|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 05 Jan 2013 21:24 Naslov sporočila: Kis iz kumaric in kis iz paradižnika |
|
|
viktorh je napisal/a: | Zelo enostavno kot vsak drug kis.
Tako kot zmeljem sadje in ga pustim anaerobno zavreti, zmeljem tudi paradižnik ali kumarice.
Enega in drugega sem napravil iz 10kg mase. Dodal sem nekaj žličk sladkorja in kvasovke, da je hitreje in temeljiteje zavrelo. Jasno v posodi, namenjeni za alkoholno vretje z odvajanjem ogljikovega dioksida /anaerobno/. Topleje bo, prej bo končano alkoholno vretje, da dobimo paradižnikovo ali kumarično vino. Vsebino precedim in pripravim za ocetno kislinsko vrenje. Za učinkovito delovanje je potrebno vinu dovajati zrak, ki omogoča bakterijam hiter razvoj in ocetno kislinsko vrenje. Enostavno vsak dan večkrat pretočim vsebino iz ene posode v drugo tako, da zajame čim več zraka. Na toplem mora biti. Po nekaj tednih se že dobro skisa. Potem posode zaprem, postavil sem jih na okenske police na toplo, da kis zori.
Začel sem avgusta, danes sem ga temeljito precedil in zaprl. |
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
viktorh
Pridružen/-a: 03.12. 2012, 18:34 Prispevkov: 314 Kraj: Celje
|
Objavljeno: 26 Jan 2013 13:13 Naslov sporočila: |
|
|
...bolj zori, bolj je dober - boljši je...
Letos bom imel veliko paprik, pa bo poizkusil še to "neumnost".
Saj veste kaj radi rečejo o starejših: malo jim gre na otročje.
Morda res. Jaz pa mislim, da imamo več časa za razmišljanje in eksperimentiranje....
Beseda ni konj, so rekli, probati pa tudi ni greh.. _________________ viktorh |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|