|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
lhasa
Pridružen/-a: 12.05. 2008, 05:39 Prispevkov: 19 Kraj: Posavje
|
Objavljeno: 20 Maj 2008 18:22 Naslov sporočila: Tamus communis - navadni bljušč |
|
|
Tamus - bljušč
Tamus communis -navadni bljušč
BLJUŠČ
Blušč je po moje kakšna žlahta od divjih špargljev, sicer pa vrsta robide. Raste na kakšnih posečnah in obronkih gozda in ga je mogoče nabrati prav v tem času. Vendar je z nabiranjem približno tako kot z gobami. Kdor pozna rastišče in ugodne vremenske razmere, bo kmalu natrgal zajeten šop, iz katerega si lahko pripravi kakšno okusno jed.Sama ga nabiram na Gorjancih in ta vikend grem prav s tem namenom gor in vam priložim še kakšno sliko.
Tokrat prilagam fotografijo s spleta, kajti dež je v tem času odebelil blušč in bodite pozorni na zelena, dolga stebla, ki iščejo oporo ob drugih rastlinah, z značilnimi srčastimi listi.
http://www.moj-album.com/album/2951538/?os=2951568 _________________ Brez domišljije živimo samo eno življenje......... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Kosobrin Moderator foruma
Pridružen/-a: 31.12. 2007, 07:51 Prispevkov: 1056 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 20 Maj 2008 18:35 Naslov sporočila: |
|
|
Navadni bljušč (Tamus communis) domača imena: bljušč, bljuščec, blušč, ljušč, luš korenina.
Je strupena rastlina in je sam ne bi poizkušal. Zaužit povzroči vnetja in otekline v ustni votlini in požiralniku in ohromitev centralnega živčevja; zlasti so nevarne jagode.
Jagode so včasih uporabljali kot naravno barvilo za volno in tkanine. Jagode obarvajo rdečo barvo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tinko Vedno v gibanju - leteči vrtnar
Pridružen/-a: 04.12. 2007, 12:40 Prispevkov: 2234 Kraj: Rovte, Šentjernej, Strunjan
|
Objavljeno: 20 Maj 2008 18:45 Naslov sporočila: |
|
|
Mladi poganjki so užitni, podobno kot šparglji. Korenika je proti revmi. Prerežeš koreniko in se namažeš na revmatičnem delu. Potem peče kot in če imaš srečo se ti ne naredijo mehurji. Verjetno obstaja kak manj boleč recept s to rastlino. Rdeči plodovi so precej strupeni. Alojz |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pikapolonica
Pridružen/-a: 18.03. 2008, 08:58 Prispevkov: 136 Kraj: Črnomelj
|
Objavljeno: 20 Maj 2008 18:56 Naslov sporočila: |
|
|
Po moje si za blušč že malo pozna, saj sem ga jaz jedela že v prvi polovici aprila (Bela krajina).
In sem še vedno živa.
Mi ga vedno z veseljem nabiramo in jemo in nismo nikoli imeli nobenih težav. Prav dober je. Sem pa že brala nekaj o tej strupenosti, ampak se očitno s pripravo uniči. Pri nas ga ljudje poznajo pod imenov divji šparglji.
Prodajajo ga tudi na tržnicah in servirajo v restavracijah, tako da očitno je zadeva užitna. Naj bi bil dober za čiščenje krvi, vsebuje veliko železa.
LP _________________ Pikapolonica |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lhasa
Pridružen/-a: 12.05. 2008, 05:39 Prispevkov: 19 Kraj: Posavje
|
Objavljeno: 20 Maj 2008 21:00 Naslov sporočila: |
|
|
http://lifestyle.enaa.com/prikaziCL.asp?ClID=22178
To je link do špargljev, lobodike in blušča. Sama blušč uživam že vrsto let, je užiten /NE pogojno!/ in je čudovit nadomestek divjih špargljev. Ja, v nižinah je malo pozno zanj....vendar na višjih legah raste prav sedaj. /600-1000m/. _________________ Brez domišljije živimo samo eno življenje......... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
orhy
Pridružen/-a: 31.03. 2008, 22:49 Prispevkov: 2353 Kraj: nmv 582
|
Objavljeno: 12 Apr 2009 21:27 Naslov sporočila: |
|
|
Kakšen pa je blušč? Lepo prosim, če ima kdo kakšno sliko, da jo nalepi?
Glede na zgornje komentarje, je najbrž zdajle še čas za nabiranje.
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 22 Apr 2009 01:43 Naslov sporočila: |
|
|
Orhy, ena sličica , kako izgleda v naravi, je že na obeh Lhasinih linkih - na prvem mlada užitna vejica, na drugem odrasla rastlina s plodovi.
Tule pa še dve, posneti pred par dnevi:
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
smisve
Pridružen/-a: 02.05. 2009, 19:31 Prispevkov: 7 Kraj: iz Kamnika v Prlekijo
|
Objavljeno: 04 Maj 2009 14:17 Naslov sporočila: |
|
|
Pri nas nabiramo vršičke hmelja, ki raste divje ob vodah (Savi, Muri)in je kot priloga odlična zamenjava za divje šparglje in bljušč. Za nas, ki obojega še ne poznamo.LP _________________ slava |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 30 Apr 2010 18:59 Naslov sporočila: |
|
|
Danes zjutraj sem si nabrala lep šopek bljušča in ga pripravila z ocvrtimi jajčki. Uporabila sem samo tiste delčke, ki se jih je dalo lepo prelomiti z roko. Preostanek stebla se mi zdi namreč nekoliko preveč grenak.
Ob poti v gozdu jih je bilo vse polno, ampak samo na sončni strani. Na senčni strani taistega hriba ni bilo niti enega. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tinko Vedno v gibanju - leteči vrtnar
Pridružen/-a: 04.12. 2007, 12:40 Prispevkov: 2234 Kraj: Rovte, Šentjernej, Strunjan
|
Objavljeno: 30 Apr 2010 20:27 Naslov sporočila: |
|
|
Šrarglje išči na južni strani. Tudi bljušč ima rad koreniko v senci, steblo pa na soncu. Bljušč jem skoraj vsak dan. Tam, kjer sem posekal maline in nasadil tudi tvoje , ga nihče ni pobiral zaradi robide. Letos pa se je prikazal na svetlo v vsej svoji mogočnosti. V parih minutah ga naberem za dva.
Tudi ostanek poganjka ne propade. Naredi nove vrhove in raste dalje.
Muha! Čas je, da prideš malo v naše kraje. Pridi jutri in gremo nabrat šparglje, bljušč, pa 15 litrov bencina boš pognala v zrak . |
|
Nazaj na vrh |
|
|
kravzlj
Pridružen/-a: 31.12. 2007, 09:08 Prispevkov: 1340 Kraj: Zaboršt pri Dolu
|
Objavljeno: 01 Maj 2010 08:58 Naslov sporočila: |
|
|
Hej!
Res je, pri Tinkotu je tega polno. Mi je zanč nabral nekaj za probo. Zelo zanimiv okus, nekaj drugačnega!
Vredno poizkusa.
LP _________________ " Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! " |
|
Nazaj na vrh |
|
|
aleš
Pridružen/-a: 09.08. 2011, 16:34 Prispevkov: 3 Kraj: Koper
|
Objavljeno: 10 Avg 2011 09:50 Naslov sporočila: tamus communis- bljušč (blušč) |
|
|
Blušč raste v toplih legah (zidovi pečine ) pa tudi v goščah na obronkih listnatih gozdov in zapuščenih njiv. Najraje v družbi sorobota in robide. Njegova barva je od zelenovijoličnih do zelenih odtenkov, kar je seveda odvisno od svetlobe( bolj kot ima sonca bolj je zelen). Njegova velikost je odvisna od starosti korenine katere dosegajo starost do 20 let in več. Taka korenina je lahko dolga tudi do dveh metrov in debela cca 4-7 cm (taki korenini pravimo tudi preobraženo steblo). Etično načelo pobiranja te rastline za kulinarične namene je, da oberemo le zdornji del rastline ki je mehak in se le pri rahlem vpogibu vpogne in poči. S takim načinom nabiranja si prihranimo čiščenje in nič škarta.
Kar je še bolj pomembno pa je, da iz ostalega stebla, ki raste na rastišču tam kjer so lističi poženejo novi poganjki, kateri naredijo seme. Odrastla neobrana rastlina se po drugih rastlinah, katere služijo za oporo popne in zraste 2-3m in več visoko. Zacveti v drobne rumene cvetove iz katerih dozorijo oranžno rdeče jagode, katere vsebujejo seme. Seme naj bi bilo srupeno sicer, če ga jedo ptiči v to trditev malo dvomim. Naslednje leto lahko po tleh med odraslimi rastlinami opazimo majhne primerke, kateri so le en srčasti listek. Dvoletna rastline pa so najtanjši primerki,ki se že povspnejo 20-30 cm visoko, z leti pa vedno višje koreninica pa raste in se debeli.
Zdravilna učinkovina rastline proti revmi je zelo močen antirevmatik-grenkopekoča sluz, katerega vsebuje rastlina. Način delovanja je da greje in suši.
Korenino olupimo in se z njo namažemo-natremo po obolelem predelu. kar zelo srbi in peče. To lahko omilimo, če iz korenin napravimo tinkturo. Korenine namočimo v žganju nato se s tem 2x do 3x na dan namažemo. Ko gremo nabirat korenino se dobro opremimo z dobrim krampom.Glejmo, da pri nabiranju uničimo le eno rastlino saj je dovolj velika sam malo več kopanja je potrebno. Najbolje, da jo nabiramo od jeseni do spomladi sam rastišče je potrebno poznati,ker v tem obdobju je zunanji del rastline suh in skorajda nepoznaven. _________________ iz prakse |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pikapolonica
Pridružen/-a: 18.03. 2008, 08:58 Prispevkov: 136 Kraj: Črnomelj
|
Objavljeno: 14 Mar 2012 18:41 Naslov sporočila: |
|
|
Po moje je je za blušč še prezgodaj, še zlasti pa na Gorenjskem. Mi kar cele vejice (mehak del) pokuhamo, cca. 10 min, nato nasekljamo, malček popražimo na čebuli in česnu ter dodamo jajca. _________________ Pikapolonica |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|