Vse o vseh rastlinah Seznam forumov Vse o vseh rastlinah
Za nas z zelenimi prsti ...
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




vinski kis

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Sadje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
cveto dolenc



Pridružen/-a: 30.03. 2013, 13:36
Prispevkov: 38
Kraj: škofja loka

PrispevekObjavljeno: 05 Apr 2013 07:57    Naslov sporočila: vinski kis Odgovori s citatom

Jaz iz jabolčnega soka naredim mošt nato pa v odprti posodi počakakam, da se naredi kis brez problema.Sedaj pa k problemu, rdeče vino sem nalil v steklen balon, dodal klobuk od sadnega kisa, dal na toplo pri odprti posodi cca 2 meseca pa se vino neče skisati.Ima kdo izkušne z tem.Zakaj se vino noče skisat? lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MARIJAV



Pridružen/-a: 20.05. 2010, 14:14
Prispevkov: 1647
Kraj: ŠTAJERSKA-PONIKVA

PrispevekObjavljeno: 05 Apr 2013 08:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ne vem, mogoče mu je premrzlo. Kolikor se spomnim, je tudi pri nas spreminjanje vina v kis trajalo izjemno dolgo, ampak kis je nastal vrhunski.
_________________
ŽIVETI NA PODEŽELJU JE NAJLEPŠE!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vodenka



Pridružen/-a: 25.02. 2011, 10:33
Prispevkov: 458

PrispevekObjavljeno: 05 Apr 2013 09:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Morda mu vinskemu kisu nepašejo te kvasovke od sadja ,je pač naj bolje da se doda od samega vinskega kisa .Pa vino bolj na toplo pa bo se hitro skisalo,pa nesme biti zamašeno .
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
cveto dolenc



Pridružen/-a: 30.03. 2013, 13:36
Prispevkov: 38
Kraj: škofja loka

PrispevekObjavljeno: 05 Apr 2013 12:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala za nasvete.Vino je domače iz okolice Kopra.Odprto na toplem zraven kamina že od novega leta,pa je še ist kot je bil. Kisal sem že tudi vino iz Štajrske pa se je normalno skisalo,v neporabljeni flaši celo samo.
Sem obupal,bolj me zanima,če je kdo imel podobne izkušnje. lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Furman



Pridružen/-a: 11.05. 2011, 13:10
Prispevkov: 200
Kraj: Kot pri Ribnici na Dolenjskem

PrispevekObjavljeno: 05 Apr 2013 19:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Očitno imaš predobro vino. Marsikateri vinogradnikk bi ti bil fouš. Njim se včasih nehote skisa Laughing
Ali je pa vinu dodan kak dodatek da se nebi skisalo, sam pol pa ni več BIO ?
_________________
Boj se ljudi, ki ne znajo jokati.
Ne gledajo v oči
in ne znajo stisnit dlani.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
dinksi



Pridružen/-a: 08.05. 2008, 21:35
Prispevkov: 318
Kraj: Lucija

PrispevekObjavljeno: 05 Apr 2013 21:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Po moje je v vinu preveč žvepla in ocetnokislinske bakterije ne pridejo zraven.
Poskusi s segrevanjem in zračenjem. Segrej vino, da bo mlačno, ne preveč, da ne uničiš okusa, nekje do 30°C. In pretakaj vino iz višine v nižjo posodo, da dobro pljuska. S tem boš uplinil del žvepla in vinu dodal kisik, ki je nujno potreben za preživetje ocetnokislinskih bakterij.
Sam bi postopek več krat ponovil.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47
Prispevkov: 10107

PrispevekObjavljeno: 06 Apr 2013 06:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

TULE smo debatirali o isti temi.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
cveto dolenc



Pridružen/-a: 30.03. 2013, 13:36
Prispevkov: 38
Kraj: škofja loka

PrispevekObjavljeno: 06 Apr 2013 09:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Se zahvaljujem Dinksiju za razlago,kot Kranc sem rastel med sadnim drevjem, in nimam pojma o trti-vinu razen pitja, da potem boli glava po rdečem vinu,sem mislil,da zaradi količine popitega vina.Nikoli nisem slišal,da rdeče vino žveplajo. To vino sem že pred Veliko nočjo zavrgel,zakaj se pa se ni skisalo me je črvičilo.Ostajam kar pri jabolčnem kisu,ki mi ne dela težav,imam ga tudi za vlaganje.Je kakšna sorta vina iz katerega se da naredit dobr kis? lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
voda



Pridružen/-a: 03.06. 2010, 17:01
Prispevkov: 1152
Kraj: Ljubljana in Istra

PrispevekObjavljeno: 06 Apr 2013 13:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

hej a nismo malp pobrkali, žveplajo belo vino a ne rdeče. PS: drugič dodaj malo, magari kupljenega kisa- najboljše je tista sluz katera se nabere(goba) na koncu flaše, npr pola deci in pusti odprto-priprto. čez cca štiri mesece imaš odličen domači kis. nasploh je pa dobro dodajati v stari kis novo vino in pustiti, da se proces zgodi. lpvoda
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
dinksi



Pridružen/-a: 08.05. 2008, 21:35
Prispevkov: 318
Kraj: Lucija

PrispevekObjavljeno: 06 Apr 2013 13:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

voda je napisal/a:
hej a nismo malp pobrkali, žveplajo belo vino a ne rdeče.


To je stara šola.
Danes žveplajo tudi rdeča vina. Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
voda



Pridružen/-a: 03.06. 2010, 17:01
Prispevkov: 1152
Kraj: Ljubljana in Istra

PrispevekObjavljeno: 07 Apr 2013 08:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

o groza. lpvoda
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Sadje
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.