Vse o vseh rastlinah Seznam forumov Vse o vseh rastlinah
Za nas z zelenimi prsti ...
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Jablana

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Kosobrin
Moderator foruma


Pridružen/-a: 31.12. 2007, 07:51
Prispevkov: 1056
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 31 Maj 2008 05:13    Naslov sporočila: Jablana Odgovori s citatom

Malus domestica - jablana

ČISTILNA KURA
Zjutraj na tešče popijemo kozarec svežega jabolčnega soka, v katerem smo zmešali sok 1/2 limone. Mlačen sok pijemo po požirkih. Pred kosilom pojemo 2 presni jabolki in popijemo čaj iz jabolčnih lupin, kateremu smo dodali 2 žlički kostanjevega medu. Popoldne pojemo še 2 presni jabolki ter popijemo še 1 kozarec jabolčnega soka. Pred spanjem pojemo še jabolčno kašo z dodatkom medu.

JABOLČNI KIS
Potrebujemo: 10 kg očiščenih na kocke ali krhlje nerezanih jabolk (najboljše bobovec), 20 litrov vode, 5 limon in 1 kg sladkorja.
Narezana jabolka damo v kad ter dodamo vodo, sladkor in na rezine narezane limone. Pokrijemo s platneno krpo ter pustimo stati 4 tedne na temperaturi 25°C. Po 4 tednih jabolka iztisnemo in precedimo. Kis nalijemo v steklenice in pustimo stati 14 dni, da se usede.

ČAJ ZA DUŠEVNO UTRUJENE LJUDI
Potrebujemo: 1 jabolko narezano na kocke, 1/2 litra vrele vode, 3 žličke kostanjevega medu.
Jabolčne koščke prelijemo z vrelo vodo in pustimo stati 1 uro, nato primešamo med. Koščke pojemo, čaj pa po požirkih popijemo.

JABOLČNI SOK I
Potrebujemo: 5 kg jabolk, 25 dag sladkorja, sok 1 limone.
Očiščena jabolka zrežemo v koš sokovnika, potresemo s sladkorjem in dodamo limonin sok, sočimo 1 uro. Vroč sok pretočimo v segrete steklenice in dobro zapremo s toplimi zamaški.

JABOLČNI SOK II
Sveže stisnjen sok natočimo v steklenice in te segrevamo pri 80°C; 20 minut. Steklenice takoj zamašimo z gumijastimi kapicami ali toplimi plutovinastimi zamaški.

JABOLČNI KRHLJI
Jabolka operemo in posušimo. Zrežemo na krhlje z olupki vred ter jih očistimo pečk. Porjavenje krhljev preprečimo, če jih potopimo v vodo, ki smo ji dodali žličko vitamina C ali sok 1 limone. Krhlje zložimo na krpo, da se osušijo, nato jih zložimo v pečico, kjer jih sušimo na 50°C. Vrata pečice morajo biti priprta, da uhaja vlaga. V pečici pustimo krhlje do 6 ur. Krhlje lahko sušimo tudi na lončenih pečeh, v krušni peči ali na radiatorju.

NASTRGANA JABOLKA
Potrebujemo: 20 dka jabolk, 20 g sladkorja, limonin sok.
Očiščena, neolupljena jabolka nastrgamo v skledico z limoninim sokom, jih sproti mešamo, da ne potemne in jih osladimo.

OCVRTA JABOLKA
Testo: 2 dl mleka, 1 rumenjak, 5 g sladkorja, 15 dag moke, 5 g olja, sneg iz 1 beljaka; 5 dag maščobe za cvrtje, 10 g sladkorja v prahu., 3/4 kg jabolk.
Iz mleka, rumenjaka, sladkorja, moke, olja in snega napravimo palačinkino testo. Jabolka olupimo, zrežemo na koleščke, odstranimo peščišča, jih pomočimo v pripravljeno testo in ocvremo na vroči maščobi. Še vroče potresemo s sladkorjem v prahu.

JABOLČNA PENA
Potrebujemo: 4 jabolka, malo vode, 5 dag sladkorja, sok 1/2 limone, 1/8 sladke smetane.
Jabolka skuhamo s sladkorjem, jih pretlačimo in dodamo limonin sok. Smetano stepemo in rahlo primešamo jabolkam.

JABOLČNA OMLETA
Potrebujemo: 1/8 l mleka, 1 rumenjak, 10 g sladkorja, 30 g moke, sneg iz 1 beljaka;
2-3 jabolka; 2 g maščobe za posodo; 10 g sladkorja v prahu.
Iz mleka, rumenjaka, sladkorja in moke napravimo omletno testo in mu narahlo primešamo sneg.
Jabolka olupimo in zrežemo na male kocke. Testo vlijemo prst na debelo v pomaščen pekač za omlete in ga potresemo z jabolki. Ko je na eni strani pečeno, ga obrnemo in opečemo še na drugi strani. Pečeno omleto preganemo (nadev naj bo znotraj), potresemo s sladkorjem in takoj serviramo.

JABOLČNI HREN I
Potrebujemo: kis, 10 g olja, 10 dag jabolk, 3 g sladkorja, 30 g hrena.
Kis dobro zmešamo z oljem in nastrgamo vanj jabolko (da ne postane rjavo). Okus izboljšamo s sladkorjem. Tik pred uporabo nastrgamo v omako še hren.

JABOLČNI HREN II
10 dag jabolk, kis 5 g sladkorja, 20 g sladke smetane, 20 g hrena.
Jabolka spečemo, pretlačimo, okisamo, osladimo, prilijemo smetano in nazadnje primešamo nastrgan hren.

JABOLČNA JUHA
Potrebujemo: 15 dag kislih jabolk (bobovec, krivopecelj), 1/4 l vode, 20 g sladkorja, limonina lupina in sok,
10 g vanilijevega pudinga.
Jabolka olupimo, očistimo in zrežemo na krhlje. Nato jih skuhamo v vreli vodi, pretlačimo, osladkamo in začinimo s sesekljano limonino lupino in sokom ter prilijemo še dobro prekuhan vanilijin puding.

JABOLČNI KOMPOT
Potrebujemo: 4 kg očiščenih jabolk narezanih na kocke ali krhlje, 1 limono, 1 1/2 litra vode, 30 dag sladkorja.
Očiščena in narezana jabolka takoj damo v vodo v katero smo prilili limonin sok, da bodo ostala bela. Vodo in sladkor zavremo. Jabolčne krhlje ali kocke odcedimo. Naložimo jih v kozarce in zalijemo z vročo sladkorno vodo. Kozarce takoj zapremo in jih pri 80°C pasteriziramo v pečici 20 minut.

JABOLČNA ČEŽANA
Potrebujemo: 4 kg jabolk, 1 limono, 1/2 litra vode, 30 dag sladkorja.
Zrela jabolka umijemo in osušimo. Narežemo jih na koščke. Izrežemo muhe, potem jih z limoninim sokom in vodo dušimo na zmernem ognju približno 25 minut. Ko so popolnoma mehka jih pretlačimo skozi sito. Čežani dodamo sladkor in jo še vročo damo v kozarce. Paziti moramo, da se v kozarcih ne naredijo zračni mehurčki. Kozarce takoj zapremo in jih 20 minut pasteriziramo na temperaturi 80°C.

DIVJA MARMELADA
Potrebujemo: enake dele lesnike, šipkovih, glogovih in češminovih plodov. Lesnike naberemo pred prvo slano. Ostale plodove poberemo po prvi slani. Plodove dušimo z nekaj žlicami vode četrt ure in zmes neprestano mešamo, da se nam ne prismodi. Ko se nekoliko ohladi, jo pretlačimo skozi sito. Dobljeni čežani dodamo enako količino cvetličnega medu, naribano lupino in sok 1 limone. Vroče damo v kozarce dobro zapremo in pasteriziramo v pečici pri temperaturi 80°C vsaj 20 minut.

MARMELADA
Potrebujemo: 1 kg očiščenih jabolk, 1 kg jerebikinih plodov, 1,5 kg sladkorja z zgoščevalcem, sok ene limone.
Jerebikine plodove poberemo po prvi slani. Plodove dobro očistimo in skupaj z zrelimi jabolki kuhamo približno 30 minut. Ko je zmes mehka pretlačimo skozi sito, dodamo sladkor in sok 1 limone ter kuhamo še 20 minut. Vročo maso damo v kozarce in še dobro zapremo. Kozarce damo v pečico, kjer jih pri 80 °C pasteriziramo 20 minut.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Recepti
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.