|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
urnh
Pridružen/-a: 09.08. 2013, 09:54 Prispevkov: 48 Kraj: Spodnja Idrija
|
Objavljeno: 27 Avg 2014 08:19 Naslov sporočila: Čili - testi |
|
|
Pozdravljeni,
ker je na forumu veliko ljubiteljev čilijev, opisov pa bolj malo, sem dobil idejo, da se odpre tema na to temo
Seveda pa upam, da teste in komentarje prispeva še kdo.
Samo za občutek in lažjo predstavo - vsem znana Tabasco omaka ima jakost 2.500 - 5.000 SHU.
Mojih top 5:
1) Fatalii (Yellow)
2) Bhut Jolokia (Peach)
3) Scotch Bonnet (Yellow Foodarama)
4) Habanero (Orange in Peruvian White)
5) Datil
Nazadnje urejal/a urnh 21 Nov 2014 22:33; skupaj popravljeno 2 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
urnh
Pridružen/-a: 09.08. 2013, 09:54 Prispevkov: 48 Kraj: Spodnja Idrija
|
Objavljeno: 27 Avg 2014 08:25 Naslov sporočila: Bulgarian Carrot |
|
|
Bulgarian Carrot
Capsicum Annuum, 30.000-50.000 SHU, izvor: Bolgaria
Izgled: Velikost ploda cca. 8 cm, zelo debela stena in veliko placente, kar pomeni kar precej žvečenja. Veliko semen.
Okus: Spominja na rumeno papriko, vendar je precej bolj oster. Rahlo sladek ter hkrati na momente rahlo grenak.
Peče: Večinoma po jeziku. Udari ostro, intenzivno.
Mnenje: So zelo zgodnji, letos so dozoreli prvi. Debela in trda stena mi ni ravno všeč (ko jem sveže), nasekljan v sendviču/tortiliji pa to ni težava in doda lepo ostrino. Udari res ostro in intenzivno
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 03.04. 2011, 18:15 Prispevkov: 3031 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 27 Avg 2014 15:13 Naslov sporočila: |
|
|
Urnh, tole bo zanimivo branje. Tudi zato, ker imamo različne okuse in kriterije in stopnjo tolerance na skovile . Pri meni še niti eden ni dovolj zrel, da bi lahko komentirala. Pa tudi sicer sem ljubitelj bolj nežnih. Poročaj še o drugih, ki jih boš ocenil. Se bomo bolj cincavi lažje odločili pri izboru sort za naslednje leto . |
|
Nazaj na vrh |
|
|
urnh
Pridružen/-a: 09.08. 2013, 09:54 Prispevkov: 48 Kraj: Spodnja Idrija
|
Objavljeno: 01 Sep 2014 12:40 Naslov sporočila: Fresno |
|
|
Fresno
Capsicum Annuum, 5.000-10.000 SHU, izvor: Kalifornija, ZDA
Izgled: Velikost ploda cca. 5-7 cm. Kompaktna placenta. Veliko semen, vendar se jih z lahkoto odstrani.
Okus: Spominja na rdečo papriko, sladek, sočen.
Peče: Večinoma po jeziku.
Mnenje: Lansko leto je bil Fresno moj #1 čili. Je zelo zgoden in lepo rodi. Rastlina je kompaktna in lepa, saj plodovi rastejo navzgor. V primerjavi z Jalapenom, ki je v istem rangu SHU, je meni Fresno precej bolj všeč, bolj okusen in bolj uporaben. Prava izbira za začetnike.
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
urnh
Pridružen/-a: 09.08. 2013, 09:54 Prispevkov: 48 Kraj: Spodnja Idrija
|
Objavljeno: 02 Sep 2014 11:31 Naslov sporočila: Habanero Apricot |
|
|
Habanero Apricot
Capsicum Chinense, 0-700 SHU, izvor: VB
Izgled: Velikost ploda cca. 5-7 cm. Debele stene, malo placente in semen.
Okus: Spominja na rumeno papriko, zelo sočen, sladek, saden. Lepa aroma, ki rahlo spominja na chinense.
Peče: Nisem zaznal.
Mnenje: Pekočine nisem zaznal, čeprav naj bi imeli do 700 SHU. Mogoče bi jo zaznal kdo z nižjo toleranco. Prav tako nisem zaznal tipičnega Habanero okusa ali arome, ampak le podobnost z rumeno papriko. Mi je pa vseeno všeč, saj je zelo okusen, sočen in zelo dobro rodi. Dozorijo zgodaj, podobno hitro kot Fresno.
Iskanje nepekočega čilija (< 1.000 SHU), ki bi bil po okusu/aromi dejansko podoben Habaneru, se nadaljuje
Ima kdo od vas kakšen predlog/izkušnje?
Podobni naj bi bili še Numex Suave, Aji Dulce, Trinidad Perfume, Tobago Seasoning,... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
urnh
Pridružen/-a: 09.08. 2013, 09:54 Prispevkov: 48 Kraj: Spodnja Idrija
|
Objavljeno: 03 Sep 2014 07:07 Naslov sporočila: Habanero Red |
|
|
Habanero Red
Capsicum Chinense, 150.000-325.000 SHU, izvor: Kuba
Izgled: Velikost ploda cca. 5 cm. Razmeroma debele stene, malo placente in semen. Lep, zmečkan izgled ploda.
Okus: Tipična habanero okus in aroma, nekoliko manj intenzivna kot npr. Orange. Zelo sočen, sladek/sadni, nobene grenkobe.
Peče: Lepa razporeditev po celi ustni votlini, brez izrazitih žarišč.
Mnenje: Zaradi sočnosti, sadnosti, lepe pekočine in nekoliko manj intenzivne habanero arome mi je zelo všeč. Orange ima za moj okus precej močno habanero aromo (ki lahko hitro prevlada v jedi) in je nekoliko manj sočen od tega.
Kdor išče okusen, sočen plod, je to dobra izbira.
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
urnh
Pridružen/-a: 09.08. 2013, 09:54 Prispevkov: 48 Kraj: Spodnja Idrija
|
Objavljeno: 05 Sep 2014 14:32 Naslov sporočila: Habanero Peruvian White |
|
|
Habanero Peruvian White
Capsicum Chinense, 150.000-325.000 SHU, izvor: Peru
Izgled: Velikost ploda cca. 2 cm, debele stene, zelo malo semen in skoraj nič placente. Lep plod, kremno rumeno-bele barve.
Okus: Intenziven habanero okus in aroma, zelo sladek, saden.
Peče: Zagrabi takoj in intenzivno, večinoma po jeziku.
Mnenje: Pravi biser! Čudovit grm, visok le 40 cm in ima vsaj 200-300 plodov. Okus in aroma sta res fantastična. Značilna (intenzivna) habanero aroma, ki pa potegne nekoliko na sladko/sadno in je res zelo prijetna. Okus je super, prav tako pa tudi prijeten pookus, ki ostane še kar nekaj časa. Čeprav so plodovi majhni in po videzu tako nedolžni, so po pekočini ob boku ostalim Habanerom.
S tem res ne morete zgrešiti - lep grm, veliko plodov, čudovit okus in aroma. Poleg tega pa je tudi prvi dozorel med chinensi.
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
urnh
Pridružen/-a: 09.08. 2013, 09:54 Prispevkov: 48 Kraj: Spodnja Idrija
|
Objavljeno: 19 Sep 2014 07:11 Naslov sporočila: Fatalii |
|
|
Fatalii
Capsicum Chinense, 200.000-425.000 SHU, izvor: Kongo (Afrika)
Izgled: Velikost ploda cca. 7 cm, srednje debele stene, zelo malo semen in placente.
Okus: Prijetna, močna, tipčna chinense aroma, nekoliko sadna/cvetna. Zelo dober, saden, uravnotežen okus, subtilno spominja na Habanera in Jolokio. Grenkobe ni zaznati.
Peče: V začetku peče po jeziku in v zadnjem delu ustne votline, nato pa večinoma po jeziku. Najbolj intenzivno zbada na sredinskem delu jezika.
Mnenje: To je afriški čili, ki na spletnih anketah in forumih redno zaseda najvišja mesta po priljubljenosti, zato so bila moja pričakovanja upravičeno visoka. In res... struktura ploda je zelo prijetna, mehka. Aroma in okus sta fantastična - sadna, rahlo citrusna, vmes pa prehaja nežen podokus Habanera in cvetni podokus Jolokie. Ni zaznati kakšne grenkobe. Je pa jakost oz. predvsem zbadanje na jeziku precej intenzivno, kar da občutek, da je še nekoliko višje na lestvici SHU, kot je dejansko. Z razliko od Habanerov, kjer se pekočina stopnjuje počasi, pa pri Fatalii-ju zagrabi takoj.
Glede močne arome - ko sem na pultu pustil preprezan plod in je nato v kuhinjo prišla žena, je takoj vprašala "Kateri je pa ta?", čeprav ga ni videla oz. ni vedela, da je tam
Ob upoštevanju vseh lastnosti, je tudi pri meni ta čili povsem pri vrhu, če ne kar #1.
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
katrinca Administrator foruma
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 16:42 Prispevkov: 10188 Kraj: Maribor
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
urnh
Pridružen/-a: 09.08. 2013, 09:54 Prispevkov: 48 Kraj: Spodnja Idrija
|
Objavljeno: 25 Sep 2014 12:23 Naslov sporočila: Wish list |
|
|
Hvala katrinca, me veseli
Novi opisi še sledijo, bi bil pa zelo vesel, če je kdo pripravljen izmenjati kakšen plod, saj je precej dobrih sort, prostora za gojenje pa vedno premalo
Ker se bo treba počasi pripraviti na novo sezono, bi bil zelo vesel katerega od sledečih, ki so za enkrat favoriti na wish listi za 2015:
400-700k: Trinidad Scorpion Cardi, 7 Pod Yellow, ostali chinensi (tudi nad 1 mio SHU)
200-400k: Bonda ma Jacques, Harold St. Barts, Bahamian Goat, Trinidad Congo, Burkina Yellow, Antillais Caribbean, Caribbean Red, ostali rdeči Habaneri in Scotch Bonneti
50-100k: Cumari, Tepin, Pequin
30-50k: Aji Pineapple, Aji Amarillo, Aji Habanero, Beni Highlands, Tabasco
<1k: Trinidad Perfume, Aji Dulce, Numex Suave
Interesenti se lahko javite preko ZS, da še jaz sporočim, kaj lahko ponudim v menjavo (Habanero Orange in White, Scotch Bonnet, Fatalii, Datil, Bhut Jolokia, Aji Crystal, lahko tudi semena, ipd.).
Če imate kakšne izkušnje s temi, kar predlagajte.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pajo
Pridružen/-a: 20.03. 2013, 07:06 Prispevkov: 172 Kraj: LJ
|
Objavljeno: 25 Sep 2014 13:32 Naslov sporočila: |
|
|
urh čestitam za to kar si se lotil te zadeve. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
urnh
Pridružen/-a: 09.08. 2013, 09:54 Prispevkov: 48 Kraj: Spodnja Idrija
|
Objavljeno: 27 Okt 2014 11:11 Naslov sporočila: Čili |
|
|
Zadnje čase je bilo nekaj manj časa, vendar se obeta še kar nekaj objav... do takrat pa ena za intermezzo
Na sliki: Fatalii Yellow, Datil, Bhut Jolokia Yellow, Trinidad Scorpion Moruga, Bishop's Crown, Habanero Peruvian White, Habanero Orange, Habanero Chocolate, Habanero Apricot, Scotch Bonnet Foodarama,... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
urnh
Pridružen/-a: 09.08. 2013, 09:54 Prispevkov: 48 Kraj: Spodnja Idrija
|
Objavljeno: 21 Nov 2014 22:28 Naslov sporočila: Bhut Jolokia Yellow |
|
|
Bhut Jolokia Yellow
Capsicum Chinense, 700.000-1.000.000 SHU, izvor: Indija
Izgled: Velikost ploda cca. 7 cm, razmeroma debele stene, malo semen in placente.
Okus: Prijetna, tipična Jolokina okus in aroma - edinstvena, sladka, sadna, rahlo cvetna... zelo dober čili.
Peče: Razpršena pekočina po celih ustih. V prvih 15 sekundah ne čutimo nič, nato pa prične graditi in doseže vrh po parih minutah. Od tu tudi njeno drugo ime Ghost pepper.
Rumena je nekoliko nežnejša verzija Bhut Jolokie. V primerjavi z rdečo ali breskovo okus in aroma nista tako izrazito Jolokina, kar je rahlo "razočaranje". Ampak ne razumeti narobe, še vedno je zelo dober čili. Okus je saden, rahlo cvetni. Pekočina je lope porazdeljena po celih ustih. Jakost rumene je nekje 400.000 - 700.000, tako da tudi svežo ni problem zmazati celo. Tu težko doživiš kakšen endorfin rush, kot npr. pri rdeči Jolokii ali ostalih čilijih, ki imajo nad 1 mio. SHU.
Meni je bila od vseh Jolokii, ki sem jih poskusil (rumena, rdeča, čokoladna, breskova), najboljša breskova (peach). Klasična pekočina v rangu 1 mio. SHU, ki jo v prvih 15 sekundah sploh ne čutimo, nato pa prične graditi in doseže vrh po parih minutah. Okus in aroma pa sta tudi fantastična... tipična Jolokia, ampak najbolj sadno-cvetni, lepo uravnotežen okus.
Po jakosti gredo Jolokie nekako tako (od najmanj do najbolj pekoče): bela, rumena < breskova < čokoladna, rdeča.
Na sploh velja neko nepisano pravilo, da so bele in rumene variante istega čilija nekoliko milejše od čokoladnih in rdečih. Tako je običajno tudi pri Habanerih, Scorpionih, 7 Potih,...
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 03.04. 2011, 18:15 Prispevkov: 3031 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 22 Nov 2014 06:46 Naslov sporočila: |
|
|
Tole je kar pogumna izjava:''tako da tudi svežo ni problem zmazati celo.'' Sebe si ne predstavljam .
Je zgolj slučajno kot na fotki ali so bile rumene tudi pri tebi nekoliko manj zmečkane kot ostale jolokije? Pri meni so bile najbolj zmečkane rdeče in čokoladne. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
urnh
Pridružen/-a: 09.08. 2013, 09:54 Prispevkov: 48 Kraj: Spodnja Idrija
|
Objavljeno: 22 Nov 2014 09:19 Naslov sporočila: |
|
|
Melona, lansko leto sem tudi jaz umiral od čilijev, ki so imeli 30.000 SHU in več.
Letos pa sem imel 3/4 čilijev v rangu 300.000 SHU in več, tako da se je toleranca precej dvignila. Sploh ker jih najraje pojem sveže ali iz njih naredim omake. Tako da npr. omaka, ki je narejena le iz Habanerov, ni več dovolj pekoča.
Glede Jolokie imam podobne izkušnje in so rumene v povprečju res manj zmečkane. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
urnh
Pridružen/-a: 09.08. 2013, 09:54 Prispevkov: 48 Kraj: Spodnja Idrija
|
Objavljeno: 27 Nov 2014 14:04 Naslov sporočila: Jamaican Hot Yellow |
|
|
Jamaican Hot Yellow
Capsicum Annuum, 100.000-200.000 SHU, izvor: Jamajka
Izgled: Zelo lepi plodovi, velikost cca. 4 cm, oblika je podobna Bonnet-om. Ima tanke stene, ter razmeroma veliko semen.
Okus: Nič posebnega. Plod je razmeroma sočen glede na debelino stene, okus in aroma pa sta neizrazita. Meni je po okusu nekje med rumeno-zeleno papriko.
Peče: Za annuum-e kar visoka jakost, peče nekoliko zbadajoče in po celih ustih.
Če vam niso všeč chinensi in vseeno želite nekoliko višjo jakost SHU, potem je ta čili dobra izbira. Prav tako je ta čili dober za kuhanje in sušenje - če npr. želite jedem dvigniti le ostrino, ne pa tudi spremeniti okusa jedi. Zelo dobro rodi.
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
cinija
Pridružen/-a: 19.09. 2013, 20:13 Prispevkov: 582 Kraj: okolica Žalca
|
Objavljeno: 10 Dec 2014 13:57 Naslov sporočila: |
|
|
urnh pozdravlhjen
Prosila bi te za kakšen semenček od Habanero Apricot 0-700
in pa Fresno.
Lep pozdrav in užij današnji čudovit dan
lp cinija |
|
Nazaj na vrh |
|
|
urnh
Pridružen/-a: 09.08. 2013, 09:54 Prispevkov: 48 Kraj: Spodnja Idrija
|
Objavljeno: 20 Dec 2014 15:36 Naslov sporočila: |
|
|
cinija je napisal/a: | urnh pozdravlhjen
Prosila bi te za kakšen semenček od Habanero Apricot 0-700
in pa Fresno.
Lep pozdrav in užij današnji čudovit dan
lp cinija |
Seveda, kar sporoči naslov na ZS in pošljem.
Če nisi še poskusila Bishop's Crown, ti pošljem še tega. Je v istem rangu kot Fresno in zelo dober.
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|