Vse o vseh rastlinah Seznam forumov Vse o vseh rastlinah
Za nas z zelenimi prsti ...
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Učinkovine

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Zdravilne rastline
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Kosobrin
Moderator foruma


Pridružen/-a: 31.12. 2007, 07:51
Prispevkov: 1056
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 14 Feb 2008 08:11    Naslov sporočila: Učinkovine Odgovori s citatom

KAJ SO UČINKOVINE ?

Zdravilna zelišča vsebujejo snovi, ki delujejo na delovanje človeških organov, te snovi imenujemo učinkovine. Ponavadi so to: alkaloidi, čreslovine, eterična olja, fitoncidi, flavoni, glikozidi, grenčine, mineralne snovi, organske kisline, rastlinske sluzi, saponini in vitamini.

Alkaloidi
Akaloidi so bolj ali manj toksične spojine, ki učinkujejo predvsem na živčni sistem. So bazične narave, vsebujejo heterociklični dušik in v rastlinah nastajajo iz aminokislin ali njihovih derivatov. V rastlinah se običajno nahajajo v obliki soli z organskimi kislinami. Največkrat ista rastlina vsebuje več podobnih alkaloidov. Nekatere spojine ne zadoščajo vsem navedenim pogojem za alkaloide, pa jih kljub temu uvrščamo mednje. To so naprimer: efedrin, meskalin, kolhicin.
Večinoma zdravilnih zelišč, ki vsebujejo alkaloide so strupena.

Čreslovine
So obsežna skupina naravnih spojin, ki so pogosto zapleteno zgrajene in med seboj zelo različne. Zanje je značilno, da koalugirajo beljakovine; koža in sluznica postaneta bolj odporni proti poškodbi in manj propustni za vodo (zato čreslovine zaustavljajo drisko). Tudi mikroorganizmi se na tako spremenjeni površini celic težje razvijajo, njihovi strupi pa manj prodirajo v globino.
Čreslovine so pomembne sestavine številnih zdravilnih rastlin.
Hladna voda ne izluži veliko čreslovin.

Eterična olja
Eterična olja so močno dišeče, olju podobne zzmesi različnih hlapnih spojin tako imenovanih terpenov. Topijo se v etanolu in drugih organskih topilih, v void pa zelo slabo. Sestavine eteričnih olj so ciklične in neciklične spojine, nasičene in nenasičene, etri, estri, alkoholi, ketoni, aldehidi, peroksidi itd.
Rastline, ki rastejo v toplejših krajih vsebujejo več eteričnih olj.
Eterična olja olajšujejo izkašljevanje, blažijo krče, krepijo prebavila, razkužujejo in zavirajo nastajanje mikroorganizmov, ki povzročajo nezaželjena vrenja.

Ogljikovi hidrati
To so spojine, ki vsebujejo ogljik, kisik in vodik. V rastlinskem svetu so zelo razširjeni, saj so prvi product fotosinteze. Seveda ne nastajajo vsi ogljikovi hidrati med samim procesom fotosinteze. Pri tem nastanejo le nakateri enostavni sladkorji (fruktoza, glukoza).

Flavonoidi
Aglikoni flavonoidnih glikozidov so derivati flavana. Flavan je osnovna struktura številnih in zelo razširjenih naravnih barvil, tako imenovanih flavonov in antocijanov. Derivati flavana so prosti ali pa vezani v glikozide.

Glikozidi
So rastlinske učinkovine, ki ob sodelovanju vode razpadejo na nesladkorno komponento aglikon in sladkor.
Sladkorji (monosaharidi) se ne povezujejo le med seboj v disaharide in polisaharide, ampak se pogosto vežejo tudi s spojinami, ki niso sladkorji, v glikozide. Tako vsak glikozid sestavljata sladkorni del (glikon), kije iz enega ali več monosaharidov in nesladkorni del (aglikon), ki je značilen za določeno skupino glikozidov. Največkrat sta oba dela glikozida povezana med seboj preko kisika in le redko preko žvepla, dušika ali ogljika.

Grenčine
Veliko naravnih spojin je grenkih (npr. Alkaloidi, mnogi glikozidi), nekatere spojine pa nimajo drugih učinkov kot tistih, ki izvirajo iz njihove grenkosti. Spojine, ki grenkobo povzročajo (grenčine), so kemijsko različne. Podobno kot eterična olja so običajno terpenske narave, v strukturi pa imajo tako imenovane amarogene skupine (nosilce grenkega okusa).
Grenčine refleksno (zaradi grenkega okusa) in zaradi učinka v prebavilih povečujejo izločanje prebavnih sokov in žolča ter krepijo motoriko prebavnega trakta. Tako večajo apetit, izboljšujejo prebavo in vsrkavanje hrane.

Mineralne snovi
So pomembne sestavine veznega tkiva, kosti, las in zob.

Organske kisline
Predvsem pospešujejo prebavo, nekatere pa imajo tudi vitaminski značaj (naprimer askorbinska kislina).

Saponini
So glikozidi, iz katerih ob sodelovanju vode nastanejo obstojne penaste snovi. Te povzročajo, da maščobe v vodi razpršijo v izredno drobne kapljice (nastane emulzija). Raztapljajo snovi, ki nastanejo in se kopičijo v vnetih dihalih. Pospešujejo izločanje vode iz telesa.
Aglikoni saponinov so spojine s steroidnimi ali triterpenskim jedrom. Glikone običajno sestavljajo daljše (tudi razvejane) verige monosaharidov.
Saponini znižujejo površinsko napetost vode, zato se njihove raztopine močno penijo. Dražijo sluznice in iz prebavnega trakta slabo prehajajo v kri. Skoraj vsi povzročajo razpad rdečih krvničk, zato so injicirani v kri strupeni.
Delujejo izkašljevalno, nekatere droge s saponini pa tudi diuretično.

Vitamini
So splošno znane snovi pretežno rastlinskega izvora, ki jih človeški organizem nujno potrebuje.
Vse naštete učinkovine so brez hranilne vrednosti, imajo pa neprecenljivo biološko vrednost. Kar pomeni, da podpirajo normalen potek življenskih dogajanj v našem organizmu.

Sluzi, pektini, gumiji
Sluzi, pektini in gumiji so v kemijskem in biološkem smislu neenotna skupina naravnih spojin, pa vendar jih obravnavamo skupaj. Povsem zadošča, če rečemo, da so to polisaharidi, pri tem pa poudarimo nekatere njihove značilnosti.
Sluzi so običajni produkti matabolizma rastlin. So njihova rezervna hrana, zadržujejo vodo in ščitijo njihove celice. V vodi nabreknejo in se deloma topijo in pri tem nastanejo viskozne raztopine in geli. Niso lepljive.
Pektini so po lastnosti podobni sluzem. Vsebujejo jih stene rastlinskih celic. Zelo radi tvorijo gele (zaradi pektinov se marmelade strdijo).
Gumiji so lepljive sluzi. Posamezna vrsta gumija je zmes več spojin. V glavnem nastanejo gumiji v rastlinah kot posledica bolezenskega procesa (bakterijske okužbe) ali poškodbe. Iz rane pritečejo v obliki lepljive vode raztopine, ko pa voda izhlapi, ostanejo trdne, nekoliko elastične kepe ali trakovi-gumi.

Smole in balzami
Smole so kompleksne zmesi različnih kemijskih spojin, njihova sestava in lastnosti pa se s časom spreminjajo (oksidacija, polimerizacija). Po drugi strani pa imajo smole vrsto skupnih lastnosti: težko so topne v vodi; predstavljajo homogeno nekristalično, trdo maso, ki se pri segrevanju najprej zmehča, nato pa utekočini; gorijo s sajastim plamenom in so kemijsko zelo odporne.
Balzami so raztopine smol v eteričnih oljih ali tekoče smole.
Smole in balzami največkrat dražijo kožo, delujejo kot blažja razkužila, delujejo proti zajedalcem.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Zdravilne rastline
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.