|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Kosobrin Moderator foruma
Pridružen/-a: 31.12. 2007, 07:51 Prispevkov: 1056 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 05 Jul 2012 06:45 Naslov sporočila: Srhodlakavi ščir |
|
|
SRHODLAKAVI ŠČIR
(Amarantus retrofexus L.)
Je enoletna rastlina, visoka od 15 cm do 1 m. Raste kot plevel na vrtovih in njivah, puščah. Steblo je pokončno, brazdasto in kar precej debelo. Listi so v spodnjem delu redkejši, v zgornjem delu pa gosto nameščeni, so sivkasto zeleni. Vsi nadzemni deli so pogosto rdečkasto obarvani. Cveti od junija do oktobra. Cvetovi so zelenkasti, združeni so v klasasta socvetja.
Učinkovine: vitamin C, provitamin A, škrob, beljakovine, maščobe, olja, sladkor, celuloza, tanin.
Uporabnost:juhe, prikuhe,
Čas nabiranja: od meseca junija do septembra
Recepti so za 4 osebe
ENOLONČNICA Z ŠČIROM
Potrebujemo:
1/2 kg ščirovih listov, 10 dag slanine, 1 dl mleka, 1 manjšo čebulo, 1 žlico olja, 5 dag kom polžkov (testenine), sol, poper.
Priprava:
Dobro oprane mlade ščirove liste prekuhamo v vreli vodi. Kuhamo jih 10 minut. Jih precedimo vode ne zavržemo. V segreto olje damo drobno narezano čebulo, na drobne kocke narezano slanino. Slanino na čebuli pražimo tako dolgo, da se slani stopi. Prekuhane liste ščira na drobno narežemo, prelijemo z mlekom, dodamo vodo v kateri so se listi ščira kuhali ter prepraženo slanino. Pustimo, da se malo ukuha. Ko začne vreti dodamo še polžke, da se do mehkega skuhajo. Na koncu posolimo, popopramo in pojemo še toplo.
OMAKA Z ŠČIROM IN SIROM
Potrebujemo:
1/2 kg ščirovih listov, 5 žlic olja, 1 čebulo, strok česna, 1 dl kisle smetane, 5 dag sira gorgonzole, sol, poper.
Priprava:
Mlade ščirove liste operemo in jih kuhamo dokler se ne zmehčajo. Odcedimo jih in postavimo na toplo. Na vročem olju prepražimo na drobno narezano čebulo in česen, prilijemo kislo smetano in kuhamo na majhnem ognju, da se omaka zgosti. Nato dodamo na kocke narezan sir. Kuhamo tako dolgo, da se sir raztopi. Omako posolimo, popopramo in prelijemo čez ščirove liste. Omako ponudimo zraven kuhanega krompirja.
OMLETA Z ŠČIROM
Potrebujemo:
½ kg ščirovih listov, 5 dag suhe slanine, 1 čebulo, 1 strok česna, 5 jajc,
2 žlici olja, sol in poper.
Priprava:
Očiščene ščirove liste prekuhamo v vreli vodi. Slanino narežemo na kocke. Čebulo narežemo na kolute in jo skupaj s kockami slanine prepražimo na vročem olju. Dodamo na drobno narezane in prekuhane ščirove liste, strt česen, popopramo in posolimo. Jajca stepemo. V dobljeno dodamo stepena jajca in pečemo tako dolgo, da se jajca zapečejo. Ko je omleta spečena jo še toplo ponudimo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|