|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Kosobrin Moderator foruma
Pridružen/-a: 31.12. 2007, 07:51 Prispevkov: 1056 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 10 Jan 2008 13:28 Naslov sporočila: Smrekov sirup |
|
|
Picea - smreka (rod)
SIRUP IZ SMREKOVIH VRŠIČKOV
Potrebujemo: 20 dag smrekovih vršičkov, 1 kg sladkorja, 1 liter vode
Priprava: smrekove vršičke prelijte z vodo in jih dajte v posodi na ogenj. Potem ko voda zavre, kuhajte 10 minut. Precedite in v dobljeni sok primešajte sladkor, ponovno zakuhajte in kuhajte približno 20 minut na zmernem ognju. Še vroči sok nalijte v steklene kozarce, takoj zaprite in spravite v temen in hladen prostor.
Sirup razredčen z vodo se lahko uporablja tudi kot sok.
Nerazredčen se lahko uporablja za izkašljevanje pri prehladnih boleznih. Vsak čaj lahko osladimo s tem sirupom namesto sladkorja.
Recept, ki sem ga poslal se lahko uporabi v katerem koli letnem času.
LP Borut |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Tamara
Pridružen/-a: 19.12. 2007, 13:34 Prispevkov: 440 Kraj: Okolica Celja
|
Objavljeno: 10 Jan 2008 13:43 Naslov sporočila: |
|
|
Mi pa naredimo malce drugače:
Naberem smrekove vršičke ... potem vzamem 5 litrski kozarec za vlaganje in vanj vsipam .... eno plast vršičkov in eno plast sladkorja (boljše je če je rjav - bolj zdrav; kolikor je sladkor pač lahko zdrav ) in spet vršičke in spet sladkor ... dokler ni kozarec poln. Potem dam to ven na sonce in je zunaj dokler se ves sladkor ne raztopi. Potem sirup prelijem v steklenice in zaprem.
Trenutno pijemo sirup iz leta 2006. Okus? Super! _________________ http://tamika.moj-album.com/ |
|
Nazaj na vrh |
|
|
katrinca Administrator foruma
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 16:42 Prispevkov: 10188 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 11 Jan 2008 14:42 Naslov sporočila: |
|
|
Poznam recept, ki ga je Tamara opisala. Sama tega še nisem počela. Se mi smreke smilijo. Si pa predstavljam, da mora bit dobro. Včasih kakšne smrekove bombone kupim v lekarni, pa si predstavljam, da je podoben okus.
Kakšen je pa sirup po tvojem receptu, Borut?
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
solinar
Pridružen/-a: 01.01. 2008, 18:44 Prispevkov: 345 Kraj: Na desnem bregu Save
|
Objavljeno: 11 Jan 2008 17:37 Naslov sporočila: |
|
|
Ojla?
Podobno kot Tamara delamo tudi pri nas. Namesto sladkorja uporabljamo med in to pustimo v polsenci, kajti zdravilne sestavine medu in smrekovih vršičkov izniči lahko vročina oziroma sonce!
Super zadeva za prehladna obolenja!
LP _________________ Scribere scribendo, dicendo dicere disces. -- "S pisanjem se naučiš pisati, z govorjenjem govoriti." |
|
Nazaj na vrh |
|
|
romana
Pridružen/-a: 17.12. 2007, 10:29 Prispevkov: 473 Kraj: Ljubljana-Šmarna gora
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
kravzlj
Pridružen/-a: 31.12. 2007, 09:08 Prispevkov: 1340 Kraj: Zaboršt pri Dolu
|
Objavljeno: 29 Apr 2008 09:27 Naslov sporočila: |
|
|
Hej!
Pa zraven ne date nič vode?
Lp Luka _________________ " Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! " |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Tamara
Pridružen/-a: 19.12. 2007, 13:34 Prispevkov: 440 Kraj: Okolica Celja
|
Objavljeno: 29 Apr 2008 09:41 Naslov sporočila: |
|
|
Nič vode.
Meni je zadnjič en sosed rekel, da dodajo šnops ... To bi šele moralo biti ogabno. Sem ena izmed tistih, ki jim šnops ful smrdi ... _________________ http://tamika.moj-album.com/ |
|
Nazaj na vrh |
|
|
solinar
Pridružen/-a: 01.01. 2008, 18:44 Prispevkov: 345 Kraj: Na desnem bregu Save
|
Objavljeno: 29 Apr 2008 12:23 Naslov sporočila: |
|
|
Ojla!
K smrekovim vršičkom se ne daje voda, voda je potem za sok!.
Med in vršičke že imam v polsenci. Naj Vam ne bo žal medu, naredite to!
Drugače pa naredite tako kot pravi Tamara- plast smrekovih vršičkov in plast sladkorja brez vode. Kdor hoče probati, naj potem, ko je odcedil sirup na ostanke vršičkov nalije hrušovega žganja in dobil bo "liker"- nekateri ga imajo radi!
LP _________________ Scribere scribendo, dicendo dicere disces. -- "S pisanjem se naučiš pisati, z govorjenjem govoriti." |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 29 Apr 2008 12:47 Naslov sporočila: |
|
|
Ko se nekaj sladkorja stopi in se vsebina sesede jo je dobro večkrat premešati, sicer ostane na dnu strjena plast sladkorja.
Potem, ko vršičke odcedim, tisto, kar ostane zalijem z vodo, stresem vse skupaj v lonec, prevrem in še vroče nalijem v steklenice z napisom "čaj iz smrekovih vršičkov" Mi je škoda vsega zavreči, ko je še polno sladkorja in ostalih učinkovin. Ta "čaj" potem pozimi mešam z zeliščnimi čaji. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Tamara
Pridružen/-a: 19.12. 2007, 13:34 Prispevkov: 440 Kraj: Okolica Celja
|
Objavljeno: 29 Apr 2008 12:53 Naslov sporočila: |
|
|
Muha - tvoja ideja je bolj na mestu kot šnops.
Mislim, da bom letos naredila enako.
Pošteno povedano pa sirup itak pijeva samo medve z mamo, ostalim ni ravno okusen ... _________________ http://tamika.moj-album.com/ |
|
Nazaj na vrh |
|
|
kravzlj
Pridružen/-a: 31.12. 2007, 09:08 Prispevkov: 1340 Kraj: Zaboršt pri Dolu
|
Objavljeno: 29 Apr 2008 14:46 Naslov sporočila: |
|
|
Hej!
Tudi jazu sem to naredil. Ravnokar. Sem pa naredil z sladkorjem.
To stoji potem ene 3 tedne?
Lp Luka _________________ " Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! " |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 29 Apr 2008 15:01 Naslov sporočila: |
|
|
Kravzlj, odvisno od vremena, dokler se sladkor ne stopi. To zna kar trajati, lahko tudi dva meseca.
Po pravici povedano ne vem, ali kaj škodi, če je predolgo na soncu, mene so pač naučili tako delati. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
magnolija
Pridružen/-a: 05.12. 2007, 22:13 Prispevkov: 859 Kraj: Posavje
|
Objavljeno: 29 Apr 2008 19:24 Naslov sporočila: |
|
|
Tamara je napisal/a: |
Meni je zadnjič en sosed rekel, da dodajo šnops ... To bi šele moralo biti ogabno. Sem ena izmed tistih, ki jim šnops ful smrdi ... |
Dober sadjevec, nastane iz pravilno namočenega čistega sadja, potrebno je pravilno kuhanje same brozge, potem pa to lepo diši in se iz njega delajo enkratne namočene rastline, tudi smerekovi vršički.
Če pa sadjevec ni prvovrsten, tudi nobeno namakanje še tako dobrih sestavin nima prave arome in vonja. _________________ Lp Magnolija
http://www.procreo.jp/labo/flower_garden.swf |
|
Nazaj na vrh |
|
|
neka
Pridružen/-a: 21.04. 2008, 17:31 Prispevkov: 7
|
Objavljeno: 29 Apr 2008 20:12 Naslov sporočila: |
|
|
ste že poskusli gorske borove storžke vložiti v kozarec in presuti s sladkorjem. Postavite na sonce in dobite krasen sirup. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
kravzlj
Pridružen/-a: 31.12. 2007, 09:08 Prispevkov: 1340 Kraj: Zaboršt pri Dolu
|
Objavljeno: 29 Apr 2008 21:47 Naslov sporočila: |
|
|
Neka: Koliko dozorele storžke pa? A isti način kot vršičke?
Lp _________________ " Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! " |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Kosobrin Moderator foruma
Pridružen/-a: 31.12. 2007, 07:51 Prispevkov: 1056 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 30 Apr 2008 07:32 Naslov sporočila: |
|
|
Smrekovi vršički na medu.
Postopek je enak kot, če delamo sirup s sladkorjem, samo da na mesto sladkorja uporabimo med. Jaz uporabim hojin ali smrekov med, ker se mi zdi, da je sirup na takšen način boljši. Ne postavim ga na sonce ampak v senčen del stanovanja, kjer je dovolj toplo in zraven ne pride sonce. Sonce je premočno in bi uničilo vse učinkovine v medu. Sirup uporabljam za izkašljevanju ali pri vnetju grla. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
solinar
Pridružen/-a: 01.01. 2008, 18:44 Prispevkov: 345 Kraj: Na desnem bregu Save
|
Objavljeno: 30 Apr 2008 14:40 Naslov sporočila: |
|
|
Kosobrin,
morda se midva malo ponavljava, pa bolje dvakrat kot nikoli.
Danes sem nabral borove vršičke in jih prelil z medom.
Poiskusite tudi to!
LP _________________ Scribere scribendo, dicendo dicere disces. -- "S pisanjem se naučiš pisati, z govorjenjem govoriti." |
|
Nazaj na vrh |
|
|
kravzlj
Pridružen/-a: 31.12. 2007, 09:08 Prispevkov: 1340 Kraj: Zaboršt pri Dolu
|
Objavljeno: 12 Maj 2008 15:19 Naslov sporočila: |
|
|
Kakšne borove storžke? Zelene, odprte???
Lp Luka _________________ " Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! " |
|
Nazaj na vrh |
|
|
solinar
Pridružen/-a: 01.01. 2008, 18:44 Prispevkov: 345 Kraj: Na desnem bregu Save
|
Objavljeno: 12 Maj 2008 15:41 Naslov sporočila: |
|
|
Ojla!
kravzlj, ne borove storžke, ampak mlade vršičke!
LP _________________ Scribere scribendo, dicendo dicere disces. -- "S pisanjem se naučiš pisati, z govorjenjem govoriti." |
|
Nazaj na vrh |
|
|
franc
Pridružen/-a: 18.04. 2008, 17:38 Prispevkov: 1939 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 12 Maj 2008 20:26 Naslov sporočila: sirup |
|
|
Vsi ti recepti so u redu, če pa dodate vršičkom in medu še par listov melise, žajblja in malo materine dušice je ukus in učinek še boljši.Moja
vnukinja se napravi bolana samo, da bi ga dobila eno žličko.
LP Franc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|