|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
sempervivum
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 14:06 Prispevkov: 1032
|
Objavljeno: 04 Jan 2008 04:53 Naslov sporočila: Kutina - Cydonia oblonga |
|
|
Recept za zimski shranek Kutinov sir
Cydonia
Kutine pri nas niso kaj dosti poznana in gojena sadna drevesa.
Zanimivo je, da so plodovi kutin lahko dveh oblik: kot jabolko ali kot hruška, plod pa je zavizt v mehak "kožušček".
Surova kutina ni užitna, treba jo je predelati, k njej pa paše sladko ali slano, kislo ali pekoče... Pa četudi ni ravno sladica ali mineštra, lahko je kutinov liker ali "snopc". |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 04 Jan 2008 06:31 Naslov sporočila: Kutina |
|
|
Ne boš verjela, ampak kot otrok smo v letih, ko jabolka niso obrodila, jedli tudi surove kutine. Imeli smo tiste, ki imajo obliko jabolka. Do januarja približno smo jih zorili znotraj na okenskih policah, ko so se zmehčale, so bile čisto užitne. Približno polovica jih je žal zgnila, preden so bile zrele. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
sempervivum
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 14:06 Prispevkov: 1032
|
Objavljeno: 04 Jan 2008 07:40 Naslov sporočila: |
|
|
Muha, menda te kutine niso rasle pri nama doma?
Včasih pogledam "čez hrib" in s hčero si rečeva, da greva iskat našega Silvestra... Pa se spomnim nate. Par sto metrov zračne črte, pa tako daleč. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
katrinca Administrator foruma
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 16:42 Prispevkov: 10188 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 04 Jan 2008 10:52 Naslov sporočila: |
|
|
Pri nas je včasih rastla na vrtu. Večinoma so sadeže pobirali mimoidoči. Nekoč pa sem pripravila marmelado. Blazno dobra, a mukotrpno delo.
Zdaj je ni več, na njenem mestu raste hibiskus. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tadeja
Pridružen/-a: 18.12. 2007, 14:15 Prispevkov: 185 Kraj: Turjak
|
Objavljeno: 04 Jan 2008 11:22 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi jaz delam marmelado iz kutin. Dobim jih pri tašči na dolenjskem, potem mora dragi možek sadeže olupiti in razrezati, trdi so ko sam vrag, jaz pa nato zadevo spremenim v žele ali marmelado in si lastim kuharske zasluge !! Ni težko, če imaš pomočnike. Poskusila sem tudi surov sadež, pa so mi usta kar zablokirala ! Neužitno. _________________ Pozdrav,
Tadeja
http://tadejab.moj-album.com/ |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 04 Jan 2008 12:23 Naslov sporočila: |
|
|
Sempervivum, ne ta kutina ni rasla na tem hribu, kjer živim sedaj, ampak na enem drugem, ki tudi ni zelo daleč stran. Je pa južna lega, kutina (še vedno ista) raste v zatišju drugih dreves in še vedno pridno rodi. Samo, da se nikoli ne spomnim, kadar me povabijo na jesenske češplje, da bi vzela še kako kutino s seboj :? . |
|
Nazaj na vrh |
|
|
babaco
Pridružen/-a: 03.01. 2008, 18:36 Prispevkov: 1854 Kraj: vrhnika
|
Objavljeno: 16 Feb 2008 17:29 Naslov sporočila: |
|
|
Kutina narezana na lističe se daje med naribano repo za kisanje. Repa potem ostane bolj trda. _________________ babaco |
|
Nazaj na vrh |
|
|
franc
Pridružen/-a: 18.04. 2008, 17:38 Prispevkov: 1939 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 06 Maj 2008 18:57 Naslov sporočila: kutina |
|
|
Iz kutin je najboljši kompot in kdo ga še ni poskusil ne ve kaj je prava aroma.
LP Franc. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
bučarka
Pridružen/-a: 19.08. 2008, 09:27 Prispevkov: 765 Kraj: Primorska
|
Objavljeno: 06 Jan 2009 15:23 Naslov sporočila: |
|
|
Letos mi je prvič obrodila kutina, katere plodovi so v obliki hruške, le 3x večji. Zelo lepo dišijo, tudi surovi so dobri. Skuhali smo marmelado. Je prijetno malo menjat okus.
Ker so bili plodovi tako lepi in mikavni, so nas mimoidoči sovaščani pogosto spraševali, kaj so to zaene hruške... Na srečo niso nobene zmaknili.
Želim si posaditi še kakšno kutino, saj so mi prav fajn. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 02.05. 2008, 20:00 Prispevkov: 4489 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 06 Jan 2009 16:43 Naslov sporočila: |
|
|
Zanimivo, pogled navzgor po pošti - vidim, da kuhate samo marmelado iz kutin?
Pa je kutina zaradi pektina idealna za pridelavo džema. Plusi:
- bistveno manj sladkorja; na koncu sem pristal pri razmerju 1 kg kutin/0,25 - 0,33 kg sladkorja
- kutine, narezane na rezine cca 0,5 - 1,0 cm, se v lastni sopari (torej s pokrovko na posodi) omehčajo v 15 - 20 minutah, pa še 5 - 20 min. kuhanja s sladkorjem, pa v kozarce
Torej manj termične obdelave, kar sigurno koristi vitaminčkom....
Ker okus kutine ni hudo "atraktiven", se ji da primešati raznorazno sadje in zelenjava.
http://www.gurman.eu/leksikon.php?S=7&Article=248
Mimogrede, tudi iz aronije naredim džem, ker se mi zdi škoda uničevati koristne vitamine in ostale "reči" v sadežih s pretirano predelavo
mfranc
Nazadnje urejal/a mfranc 07 Jan 2009 14:31; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
bučarka
Pridružen/-a: 19.08. 2008, 09:27 Prispevkov: 765 Kraj: Primorska
|
Objavljeno: 06 Jan 2009 17:44 Naslov sporočila: |
|
|
Heh, da se malo bolj natančno izrazim. Kutine sem narezala, očistila (semena shranila - zdravilna) in pokuhala. Čim so se zadovoljivo zmehčale (še malo trdkaste), sem jih zmiksala s paličnim mešalnikom. Nato sem dodala sladkor - od oka. Ker ne maram super sladkih marmelad/džemov, sem ga dala toliko, da je bilo ravno prav (zame). Mogoče toliko, kot si napisal ti, mfranc. Še par minut kuhanja in je bila zadeva nared. Na tak način delam vse marmelade. Če je veliko tekočine, raje, kot da to prekuhavam (me boli srce), dodam alge agar-agar, ki so čisto naravno želirno sredstvo.
Meni je okus marmelade iz kutin čisto všeč in ne bi nič dodajala.
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
bučarka
Pridružen/-a: 19.08. 2008, 09:27 Prispevkov: 765 Kraj: Primorska
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
katrinca Administrator foruma
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 16:42 Prispevkov: 10188 Kraj: Maribor
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 02.05. 2008, 20:00 Prispevkov: 4489 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 06 Jan 2009 18:50 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi meni je džem iz kutin brez dodatkov čisto všeč , morda tudi zato, ker je kutina zdravilna rastlina.
RICHARD WILLFORT v svoji knjigi: "ZDRAVILNE RASTLINE IN NJIH UPORABA" , o kutini napiše;
Zdravilni deli rastline: plodovi - (poleg ostalega:) plodove olupimo in volnato kožico posušimo, zbiramo tudi pečke.
Liste trgamo po potrebi od maja do srede septembra.
Zdravilne snovi in učinkovine: V plodovih je veliko sluzi, pektin, mastno olje, amigdalin, emulzin, fosforna kislina in vitamin C.
Zdravilnost:
sluz iz semena; zoper opekline, preležanine, vnete oči, razpokana koža
Kuhane kutine proti vnetju želodca, črevesne sluznice.
Uživanje kutine zdravi še: hude driske, vnetja žrela, sluznic, mandeljnov, dihalnih poti
- Uporaba v ljudskem zdravilstvu:
Kutinovo seme namakamo v vodi, izvleček je dober za grgranje pri čirih v grlu.
Kutinov sok je zdravilo zoper prsne, in bolezni grla
Na krvaveče rane se položi volnata lupina za prenehanje krvavitve.
Pečene kutine, potresene s sladkorjem, pomagajo pri spahovanju, redno uživanje ozdravi bledico.
5 g semen namakamo v 100 g vode, dokler ne nastane sluzasta gmota; dodamo sirup suličastega trpotca, in dobimo oclično zdravilo za vnetje grla, gripozne prehlade in bronhitis.
Pa še tale link, ki kakšno stvar bolj podrobno pove....
http://www.dnevnik.si/tiskane_izdaje/zdravje/279057
mfranc
Nazadnje urejal/a mfranc 06 Jan 2009 20:27; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
bučarka
Pridružen/-a: 19.08. 2008, 09:27 Prispevkov: 765 Kraj: Primorska
|
Objavljeno: 06 Jan 2009 19:49 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, tako je. Seme je uporabno ravno zaradi sluzi. Bom povzela v kratkem. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 02.05. 2008, 20:00 Prispevkov: 4489 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 08 Jan 2009 13:30 Naslov sporočila: |
|
|
mfranc je napisal/a: | Tudi meni je džem iz kutin brez dodatkov čisto všeč , morda tudi zato, ker je kutina zdravilna rastlina.
|
Pardon, malo limone pa le paše zraven |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 02.05. 2008, 20:00 Prispevkov: 4489 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 26 Apr 2009 15:10 Naslov sporočila: |
|
|
mfranc je napisal/a: | mfranc je napisal/a: | Tudi meni je džem iz kutin brez dodatkov čisto všeč , morda tudi zato, ker je kutina zdravilna rastlina.
|
Pardon, malo limone pa le paše zraven |
Pravzaprav, pozabil sem na rumček _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 02.05. 2008, 20:00 Prispevkov: 4489 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 26 Apr 2009 15:18 Naslov sporočila: |
|
|
Cvetje z "poslanstvom"
_________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Igy
Pridružen/-a: 13.05. 2009, 08:34 Prispevkov: 1738 Kraj: Gorenjska
|
Objavljeno: 04 Dec 2009 14:23 Naslov sporočila: |
|
|
No kutine smo obrali, nekaj jih je že zgnilo ostale pa čakajo na mehčanje in degustacijo.
Medtem se sprošča v prostoru kjer so čudovit vonj.
Naslednje leto se mogoče lotim še marmelade.
Žal pa bo morala naša stara kutina prepustiti mesto asimini, ki raste manj kot meter stran.
Ampak kutino bom naslednje leto nacepil na hruške s katerimi imam zadnja leta preveč problemov.
Škropljenju pa se izogibam če se le da.
Poleg tega je stara kutina že nekoliko oslabela in verjetno naveličana vseh mojih cepilnih podvigov katerih žrtev je bila do sedaj.
Poleg tega veje nacepljenih hrušk na njej kar hirajo in ob rezanju ostajajo rane, ki se dolgo ne zarastejo.
Plan sicer ni fixen, ampak v naslednjih letih bo tudi tu zapela sekira. _________________ LP
---------------------------------------
Šele ko zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
bobolino
Pridružen/-a: 09.05. 2010, 14:05 Prispevkov: 2130 Kraj: okolica Maribora
|
Objavljeno: 23 Okt 2010 19:41 Naslov sporočila: |
|
|
jutri me čaka predelava ene par deset kg kutin, brskam po receptih na netu in me sled pripelje sem. Uporabila bom vaše nasvete in dodala le malo sladkorja, kako kapljico ruma, poskusila z limono in cimetom ter klinčki...
kompota pa ne vem, kako naj se lotim. _________________ "But he that dares not grasp the thorn
should never crave the rose."
Anne Brontë |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|