|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
faros
Pridružen/-a: 27.05. 2012, 13:04 Prispevkov: 102
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 02.05. 2008, 20:00 Prispevkov: 4489 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 18 Nov 2012 11:08 Naslov sporočila: |
|
|
Jah, o cimetu "puno se priča" http://www.zazdravje.net/razkrivamo.asp?art=104
Verjetno pa tudi za njega velja stara modrost; mala količina je zdravilo, velika pa strup...
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Carlos
Pridružen/-a: 18.03. 2012, 17:58 Prispevkov: 24
|
Objavljeno: 18 Nov 2012 11:32 Naslov sporočila: |
|
|
OK, da je cimet precej zdrav za prehrano ljudi to vem že nekaj časa...
Ampak da iz njega delaš pripravke za škropit rastline + potresaš po zemlji je zame novost. Da dol padeš.....
Bom nehal, smo malo off topics.... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
labia
Pridružen/-a: 25.07. 2008, 07:28 Prispevkov: 774 Kraj: Novo mesto-243 m n.m.
|
Objavljeno: 19 Nov 2012 10:15 Naslov sporočila: |
|
|
Ha, za vse ljubitelje vzgoje čilija bi priporočal branje navedenega diplomskega dela. Veliko je napisano o setvi, presajanju, gnojenju, pogojih za rast,....
Sam sem si izvod shranil na disk za večkratno branje:
http://www.digitalna-knjiznica.bf.uni-lj.si/vs_zver_janja.pdf
Kot osnova bo vsebina več kot dobrodošla in odgovorila na marsikatera vprašanja tudi glede vršičkanja, prezimovanja, sobne gojitve itd
lp labia |
|
Nazaj na vrh |
|
|
orhy
Pridružen/-a: 31.03. 2008, 22:49 Prispevkov: 2353 Kraj: nmv 582
|
Objavljeno: 19 Nov 2012 10:33 Naslov sporočila: |
|
|
labia srček si! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
labia
Pridružen/-a: 25.07. 2008, 07:28 Prispevkov: 774 Kraj: Novo mesto-243 m n.m.
|
Objavljeno: 19 Nov 2012 10:54 Naslov sporočila: |
|
|
no ja, sej ne rečem...
Hec na stran, branje te naloge da res precej odgovorov. Je pa seveda še marsikaj nepovedanega in za prave gojitelje je še več kot dovolj materiala, ki ga je treba iskati drugje.
Nekaj materiala na temo čili (feferoni, paprike,..) že nekaj časa zbiram, nekaj bom moral prevesti in prilagoditi objavi na forumu. Upam, da ne bo predolgo trajalo...potem bom pa take zanimive zadeve objavil tukaj.
Recimo en delček: divje sorte imajo vedno majhne, rdeče, podolgovate, koničaste in pokončno rastoče plodove.
Kultivirane sorte imajo vedno večje in viseče plodove.
Divje sorte imajo tanjšo steno ploda in je v večini bolj pekoča.
Sorte se določajo večinoma na osnovi cveta (barve, oblike...).
Zato priporočam, da se vedno fotografira cvet čim bolj od blizu.
Primerja se dolžina prašnikov(in barva) dolžina ženskega dela ( v sredi cveta) nazobčanost čaše cveta, obarvanost cvetnih listov z barvnimi pegami in njih število na posameznem cvetnem listu itd....
Zreli plodovi so vedno (razen nekaj primerov od 2000) drugačne barve od zelene. V bistvu se semena za naslednje leto ne pobirajo iz zelenega ploda.
In tako naprej, naj še kaj ostane za kakšen drug zapis.
lp labia
Nazadnje urejal/a labia 19 Nov 2012 11:04; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
artičoka
Pridružen/-a: 21.02. 2009, 19:20 Prispevkov: 59
|
Objavljeno: 19 Nov 2012 11:03 Naslov sporočila: |
|
|
@ labia, super čtivo hvala, me je malo begalo, ko sem na dveh mestih na netu brala o prezimovanju čilijev, da jih je treba pred prezimovanjem dat ven iz stare zemlje, "prezračit korenine", posadit v novo zemljo in 1x na teden zalivat do spomladi. Tudi tisto obrezovanje pred prezimovanjem, se mi kar smilijo lepotci
Sem vesela, da obstaja tudi ta druga varjanta prezimovanja v bolj "prijetnih" pogojih _________________ |
|
Nazaj na vrh |
|
|
labia
Pridružen/-a: 25.07. 2008, 07:28 Prispevkov: 774 Kraj: Novo mesto-243 m n.m.
|
Objavljeno: 19 Nov 2012 11:20 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, je kar zanimivo malo prebrat, ko je vse na enem mestu.
Drugače jih imam tudi sam nekaj na prezimovanju. Del sem jih dal na 20 stopinj in en del na 15 stopinj. Seveda na svetlobi ob oknu. Aja, tudi v rastlinjaku zunaj jih je nekaj ( na 5 do 10 stopinjah trenutno).
Tu sem prilepil nekaj slik , ki kažejo razliko ( v barvi) pri dozorevanju Birds eye:
Tukaj pa je Jalapeno, ki je bogato obložen (cvetovom pa ne paše 15 stopinj) in plodovi še niso dozoreli ( za seme)- lahko jih pa jemo:
Na tej sliki pa se že kaže, da bo Jalapeno tudi prešel v rdečo barvo:
lp labia |
|
Nazaj na vrh |
|
|
labia
Pridružen/-a: 25.07. 2008, 07:28 Prispevkov: 774 Kraj: Novo mesto-243 m n.m.
|
Objavljeno: 19 Nov 2012 11:31 Naslov sporočila: |
|
|
Ker različni avtorji označujejo ostrino-jakost-pikantnost po dveh metodah : Scoville in 10 stopenjski lestvici je tukaj primerjava:
Za povprečnega uporabnika je ostrina 5 do 6 najbolj primerna in večina to lahko brez težav konzumira kot dodatek ali del glavne jedi v večjih količinah ( pomeni 2 do 3 kom na obrok)
lp labia |
|
Nazaj na vrh |
|
|
artičoka
Pridružen/-a: 21.02. 2009, 19:20 Prispevkov: 59
|
Objavljeno: 19 Nov 2012 11:39 Naslov sporočila: |
|
|
hvala za to lestvico, najbrž bo marsikomu v pomoč, saj nekatere strani označujejo ostrino samo v teh enotah 0 - 10. Samo se mi zdi, da so Rocoto postavili malo previsoko ?
P.s. sem še malo pobrskala po različnih internetnih straneh; dejansko Rokoto opisujejo z ostrino v razponu od 30.000 do 350.000 SHU. Na strani kjer največkrat gledam za skovile piše, da je 30.000 - 50.000, na eni drugi pa ga daje v skupino z 225.000 - 350.000 SHU ...in seveda še druge internetne strani z vrednoastmi SHU vmes . Kdo bi vedel kaj je res. _________________
Nazadnje urejal/a artičoka 19 Nov 2012 16:10; skupaj popravljeno 2 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
artičoka
Pridružen/-a: 21.02. 2009, 19:20 Prispevkov: 59
|
Objavljeno: 19 Nov 2012 11:45 Naslov sporočila: |
|
|
@ labia, ali boš mogoče imel kaj viška semena od jalapeno čilija?
Odkar sem videla tisti recept polnjenega jalapenota s sirovim nadevom, ovitega v slanino in pečenega na žaru, se mi cedijo sline _________________ |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 03.04. 2011, 18:15 Prispevkov: 3031 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 19 Nov 2012 12:11 Naslov sporočila: |
|
|
Labia, v boljšem trenutku se ne bi mogla lotiti čili začetkov! Tole tvoje pisanje je kot naročeno! Sem že nekaj časa zbirala pogum, da se prebijem od strani do strani, zdaj si mi pa res olajšal vse skupaj. Hvala lepa. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 02.05. 2008, 20:00 Prispevkov: 4489 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 19 Nov 2012 13:57 Naslov sporočila: |
|
|
Labia, tale link je pa res eno boljših beril, verjetno tudi zato, ker je snov jemala od strokovnjakov in strokovne literature....
artičoka je napisal/a: | me je malo begalo, ko sem na dveh mestih na netu brala o prezimovanju čilijev, da jih je treba pred prezimovanjem dat ven iz stare zemlje, "prezračit korenine", posadit v novo zemljo in 1x na teden zalivat do spomladi. Tudi tisto obrezovanje pred prezimovanjem, se mi kar smilijo lepotci
Sem vesela, da obstaja tudi ta druga varjanta prezimovanja v bolj "prijetnih" pogojih |
Artičoka, če boš pa lepotce prezimila brez obrezovanja, pa klobuk dol
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
vodenka
Pridružen/-a: 25.02. 2011, 10:33 Prispevkov: 458
|
Objavljeno: 19 Nov 2012 14:07 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni tudi jaz sem se naudušla za vzgojo te pekoče paprike samo sem pa gledala njihovo spletno trgovino oh imajo zelo drago pa bi prosila če lahko kdo od stopi kakšno seme od Rocoto in Habenero v zameno lahko ponudim kakšen prtič izvezen saj semen nimam dovolj za menjavo saj so sosedove krave naredile veliko škodo.
LP vodenka |
|
Nazaj na vrh |
|
|
artičoka
Pridružen/-a: 21.02. 2009, 19:20 Prispevkov: 59
|
Objavljeno: 19 Nov 2012 14:57 Naslov sporočila: |
|
|
@ mfranc, no saj malo jih bom prikrajšala, ko bodo dozoreli čiliji, ki so primerne velikosti. One majčkene zelene pa bom potrgala dol in veje prikrajšala, ampak ne planiram pa zelo drastičnega reza. Upam, da se bo izšlo. Bomo videli spomladi. _________________ |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 02.05. 2008, 20:00 Prispevkov: 4489 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 21 Nov 2012 14:14 Naslov sporočila: |
|
|
Artičoka, to drugo, prijazno varianto poznamo tudi mi, samo nekaj problemčkov je.
Ta glavni je, kako čilijem zagotoviti zadostno količino svetlobe in toplote v primernem dnevnem časovnem trajanju.
Če jim boš omogočila poletne pogoje kar se temperature in svetlobe tiče, potem jih ne bo potrebno frizirati. Idealen bi bil bivalni zimski vrt, s temperaturami minimalno 20°C in več. Pa še tu pride do manjka števila sončnih ur na dan. Seveda pa lahko dosvetljuješ z umetnimi viri. V nalogi omenja dve fluo cevi Osram, 120 cm, z njima bi lahko dosvetljevala 2 do tri odrasle grme čilija; ampak samo dosvetljevala, poleg naravne svetlobe.
Torej čisto idealnih razmer pozimi sploh ni, posledično pa jih "šišamo" razmeram preko zime primerno - hoteli ali ne .
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
artičoka
Pridružen/-a: 21.02. 2009, 19:20 Prispevkov: 59
|
Objavljeno: 22 Nov 2012 10:43 Naslov sporočila: |
|
|
mfranc, frizirali sigurno bomo samo še pričesko zbiramo
se bo pa najbrž bolje izteklo, če ne bo predolga
zaenkrat zorijo še zadnji čiliji
Lp. _________________ |
|
Nazaj na vrh |
|
|
sq
Pridružen/-a: 27.06. 2012, 10:06 Prispevkov: 149 Kraj: Laško
|
Objavljeno: 22 Nov 2012 11:51 Naslov sporočila: |
|
|
Jaja friziranje se je že začel na nekaterih lanskih srečnežih ena runda je že uspela, že majo približno 20cm dolge nove steble tako da počasi se bojo selili v hladnejši prostor da nebi slučajno že kar decembra začeli cvetet naj se malce spočijejo do nove sezone....
Nasledna runda ki je doživela prirez pa še ni pognala novih steblov je pa na dobri poti...
so pa še 4 rastline, ki pa imajo še gor sadeže ki počasi zorijo... oni bodo pa prišli na vrsto za zimsko urejanje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
sq
Pridružen/-a: 27.06. 2012, 10:06 Prispevkov: 149 Kraj: Laško
|
Objavljeno: 25 Nov 2012 10:49 Naslov sporočila: |
|
|
Evo še slikci obrezanih rastlinc
Začelo lepo poganjati...
Že malce starejša in se tudi že vidijo približno 20cm dolgi novi stebli
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
artičoka
Pridružen/-a: 21.02. 2009, 19:20 Prispevkov: 59
|
Objavljeno: 25 Nov 2012 11:01 Naslov sporočila: |
|
|
sq, lepo ti neguješ te tvoje lepotice , izgleda, da se prav dobro počutijo pri tebi _________________ |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Vse o vseh rastlinah Seznam forumov
-> Zelenjava Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, ... 48, 49, 50 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, ... 48, 49, 50 Naslednja
|
Stran 2 od 50 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|