Vse o vseh rastlinah Seznam forumov Vse o vseh rastlinah
Za nas z zelenimi prsti ...
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Jedi iz ščira-AMARANTHUS RETROFLEXUS

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
lilija



Pridružen/-a: 13.04. 2010, 10:44
Prispevkov: 296
Kraj: Škrilje-Kurešček 620 nadmorske v.

PrispevekObjavljeno: 09 Jun 2010 17:21    Naslov sporočila: Jedi iz ščira-AMARANTHUS RETROFLEXUS Odgovori s citatom

Amaranthus retroflexus - srhkodlakavi ščir

Gobovo -krompirjev kari
Gobe sveže ali suhe(prej namočene) narežemo in jih dušimo nekaj minut na malo oljčnem olju in na čebuli,dodamo na koščke narezan krompir, zalijemo z vodo, toliko da je vse pokrito.Dodamo žličko( po svojem okusu) začimbne mešanice za kari, pustimo kuhati, da se krompir malo zmehča.Dodamo grobo narezan ščir( veliko ščira)Premešamo, mogoče prilijemo še malo vode in pustimo še malo povreti.Zabelimo še malo z oljčnim oljem (po želji) solimo.
_________________
Lep in uspešen dan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lilija



Pridružen/-a: 13.04. 2010, 10:44
Prispevkov: 296
Kraj: Škrilje-Kurešček 620 nadmorske v.

PrispevekObjavljeno: 09 Jun 2010 17:45    Naslov sporočila: Naravno kisani ščir Odgovori s citatom

Malo drugačen, meni zelo zanimiv poletni dodatek k mesu ali pečenem mladem krompirju.

V večji kozarec, ki ga lahko neprodušno zapremo( za vlaganje)naložimo liste in poganjke, ki jih občasno solimo(malo)Pozorni moramo biti da listi niso preveč narahlo naloženi, pa tudi ne preveč zbiti.Ko je kozarec napol poln, prvič zalijemo s slanico, ko je poln kakšne tri prste pod robom, pa drugič.Tekočina naj prekriva liste, če imamo mrežico za kozarec jo uporabimo, pa tudi če je nimamo bo šlo.Kozarec zapremo.2 dni pustimo na sobni temperaturi, nato ga damo v hladilnik( za vsak slučaj podstavi krožnik , če bi hotela tekočina pod pritiskom uiti iz kozarca)Čez "debel" teden ali raje 2 odpremo in poskusimo.Če je premalo kislo,bomo drugič pustili dlje.Odprto zelenjavo pojemo v 2,3 dneh, hranimo jo v hladilniku, zaprto neprodušno, pa lahko v hladilniku pustimo mesece dolgo.
Še recept za slanico s katero zalivamo liste:
!/2l vode, raztopimo žličko soli.Prilijemo 2dl zelnice ali skisane sirotke.Okus kisanih listov bo vseboval temeljno noto cepiva( ali zelnica ali sirotka)Za tiste ki znate kisati zelje in repo, je lahko tudi to izziv.Uporabite suhe listepo plasteh, sproti malo posolite,nekoliko močneje stisnete(mrežica je tu obvezna)Zapremo in čakamo, da se skisa.Pozor
tu na slanico in zalivanje pozabite- samo listi in sol.
_________________
Lep in uspešen dan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Recepti
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.