|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
mrmracka
Pridružen/-a: 26.09. 2011, 08:21 Prispevkov: 115 Kraj: Tam, kjer Mura šumi
|
Objavljeno: 29 Avg 2012 14:10 Naslov sporočila: |
|
|
Bety11 je napisal/a: | Strojček je resnično super.....
Jaz pa sem skuhala vse skupaj in zmiksala s paličnim mešalnikom.....Mislite, da takšna mezga ni za shranjevanje za zimo? |
Imam navadno in električno pasirko, pa jih ne sploh ne uporabljam, ker porabim preveč časa s sestavljanjem, pa razstavljanjem, čiščenjem...
Naredim tako, kot je zgoraj opisano:
paradižnik očistim, razpolovim oz. razkosam, nato v velik lonec z njim, ga malo pokuham, nato pa se ''spravim'' nad lonec z dvema paličnima mešalnikoma hkrati in zadeva je končana - zmiksana zelo hitro.
Potem mezga roma na odcejanje na veliko krpo. Ko je dovolj odcejeno (po želji, kako gosto mezgo pač želiš), dam nazaj v lonec, zavrem, solim in v vroče steklenice in to je to.
In nič pritožb ne dobivam zaradi semenja in olupkov Se mi zdi, da kar nekam izginejo. _________________ mrmracka |
|
Nazaj na vrh |
|
|
dašabina
Pridružen/-a: 12.05. 2011, 21:04 Prispevkov: 480 Kraj: Šentjernej
|
Objavljeno: 29 Avg 2012 15:57 Naslov sporočila: |
|
|
Garden-ja je napisal/a: | Vesela sem, da sem spoznala nov obraz s foruma čeprav je bilo srečanje kratko. Pa drugič.
Pasirka je še zapakirana jo pa nameravam v kratkem sprobat, da vidim, kako gre. Samo še ene par paradajzov naj dozori.
Hvala dašabina za trud in pripravljenost pomoči. |
Enako enako!!
Mrmračka, sem isto delala, zdaj sem pa to zmes dala čez mašino, ne moreš verjet, koliko je šlo semen in lupin na stran! _________________ sonček je... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 28.07. 2011, 20:45 Prispevkov: 1867
|
Objavljeno: 29 Avg 2012 16:43 Naslov sporočila: |
|
|
dašabina je napisal/a: | [Mrmračka, sem isto delala, zdaj sem pa to zmes dala čez mašino, ne moreš verjet, koliko je šlo semen in lupin na stran! |
Vseeno pa velja razmisliti, koliko dobrega gre s tem stran, saj imajo tako lupina kot semena mnogo koristnega. Seveda pa je odvisno, v kak namen uporabljamo shranek. Pri nas za omako k polnjeni papriki, pa paradižnikovo omako, recimo, odstranimo lupine in peške, za juhe, omake za testenine itd pa ne.
Sicer pa, kakor komu drago, seveda, nič ni bolj prav ali narobe. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
LPivk
Pridružen/-a: 29.03. 2012, 16:17 Prispevkov: 55
|
Objavljeno: 29 Avg 2012 17:50 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz jo pa kar po domače delam, na manjše kose narežem paradajze, pokuham in s paličnikom zmiksam, dodam sol in vlijem vroče v manjše steklenice s širokim vratom- pa samo naj se proba kdo zmišljevat o kožici in semenih, če upa
Lani mi je vse lepo ostalo, letos sem jo že 2x skuhala, verjetno bom še ponovila, paradajzek pridno raste in zori- po nekaj letih sem spet zadovoljna z njim. _________________ kleopatra |
|
Nazaj na vrh |
|
|
dašabina
Pridružen/-a: 12.05. 2011, 21:04 Prispevkov: 480 Kraj: Šentjernej
|
Objavljeno: 29 Avg 2012 20:35 Naslov sporočila: |
|
|
se strinjam Lpivk in Metuljc, meni je bil interes, da mi otroka namesto kupljenega kečapa jesta domačega, glede na količino paradižnika, ki ga imam...in na ta način je to prava stvar... _________________ sonček je... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Garden-ja Moderator foruma
Pridružen/-a: 13.03. 2009, 15:38 Prispevkov: 3436
|
Objavljeno: 29 Avg 2012 21:00 Naslov sporočila: |
|
|
No nam pa opilki kožice in semena nikakor ne gredo dol in to vsem po vrsti tako da pri nas miksanje definitivno odpade. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mrmracka
Pridružen/-a: 26.09. 2011, 08:21 Prispevkov: 115 Kraj: Tam, kjer Mura šumi
|
Objavljeno: 30 Avg 2012 06:49 Naslov sporočila: |
|
|
metuljc je napisal/a: | dašabina je napisal/a: | [Mrmračka, sem isto delala, zdaj sem pa to zmes dala čez mašino, ne moreš verjet, koliko je šlo semen in lupin na stran! |
Vseeno pa velja razmisliti, koliko dobrega gre s tem stran, saj imajo tako lupina kot semena mnogo koristnega. Seveda pa je odvisno, v kak namen uporabljamo shranek. Pri nas za omako k polnjeni papriki, pa paradižnikovo omako, recimo, odstranimo lupine in peške, za juhe, omake za testenine itd pa ne.
Sicer pa, kakor komu drago, seveda, nič ni bolj prav ali narobe. |
Ja, Metuljc, saj prav s tem argumentom sem prepričala svoje domače, da je taka mezga kvalitetnejša, ker ne zavržem dragocenih snovi (je pa seveda tudi res in , vsaj po moje, enostavneje)
Dašabina, enako sem naredila tudi sama in, ko sem videla, koliko je bilo odpada, je bil prav to eden od razlogov, da sem se odločila za tak način, kot zdaj delam in sem pasirke dala na stranski tir.
Nekaj mezge pa naredim kot koncentrat, odcedim vso tekočino, kolikor gre, zamrznem v modelčkih v posamezne kocke v zmrzovalniku in potem vse skupaj dam v eno veliko vrečko, iz katere lahko vzamem po potrebi, kolikor pač rabim. Je zelo praktično, ker je zmrzovalnik vedno pri roki, shramba pa je, vsaj pri nas, nekoliko bolj vstran (dve nadstropji nižje ) _________________ mrmracka |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MARIJAV
Pridružen/-a: 20.05. 2010, 14:14 Prispevkov: 1647 Kraj: ŠTAJERSKA-PONIKVA
|
Objavljeno: 30 Avg 2012 07:26 Naslov sporočila: |
|
|
Mene osebno kožice tudi ne motijo, motijo pa vnuke in če ni vse po industrijsko gladko, potem ne jedo. Se nam pa gre, da jim dajemo čimveč domače kvalitetne hrane, đanka se tako in tako še preveč nafilajo ob vsej tej potrošniški mrzlici in reklamah.
Ko sem jim domači kečap iz kozarca ponudila za dodatek na pici: "mi pa to ne jemo" . Potem sem ga zlila v prazno steklenico od Kečapa, je bil pa tako fin...
Tako se dostikrat domislim kake finte. Ena vnukinja ne je kuhanega korenčka, če ga vidi. Pa ga posebej skuham in vmešam v omako za preliv špagetov in gre dol. Samo videti ne sme. No, pa to je že malo iz konteksta pasirk.... _________________ ŽIVETI NA PODEŽELJU JE NAJLEPŠE! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
dašabina
Pridružen/-a: 12.05. 2011, 21:04 Prispevkov: 480 Kraj: Šentjernej
|
Objavljeno: 30 Avg 2012 21:17 Naslov sporočila: |
|
|
MARIJAV je napisal/a: | Ko sem jim domači kečap iz kozarca ponudila za dodatek na pici: "mi pa to ne jemo" . Potem sem ga zlila v prazno steklenico od Kečapa, je bil pa tako fin...
.. |
točno tako sem tudi jaz naredila! _________________ sonček je... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
LPivk
Pridružen/-a: 29.03. 2012, 16:17 Prispevkov: 55
|
Objavljeno: 01 Sep 2012 18:53 Naslov sporočila: |
|
|
O ledenih kockah: kadar so akcije pomaranč, limon, grejpa, si stisnem sok in vlijem v vrečke za ledene kocke. se mi zdi kar praktično, poleti jo daš za limonado, pozimi pa v mlačen čaj. Imaš vedno pri roki, pa ko se že ožemanja lotiš, narediš večjo količino
Jutri ponovno delam mezgo, mogoče tudi to v kako vrečko shranim
Ajvar kaj delate in kak dober, preprost recept ima katera? _________________ kleopatra |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bata
Pridružen/-a: 21.09. 2012, 09:52 Prispevkov: 1
|
Objavljeno: 21 Sep 2012 11:58 Naslov sporočila: |
|
|
Razmišljam o nakupu te pasirke (tista ta prva slika, rdeča), vendar bi jo potrebovala predvsem za maline in ribez. Je primerna? Če ni, kaj drugega mi svetujete? LP. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
.
Pridružen/-a: 31.08. 2012, 20:13 Prispevkov: 46
|
Objavljeno: 21 Sep 2012 13:50 Naslov sporočila: |
|
|
Nazadnje urejal/a . 03 Okt 2012 11:40; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
bobolino
Pridružen/-a: 09.05. 2010, 14:05 Prispevkov: 2130 Kraj: okolica Maribora
|
Objavljeno: 21 Sep 2012 14:30 Naslov sporočila: |
|
|
jaz zaenkrat uporabljam kovinsko, ročno, nabavili smo jo v Hoferju ali Lidlu za mali denar, za naše potrebe je ok, verjamem pa, da "Marijina" dosti bolj stisne plodove in da več tekočine od sebe. _________________ "But he that dares not grasp the thorn
should never crave the rose."
Anne Brontë |
|
Nazaj na vrh |
|
|
*pika*
Pridružen/-a: 15.12. 2011, 18:10 Prispevkov: 1312
|
Objavljeno: 21 Sep 2012 18:59 Naslov sporočila: |
|
|
MARIJAV je napisal/a: | "mi pa to ne jemo" . |
Hehe... kar vidim svojega nečaka, ko to reče
Tako pasirko smo imeli mi včasih doma, je v bistvu zelo malo odpada, če spustiš olupke še enkrat skozi, potem je pa kar nekam izginila. 20 evrov niti ni huda cena, bo treba spet nabavit
Za kako polivko za pico je to najboljše, v omakah imam pa tudi jaz raje, da je kje še kak košček. Tudi ko pripravljam za shranek, ne spasiram do konca, pustim več koščkov. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
nadina
Pridružen/-a: 19.02. 2008, 10:24 Prispevkov: 1689 Kraj: izola
|
Objavljeno: 25 Sep 2012 20:15 Naslov sporočila: |
|
|
Zoki je napisal/a: | Bata je napisal/a: | Razmišljam o nakupu te pasirke (tista ta prva slika, rdeča), vendar bi jo potrebovala predvsem za maline in ribez. Je primerna? Če ni, kaj drugega mi svetujete? LP. |
Vsako leto me je doletela ta čast, da sem moral pasirati marmelade in paradajze. Letos uporabljam dodatek za Kenwoodovo mašino (major) in je vse skupaj poezija. Poglej, (če nimaš Kenwooda) če kje prodajajo tako pasirko, kot je na tem linku " http://www.elektrotools.de/Produkt/Kenwood-Passier-Aufsatz-fuer-Major-Modelle-AT-930-A-ws " Sistem je zelo učinkovit in ima zelo dober izkoristek. |
Hm, tale pasirka izgleda zelo dobro, pa še sama 'dela'. Mi je že skoraj všeč...
Kam pa meče olupke in koščice?
Koliko truda je potrebno, da jo očistiš?
Ali lahko pasiraš še kaj drugega razen paradajzev? _________________ LP Nadina
http://www.youtube.com/watch?v=s0IWwTLibHg
http://www.flickr.com/photos/nadinacm/ |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|