|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
mslavko
Pridružen/-a: 24.06. 2011, 08:21 Prispevkov: 133
|
Objavljeno: 19 Okt 2011 13:40 Naslov sporočila: Cepilna smola naših dedov |
|
|
Pred dnevi sem našel zvezek v katerega sem si pred mnogimi leti zapisal recept kako se pripravi domača cepilna smola mojega pokojnega profesorja biologije iz OŠ kateri nas je učil pri sadjarskem krožku.
Mrzla cepilna smola:
Za smolo potrebujemo:
1 kg smrekove smole ( gozd )
80 gr kalofonije ( Kmetijska zadruga ali mesarija )
80 gr loja (mesar )
200 gr špirita ( lekarna )
Smrekovo smolo, kalofonijo in loj na zmernem ognju kuhamo in ko se vse sestavine razpustijo dodamo še špirit. Pustimo da se smola malce ohladi in natočimo v ustrezno embalažo. Predlagam ,da kuhate cepilno smolo izven objekta in v nekem starem loncu ali posodi, ker žena ali partnerica ne bo vesela pomivanja posode. Mrzla cepilna smola pomeni, da je snov v kompaktnem, trdnem stanju. Pred uporabo jo moramo segreti na soncu, da postane bolj mehka.
Nazadnje urejal/a mslavko 19 Okt 2011 14:07; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mslavko
Pridružen/-a: 24.06. 2011, 08:21 Prispevkov: 133
|
Objavljeno: 19 Okt 2011 14:01 Naslov sporočila: |
|
|
Topla cepilna smola
Za smolo potrebujemo:
1 kg smrekove smole
80 gr kalofonije
200 gr loja
70 gr fino presajanega pepela
Recept je isti kot pri hladni cepilni smoli z izjemo, da pri tej dodamo namesto špirita pepel. Topla cepilna smola pomeni, da je smola v vseh vremenskih razmerah in temperaturah bolj tekoča kot hladna.Prav tako priporočam vsem gojiteljem paradižnika, da pri obrezovanju debelejših vej in zalistnikov zamažejo rane z cepilno smolo, zaradi možne okužbe preko ran. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bety11
Pridružen/-a: 07.04. 2011, 07:14 Prispevkov: 1195 Kraj: Postojna Pivka Brkini
|
Objavljeno: 19 Okt 2011 17:22 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za te recepte... _________________ Rada vrtnarim |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 19 Okt 2011 18:27 Naslov sporočila: |
|
|
Se spomnim, da je tudi moj oče nekaj "čaral" z drevesno smolo in kalofonijo. Kaj je še dal zraven ne vem, ker me takrat ni pobliže zanimalo. Moralo pa je biti zelo dobro, saj so se mu praviloma prijeli vsi cepiči, čeprav je uporabljal le to doma narejeno smolo in trakove iz starih rjuh za povezovanje. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Daniel R
Pridružen/-a: 02.11. 2012, 22:19 Prispevkov: 1010 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 08 Nov 2012 22:09 Naslov sporočila: |
|
|
Mene nekaj zanima: ali je običajno, da se s to smolo premaže tudi mesta, kjer se je veja zatrgala ali pa če se odžaga kakšno večjo vejo? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Igy
Pridružen/-a: 13.05. 2009, 08:34 Prispevkov: 1738 Kraj: Gorenjska
|
Objavljeno: 24 Nov 2012 23:22 Naslov sporočila: |
|
|
Moj stari oče je delal cepilno smolo iz drevesne smole in špirita, vsaj tako se mi zdi. _________________ LP
---------------------------------------
Šele ko zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|