|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Sabur
Pridružen/-a: 17.03. 2009, 09:00 Prispevkov: 2540 Kraj: 127.0.0.1
|
Objavljeno: 30 Jul 2009 13:51 Naslov sporočila: Šalša |
|
|
Paradižnik - Lycopersicum esculentum recept
Se plača sploh to delati glede na ceno v trgovini in postopek + stroške za pripravo lastne (za 4-5ur vrenja gre 1 plinska jeklenka). )
Sicer kakšne recepte uporabljate? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
jan24
Pridružen/-a: 13.01. 2008, 20:07 Prispevkov: 186 Kraj: Koper, Ljubljana
|
Objavljeno: 30 Jul 2009 14:12 Naslov sporočila: |
|
|
Glede na okus in na to da veš vse sestavine (torej brez konzervansov in ostalih aditivov) se izplača, če pa računaš vložek od semen do plodov ter vse delo- je tista v trgovini bistveno cenejša. _________________
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
jan24
Pridružen/-a: 13.01. 2008, 20:07 Prispevkov: 186 Kraj: Koper, Ljubljana
|
Objavljeno: 30 Jul 2009 14:22 Naslov sporočila: |
|
|
Mi jo pa delamo takole:
1. Sveže paradižnike prerežeš na pol in stisneš ven semena.
2. Daš v lonec ter dodaš kar želiš (papriko, jajčevce, čebulo, čili, baziliko, olje, sol...).
3. Kuhaš da se paradižniki zmehčajo, odliješ odvečno vodo, da je bolj gosta.
4. Zemlješ (mi imamo ročno mašinco, ki ločuje olupke in semena ven).
5. Vse ponovno dobro prevreš in vrelo preliješ v kozarčke ter jih dobro zapreš. Kozarčke je nato potrebno dobro ovit, da se počasi hladijo vsaj 3 dni.
Taka "šalša" nato zdrži 2-3 leta.
Količina paradižnikov je (načeloma) vsaj dvakrat večja od količine nastale šalše... _________________
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Sabur
Pridružen/-a: 17.03. 2009, 09:00 Prispevkov: 2540 Kraj: 127.0.0.1
|
Objavljeno: 30 Jul 2009 14:24 Naslov sporočila: |
|
|
Jna24 to sicer velja skoraj za vsak produkt, da je tvoj bolj varen, načelom bolj zdrav ipd. A ne moreš vse proizvajati.
Vprašanje je ali je tisto iz trgovine v redu oz. ali izpolnjuje osnovne pogoje, pogledaš ceno in to je to.
Mi ekonomsti vedno gledamo, če ni izpolnjen prag donosnosti sploh ne greš v biznis. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Sabur
Pridružen/-a: 17.03. 2009, 09:00 Prispevkov: 2540 Kraj: 127.0.0.1
|
Objavljeno: 30 Jul 2009 14:34 Naslov sporočila: |
|
|
Lahko napišeš še količine.
Npr. na 10 kg paradižnika koliko damo, to kar si napisal "papriko, jajčevce, čebulo, čili, baziliko, olje, sol..."
lp
sabur |
|
Nazaj na vrh |
|
|
jan24
Pridružen/-a: 13.01. 2008, 20:07 Prispevkov: 186 Kraj: Koper, Ljubljana
|
Objavljeno: 30 Jul 2009 14:45 Naslov sporočila: |
|
|
Točne količine ne vem povedat, mi imamo osnovno enoto- en velik lonec in vanj damo po občutku- malo poiskušaš in vidiš kaj je boljše. Pri nas na en lonec prideta dve čebuli (če je velika samo ena), dve papriki (če je velika samo ena)... lahko pa namesto paprik daš jajčevec...
Ostalo pa spet lahko ocenim le na praktičnem primeru, veliko stvari (npr.: bazilika, čili in sol) so stvar okusa vsakega posameznika. _________________
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Garden-ja Moderator foruma
Pridružen/-a: 13.03. 2009, 15:38 Prispevkov: 3436
|
Objavljeno: 30 Jul 2009 16:37 Naslov sporočila: |
|
|
Po pravici povedano, jaz je ne delam. Dokler na etiketi kupljene preberem: "paradižniki, sol" potem mi je ok in svoj čas raje preživim na plaži ali na ležalniku s knjigo v roki, tako ali tako je že itak na vrtu veliko dela. S šalšo je veliko več dela kot z marmelado in predvsem več packanja pa tisto čakanje čez noč, da se loči masa in voda mi je tudi šlo vedno na živce.
Viške paradižnikov pa olupim in narežem v vrečke, na vrh narežem baziliko in dam v skrinjo. S tem pa dela skorajda ni. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
jan24
Pridružen/-a: 13.01. 2008, 20:07 Prispevkov: 186 Kraj: Koper, Ljubljana
|
Objavljeno: 30 Jul 2009 18:48 Naslov sporočila: |
|
|
Dela je res veliko, vendar okus tiste soli in paradižnikov ni nikoli enak... tudi če gledaš, da za predelavo grejo po večini škart paradižniki, ki so bili veliko bolj škropljeni kot domači... _________________
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Garden-ja Moderator foruma
Pridružen/-a: 13.03. 2009, 15:38 Prispevkov: 3436
|
Objavljeno: 30 Jul 2009 20:07 Naslov sporočila: |
|
|
No, meni je všeč gosta omaka s koščki paradižnikov tako da mi je, če primerjam domačo šalšo in kupljeno, boljša kupljena. Da je narejena iz ostankov se ravno ne strinjam, špricani pa seveda so veliko bolj kot domači.
Boljši od kupljene pa so narezani odmrznjeni paradižniki.
Še boljši pa sveži. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
potonka
Pridružen/-a: 24.01. 2008, 20:07 Prispevkov: 1421 Kraj: izola
|
Objavljeno: 30 Jul 2009 21:21 Naslov sporočila: |
|
|
Garden-ja , se strinjam s tabo , meni je tudi ljubše poležavanje na morju kot kuhati šalšo, no sicer je pa še nikoli nisem niti probala , naredim pa podobno s paradižniki kot ti.V zmrzovalnik leti vse po vrsti , brez kuhanja in blanširanja enostavno in hitro.
Občudujem pa tiste pridne ki kuhajo šalšo in sebe , saj je pasje vroče. _________________ Veliko srce je zeleno srce.Zelena pomirja,hrani dušo in telo, lepša nam okolje in cel naš planet,
brez nje bi bil svet žalosten in pust. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
nadina
Pridružen/-a: 19.02. 2008, 10:24 Prispevkov: 1689 Kraj: izola
|
Objavljeno: 25 Avg 2009 20:38 Naslov sporočila: |
|
|
potonka je napisal/a: | Garden-ja , se strinjam s tabo , meni je tudi ljubše poležavanje na morju kot kuhati šalšo, no sicer je pa še nikoli nisem niti probala , naredim pa podobno s paradižniki kot ti.V zmrzovalnik leti vse po vrsti , brez kuhanja in blanširanja enostavno in hitro.
Občudujem pa tiste pridne ki kuhajo šalšo in sebe , saj je pasje vroče. |
Ma kaj si ne kupite oz. uporabite Alu Guss posodo in zmiksate paradižnike vanjo ter pustite, da se kuha samo - pridete kontrolirati le, če se je plošča ugasnila ali če je že končano kuhanje ?
- Zadeva je simple 'kot pasulj', le v kozarce jo je pa potrebno spraviti, to je pa res .... _________________ LP Nadina
http://www.youtube.com/watch?v=s0IWwTLibHg
http://www.flickr.com/photos/nadinacm/ |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Sabur
Pridružen/-a: 17.03. 2009, 09:00 Prispevkov: 2540 Kraj: 127.0.0.1
|
Objavljeno: 25 Avg 2009 20:43 Naslov sporočila: |
|
|
Imaš kakšen link in ceno? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
nadina
Pridružen/-a: 19.02. 2008, 10:24 Prispevkov: 1689 Kraj: izola
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Sabur
Pridružen/-a: 17.03. 2009, 09:00 Prispevkov: 2540 Kraj: 127.0.0.1
|
Objavljeno: 26 Avg 2009 07:20 Naslov sporočila: |
|
|
kaj ne smem imeti?
lahko prevedeš za moške razumljiv jezik. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
nadina
Pridružen/-a: 19.02. 2008, 10:24 Prispevkov: 1689 Kraj: izola
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
nadina
Pridružen/-a: 19.02. 2008, 10:24 Prispevkov: 1689 Kraj: izola
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
emkey
Pridružen/-a: 17.03. 2009, 14:16 Prispevkov: 302 Kraj: Spodnji F*kovci
|
Objavljeno: 26 Avg 2009 08:05 Naslov sporočila: |
|
|
Sabur je napisal/a: |
Mi ekonomsti vedno gledamo, če ni izpolnjen prag donosnosti sploh ne greš v biznis. |
Potem lahko 'domačo rastlinsko štacuno' kar zapreš, ker ekonomike ni.
Edini plus je, da veš kaj ješ. In to je k' mastercard. Priceless. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Agava
Pridružen/-a: 29.05. 2008, 11:06 Prispevkov: 388 Kraj: Litija
|
Objavljeno: 26 Avg 2009 08:28 Naslov sporočila: |
|
|
Čao,
jaz pa zadevo kar poenostavim. Vzamem zelenjavo z vrta - čebula, paradižnik, korenje, bučke in na koncu paprika .... zmiksam, dobro prekuham in minimalno začinim (raj še potem, ob kuhanju) in dam zmrznit v velikem pekaču. Zmrznjeno razrežem na kose in posamezne zapakiram v vrečke in nazaj v skrinjo. Super zadeva, kot samostojna omaka z malo smetane ali kot zelenjavni dodatek od rižot do juh, mesnih omak...
No, priznam , da lanska kombinacija ni bila toliko slastna, sem dala preveč paprike in je bilo že kar malo osladno. ampak smo vseeno vse pojedli.
Čeprav to ni ravno vkuhana salsa, je ravno tako dobro. Me pa mika, da bi enkrat poskusila tole zadevo, ker imamo pri nas te reči zelo radi. Zaenkrat smo vkuhavali samo paradižnik... res se cenovno ne splača, ampak je tako dober..... uf, se mi sline cedijo. Jaz ga včasih jem kar samega...ali namažem na sveže pečen kruh.... _________________ Lep pozdrav, Agava. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Sabur
Pridružen/-a: 17.03. 2009, 09:00 Prispevkov: 2540 Kraj: 127.0.0.1
|
Objavljeno: 18 Jun 2010 14:55 Naslov sporočila: Recept šalše - dodatna vprašanje |
|
|
Imam vprašanja pri 1. in 4. točki:
1. Katero sorto (verjetno so to pelati) dajaš?
2. Kje si kupil strojček, je to uni navaden ročni mlinček za pasiranje? Imaš kakšno sliko? Lahko svojega slikaš in mipošlješ sliko.
jan24 je napisal/a: | Mi jo pa delamo takole:
1. Sveže paradižnike prerežeš na pol in stisneš ven semena.
2. Daš v lonec ter dodaš kar želiš (papriko, jajčevce, čebulo, čili, baziliko, olje, sol...).
3. Kuhaš da se paradižniki zmehčajo, odliješ odvečno vodo, da je bolj gosta.
4. Zemlješ (mi imamo ročno mašinco, ki ločuje olupke in semena ven).
5. Vse ponovno dobro prevreš in vrelo preliješ v kozarčke ter jih dobro zapreš. Kozarčke je nato potrebno dobro ovit, da se počasi hladijo vsaj 3 dni.
Taka "šalša" nato zdrži 2-3 leta.
Količina paradižnikov je (načeloma) vsaj dvakrat večja od količine nastale šalše... |
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
jan24
Pridružen/-a: 13.01. 2008, 20:07 Prispevkov: 186 Kraj: Koper, Ljubljana
|
Objavljeno: 18 Jun 2010 16:53 Naslov sporočila: |
|
|
Uporabljam načeloma vse paradižnike, najbolj primerni so pelati.
To je navadna ročni strojček za mletje, ki izloča olupke in semena. Trenutno ni sestavljen, tako, da ga bom fotografiral ko bo. Ti pa res odsvetujem nakup avtomatičnega, saj če ne kupiš ravno profesionalnega naredi več dela kot koristi (preverjeno)! _________________
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|