana.
Sama nimam možnosti na parih m2 pridelati veliko zelenjave, zato kupim, če se le da, ekološko pridelano hrano, pri sodelavki kislo zelje in repo, ki so jo sami pridelali, pa je imajo malo preveč...
Se trudim kupovati lokalno pridelano hrano (kako je to moderen izraz za trgovino) pri domačinih, ne v trgovinah, uporabljati pamet pri branju deklaracij.
Tekočina za pitje je voda, in ne v raznih flaškah iz različnih umetnih materialov, pač pa naj bo v steklenici.
Naše telo se ni in še ne bo nekaj milijonov let, navadilo na aditive/dodatke hrani, ki povzročajo 1001 težavo.
Pa še in še...
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 28.07. 2011, 20:45 Prispevkov: 1867
|
Objavljeno: 17 Apr 2012 10:28 Naslov sporočila: |
|
|
živa je napisal/a: | Sem delala poskus z jogurtom ene najbolj zdravih mlekarn v Sloveniji (to sta Celeia in Vipavske mlekarne). Po 1 mesecu po preteku roka uporabe na pultu se tudi napihnil ni, popolnoma nič. Kako naj potem koristi našemu telesu, če nima nič bakterij?
lp |
Pri mlečnokislinskem vrenju ne nastaja CO2, zato ni razloga, da bi se pokrovčki napihnili. Le prisotnost gliv kvasovk povzroči, da se pokrovčki napihnejo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
javr
Pridružen/-a: 01.01. 2008, 16:35 Prispevkov: 301 Kraj: Slo
|
Objavljeno: 17 Apr 2012 20:32 Naslov sporočila: |
|
|
sem že nekajkrat naletel na kakšen plesniv jogurt in potem opazil, da je pokrovček preluknjan kot bi jih v polico zlagala kakšna "teta" s predolgimi nohti. Je treba biti kar previden. Sem pa enkrat kupil tudi jogurt v tetrapaku tik pred iztekom roka; ta se je pa napihnil. Je življenje v jogurtu, je, je
S prej omenjeno perujsko koruzo ne bo nič; od 16 zrn so vzklila samo 3; ena je zmrznila (sem imel na balkonu, a pod streho), preostali dve pa imata robove listov rjave, suhe. Sem bral danes v eni reklami, da naj bi to bilo zaradi pomanjkanja kalija. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 18 Apr 2012 04:24 Naslov sporočila: |
|
|
javr, škoda . Meni so poskusna zrna skalila vsa in lepo rastejo v lončkih. Mogoče je bilo dobro, ker sem jih nakaljevala v kalilni vrečki. In seveda ves čas skrbela, da je bila zemlja ravno prav vlažna.
Si izbrskal semena in pogledal, kaj se je z njimi zgodilo? So se presušila ali zgnila? Je viden morda že nakazan kalček? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tinko Vedno v gibanju - leteči vrtnar
Pridružen/-a: 04.12. 2007, 12:40 Prispevkov: 2234 Kraj: Rovte, Šentjernej, Strunjan
|
Objavljeno: 18 Apr 2012 22:46 Naslov sporočila: |
|
|
Postavil sem že vprašanje glede te koruze v eni drugi rubriki, kdaj sejati. Bom kar počakal na maj, ko bo zemlja bolj ogreta. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
javr
Pridružen/-a: 01.01. 2008, 16:35 Prispevkov: 301 Kraj: Slo
|
Objavljeno: 19 Apr 2012 07:21 Naslov sporočila: |
|
|
tinko, ko smo že v temi "eksotika" - v kakšnem stanju so baobabi ? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tinko Vedno v gibanju - leteči vrtnar
Pridružen/-a: 04.12. 2007, 12:40 Prispevkov: 2234 Kraj: Rovte, Šentjernej, Strunjan
|
Objavljeno: 19 Apr 2012 22:16 Naslov sporočila: |
|
|
Ne v najboljšem. Mogoče so bili na prenizki temperaturi. Tiste ohladitve so prispevale, da je tudi kavovec utrpel nekaj pozebe. Kavovec namreč ne sme biti na temperaturi pod +15°C. Prezimljal je v veži. Malo je prepih, pa klepet med vrati in imamo osmojeno rastlino. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Igy
Pridružen/-a: 13.05. 2009, 08:34 Prispevkov: 1738 Kraj: Gorenjska
|
Objavljeno: 12 Jun 2012 20:48 Naslov sporočila: |
|
|
Ali je kaka nova eksotika na sceni? _________________ LP
---------------------------------------
Šele ko zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
javr
Pridružen/-a: 01.01. 2008, 16:35 Prispevkov: 301 Kraj: Slo
|
Objavljeno: 19 Jul 2012 20:06 Naslov sporočila: |
|
|
zanimam se za travo vetiver, na Wikipedii opisano kot "Chrysopogon zizanioides, commonly known as vetiver" ali "Vetiveria zizanioides". Imenovana naj bi bila tudi "khus". Kakšne izkušnje ? Kje se kupi, predvsem ?
Našel sem eno spletno stran http://kal-multitrade-links.promarket.in/p37142-vetiveria-zizanioideskhuskhasslips.html , kjer piše, da je minimalno naročilo 1-milijon komadov, česarkoli pač. Verjetno trav skupaj s korenino, ker iz semena ne raste. Vprašal sem jih, koliko te trave bi dobil za 10-15€. Odgovor: "Tako majhnih količin, kot jih omogoča vaš proračun, ne pošiljamo." |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|