|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
zuf
Pridružen/-a: 05.01. 2008, 01:52 Prispevkov: 2449 Kraj: Vitanje in Litija
|
Objavljeno: 10 Apr 2010 10:15 Naslov sporočila: April - divje rastoče rastline za prehrano |
|
|
Pozna kdo regačico (Aegopodium podagraria)? Meni je zelo dobra, ima močno, dobro aromo.
Sicer pa koprive, trpotec, regrat, kislica, trobentice, čemaž, vijolice. Tu in tam kakšen list gozdnih jagod, robid, malin.
Jem pa vse kar tako, tam kjer najdem. Koprive si med prsti zgnetem v kroglico. Imajo okus po murkah. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 10 Apr 2010 16:20 Naslov sporočila: |
|
|
Za REGAČICO (Aegopodium podagraria) sem nedavno izvedela, da je dobra v solati. In res je . Seveda samo mladi listi. Pridno jih mešam med regrat in radič. Dve muhi na en mah: manj plevela in več solate . |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tinko Vedno v gibanju - leteči vrtnar
Pridružen/-a: 04.12. 2007, 12:40 Prispevkov: 2234 Kraj: Rovte, Šentjernej, Strunjan
|
Objavljeno: 10 Apr 2010 19:06 Naslov sporočila: |
|
|
Pri nas ji pravimo vranje tace. Je ni rastline, da se ne bi del te rastline skril med korenine in po nekaj letih okupiral večje področje na vrtu. Če jo kdo želi, naj si jo pride iskat. Tisti, ki bo odnesel zadnjo koreninico te rastline, pa bogata nagrada . Edini pogoj, da eno leto ne vidim niti enega lista te rastline. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
nsns
Pridružen/-a: 16.04. 2008, 16:01 Prispevkov: 381 Kraj: ob morju
|
Objavljeno: 10 Apr 2010 19:27 Naslov sporočila: |
|
|
Pridno nabiramo šparge in na žalost tudi klope ki pa jih zaenkrat še ne jemo.
Danes sem na njivi ob potoku nabrala mavrahe. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Martinka
Pridružen/-a: 18.07. 2009, 19:48 Prispevkov: 343 Kraj: Kranj, NV: 388 m
|
Objavljeno: 10 Apr 2010 20:27 Naslov sporočila: |
|
|
Pri nas romajo v solato regrat, čemaž, kurja črevca, regačica, marjetke, trobentice in vijolice.
Koprive termično obdelam.
Opažam tudi, da nekateri nabirajo poganjke divjega hmelja. Kako jih uporabljate, kot šparglje? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 05.01. 2008, 01:52 Prispevkov: 2449 Kraj: Vitanje in Litija
|
Objavljeno: 10 Apr 2010 22:21 Naslov sporočila: |
|
|
Ja muha, regačica je dobra samo mlada. Kasneje ni pol toliko okusna.
Jaz hmelja še nisem jedel. Letos bom gotovo probal, moram ga najti. Tudi na primorsko na pojedino špargljev moram iti. Me prav zanima, kakšen okus imajo.
Klopu baje smrdijo bezgovi listi. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
kravzlj
Pridružen/-a: 31.12. 2007, 09:08 Prispevkov: 1340 Kraj: Zaboršt pri Dolu
|
Objavljeno: 14 Apr 2010 07:40 Naslov sporočila: |
|
|
Hej!
Koprive. . . Za jest jih moraš najbrž malo toplotno obdelati? Drugače te peče?
Nabira se mlade koprive? Se jih da zamrznit? Da jih blanširaš al neki pa zamrzneš za pozimi, za "špinačo"
Lp _________________ " Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! " |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 05.01. 2008, 01:52 Prispevkov: 2449 Kraj: Vitanje in Litija
|
Objavljeno: 14 Apr 2010 09:26 Naslov sporočila: |
|
|
Ne peče, če jih pravilno ješ. Tudi če bi želel, da te speče, trajajo lahni dražljaji v ustih samo 30 sekund. Zaradi lastnosti sline. Mlade so najboljše. Največ moči imajo vršički. Pravijo, da so najboljše tiste, ki niso večje od višine kolena. Tiste v cvetenju pa so "najslabše".
<object width="480" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/GYU8dDE8AK4&hl=en_GB&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/GYU8dDE8AK4&hl=en_GB&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="385"></embed></object> |
|
Nazaj na vrh |
|
|
kravzlj
Pridružen/-a: 31.12. 2007, 09:08 Prispevkov: 1340 Kraj: Zaboršt pri Dolu
|
Objavljeno: 14 Apr 2010 19:00 Naslov sporočila: |
|
|
Hej!
Sem poizkusil koprive, so zelo okusne. Jih bom pa nabral da naredim "špinačo". Nekaj jih bom tudi zamrznil.
Lp _________________ " Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! " |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lenko1
Pridružen/-a: 02.03. 2010, 20:19 Prispevkov: 16 Kraj: Brežice
|
Objavljeno: 15 Apr 2010 22:45 Naslov sporočila: |
|
|
živjo
Poganjke hmelja jem kar v solati, cortese pa piše tudi, da lahko iz njih naredimo rižoto.
Koprive se mi zdijo še najboljše, ko kar tako prežvečiš kakšen listek v naravi. Ampak veliko ne, ker me potem že pečejo prsti od zvijanja. Lahko pa jih v možnarju sprešaš in jih dodaš kamorkoli surove. Lani pa sem jih samo malo poparil, dodal začimbe in jedel z rižem.
Najde pa se že ogromno smrdljivke, pa mlada meta, čisto mlado listje nekaterih dreves, trpotec, ki pa meni ni preveč okusen, cvetovi konopnice, čemaž z mladimi cvetnimi popki, vijolice. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 05.01. 2008, 01:52 Prispevkov: 2449 Kraj: Vitanje in Litija
|
Objavljeno: 16 Apr 2010 09:14 Naslov sporočila: |
|
|
Vedno bolj je zanimivo, kajne? Aha, smrdljivki jaz kar krompirjevec rečem, a ni čisto podoben okus? Kot bi jedel pečen krompir, ki je že na meji po zažganem.
Konopnica - Cardamine enneaphyllos? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
kravzlj
Pridružen/-a: 31.12. 2007, 09:08 Prispevkov: 1340 Kraj: Zaboršt pri Dolu
|
Objavljeno: 18 Apr 2010 09:52 Naslov sporočila: |
|
|
lenko1 : sem moral poizkusiti! Rižota s koprivami. Če bi riž dobro skuhal bi bila popolna
Lp Luka _________________ " Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! " |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lenko1
Pridružen/-a: 02.03. 2010, 20:19 Prispevkov: 16 Kraj: Brežice
|
Objavljeno: 18 Apr 2010 13:19 Naslov sporočila: |
|
|
u, super zgleda ta divja rižota! mmm
Lahko pa daš v njo še čemaž in razne divje luke, hmelj, gobe, materino dušico. Pa če se prav spomnim, kopriv ne smemo dvakrat gret.
Ob savi se najde veliko divjih lukov ter ogromno hmelja.
Deveterolistna konopnica - cardamine enneaphyllos - veliko je je po gozdovih, nabiramo pa rumene cvete, ki so meni podobni cvetovom trobentice, le da jih ima konopnica na steblu.
So pa še peterolistna konopnica, brstična konopnica, ki ima take trde črne brste in te okus totalno preseneti.
Divje je res zanimivo, čist eni drugačni okusi, pa kak je dobr to, ko odkriješ eno užitno rastlino in prvič v življenju okusiš določen okus, nikoli ne veš kaj te čaka |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|