|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
bučarka
Pridružen/-a: 19.08. 2008, 09:27 Prispevkov: 765 Kraj: Primorska
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
tinko Vedno v gibanju - leteči vrtnar
Pridružen/-a: 04.12. 2007, 12:40 Prispevkov: 2234 Kraj: Rovte, Šentjernej, Strunjan
|
Objavljeno: 12 Mar 2009 01:49 Naslov sporočila: |
|
|
Kaj pa kaljivost? Ali bi se jo dalo posejati? Alojz |
|
Nazaj na vrh |
|
|
orhy
Pridružen/-a: 31.03. 2008, 22:49 Prispevkov: 2353 Kraj: nmv 582
|
Objavljeno: 12 Mar 2009 06:23 Naslov sporočila: |
|
|
bučarka, ja ti pa vse "zvohaš".
Kako pa priti do tega "čudeža"?
Lahko ti še kaj malega zrihtaš ? In sploh, kdaj je primeren čas za setev ?
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Jasminka
Pridružen/-a: 24.06. 2008, 14:40 Prispevkov: 1314 Kraj: Slovenj Gradec
|
Objavljeno: 12 Mar 2009 09:01 Naslov sporočila: KVINOJA |
|
|
Nisem še slišala za kvinojo. Sprva sem predvidevala, da je to rastlina tropskih krajev, ampak google mi je razkazal čisto drugo sliko. Raste na nadmorski višini 4000 m. To se pravi, da jo obdeluješ kot žitarico in potem melješ moko. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
bučarka
Pridružen/-a: 19.08. 2008, 09:27 Prispevkov: 765 Kraj: Primorska
|
Objavljeno: 12 Mar 2009 09:18 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, jasminka, ne spada ravno v ta oddelek, vendar nisem vedela, kam jo umestit. Mogoče bi bilo bolje pod "zelenjavo"... Malo več dela za moderatorje.
Tinko, to je prav seme za sejat in ni tista varianta za jest (obdelana ali karkoli).
Orhy, dobila sem jo v menjavi z eno američanko (in še druge fensijade...da dol padeš!). Od nje sem dobila tudi recimo vijolični etiopijski ječmen brez "ovoja" (mi ne pride prava beseda zdaj... v glavnem je hull-less), indijansko (ima kolegico pripadnico Dakota Sioux indijancev, ki ima še vedno prijatelje v rezervatu) koruzo (večbarvna, bolj modra.... jeseni dobim iz rezervata še celo modro), sorto lubenic Arikara in omaha pumpkin (oboje od Dakota-Sioux iz južne Minesote).
Itd, itd.
Se slišimo jeseni za seme, ko ga bom "namnožila". |
|
Nazaj na vrh |
|
|
bučarka
Pridružen/-a: 19.08. 2008, 09:27 Prispevkov: 765 Kraj: Primorska
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
katrinca Administrator foruma
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 16:42 Prispevkov: 10188 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 12 Mar 2009 09:41 Naslov sporočila: |
|
|
No, pa sem premaknila med zelenjavo. Nič dela oz.en klik Ker nisem nagnjenja k zelenjavi se tudi ne bom spravila v razumevanje te rastline. Sem pa razmišljala, kako zelo različen je rastlinski svet. In tako kot mi, si vsaka rastlina svoje mesto najde. Pri nas je domača, drugod še slišali niso za njo. In obratno. Vseakor sem naklonjena povezavam. _________________ Katrinčin okrasni vrt
Katrinčin uporabni vrt
ZELENI KROG - organizirana menjava semen in rastlin |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 05.01. 2008, 01:52 Prispevkov: 2449 Kraj: Vitanje in Litija
|
Objavljeno: 12 Mar 2009 10:06 Naslov sporočila: |
|
|
bučarka, ti si blažena!!! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
orhy
Pridružen/-a: 31.03. 2008, 22:49 Prispevkov: 2353 Kraj: nmv 582
|
Objavljeno: 12 Mar 2009 11:30 Naslov sporočila: |
|
|
In kaj so o akvinoji napisali na "bodi aktivna" ?
Čudežno žito prihodnosti
PREHRANA - ZA delujoče - 06. februar 2009
Kvinoja vsebuje veliko beljakovin in vlaknin ter je eno izmed najbolj hranljivih živil na svetu. Zrna kvinoje bi lahko imenovali tudi osmo čudo sveta. Vsebujejo kar dvakrat več beljakovin od običajnih žit, manj ogljikovih hidratov in še merico zdravih maščob za povrh.
Poleg tega jo uvrščajo med popolna beljakovinska živila, kar pomeni, da vsebuje vse nujno potrebne aminokisline za izgradnjo mišic tako kot meso, jajca ali mlečni izdelki.
Kvinoja ima slasten okus po oreščkih, ki nas hitro zasvoji, skuhamo jo hitreje od riža in jo lahko uporabljamo za pripravo pilavov oz. džuveča, rižot ali bolje rečeno kvinot, solat, juh in celo sladic. Kvinoja je ponavadi na policah z zdravo prehrano v večjih samopostrežnih trgovinah in je glavna zvezda v specializiranih trgovinah z zdravo prehrano.
Najbolj preprosto jo skuhamo tako kot testenine. V velik lonec nalijemo vodo, jo zavremo, dodamo poljubno količino kvinoje in kuhamo, dokler se ne zmehča, približno dvajset minut. Vse skupaj stresemo na cedilo, dobro odcedimo in počakamo, da se ohladi.
Če želite pri roki vedno imeti zdravo prilogo, skuhajte celo goro kvinoje, jo naložite v plastične posodice in shranite v hladilniku. V mikrovalovni pečici jo lahko pogrejete v eni minuti in postrežete s čimerkoli – tako kot riž ali testenine.
Na Gregorjevo 2009
Mogoče bi to bolj spadalo pod Recepte? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 05.01. 2008, 01:52 Prispevkov: 2449 Kraj: Vitanje in Litija
|
Objavljeno: 12 Mar 2009 12:12 Naslov sporočila: |
|
|
Kako je s temi žiti? So semena, ki jih prodajajo v bio trgovinah primerna za setev? Namreč klijejo vsa, večina jih je za to namenjena. Zanima me če te rastline "obrodijo" - naredijo potomce, zdrava kaljiva semena? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Klavdi - Cintika
Pridružen/-a: 06.11. 2008, 11:03 Prispevkov: 81 Kraj: Okolica Celja
|
Objavljeno: 12 Mar 2009 12:36 Naslov sporočila: |
|
|
Če koga zanima, je kvinoja ( z drugimi imeni - perujski riž, riževka) Chenopodium quinoa dobro opisana v knjigi Nekatere zapostavljene in/ali nove poljščine - avtorja Bavec F. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Klavdi - Cintika
Pridružen/-a: 06.11. 2008, 11:03 Prispevkov: 81 Kraj: Okolica Celja
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
bučarka
Pridružen/-a: 19.08. 2008, 09:27 Prispevkov: 765 Kraj: Primorska
|
Objavljeno: 12 Mar 2009 13:18 Naslov sporočila: |
|
|
Velja poskusiti posejat tudi tista semena, ki jih prodajajo za prehrano. Vsaj jaz nimam zadržkov glede tega. Važno, da niso termično obdelana - torej presna. V bio trgovinah itak dobiš dobro robo. Tako sem pred leti posejala čičeriko in je super uspela. Njami! Zadnjič pa sem videla, da jo prodajajo tudi kot seme v semenarni. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Jasminka
Pridružen/-a: 24.06. 2008, 14:40 Prispevkov: 1314 Kraj: Slovenj Gradec
|
Objavljeno: 12 Mar 2009 16:21 Naslov sporočila: |
|
|
Domnevam, da moraš imeti kar velik prostor, da poseješ kvinojo. Za pokušnjo jo lahko poseješ na manjšem prostoru, predvidevam pa, da tudi nimaš kaj dosti za požet. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
orhy
Pridružen/-a: 31.03. 2008, 22:49 Prispevkov: 2353 Kraj: nmv 582
|
Objavljeno: 13 Mar 2009 07:48 Naslov sporočila: |
|
|
jasminka - mislim, da bomo morali naročiti kombajn ob žetvi, saj srpov skoraj nimamo in kako "omlatiti" žito No - kakšen mlin pa je gotovo še kje, sicer pa jo bomo jedli le "v zrnju", kot riž |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Ivčk
Pridružen/-a: 05.02. 2009, 19:11 Prispevkov: 2630 Kraj: Blizu Novega mesta
|
Objavljeno: 13 Mar 2009 08:41 Naslov sporočila: |
|
|
Bučarka, tudi jaz sem dobila kvinojo v neki menjavi, a je seme temne barve, skoraj vijolično rdeče. Si ti dobila svetlega? Me prav zanima razlika. Jaz bom posejala le nekaj semen ob ograjo, pa naj raste, kolikor če, ker če zraste visoko, jo bom imela kam privezati, da se ne prevrne...
Jasminka, saj prvo leto se vsaka stvar ponavadi seje le zato, da se firbec poteši, da morda narediš kak obrok iz nje, in če se ti dopade, spraviš seme za naslednjo sezono. Nasledja leta pa se potem seje na veliko. Vsaj pri meni je tako z vsemi temi 'novotarijami'...
Vsa semena, ki jih za prehrano prodajajo v bio trgovinah so ponavadi zelo dobro kaljiva in primerna za setev, res je potrebno le dobro prebrati deklaracijo, če niso morda termično obdelana... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
bučarka
Pridružen/-a: 19.08. 2008, 09:27 Prispevkov: 765 Kraj: Primorska
|
Objavljeno: 13 Mar 2009 10:31 Naslov sporočila: |
|
|
Iva, gre za Pasankalla Red Incan kvinojo. Zrnca so rjavkasto-rdeča.
Kakšna je tvoja? Belih nimam, vendar sama veš, da se vse dobi.
Sicer pa bom že vesela, če bo špinača iz listov "za kej".
Klavdi ve veliko več o kvinoji in ima tudi posredne izkušnje z njo, tako da čakam kakšen njen vpis.
Je tukaj kdo tako priden, da bi gojil kakšne melone? Imam že nekaj sort, tako da lahko nekaj semen odstopim, če bi se kdo rad igral in potem shranil seme ter ga delil z ostalimi.
Pred leti sem jih gojila in so zelo lepo uspele (lokacija: okolica Senožeč - kras; skoraj nisem zalivala). |
|
Nazaj na vrh |
|
|
bučarka
Pridružen/-a: 19.08. 2008, 09:27 Prispevkov: 765 Kraj: Primorska
|
Objavljeno: 14 Mar 2009 11:46 Naslov sporočila: |
|
|
Tukaj nudijo tudi kvinojo:
http://www.zakladinarave.si/ponudba.html
Sem prepričana, da se jo dobi še v kakšni drugi specializirani prodajalni, recimo v Kalčku (če bo kdo hodil kaj mimo...). |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Layla
Pridružen/-a: 15.04. 2009, 20:17 Prispevkov: 5
|
Objavljeno: 16 Apr 2009 11:48 Naslov sporočila: |
|
|
U, kvinoja tudi pri nas - zanimivo!!
Pa čičerika, wow!! No, čičeriko bi pa jaz tudi posadila - ali vsaj poskusila!
A je tako kot fižol? (Mogoče bi blo fajn odpret novo temo za čičeriko, če je še ni?)
Kaj pa lečo, je tudi že kdo probal?
Melone - si ne upam, ne vem, če je dovolj sonca pri nas na Štajerskem? Sestrič je imel melone na 'ranču', ampak je hribček s terasami in se sonce zelo upre vanj, pa še mala jezerca ima zraven.. Ali bi mogoče tudi šlo v rastlinjaku ali pred njim? hmm.. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
rene
Pridružen/-a: 03.05. 2009, 18:41 Prispevkov: 241
|
Objavljeno: 08 Dec 2009 19:33 Naslov sporočila: |
|
|
Kaj pa poročilo o setvi kvinoje? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|