|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
katrinca Administrator foruma
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 16:42 Prispevkov: 10188 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 05 Jan 2012 16:02 Naslov sporočila: Brassica rapa - repa |
|
|
Brassica (rod)
Kisanje repe
Repa je zelenjava s podzemnim korenom, z veliko rudninskih snovi, sladkorja in vitaminov. Potrebuje rodovitna, stalno vlažna, in čvrsta tla.
pH: 6,5 - 6,8
Sejemo 2x:
V vrste 30 cm narazen, v 1cm globoke jarčke, kasneje razredčimo, da je razdalja med sadikami 15cm.
Zgodnje sorte od srede marca do srede julija in jih pulimo sproti, pozne sorte sejemo od konca julija do avgusta (npr. na gredi kjer sta bila predhodno grah in krompir), pridelek začnemo pobirati septembra, konec oktobra pa poberemo še preostanek, ga spravimo v zasipnice ali zaboje napolnjene z peskom in prstjo. _________________ Katrinčin okrasni vrt
Katrinčin uporabni vrt
ZELENI KROG - organizirana menjava semen in rastlin |
|
Nazaj na vrh |
|
|
katrinca Administrator foruma
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 16:42 Prispevkov: 10188 Kraj: Maribor
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
španski bezeg
Pridružen/-a: 11.01. 2011, 11:44 Prispevkov: 100 Kraj: na pol poti med NM in LJ
|
Objavljeno: 05 Jan 2012 19:01 Naslov sporočila: |
|
|
Doma smo jo letos imeli prvič. Kljub temu, da smo jo na njivi pošteno razredčili, je bila letos(no, prvazaprav lani) bolj drobna. Najbrž zaradi avgustovske suše. Ker imamo zelenjavo le zase, jo je bilo kljub temu dovolj, še vedno je kisle za nekajkrat.
Po priporočilu smo posejali obe Kranjski sorti, okroglo in podolgovato. Okrogla ni čisto okrogla, bolj diskasta, in je naredila večje gomolje, a je bila izredno nepraktična za ribanje (in lupljenje). Podolgovata je imela v povprečju manše gomolje, bolj "vitki" so bili, a se je lažje in lepše lupila in lažje smo jo naribali. Zdi se mi, da je podolgovata imela manj tistih črnih pikic v notrajosti, kot okrogla.
Če povzamem: Repa je noro dobrega okusa, kljub suši smo jo pridelali dovolj, obe sorti ostajata na preizkušnji. Okrogla zato, ker so "približno tako" včasih pridelovali pri eni babici, podolgovata zato, ker je meni bolj všeč.
Me pa zanima, če kje pridelujete domače seme repe? Moja mama sanja o povsem okrogli repi, veliki za dve pesti in lepo vijoličasto-beli. Tako so baje imeli včasih. Sorte, ki jih ponuja Semenarna, baje "niso to".
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
katrinca Administrator foruma
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 16:42 Prispevkov: 10188 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 05 Jan 2012 20:07 Naslov sporočila: |
|
|
Ti zrihtam seme z ekološke kmetije Ni čisto okrogla ampak bolj oblasta, lepa belo vijolična, za eno veliko pest velika. Hočeš?
Tudi sama sem ljubitelj kisle repe, s kislo smetano. Mogoče še malo fižolčka poleg ali žgancev........... Mnjami.
Letos sem ugotovila, da je dobra tudi tako za grickat ob večerih da se prežene lakota. _________________ Katrinčin okrasni vrt
Katrinčin uporabni vrt
ZELENI KROG - organizirana menjava semen in rastlin |
|
Nazaj na vrh |
|
|
bobolino
Pridružen/-a: 09.05. 2010, 14:05 Prispevkov: 2130 Kraj: okolica Maribora
|
Objavljeno: 05 Jan 2012 22:02 Naslov sporočila: |
|
|
katrinca, kako jo skuhaš? In ali jo kar surovo grickaš? _________________ "But he that dares not grasp the thorn
should never crave the rose."
Anne Brontë |
|
Nazaj na vrh |
|
|
španski bezeg
Pridružen/-a: 11.01. 2011, 11:44 Prispevkov: 100 Kraj: na pol poti med NM in LJ
|
Objavljeno: 06 Jan 2012 13:16 Naslov sporočila: |
|
|
katrinca, mogoče te res poprimem za besedo. za repo je še precej časa, bom najprej povprašala po naših koncih, mogoče se kje najde kakšna babičina znanka, ki še goji tako repo, kot včasih.
Saj seme repe pridelamo na isti način kot vse korenovke, ane? Se pravi, drugo leto zacveti in semeni? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 28.07. 2011, 20:45 Prispevkov: 1867
|
Objavljeno: 07 Jan 2012 18:57 Naslov sporočila: |
|
|
španski bezeg je napisal/a: |
Saj seme repe pridelamo na isti način kot vse korenovke, ane? Se pravi, drugo leto zacveti in semeni?
|
Da, repa je dvoletnica, kwer ima prvo leto, glede na to, da je strniščni posevek, premalo časa za cel življenjski krog.
Sama se spomnim tudi repe, ki je nekje na pol poti med obema, ki ju opisuješ.
Repa je sicer dobra, ksila, mislim, tudi v solati, z bučnim oljem, malo kumine. Pa jota iz repe je meni skoraj bolj všeč kot iz zelja. Dobra je tudi kašnata repa, ko v kislo repo zakuhaš pest ali dve prosene kaše. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
katrinca Administrator foruma
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 16:42 Prispevkov: 10188 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 11 Jan 2012 12:47 Naslov sporočila: |
|
|
Bobolino, odlična je tudi surova. Narezana na krhlje. Za prigrizek ob tv.
Jaz imam najraje kislo. Kisla repa z malo kisle smetane,fižolom v zrnju, žganci.....je jed ki jo lahko z veseljem konzumiram cel teden, 3 x na dan
Včasih sem jo jedla pripravljeno kot segedin, rekli smo ji pa repadin
Najpomembneje pa..... Včeraj sem zase in španski bezeg izprosila nekaj semen pri Milki. Pravi ji "Kranjska okrogla". Mislim, da je to ta. _________________ Katrinčin okrasni vrt
Katrinčin uporabni vrt
ZELENI KROG - organizirana menjava semen in rastlin |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|