|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
smrekca
Pridružen/-a: 05.01. 2008, 10:26 Prispevkov: 63 Kraj: grosuplje
|
Objavljeno: 08 Jun 2008 07:24 Naslov sporočila: Bezgov sirup |
|
|
Sambucus - Bezeg
BEZGOV SIRUP (vijolica)
Za okoli 14 litrov sirupa:
-6l vode
-12kg sladkorja
-12 olupljenih narezanih limon
-400g citronske kisline
-60-80 velikih bezgovih cvetov
Vodo in sladkor raztopimo (na ognju), potem dodamo ostale sestavine in premešamo.
To mora potem stati tri dni v hladnem prostoru, vmes večkrat premešamo.
Po treh dneh precedimo čez gazo, ponovno segrejemo (ne do vrelišča), natočimo v steklenice in shranimo.
Steklenice prej malo postavimo v pečico, da se segrejejo, da ne popokajo, ko nalivamo vroč sirup.
Ta sirup lahko stoji tudi 2 leti, pa se ne bo pokvaril.
LP
"BEZGOV SIRUP I (Kosobrin)
Potrebujemo: 24 bezgovih cvetov, 3 litre vode, 3 kg sladkorja in 6 dag citronske kisline ali sok 8 limon. Vodo in sladkor prevremo in ohladimo, nato v zmes dodamo in namočimo za 24 ur bezgove cvetove. Po 24 urah tekočino precedimo, dodamo 6 dag citronske kisline ali limonin sok ter jo z mešanjem raztopimo. Sirup prelijemo v steklenice in dobro zapremo. Čez tri mesece uporabljamo za osvežitev.
BEZGOV SIRUP II (Kosobrin)
V kozarec za vlaganje dajemo menjaje plast bezgovih cvetov in plast sladkorja. Polnega zapremo ter postavimo na sonce. Po mesecu dni sirup precedimo ter ga spravimo za zimo."
BEZGOV SOK (imzy)
Meni se zelo dobro obnese in vsi ga radi pijemo.
13-15 bezgovih cvetov
1 l vode
60 dag sladkorja
2 dag citronske kisline
Vodo prekuhamo in pustimo, da se ohladi.
V vodo položimo oprane bezgove cvetove in pokrite pustimo namočene 24 ur.
Drugi dan vse skupaj dobro precedimo (jaz precedim skozi gazo). V precejeni sok vsujemo sladkor in citronke ter mešamo, dokler se sladkor in citronke popolnoma ne raztopijo. Ko je popolnoma raztopljeno, sirup vlijemo v steklenice.
Najbolje je vzeti vsaj 5x količino.
metuljc:
"Če med bezgovo cvetje dodaš še na kolobar narezano bio limono, je še boljši okus, recimo 1 limono na tvoj osnovni recept, na 1 l vode.
Podobno gre tudi s cvetovi robinije (napačno imenovane akacija), ki tudi prav zdaj cvetijo. Tak fin, meden okus ima sirup. Preizkušeno tusi s cvetjem lipe. enako dobro." |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|