|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
kravzlj
Pridružen/-a: 31.12. 2007, 09:08 Prispevkov: 1340 Kraj: Zaboršt pri Dolu
|
Objavljeno: 12 Jun 2008 18:41 Naslov sporočila: Borovnice |
|
|
Vaccinium myrtillus - borovnica
Hej!
Prišel je čas borovnic!
Ker se iz njih da narediti veliko stvari vas prosim za recepte.
Jaz jih najraje uživam presne s sladkorjem. Naberem jih pa za bajto, saj imammo hrib poln borovnic =)
Bi pa prosil če mi kdo poda recept kako narediti "borovničke", torej borovnice v žganju.
Lp Luka _________________ " Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! " |
|
Nazaj na vrh |
|
|
turururu
Pridružen/-a: 06.06. 2008, 16:17 Prispevkov: 401 Kraj: Radovljica
|
Objavljeno: 12 Jun 2008 18:58 Naslov sporočila: |
|
|
kaj pa borovničke malo drugače?
1kg borovnic
1kg sladkorja
2,5dcl ruma
2l merlota
Zavreš merlot in sladkor, dodaš rum in borovnice. Pustiš, da se ohladi in naliješ v steklenice in shraniš. Se ne pokvari, ker ga prej zmanjka. _________________ Življenje je lepo... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
franc
Pridružen/-a: 18.04. 2008, 17:38 Prispevkov: 1939 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 12 Jun 2008 19:53 Naslov sporočila: |
|
|
Borovničevec po prvem receptu je zelo dober. Pohorci pa delajo drugače.
V steklenico s širokim vratom dajo plast borovnic nato plast sladkorja do ene tretjine steklenice. To postavijo za dva tedna na sonce, da se sladkor stopi nato na to nalijemo sadno žganje. Nekateri dajo steklenice na temno, nekateri po jih še pustijo na soncu. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Kosobrin Moderator foruma
Pridružen/-a: 31.12. 2007, 07:51 Prispevkov: 1056 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 12 Jun 2008 20:46 Naslov sporočila: |
|
|
ČAJ IZ BOROVNIC
3 zvrhano polne čajne žličke posušenih plodov damo v 1/4 litra hladne vode, zavremo in kuhamo približno 10 minut, nato odcedimo in pijemo ohlajen čaj. Ta čaj pomaga proti driskam, z njim lahko tudi grgramo pri vnetju grla.
ČAJ IZ BOROVNIČEVIH LISTOV
1 čajno žličko posušenih listov borovnic (nabrane pred cvetenjem) prelijemo s skodelico vrele vode. Pustimo stati 6 minut. Čaj precedimo. Neoslajenega pijemo 3 krat na dan. Čaj pomaga pri zniževanju krvnega sladkorja.
BOROVNIČEVO MLEKO
Za kozarec pijače potrebujemo:
2 žlici svežih plodov borovnice, kozarec mleka, 2 žlici medu. Sveže borovnice in med zmešamo z mlekom v mikserju in za pol ure postavimo v hladilnik.
KUHANE BOROVNICE
Potrebujemo: 10 dag borovnic, 1/4 litra vode, 10 g sladkorja.
Borovnice stresemo v vrelo oslajeno vodo, da hitro zavrejo, nakar jih takoj odstavimo.
BISTRI BOROVNIČEV SOK
Potrebujemo: 5 kg svežih borovničevih plodov in 60 dag sladkorja. Borovnice preberemo, operemo in odstranimo peclje ter liste. V posodo izmenično zložimo vrsto borovnic in sladkorja in pustimo 2 uri na hladnem. Potem jih sočimo v sokovniku. Iz 5 kg borovnic dobimo 3 do 3,5 litra bistrega soka.
BOROVNIČEV SIRUP
Potrebujemo: 5 kg zrelih borovničevih plodov in 5 kg sladkorja. Borovnice preberemo, operemo in odstranimo peclje. Odcejene damo v nepoškodovano emajlirano posodo, pretlačimo in pustimo čez noč na hladnem. Naslednji dan jih pretlačimo skozi več plasti gaze. Dobljeni sok zavremo dodamo sladkor in še enkrat zavremo. Med kuhanjem odstranjujemo peno, ki se nabere na površini. Sirup še vroč nalijemo v prekuhane in ogrete steklenice in jih dobro zapremo. Hranimo jih v suhem, hladnem in temnem prostoru. Pred uporabo sirup razredčimo z vodo.
BOROVNIČEV KOMPOT
Potrebujemo: 30 dag borovnic, 8 dag sladkorja, lupina ene limone, skorja cimeta. Borovnice preberemo, operemo in pustimo, da se odcedijo. Potem jih potresemo s sladkorjem in kuhamo brez vode. Začinimo z limonino lupino in cimetom. Sok odcedimo, še malo pokuhamo in ponovno zlijemo na borovnice.
BOROVNIČEVE PALAČINKE
Potrebujemo: 30 dag borovnic, 15 dag moke 1/8 l mleka, eno jajce, ščepec soli, sladkor, olje. Borovnice preberemo, opremo in pustimo, da se odcedijo. Iz mleka, soli, jajca in moke naredimo testo. Spečemo čisto tanke palačinke. Potresemo jih z borovnicami, zvijemo in posipamo z sladkorjem v prahu.
BOROVNIČEVO VINO
10 dag suhih borovnic kuhamo v 2 dl vode vsaj 10 minut, dodamo 1 liter dobrega rdečega vina in kuhamo še dodatnih 10 minut na zmernem ognju. Vino ohladimo, pijemo ga 2 do 3 krat po 1 dl na dan pri vnetju črevesja.
BOROVNICE NA ŽGANJU
Potrebujemo:1 kg svežih borovnic, 60 dkg sladkorja, steklenico s širokim grlom, 1 liter dobrega sadjevega žganja. V steklenice s širokim grlom nalagamo plast svežih borovnic in plast sladkorja do vrha. Steklenice pokrijemo z gazo in postavimo za en mesec na sonce. Ko se sladkor stopi mu dodamo do vrha steklenice sadjevo žganje, potresemo in zapremo. Steklenice pustimo na soncu še štirinajst dni ter jih spravimo v suhem, temnem in hladnem prostoru. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|