|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
zuf
Pridružen/-a: 05.01. 2008, 01:52 Prispevkov: 2449 Kraj: Vitanje in Litija
|
Objavljeno: 06 Sep 2010 20:28 Naslov sporočila: Vlaganje |
|
|
Zea mays - koruza
Zanimam se za vlaganje mladih koruznih storžev. Na voljo imam dosti mladih, majhnih koruznih storžov, ki so zelo dobri, kar celi. Sem od prijatelja slišal kako okusni so vloženi. Pozna kdo recept, kako bi jih lahko vložil?
Kaj vi vlagate in kako? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
vida
Pridružen/-a: 03.06. 2008, 09:44 Prispevkov: 1390 Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)
|
Objavljeno: 07 Sep 2010 07:05 Naslov sporočila: |
|
|
Kitajci zelo obožujejo takšno koruzico, jo dajo v slanico. Nimam recepta, a vseeno probaj tako da jih za minutko prevreš v slanici, morda dodaš še kakšno začimbo in zapreš še vroče v kozarce. Ali pa naravno kisane: surove preliješ z raztopino vode, soli in cepiva ( kisava, zeljnica...), recimo 1dcl na liter vode in žlico soli, to deluje s katerokoli zelenjavo. Izredno dobro za prebavo. _________________ užitni rajski vrt |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Mesecnik
Pridružen/-a: 07.03. 2010, 19:37 Prispevkov: 510 Kraj: Slovenj Gradec
|
Objavljeno: 07 Sep 2010 07:32 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem jih vlagala podobno kot kumare (v kis). Vlaganje v slanico se mi ni obneslo (tudi pri stročjem fižolu ne). |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 05.01. 2008, 01:52 Prispevkov: 2449 Kraj: Vitanje in Litija
|
Objavljeno: 07 Sep 2010 07:53 Naslov sporočila: |
|
|
A lahko malo bolj podrobno opišete, ker jaz ne vem kako se vlaga v kis pa v slanico.
Vida, bom probal z zeljnico. Hvala! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Lana
Pridružen/-a: 13.02. 2008, 18:57 Prispevkov: 659 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: 07 Sep 2010 15:12 Naslov sporočila: |
|
|
zuf je napisal/a: | A lahko malo bolj podrobno opišete, ker jaz ne vem kako se vlaga v kis pa v slanico.
Vida, bom probal z zeljnico. Hvala! |
V kis se vlaga navadno tako, da zelenjavo skuhaš bolj aldente v vodi jo odcediš in preložiš v čiste vroče kozarce, nato pa jih zaliješ ali s čistim kisom (v tem primeru je navadno jabolčni) ali z mešanicami alkoholnega ali vinskega kisa in vode v razmerjih 1:1 do 3dcl na liter, odvisno kaj vlagaš. Lahko tudi že kar skuhaš v mešanici kisa, če ti bolj ustreza. Jaz zaradi higiene raje posebej prevrem. Se pa morda tkao stran vrže kaj hranljivega, kar ostane v vodi, ne vem, na glas razmišljam da je možno.
V slanici je sol kot konzervans, vendar če bi dali res veliko soli, ne bi bilo okusno, bi pa obstalo, če damo manj soli, je shranek bolj rizičen. Če boš dajal v sol, obvezno po tem, ko skuhaš in soliš, še enkrat pasteriziraj v loncu vrele vode vse vložene kozarce. Vre naj pol ure ali več - odvisno od velikosti kozarcev. Lahko pasteriziraš tudi v pečici.
Če ti kakšna stvar ni tkao okusna zelo kisla, lahko okus kisa nevtaliziraš s sladkorjem, saj je sladkor ravno tako konzervans. Jaz tako delam z nekatero zelenjavo - kumare v omakci s korenčkom in čebulo vlagam na ta način (sol + kis + sladkor), pa korenčke sem letos, pa nameravam še kaj probat v tem smislu. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 05.01. 2008, 01:52 Prispevkov: 2449 Kraj: Vitanje in Litija
|
Objavljeno: 07 Sep 2010 15:29 Naslov sporočila: |
|
|
S paterizacijo misliš na to, da, ko že vložim v kozarce, vse skupaj dam v vrelo vodo? To tudi dodatno zapre in naredi vakum, kajne? Sem počel to z ringlojem. Je to to?
Torej. Skuham koruzo, dam recimo žličko soli, vložim v kozarec, zaprem in dam v v lonec z vrelo vodo, vsaj za pol ure?
Ali lahko vložim v kozarce kar svežo koruzo, dodam sol, zaprem in nato vrejem kozarce v loncu? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 07 Sep 2010 15:31 Naslov sporočila: |
|
|
Zelenjavo, za katero želimo, da je mehka ( rdeča pesa, stročji fižol in podobno) je priporočljivo najprej skuhati v slani vodi do mehkega in šele potem dodati kis. Kis pri zelenjavi namreč prepreči nadaljnje mehčanje.
Lahko preizkusite sami - dajte v mešanico kisa in vode kuhat krompir v kosih . |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Mesecnik
Pridružen/-a: 07.03. 2010, 19:37 Prispevkov: 510 Kraj: Slovenj Gradec
|
Objavljeno: 07 Sep 2010 18:13 Naslov sporočila: |
|
|
muha je napisal/a: |
Lahko preizkusite sami - dajte v mešanico kisa in vode kuhat krompir v kosih . |
Še poizkus iz prakse (ko se je mudilo), kislo zelje in krompir v kosih. Krompir popolnoma ohrani obliko in teksturo, še po več urah kuhanja
Kumare, papriko, feferone (pa tudi zelo mladih koruznih storžev) zložim v kozarec za vlaganje, prelijem z vrelo mešanico kisa in vode, pa ustrezne začimbe nasujem zraven;( načeloma po občutku, drugače pa tam 1del kisa in 3 deli vode), malo soli in sladkorja. Zaprem kozarce in jih zložim v pečico: 80-90 stopinj za pol ure (zmlete zadeve: ajvar, mezga pa so malo dlje v pečici 40 min do ene ure). Ugasnem pečico in zjutraj poberem kozarce ven, ter preverim, če pokrovi tesnijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 05.01. 2008, 01:52 Prispevkov: 2449 Kraj: Vitanje in Litija
|
Objavljeno: 07 Sep 2010 19:38 Naslov sporočila: |
|
|
O, super Mesecnik.
Ali zelenjavo predhodsko kaj skuhaš ali kar svežo zložiš v kozarce in nato priliješ?
Začimbe, sol, sladkor se dodajo naenkrat skupaj s kisom in vodo preden zavreta? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Mesecnik
Pridružen/-a: 07.03. 2010, 19:37 Prispevkov: 510 Kraj: Slovenj Gradec
|
Objavljeno: 07 Sep 2010 20:20 Naslov sporočila: |
|
|
zuf je napisal/a: | O, super Mesecnik.
Ali zelenjavo predhodsko kaj skuhaš ali kar svežo zložiš v kozarce in nato priliješ?
Začimbe, sol, sladkor se dodajo naenkrat skupaj s kisom in vodo preden zavreta? |
Kumar, paprike in feferonov nisem prej nič kuhala, vse dajem sveže v kozarce. Dobro sem jih oprala. Pri kumarah odrezala nekaj zgornjega in spodnjega dela (nekje prebrala in pobrala), Papriko narezala na rezine (oblika po želji), če je prevelika in jo očistila, pri feferonih odrezala samo zgornji del, tam ko je pecelj (da pride kis v notranjost).
Če pa papriko in feferone malo pokuhaš, malo prišparaš na prostoru v kozarcu (več naložiš v kozarec)
Začimbe (kumare: strok česna, list lovora, nekaj zrn popra, vejica kopra, nekaj bisernih čebulic ali šalotka, nekaj zrn koriandra, kumina po občutku; pri papriki in feferonih ne dodajam začimb) jaz po občutku nasujem v kozarec.
Kozarce operem in jih pregrejem v pečici. Naložim zadeve noter, vmes zavrem mešanico kisa in vode, po okusu solim in dodam še malo sladkorja. Zalijem z vrelo tekočino, zaprem kozarce in zložim v pečico (v pečico zato, ker mi je lažje, kot pa loviti kozarce po vreli vodi ) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Kaka
Pridružen/-a: 11.09. 2009, 09:30 Prispevkov: 61 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 02 Avg 2011 19:58 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni,
ima kdo kakšen recept za vlaganje česnovih strokov v kis, olje....?
Sem ga kupila v trgovini, pa bi rada poskusila tudi sama.
L.p. _________________ Zdravka |
|
Nazaj na vrh |
|
|
cinija
Pridružen/-a: 19.09. 2013, 20:13 Prispevkov: 582 Kraj: okolica Žalca
|
Objavljeno: 14 Sep 2014 19:59 Naslov sporočila: |
|
|
Ker je tema o vlaganju, bom napisala kako jaz vlagam stročji fižol.
5 kg fižola narezanega na dva ali tri konce (odvisno od fižolal)
5 l vode
sol po okusu
2 dcl kisa za vlaganje
Fižol skuhamo do mehkega v slani vodi. Dodamo 2dcl kisa in ko prevre ga damo v kozarce, zapremo in pokrijemo, da se počasi ohladi.
Nizek fižol Bergold sicer nimam rada, a na ta način mi je dober. Uporaben za solate in pa tudi enolončnice.
lp cinija |
|
Nazaj na vrh |
|
|
LaKosta
Pridružen/-a: 28.06. 2013, 08:27 Prispevkov: 28 Kraj: Ptuj
|
Objavljeno: 16 Sep 2014 15:01 Naslov sporočila: |
|
|
Dobil sem recept in ga sprobal:
surov stročji fižol sem stlačil v kozarce, prelil s hladno vodo in dodal 1 čajno žličko soli na kozarec. Potem sem počasi segreval v loncu z vodo in pol ure kuhal. Bomo videli, če bo ostalo.
Enkrat prej sem namreč že poskusil vložiti str.fižol v slanico, pa ni uspelo... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
cinija
Pridružen/-a: 19.09. 2013, 20:13 Prispevkov: 582 Kraj: okolica Žalca
|
Objavljeno: 16 Sep 2014 16:49 Naslov sporočila: |
|
|
LaKosta kolikor jaz vem iz izkušenj mora biti fižol dovolj kuhan. Fižol Bergold ni kuhan v pol ure, razen če imaš kakšen drug fižol, ki je prej kuhan. Zanima me kateri fižol si vložil. Hvala za odgovor.
lp cinija |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Kosobrin Moderator foruma
Pridružen/-a: 31.12. 2007, 07:51 Prispevkov: 1056 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 17 Sep 2014 07:32 Naslov sporočila: |
|
|
Ali kdo vlaga gobe v slanico in kako? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
cinija
Pridružen/-a: 19.09. 2013, 20:13 Prispevkov: 582 Kraj: okolica Žalca
|
Objavljeno: 17 Sep 2014 07:59 Naslov sporočila: |
|
|
Kosobrin naj te to ne zanima, poglej jaz se jutri tam peljem in te lahko osvobodim teh skrbi okrog gob .
Pa lp cinija |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|