|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
vodenka
Pridružen/-a: 25.02. 2011, 10:33 Prispevkov: 458
|
Objavljeno: 28 Jun 2012 09:32 Naslov sporočila: |
|
|
Držim pesti da domači zmaga ,kajne mfranc? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
orhy
Pridružen/-a: 31.03. 2008, 22:49 Prispevkov: 2353 Kraj: nmv 582
|
Objavljeno: 28 Jun 2012 09:37 Naslov sporočila: |
|
|
muha je napisal/a: | Potem ga pa moramo nujno prinesti na PARADAJZMANIJO in podtakniti pod kakšnim zvenečim imenom . | In Ivčk se bo čudila, ker za ta paradajz še ni slišala . |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 02.05. 2008, 20:00 Prispevkov: 4489 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 29 Jun 2012 20:54 Naslov sporočila: |
|
|
Eh, da zaključim tole zadevo...
Saj primerjava sploh ni poštena, prvič ker je eden rdeč, drugi oranžen, drugič eden industrijski, drugi pa vzgojen na deželi
Ampak, ker sem želel še enkrat probati Lušt...
Čisto na kratko, EE je prijetno, nevsiljivo sladek...ah, saj ga bom posebej opisal - Lušt je tipičen povprečen industrijski paradižnik in se mi zdi da je še vedno predrag , sploh pa bo kmalu manj zanimiv, ko se bo na tržišču pojavila konkurenca bolj naravno pridelanih...
Mu pa še vedno dam možnost, da sem ga spet dobil iz manj okusne "sarže" , saj kar verjeti ne morem kako so na nekih forumih fantazirali o super domačem paradajzu
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Garden-ja Moderator foruma
Pridružen/-a: 13.03. 2009, 15:38 Prispevkov: 3436
|
Objavljeno: 29 Jun 2012 21:04 Naslov sporočila: |
|
|
No ta teden ga tudi v našem Tušu prodajajo po 1,99€. Ne vem, če je vpliv cene ali ne ampak upala bi si trditi, da nima več take arome kot tisti, ki je bil dražji. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 02.05. 2008, 20:00 Prispevkov: 4489 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 30 Jun 2012 13:04 Naslov sporočila: |
|
|
Garden-ja
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 30 Jun 2012 15:07 Naslov sporočila: |
|
|
Danes sem kupila na tržnici domač paradižnik, pridelan (tako je bilo rečeno) v okolici Kopra, cena 2,5 € za kg. Sočen, sladko-kisel, z ravno prav tekočine, enkraten v solati, mljask. Ni primerjave glede okusa, če se spomnim Lušta.
Pa saj je isto pri vsaki prisiljeni vzreji: kar primerjajte župco iz farmskega mesa z ono, če dobite meso goveda, ki je bilo krmljeno s hribovskim senom, da perutnine ne omenjam. Četudi dobijo paradižniki preko vode čisto vse, kar rabijo za rast, očitno ne dobijo tistega, kar jim da še dober okus. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 28.07. 2011, 20:45 Prispevkov: 1867
|
Objavljeno: 30 Jun 2012 15:23 Naslov sporočila: |
|
|
muha je napisal/a: | Četudi dobijo paradižniki preko vode čisto vse, kar rabijo za rast, očitno ne dobijo tistega, kar jim da še dober okus. |
Jasno, da ne, tiste snovi sami sintetizoirajo, kot obrambo pred sušo, vročino, napadi gosenic, piki žuželk, jedci njihovega lsitja, česarkoli pač,......in še proti čemu. Vse je to le del obrambe oz. preživetvenih strategij. Saj je z ljudmi enkao, tisti, ki "gor zrastejo" v vatki so pač čisto drugačni od onih, ki jih od malega kali življenje, kajne? No, zakaj bi pa s paradižniki bilo drugače? Čeprav zdajle tudi onim na vrtu ni najlepše, je še zanje prevroče. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MARIJAV
Pridružen/-a: 20.05. 2010, 14:14 Prispevkov: 1647 Kraj: ŠTAJERSKA-PONIKVA
|
Objavljeno: 30 Jun 2012 16:41 Naslov sporočila: |
|
|
Zanimivo, ravno ta Muhin stavek sem tudi jaz mislila enako pokomentirat, pa si me prehitela. Očitno sva na isti valovni dolžini ....no pa še z marsikom. _________________ ŽIVETI NA PODEŽELJU JE NAJLEPŠE! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
labia
Pridružen/-a: 25.07. 2008, 07:28 Prispevkov: 774 Kraj: Novo mesto-243 m n.m.
|
Objavljeno: 01 Jul 2012 08:16 Naslov sporočila: |
|
|
Ker se zarečenega kruha .....se bom oglasil še enkrat v tej temi.
Zasledil sem takle prispevek na enem od blogov:
"Ste opazili, da paradižniki s trgovskih polic pogosto nimajo pravega okusa? Poznavalci trdijo, da zato, ker sadeže obirajo nezrele, jih naložijo v hladilnike in prevažajo naokrog. Zadnje raziskave pa kažejo, da se skrivnost polnovrednega paradižnika verjetno skriva v genih.
Pred sedemdesetimi leti so gojitelji paradižnika z naravno selekcijo prišli do varietete, pri kateri so sadeži dozorevali hkrati in omogočili enkratno pobiranje sadov. Ker je bila pridelava takih sort cenejša, križanje pa uspešno, ima danes večina komercialnih sort gen za enkratno dozorevanje. Žal pa se je pri tem izgubil prvotni okus.
Raziskovalci Univerze na Floridi so se odločili, da bodo teorijo preverili in paradižniku vrnili prvotni okus. Z genetskim inženiringom so izključili mutacijo in genotip vrnili v prvotno stanje. Poskus je očitno uspel, saj ima obnovljeni paradižnik v primerjavi s komercialnimi sortami kar za petino več sladkorjev in tretjino več karoteinoidov. A ljubitelji okusnega paradižnika bomo morali na okusni pridelek še počakati. Ameriško kmetijsko ministrstvo ga še ni dovolilo poskusiti, češ da gre za »nepreverjen eksperimentalni pridelek«."
Objavljeno je bilo tukaj:
http://ej-stari.blogspot.com/2012/06/paradizniku-so-vrnili-okus.html
No, sicer tega paradižnika, ki je bil genetsko vrnjen v predhodno stanje ne bi jedel ( itak imamo stare sorte), gre le za dokazovanje kam je pripeljalo industrijsko pridelovanje- "žlahtnenje".
Tako, da lahko še enkrat upravičeno trdimo, to kar iz lastnih izkušenj vemo: stare sorte ( heirloom - heritage) so veliko bolj okusne.
Sicer plodovi ne dozorevajo istočasno, niso enako veliki, oblika je vse razen popolno okrogla, barva je neenakomerna, obstojnost in odpornost na bolezni je ponavadi slabša, rastline so različno velike, ponavadi bližje determiniranemu,....toda okus je izjemen. In za okus, vsaj pri meni, gre.
Prioritete pri industrijski pridelavi pa so seveda drugje, kar je razumljivo
lp labia
PS(dopisano kasneje) Sem našel original članek tukaj:
http://www.latimes.com/news/science/la-sci-tomato-taste-20120630,0,4449608.story
Nazadnje urejal/a labia 01 Jul 2012 09:37; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zabica
Pridružen/-a: 10.05. 2011, 15:47 Prispevkov: 77
|
Objavljeno: 01 Jul 2012 08:23 Naslov sporočila: |
|
|
Zato pa jaz ne kupujem paradižnika ampak potrpežljivo čakam na svojega...Sem probala tudi Lušt in me ni prepričal, pravzaprav mi je bilo čudno, kako da ga vsi okoli mene tako zelo hvalijo...Sem že pomislila, da je z mano kaj narobe :D |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 28.07. 2011, 20:45 Prispevkov: 1867
|
Objavljeno: 11 Apr 2013 10:57 Naslov sporočila: |
|
|
Morda kdo kaj ve, kaj je letos, da ga še ni na policah? Ni nikjer nič zaslediti (ali pa ne najdem). No, v bistvu me je nanj spomnila kolegica. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Andreja
Pridružen/-a: 07.06. 2008, 06:59 Prispevkov: 552 Kraj: Dolenjska - 450 m
|
Objavljeno: 11 Apr 2013 11:23 Naslov sporočila: |
|
|
-----
Nazadnje urejal/a Andreja 12 Jun 2013 13:06; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
notranjka
Pridružen/-a: 21.06. 2012, 18:51 Prispevkov: 191 Kraj: Notranjska,Menišija 605 mnv
|
Objavljeno: 11 Apr 2013 11:47 Naslov sporočila: |
|
|
Tole so slikce od včeraj
Takole so napisali
Pričetek LUŠTnega opravila. Obiranja. (6 slik)
Pričeli smo z obiranjem LUŠTnega paradižnika. Zanekrat še samo manjše količine. Sonce, ki je in bo ta teden, nam gre zelo na roke, tako da drug teden pričakujemo večje količine in že tudi prve dobave TUŠu. Naj vam te fotografije naredijo LUŠTe.
še povezava
http://www.facebook.com/pages/Lu%C5%A1t/328761123839531
Kakorkoli,slovenski je in ni prepotoval 1000km da je prišel na naše trgovske police |
|
Nazaj na vrh |
|
|
paprika
Pridružen/-a: 29.12. 2012, 10:54 Prispevkov: 159 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 11 Apr 2013 17:24 Naslov sporočila: |
|
|
Ja potem pa kupiš njihov paradižnik,dobiš pa tujega.
Tako sem sam lani enkrat kupil prinesel domov narezal in bil je nikakršen
kožica žilava,brez okusa kar pomeni-tuj paradižnik.
Ko kopuješ paradižnik sploh ne veš če je njihov razen če probaš
na licu mesta
Letos imam take sorte vzgojene da se loh oni skrijejo
Je pa vzgoja kolko vem kar dobra,obramba je pa biotična kar pomeni
da se zadeve zdravijo ob pojavu bolezni z naravnimi predatorji ki se posipajo kar po rastlini.
Pa vprašanje koker bojo ceno nabili.
še en filmček http://www.youtube.com/watch?v=kVCcdLxF_fY |
|
Nazaj na vrh |
|
|
paprika
Pridružen/-a: 29.12. 2012, 10:54 Prispevkov: 159 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 11 Apr 2013 17:29 Naslov sporočila: |
|
|
zabica je napisal/a: | Zato pa jaz ne kupujem paradižnika ampak potrpežljivo čakam na svojega...Sem probala tudi Lušt in me ni prepričal, pravzaprav mi je bilo čudno, kako da ga vsi okoli mene tako zelo hvalijo...Sem že pomislila, da je z mano kaj narobe :D |
Ali pa je bil v gajbici potaknjenec iz tujine se zelo dogaja... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
katrinca Administrator foruma
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 16:42 Prispevkov: 10188 Kraj: Maribor
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 28.07. 2011, 20:45 Prispevkov: 1867
|
Objavljeno: 11 Apr 2013 18:23 Naslov sporočila: |
|
|
paprika, res ni na mestu primerjati domače vzgoje v butični količini s količinami, merjenimi v tonah.
Koliko paradižnikov ljudje zamenjajo v trgovini, tudi ne veš in ni na mestu, da to pripišeš proizvajalcu. Menim, da bi bilo lepo, če bi bili vsi ponosni in veseli, da se ljudje pri nas s čim ukvarjajo, da se trudijo preživeti in še komu dati kos kruha. Vse preveč jih je (vsaj do zdaj bilo), ki so čakali na državo, socilano pomoč in...................
Pa hvala tistim, ki ste mi povedali, kako in kaj. Ni kaj, sva s kolegico skoraj na dan ujeli lanskoletni dan, ko je bila tale tema odprta. Letos so gotovo imeli mnogo več težav, glede na vreme, ki je bilo skozi ves čas, ko so paradižniki rastli.
Jaz jim privoščim, da jim bo tudi letos dobro šlo. Saj ne gre toliko za vse paradižnikoljubce, ki sami vzgajajo/mo desetine sort, gre za vse tiste ljudi, ki tega ne znajo, ne zmorejo, nimajo možnosti,......početi. Zakaj oni ne bi jedli nečesa izza prvega ovinka namesto izza devetih gora in nekaj voda? Za podobne zgodbe je še dovolj prostora, če bo le volja. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2009, 11:21 Prispevkov: 2043 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 11 Apr 2013 18:48 Naslov sporočila: |
|
|
katrinca je napisal/a: |
Zelo me pa moti to, da so sadike vzgojene izven naših meja (bogve s čim). A nismo sami sposobni vzgojit teh nekaj tisoč sadik???? |
To tudi mene zelo moti. Lani sem bila zelo presenečena, ko sem lani to izvedela. Res ne vem, kako da pri nas, ko smo taka zelena dežela in imamo idealne pogoje za kmetijske dejavnosti, tega ne zmoremo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.12. 2012, 17:28 Prispevkov: 233 Kraj: ljubljana
|
Objavljeno: 11 Apr 2013 18:51 Naslov sporočila: |
|
|
Lansko leto sem se med potepanjem po Prekmurju ustavila tudi v Ratkovcih pri "Luštovih". Moram reč, da je impozantna reč vse skupaj. Je sicer industrijsko, vendar, če že moramo gojiti rastline na tak način, je stokrat bolje, da jih gojimo doma, kot pa kupujemo kdo ve kje. Seveda pa se okusa ne da primerjati z doma pridelanimi paradižniki, ki vedo, kaj je naravna zemlja , sonce, voda,.... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
notranjka
Pridružen/-a: 21.06. 2012, 18:51 Prispevkov: 191 Kraj: Notranjska,Menišija 605 mnv
|
Objavljeno: 11 Apr 2013 19:15 Naslov sporočila: |
|
|
Podpišem pod metuljc
Jaz jih spremljam prek fb ,pa tudi malo drugače
In tile fantje so se za tole res zelo borili z vso birokracijo,financami in ostalimi zadevami.
In ja,tudi to se je že zgodilo,da so v njihove zabojčke v določeni trgovini preložili španski paradižnik.
In letos so pridelali tudi hren . |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Vse o vseh rastlinah Seznam forumov
-> Paradižnik Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 Naslednja
|
Stran 8 od 9 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|