|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
krfjolca
Pridružen/-a: 05.07. 2012, 20:39 Prispevkov: 118 Kraj: Okolica Domžal
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
nejevernež
Pridružen/-a: 15.01. 2011, 18:54 Prispevkov: 389 Kraj: Novo mesto(Mirna peč)
|
Objavljeno: 13 Jul 2012 20:36 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz o delanju kisa iz vina ne vem čisto nič, upam pa, da se bo našel kdo na forumu in podal kaj koristnih informacij. _________________ Lep pozdrav, nejevernež ;) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MARIJAV
Pridružen/-a: 20.05. 2010, 14:14 Prispevkov: 1647 Kraj: ŠTAJERSKA-PONIKVA
|
Objavljeno: 13 Jul 2012 20:45 Naslov sporočila: |
|
|
Nama z možem je pred leti ostalo cca 50 litrov odličnega domačega rdečega vina, pa ga je mož stočil v en kovinski sod z večjo luknjo na vrhu, zavezal s krpo in pustil, da se je skisal. Dve leti nisva niti pokukala kaj se v sodu dogaja, letos pa je začel odtakati ta kis, ki je temno rdeč in FANTASTIČEN. Z njim zalagamo celo žlahto, pa ga bomo imeli še kar nekaj časa, čeprav smo veliki jedci solat in kisa res ogromno porabimo. _________________ ŽIVETI NA PODEŽELJU JE NAJLEPŠE! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
nadina
Pridružen/-a: 19.02. 2008, 10:24 Prispevkov: 1689 Kraj: izola
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
MARIJAV
Pridružen/-a: 20.05. 2010, 14:14 Prispevkov: 1647 Kraj: ŠTAJERSKA-PONIKVA
|
Objavljeno: 15 Jul 2012 17:30 Naslov sporočila: |
|
|
Nobenih dodatkov, s pomočjo zraka se začne kisanje. No, če se mudi, potem nekateri vino "cepijo" s kisom ali vržejo vanj gobo iz že narejenega kisa, potem je pa to prej.... _________________ ŽIVETI NA PODEŽELJU JE NAJLEPŠE! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 28.07. 2011, 20:45 Prispevkov: 1867
|
Objavljeno: 15 Jul 2012 19:02 Naslov sporočila: |
|
|
V tistem zraku morajo seveda biti bakterije ocetno kislinskega vrenja, ki alkohol porabijo za svoje življenje in kot odpadek izločajo ocetno kislino. No, saj najbrž je kaj teh bakterij bilo že v vinu.
Važno (NUJNO) pa je, da ima tako vino, ki se kisa, dotok kisika, ker so ocetno kislinske bakterije aerobne (potrbujejo za življenje kisik). Zato je bila krpa na odprtini tisto pravoi, preprečila je dostop mušicam,....in omogočila dostop kisiku. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
krfjolca
Pridružen/-a: 05.07. 2012, 20:39 Prispevkov: 118 Kraj: Okolica Domžal
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
krfjolca
Pridružen/-a: 05.07. 2012, 20:39 Prispevkov: 118 Kraj: Okolica Domžal
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
krfjolca
Pridružen/-a: 05.07. 2012, 20:39 Prispevkov: 118 Kraj: Okolica Domžal
|
Objavljeno: 18 Jul 2012 22:51 Naslov sporočila: |
|
|
Na spletu sem iskala nasvet kako odgnati mravlje in sem našla kako vsestransko uporaben je kis. Na balkonu me je zjutraj presenetil manjši roj letečih (s krilci) mravelj. Zorec od prave kave jih je za pol dneva odgnal (tik pred nevihto so se ponovno vrnile). Zdaj bom pa pošpricala robove tegelcev in posod s kisom.
http://sl.wikipedia.org/wiki/Kis
Uporaba
1. Ubija plevel (čisti kis našpricamo po plevelu, dokler se ne posuši plevel namreč)
2. Ubija nezaželeno travo med tlakovci
3. Poveča kislost tal, kjer je to potrebno (120 ml kisa v 3,75 l vode uporabimo za zalivanje rododendronov, gardenij, azalej)
4. Preganja mravlje (pošpricajte okoli vrat, gospodinjskih aparatov, po površinah, kjer hodijo mravlje)
5. Odličen za loščenje kroma (uporabimo nerazredčenega)
6. Odstranjuje smrad s psov (natremo kužata s kisom in ga speremo)
7. Odganja mačke (poškropi s kisom, kjer nočeš, da bi se zadrževale mačke)
8. Za čiščenje srbečih pasjih uhljev (ušesa očistimo z mehko krpo, ki smo jo namočili z mešanico voda-kis)
9. Za čiščenje tal (250ml kisa v 7,5 l vroče vode)
10. Osveži uvelo zelenjavo (namoči zelenjavo v 0,5 l vode in eno jedilno žlico kisa)
11. Omili čebelji in meduzji pik (nanesemo čisti kis na mesto pika)
12. Lajša sončne opekline (narahlo namažemo alkoholni kis na opečeno kožo, ponovi po potrebi)
13. Mehča lase (v zadnjo vodo za spiranje dodaj eno jedilno žlico kisa)
14. Pomirja suho in srbečo kožo (v kopel dodaj 2 JŽ kisa)
15. Pomaga proti prhljaju (zmešaj 2 JŽ jabolčnega kisa, 2 JŽ vode, 2 JŽ olivnega olja, vmasiraj v lase, po 15-20 minutah operi lase s šamponom)
16. Pomirja boleče grlo (1 čajno žličko kisa vmešaj v kozarec vode, grgraj, pogoltni)
17. Pomaga pri zdravljenju sinusnih in pljučnih vnetjih (dodaj 4 ali več JŽ kisa v vlažilnik zraka)
18. Deodorira kuhinjski odtok (zlij 250ml v odtok 1x tedensko, pusti 30 minut, speri z mrzlo vodo)
19. Odstranjuje vonj čebule (podrgni s kisom po prstih pred in po rezanju čebule)
20. Čisti in razkužuje kuhinjske deske (zbrišemo s čistim kisom)
21. Odstranjuje sadne madeže z rok (podrgnemo roke s kisom)
22. Pomaga pri odstranjevanju maščobe in vonja s posode (dodaj 1 JŽ v vodo za pomivanje)
23. Čisti grelce vode (zavri mešanico vode in kisa v grelcu, pusti stat 10 minut, operi do konca)
24. Osvežuje lunchboxe (košček kruha, napojen s kisom, pusti v škatli čez noč)
25. Čisti hladilnike (operi notranjost hladilnika s 50:50 mešanico kisa in vode)
26. Odmašuje odtoke (stresi pest sode bikarbone v odtok, čez nalij 120 ml kisa in zapri odtok za 20 minut, speri z vročo vodo)
27. Čisti in deodorira prazne kozarce od majoneze, kumaric … (izperi s kisom, ko so prazni)
28. Čisti pomivalne stroje (250 ml kisa daj v pranje, tako zmanjšaš nalaganje detergenta v notranjosti stroja)
29. Čisti nerjaveče jeklo (obriši s krpo navlaženo s kisom)
30. Odstranjuje madeže z loncev (napolni lonec s 660 ml vode+3 JŽ kisa, kuhaj da se madež zmehča in ga je možno oprati)
31. Čisti mikrovalovno pečico (V pečici kuhaj 250 ml vode+4 JŽ kisa. To bo zmehčalo umazanijo in odstranilo neprijetne vonjave)
32. Topi rjo z vijakov in drugih kovinskih predmetov (namoči v kis)
33. Odstranjuje neprijetne vonjave v kuhinji (majhen lonec z vodo in kisom naj počasi vre na štedilniku)
34. Odmašuje stare likalnike (daj v vodni rezervoar 50:50 mešanico vode in kisa, obrni na paro in ga pusti 5 minut pokonci. Izklopi, pusti da se ohladi, odstrani vodo iz rezervoarja)
35. Čisti zažganine z likalnika (v ponvi segrej 50:50 mešanico soli in kisa. S tem podrgni po površini mrzlega likalnika)
36. Odstranjuje mucke z oblačil (dodaj 120 ml kisa v vodo za izpiranje, to tudi mehča perilo in poživlja barve)
37. Osvežuje pralni stroj (zlij 250 ml kisa v stroj in daj na pranje brez perila-odstranjuje naslage praškov)
38. Odstranjuje madeže (nežno natri madeže preden jih daš v stroj)
39. Odstranjuje vonj po dimu iz oblačil (250 ml kisa dodaj v kad vroče vode, obesi obleke nad kad)
40. Čisti očala (očisti leče, s kapljico kisa vsako)
41. Osvežuje rezano cvetje (v 1 l vode dodaj 2 JŽ kisa in 1 ČŽ sladkorja)
42. Gasi ogenj (polij na ogenj, če gori maščoba)
43. Poživlja telo (dodaj 1 ČŽ jabolčnega kisa v kozarec tople vode, dodaj malo medu, zmešaj in popij)
(Povzeto po knjigi How it all vegan)
http://sl.wikipedia.org/wiki/Jabol%C4%8Dni_kis Uporaba v zdravilstvu
V jabolčnem kisu najdemo številne hranilne snovi, naravno prisotne v plodovih jabolk, kot so vlaknine, vitamini, flavonoidi, beljakovine, ogljikovi hidrati in minerali. Med pridobivanjem kisa, pa se v njem poveča tudi količina ocetne kisline, ki zaradi svojega protibakterijskega učinka čisti človeški organizem, pripomore pa tudi k uravnovešeni presnovi maščob v telesu. Uporablja se kot domače protivnetno in protibakterijsko zdravilo. Ima tudi velik pomen pri preprečevanju in zdravljenju naslednjih bolezni:
povišan holesterol
kronična utrujenost
pekoča zgaga
kožne akne
vnetje grla
golša
artritis
preutrujene oči
glavobol
neprijeten srbež kože
vnetje ušes
prhljaj
sončne opekline
slabokrvnost
Razgrajuje minerale, proteine in maščobe v krvi in prebavnem traktu. _________________ krfjolca
Vrtnica - http://www.rtvslo.si/slike/photos/23655/? Zelenjava - http://www.rtvslo.si/slike/photos/26580/? Moje cvetlice - http://www.rtvslo.si/slike/photos/26680/? Zelenjava in rože - semena - http://www.rtvslo.si/slike/photos/26675/? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 19 Jul 2012 05:26 Naslov sporočila: |
|
|
Kis (+ krpa iz mikro vlaken) je pri nas v redni uporabi pri čiščenju, vendar tisti za vlaganje, jabolčnega mi je za to škoda. Najbolj neverjetno mi je bilo, kako lepo je stopil apnenčaste obloge tam, kjer so mi svetovali uporabiti močno kislino. Z nekaj več vztrajnosti seveda. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
*pika*
Pridružen/-a: 15.12. 2011, 18:10 Prispevkov: 1312
|
Objavljeno: 19 Jul 2012 11:02 Naslov sporočila: |
|
|
Ja lepo topi vodni kamen, mi z njim čistimo akvarij, malo vztrajnosti, pa gre. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
kravzlj
Pridružen/-a: 31.12. 2007, 09:08 Prispevkov: 1340 Kraj: Zaboršt pri Dolu
|
Objavljeno: 22 Jul 2012 18:40 Naslov sporočila: |
|
|
Kis je res najlažje narediti.
Jabolčni, vinski, hruškov sok zaprete, daste gor vrelno veho da se naredi vino, torej alko. vrenje. Potem pa odprete, fino prezračite in pustite. Važno je da prezračite. Naprimere iz enega soda v duzga iz višine. Pa magari še čez cedilo.
Potem se to začne kisati, se na vrhu naredi goba.kapa. To je dober znak. Aja, verjetno ni potrebno omenjati da mora biti na toplem, nad 22 stopinj ali nekaj. Pri meni v kleti se ni nič kisalo.
Ko hočeš flaširati, lahko imaš na sodi pipico, pa samo odpreš, ali pa kot delam jaz, odstranim kapo, zajamem in nalijem. Na koncu je bolj gost oz. moten kis, ampak ravnotako dober.
To so vse lastne izkušnje, letos sem naredil nekih 15l vinskega, 15 l jabolčnega in čez 30l hruškovega kisa. Je tudi na prodaj, še nekaj litrov.
Pravtako se mi obnese za čiščenje. Supr očisti štedilnik, tla, vse. Zadnjič sem ga zmešal s sodo bikarbono.
Lp Luka _________________ " Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! " |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 22 Jul 2012 20:01 Naslov sporočila: |
|
|
kravzlj, tvoj vinski in jabolčni kis sta odlična . |
|
Nazaj na vrh |
|
|
franc
Pridružen/-a: 18.04. 2008, 17:38 Prispevkov: 1939 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 17 Nov 2013 19:20 Naslov sporočila: |
|
|
Za izdelavo jabolčnega kisa je kar nekaj receptov, pri uporabi tropin nisem imel uspeha, zato sem letos uporabil najbolj enostaven način in požel uspeh.
Oprana jabolka sem očistil jih narezal na tanke rezini, jih dva dni pustil na toplem, da porjavijo, jih zalil z mlačno vodo in po par dneh ima mešanica super vonj in okus. Začel sem z 2 litra in nadaljeval z 10l, dodal sem nekaj skisanih jabolk z prve runde za hitrejše kisanje.
Ko se kis odcedi se lahko na jabolka še enkrat nalije mlačna voda in dobimo malo blažji kis, lahko pa tudi dodamo nekaj svežih jabolk. _________________ Narava vedno najde pot |
|
Nazaj na vrh |
|
|
valter
Pridružen/-a: 04.01. 2013, 14:20 Prispevkov: 1122 Kraj: Kras
|
Objavljeno: 18 Nov 2013 12:40 Naslov sporočila: |
|
|
Franc , to pa velja preizkusiti . |
|
Nazaj na vrh |
|
|
vera
Pridružen/-a: 26.10. 2013, 18:47 Prispevkov: 196
|
Objavljeno: 18 Nov 2013 17:29 Naslov sporočila: |
|
|
.. _________________ vdova
Nazadnje urejal/a vera 23 Apr 2015 21:40; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Tiana
Pridružen/-a: 06.05. 2013, 13:17 Prispevkov: 41 Kraj: Savinjska
|
Objavljeno: 18 Nov 2013 18:27 Naslov sporočila: |
|
|
Vera, bo držalo. Pri nas so že stari starši pripravljali kis po receptu, ki ga je napisal franc. Nam vsakič uspe še sedaj, samo na toplem mora biti. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
vera
Pridružen/-a: 26.10. 2013, 18:47 Prispevkov: 196
|
Objavljeno: 18 Nov 2013 19:41 Naslov sporočila: |
|
|
[.. _________________ vdova
Nazadnje urejal/a vera 23 Apr 2015 21:40; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
franc
Pridružen/-a: 18.04. 2008, 17:38 Prispevkov: 1939 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 18 Nov 2013 20:46 Naslov sporočila: |
|
|
Vera, pravijo, več poti vodi v Rim,ti poznaš samo eno, poišči še drugem moja sigurno ni edina. _________________ Narava vedno najde pot |
|
Nazaj na vrh |
|
|
vera
Pridružen/-a: 26.10. 2013, 18:47 Prispevkov: 196
|
Objavljeno: 18 Nov 2013 21:19 Naslov sporočila: |
|
|
[.. _________________ vdova
Nazadnje urejal/a vera 23 Apr 2015 21:40; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|