Vse o vseh rastlinah Seznam forumov Vse o vseh rastlinah
Za nas z zelenimi prsti ...
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Koliko ur sije sonce na paradižnike?

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Paradižnik
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Plamenka



Pridružen/-a: 31.05. 2009, 11:21
Prispevkov: 2043
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 19 Jun 2012 18:29    Naslov sporočila: Koliko ur sije sonce na paradižnike? Odgovori s citatom

Zadnje dneve sem opazovala, koliko časa so moji paradižniki sploh obsijani s soncem.

Drevesna paradižnika: imata najboljšo lokacijo, na soncu sta od 7:30 - 19:30, se pravi 12 ur, kar je idealno. Žal več prostora tu ni.

Rastlinjak:od 10-18h, se pravi 8 ur.

Vrt: od 11h ali 12h, pa nekje do 18h ali 18:30, se pravi okoli 6 ur.

Lonci: 13h -18:30, to je 5 ur in pol.

Tisti na vrtu in v loncih imajo glede na potrebe paradižnika premalo sonca. Še dobro, da sploh kaj uspeva. Wink

V rastlinjaku so seveda veliko višji, kot na vrtu. Zanimivo pa je, da so v loncih zaenkrat višji in bolj bujni, kot na vrtu, čeprav so osvetljeni še manj časa. Mogoče zaradi toplote hiše? Vseh seveda ne morem primerjati, ker imam le redkokatero isto sorto v loncu in na vrtu.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
*pika*



Pridružen/-a: 15.12. 2011, 18:10
Prispevkov: 1312

PrispevekObjavljeno: 19 Jun 2012 19:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Moji vrtni paradižniki se sončijo od prvih jutranjih žarkov pa nekje do 19h, ko še z zadnjega kotička izgine sonce.

Balkonski so na zahodni strani torej nanje sije nekje od 14h, se mi zdi, da jim prija (letos prvič ta lokacija).

Potem so tu še lonci, ki sem jih prej imela na dveh lokacijah. Eni ob steni hiše in obsijani s sonce od zgodnjega jutra pa do 14h... so čudoviti.
Tri lonce sem imela pa na južni strani ob steni hiše, kjer jih sonce obsije že okrog desetih pa sije nanje nekje do 19h. Ob dežju so res lepo rasli, ker so imeli streho, ko se je začel tale vročinski val, pa katastrofa! Skurilo jim je vrhove in zdaj že dva dni čakam, kaj bo z njimi.

Zdaj sem oboje lonce prestavila pod balkon, kjer imajo samo dopoldansko sonce do 12h, pa bom videla kaj bo.

Sklepam pa, da se lončni paradižniki, ki so navadno ob kakšni steni, ki se čez dan prehudo segreje in odbija v lonce, bolje obnesejo, če imajo samo pol dne sonca. Na vrtu je seveda druga zgodba, za rastlinjak pa žal ne vem (še Wink ).
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Ivčk



Pridružen/-a: 05.02. 2009, 19:11
Prispevkov: 2630
Kraj: Blizu Novega mesta

PrispevekObjavljeno: 20 Jun 2012 06:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Dobro vprašanje....

Paradižnik potrebuje IDEALNO šest ur sončnega obsevanja, kar je več, je bonus, kar je manj, pač ni idealno. Ampak še vedno uspevajo in rodijo, le plodovi niso tako zelo sladki in kvalitetni, ker je sonce glavni faktor za okus...

Moji balkončkarji so na južnem balkonu, vendar je le ta precej nadkrit, zato nekatera korita dobijo sonce šele ob 14.30 do sončnega zahoda. Nekatera pa so na soncu cel dan. Dve obešanki sta čisto v senci in se ju sonce ne dotakne niti za minuto, pa mi paradajzki čisto lepo rastejo in delajo. Samo svetlobe dobijo pa res veliko.

Na vrtu bi bilo idealno, če ne bi bilo sosedove hiše, ki je zadnja v vrsti in na vzhiodni strani Twisted Evil. Pa še njihove hruške v špalirju, ki so čisto ob meji in čisto ob mojem vrtu. Tako so paradajzki obsojeni na popoldansko sonce, le nekaj žarkov jih doseže pred poldnevom skozi krošnje hrušk. Nekaj gred že zelo zgodaj ostane brez sonca, nekaj jih ostane osončeno do konca dneva.

Na njivi pa se sončijo od vzhoda do zahoda sonca, ker so na čistini in na hribčku. Rastline so tam vedno nižje in bolj čokate, plodov je nekoliko manj (nikdar ne zalivam, še ob sajenju redko) ampak so izredno kvalitetni!

Taka lokacija je za paradižnike najbolj idealna. Rastejo pa res povsod, ne glede na osončenost Very Happy

Velikokrat rečem, da je paradižnik v bistvu plevel, kar dokazuje s svojo prilagodljivostjo Laughing
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
labia



Pridružen/-a: 25.07. 2008, 07:28
Prispevkov: 774
Kraj: Novo mesto-243 m n.m.

PrispevekObjavljeno: 20 Jun 2012 07:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tudi sam imam podobne izkušnje.
Za paradižnike v loncih se mi je izkazalo, da jim bolj prija samo pol dneva direktnega sonca. In sicer jim še najbolj ustreza dopoldansko, popoldansko veliko manj.
Ob tem je treba vedeti, da je sonce tudi v drugi polovici dneva, samo ni direktno. Torej jim osvetljenosti nič ne manjka in imajo itak več kot 12 ur svetlobe.
Razlog je v tem, da se lonci preveč segrejejo ( posledično se kuhajo), če so vseh 12 ur na direktnem soncu. In tudi iz vedenja, da najbolje delajo na 25 stopinjah ( kar je od 0700 ure do 1000 ure in od 1700 do 1900 ure).
O tem sem pisal tukaj ( poglejte si rdečo linijo na grafu):
http://rastline.mojforum.si/rastline-about3964.html


Drugi razlog zakaj pri nekaterih bolje uspevajo v loncih kot na vrtu je : razlika v kvaliteti zemlje ( na vrtu izčrpana- v loncu na novo namešana-pognojena, razlika v zalivanju- lonec ponavadi dnevno zalivamo).

lp labia
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Mijamaj



Pridružen/-a: 03.05. 2012, 06:23
Prispevkov: 3

PrispevekObjavljeno: 20 Jun 2012 10:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdravljeni, prvič sem tukaj in tudi prvič pišem... upam da sem se obrnila na pravi naslov za eno vprašanje.

Imam manjši rastljinjak (ampak dobvolj velik za mojih 9 paradižnikov). Sem pa včeraj zvečer opazila, da spo se mi začeli sušiti listi (na enem) in kar neke lise so se pojavile na ostalih. Te liste sem odstranila. ZAKAJ se to dogaja? Rastlinjak je na soncu od cca. 10 ure zjutraj do 7. zvečer in res tudi temperature so sedaj v rastljinajku temu primerne. Tudi 40 stopinj. Rastlinjak je odprt, zrak se menja (res pa je da sem ga do sedaj zapirala ponoči (vrata - oknpo pa je bilo vedno odprto). Sinoči pa sem pustila vrata tudi odprta.
Mogoče sem ga preveč zalivala (zalivala sem ga zjutraj in še zvečer - je to preveč (cca.10-15l koprivnice dnevno - odvisno pač od vremena)

Ker kar sem prebrala tukaj od vas - vidim, da imate veliko izkušenj - jaz sem pa popolnoma nova pri vzgoji paradižnika.

Hvala za vaše nasvete
Mija
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
labia



Pridružen/-a: 25.07. 2008, 07:28
Prispevkov: 774
Kraj: Novo mesto-243 m n.m.

PrispevekObjavljeno: 20 Jun 2012 12:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mijamaj je napisal/a:


Imam manjši rastljinjak ......Sem pa včeraj zvečer opazila, da so se mi začeli sušiti listi (na enem) in kar neke lise so se pojavile na ostalih. ....... Rastlinjak je na soncu od cca. 10 ure zjutraj do 7. zvečer ....... Tudi 40 stopinj. ...... (res pa je da sem ga do sedaj zapirala ponoči (vrata - oknpo pa je bilo vedno odprto).
Mogoče sem ga preveč zalivala (zalivala sem ga zjutraj in še zvečer - je to preveč (cca.10-15l koprivnice dnevno - odvisno pač od vremena)

Mija


Glede sušenja listov: Brez slike je težko povedati, verjetno pa gre za bolezen in ne pomanjkanje vode. Rastlina, ki trpi sušo, povesi vejo z listi, listi pa se ( če suša še traja) kar nekako zrolajo. V bistvu se ne posušijo ampak so videti kot cunjasti, poparjeni.
Poskusiš lahko tako, da odtrgaš katerokoli vejo z listi in jo daj v vazo z vodo, čez dve ali tri ure bo ta veja videti tako, kot žejen paradižnik.
Obstoji pa še ena možnost, da so se listi dotikali folije in so se res pregreli, potem se v bistvu scvrejo in po tednu posušijo.
Temperatura do 40 stopinj čez dan je v večini rastlinjakov. Bolje bi bilo, če bi bila nižja, žal pa to včasih ne gre. Poskusi ga senčiti tako, da ga kar pokriješ z agrokopreno. Na vogale pa naveži kakšen cegel, da ti jo veter ne odpihne. Pridobila boš znižanje temperature za cca 3 stopinje.

Glede zalivanja v plastenjaku ( velikost ni pomembna). Bolje je zalivati dvakrat tedensko ( jaz zalivam na avtomat kapljično v nočnem času) in takrat obilno. Če boš zalivala vsak dan bo rastlina naredila korenine samo po površju in boš morala zato zalivati RES vsak dan.
Površina zemlje se namreč hitro izsuši in rastlina dnevno trpi sušo, ker tam kjer so korenine ni vode.
Verjetno si že malo zamudila z prepričevanjem rastline kam naj naredi korenine, lahko pa postopno prehajaš na večje razmike pri zalivanju s postopno večjo količino vode. Zemlja mora biti vlažna v globino.
Zalivaš lahko tudi samo z vodo.

Rastlinjak naj bo ponoči odprt, oziroma ves čas. Nočne temperature so cca 16 do 20 stopinj ( odvisno od lokacije), kar je idealno. Takrat se tudi zemlja nekoliko ohladi.
Če imaš strah za kakšne živali ali kaj podobnega, potem daj kakšno mrežico na spodnji del vhoda.


Veliko uspeha in veselja ti želim
lp labia
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Plamenka



Pridružen/-a: 31.05. 2009, 11:21
Prispevkov: 2043
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 21 Jun 2012 21:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Opazila sem tudi, da so paradižniki v loncih daleč najbolj temno zeleni od vseh ostalih, čeprav so osvetljeni najmanj od vseh. Mogoče zaradi svetle stene v ozadju?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47
Prispevkov: 10107

PrispevekObjavljeno: 22 Jun 2012 04:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Plamenka, izgleda, da pomanjkanje sonca listom kvečjemu prija Question . Pri sebi v plastenjaku sem že pred leti opazila, da je bolje rasel, dokler je bil pokrit z originalno prevleko - debelo, z mrežo ojačano folijo. Ampak cvetja pa tam kar ni hotelo biti. Na drugem koncu, v improviziranem tunelu z običajno PE folijo, je bila istočasno rast šibkejša, barve manj intenzivne, v cvetju pa cela prva etaža.

Tisti, ki se na paradižnik bolje spoznate, me boste mogoče morali popraviti, ampak meni se zdi, da premalo sonca na rast ne vpliva, na rodnost pa. Zdi se mi, da so češnjevci na to manj občutljivi.

Moji pod tunelom so osvetljeni od sončnega vzhoda do 3 ure pred sončnim zahodom. Nekaj jih imam pod nadstreškom za avto, kjer imajo trenutno direktno sonce 3 do 4 ure in to zgodnje jutranje in pozno popoldansko. Češnjevci in OSU blue. Češnjevci so lani istotam primerjalno obrodili enako dobro, kot oni na vrtu z več sonca.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Plamenka



Pridružen/-a: 31.05. 2009, 11:21
Prispevkov: 2043
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 22 Jun 2012 05:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Muha, moji v loncih zelo lepo rodijo. Veliko plodov in cvetov imajo. Za naslednje leto razmišljam, da bi OSU Blue, ki je zelo odvisen od svetlobe, dala v lonec ob steno. Če se bo lepo obarval, je tam svetlobe veliko, kljub temu, da ne sije sonce direktno.
V rastlinjaku imam PATILUX folijo E/AG (0,2mm debelo, trislojno, visoko termična folija z dodatkom proti rosenju) in mi zelo hitro rastejo in lepo rodijo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
*pika*



Pridružen/-a: 15.12. 2011, 18:10
Prispevkov: 1312

PrispevekObjavljeno: 22 Jun 2012 14:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz imam en OSU blue v loncu, ki sem ga edinega postavila sredi trate, da je čez obsijan z vseh strani, vse ostale imam pod streho. Če bo prehud dež, mi tisti en lonec ne bo težko prestavit k hiši, paradajzki se pa precej lepše barvajo kot prej.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Mijamaj



Pridružen/-a: 03.05. 2012, 06:23
Prispevkov: 3

PrispevekObjavljeno: 29 Jun 2012 06:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

spet se javljam. Kot prvo - Labia hvala za tvoj izčrpen odgovor.

No, v tem času so se vejice z listi pošušile in prav šelestijo, tako da siem jih samo odrezala, kajti prav grde so za gledat. Ali je to prav ali ne, pa ne vem.

Slikala nisem še nič, kajti prav čudno zgleda vse skupaj. Ampak bom (trenutno sem v službi in bom pripela slikce gor).

Me pa zanima sedaj še nekaj. Včeraj ko sem bila v rastlinjaku in obrezovala te propadle liste sem na enem od paradižnikov opazila 2 sadeža, ki sta malo počrnela. Je to mogoče od vsega tega, kar se je dogajalo ali je prišla še kakšna druga bolezen nanje.


Hvala
Mija
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
labia



Pridružen/-a: 25.07. 2008, 07:28
Prispevkov: 774
Kraj: Novo mesto-243 m n.m.

PrispevekObjavljeno: 30 Jun 2012 07:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mijamaj, ja ta počrnelost sadežev pri muhi je posledica pomanjkanja kalcija, ki pa je posledica prepogostega zalivanja ( dvakrat dnevno) in s tem izpiranja.

Preveč zalivanja in mokrota prepreči paradižniku pravilno vsrkavanje vseh snovi in zato se ti je to zgodilo. Ti plodovi bodo pri muhi ostali črni. Lahko jih potrgaš ( ni nujno, ker nič ne ogrožajo rastlino in ne gre za bolezen) lahko pa jih pustiš in potem ko pordečijo pač odrežeš stran tisti črn del.

Kakorkoli zmanjšaj pogostost zalivanja. Manjkrat in takrat obilno.
Rastline lahko tudi pošpricaš foliarno s tekočim kalcijem.
Pa tudi to ni nujno, če se boš držala pravilnega zalivanja in je zemlja drugače normalna.

Kalcij bi pomagal v primeru, da ga v zemlji res primanjkuje in bi naslednji plodovi tudi črneli, ker ga je premalo.
lp labia
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Paradižnik
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.