Vse o vseh rastlinah Seznam forumov Vse o vseh rastlinah
Za nas z zelenimi prsti ...
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Ognjeni trn

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Kosobrin
Moderator foruma


Pridružen/-a: 31.12. 2007, 07:51
Prispevkov: 1056
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 26 Maj 2008 06:44    Naslov sporočila: Ognjeni trn Odgovori s citatom

Pyracantha - Ognjeni trn

ŽELE
1 kg plodov ognjenega trna, ½ kg kislih jabolk, sok 3 limon, 3/4 litra vode 50 dag sladkorja
Priprava:Plodove očistimo in opremo. Z zmletimi jabolki in limoninim, sokom jih damo v vodo in zavremo. Na rahlem ognju jih kuhamo 1 uro ter redno mešamo, da se ne primejo na posodo. Pridobljeno maso precedimo čez noč skozi gazo tako, da ostranimo peške. Dobljeni masi dodamo na vsakih ½ litra 50 dag sladkorja, ter tekočino segrejemo do vretja, kuhamo tako dolgo, da se zgosti. Žele napolnimo v majhne kozarce in zapremo. Postavimo v temen prostor.

VKUHANI OGNJENI TRN
Na 1 kg plodov potrebujemo ½ vode in 1 kg sladkorja.
Plodove opranega ognjenega trna, denemo v lonec, dodamo vodo in sladkor. Med mešanjem zavremo in kuhamo 20 minut. Dobljeno zmes stisnemo skozi gazo, da odstranimo koščice. Vroče napolnimo v majhne kozarce in zapremo.


Nazadnje urejal/a Kosobrin 28 Maj 2008 05:21; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kucmat



Pridružen/-a: 21.05. 2008, 20:54
Prispevkov: 11
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 27 Maj 2008 12:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kot sem že rekel v nekem drugem prispevku prvič slišim, da so plodovi ognjenega trna užitni. Res, da imajo nizko stopnjo strupenost, kar pa je vse odvisno od količine zaužitih plodov. Tako lahko namreč cela pest teh plodov pri 3 letnem otroku povzroči zastoj srca kar je bilo že zabeleženo. No, to je pač moje poklicno znanje. Da pa bi iz teh plodov delali kar cele menije in marmelade, pa mi je čisto nedojemljivo. Kot sem že rekel, mislim, da gre tukaj za zamenjavo z navadnim rakitovcem - Hippophae rhamnoides, ki pa je zagotovo zdravilen in užiten. Res ne bi želel, da se komu kaj zgodi in zato sem se oglasil.
_________________
narava vse vrne
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47
Prispevkov: 10107

PrispevekObjavljeno: 27 Maj 2008 12:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tole bo še zanimiva razprava.

Bo vsak od vaju povedal svoja dognanja, izvirajoča iz pridobljenega znanja oz. izkušenj. Vse življenje se učimo in vedno kaj novega izvemo in marsikdaj ugotovimo, da smo imeli nepopolne ali napačne informacije, ali pa da isto zadevo samo gledamo z drugačnega vidika.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kucmat



Pridružen/-a: 21.05. 2008, 20:54
Prispevkov: 11
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 27 Maj 2008 13:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Se strinjam s teboj muha na nek način, vendar moj prispevek ni neko moje dognanje, ampak dognanje priznanih farmacevtov, ki temelji na laboratorijskih analizah, torej oprijemljivih dokazih.
_________________
narava vse vrne
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kucmat



Pridružen/-a: 21.05. 2008, 20:54
Prispevkov: 11
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 28 Maj 2008 00:17    Naslov sporočila: Re: Ognjeni trn Odgovori s citatom

Kosobrin je napisal/a:
ŽELE
1 kg plodov ognjenega trna, ½ kg kislih jabolk, sok 3 limon, 3/4 litra vode 50 dag sladkorja
Priprava:Plodove očistimo in opremo. Z zmletimi jabolki in limoninim, sokom jih damo v vodo in zavremo. Na rahlem ognju jih kuhamo 1 uro ter redno mešamo, da se ne primejo na posodo. Pridobljeno maso precedimo čez noč skozi gazo. Dobljeni masi dodamo na vsakih ½ litra 50 dag sladkorja, ter tekočino segrejemo do vretja, kuhamo tako dolgo, da se zgosti. Žele napolnimo v majhne kozarce in zapremo. Postavimo v temen prostor.

VKUHANI OGNJENI TRN
Na 1 kg plodov potrebujemo ½ vode in 1 kg sladkorja.
Plodove opranega ognjenega trna, denemo v lonec, dodamo vodo in sladkor. Med mešanjem zavremo in kuhamo 20 minut. Vroče napolnimo v majhne kozarce in zapremo.



Če takole kot laik gledam te recepte Kosobrin, bi enostavno zmetal cele plodove v lonec, pa še kakšnega bi dal v usta, mogoče naredil Shake, ga dal še otrokom, saj ima polno vitaminov po tvojem opisu in bi se vsi skupaj znašli na urgenci, ker nikjer ni napisano, da je potrebno odstraniti semena. Nič slabega ti nisem hotel s svojim komentarjem samo bodi previden s takšnim pisanjem, ker to bere mnogo ljudi, ki pa žal nimajo takšnega znanja kot ti.
_________________
narava vse vrne
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Kosobrin
Moderator foruma


Pridružen/-a: 31.12. 2007, 07:51
Prispevkov: 1056
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 28 Maj 2008 05:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ali ti bo sedaj dobro. Vesel sem, da nekdo tudi v mojih receptih najde kakšno napako. Hvala.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kucmat



Pridružen/-a: 21.05. 2008, 20:54
Prispevkov: 11
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 28 Maj 2008 10:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Takšne napake se žal lahko končajo tragično Kosobrin. Kot pravim ni moj namen diskreditacija tvojega znanja, ki ga zelo spoštujem, temveč morda v bodoče razjasnitev nekaterih pojmov in nujno bolj natančen opis vsaj količin in razlaga, zakaj je potrebno npr. semena ali stroke na določen način obdelati, preden so užitni, kajti, če krompirja ne boš prekuhal ne boš umrl. Če pa ne boš odstranil semen Pyracanthe in jih užival se ti to namreč lahko zgodi. Kritični so tukaj predvsem majhni otroci.
_________________
narava vse vrne
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
katrinca
Administrator foruma


Pridružen/-a: 29.11. 2007, 16:42
Prispevkov: 10188
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 28 Maj 2008 10:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Previdnost in natančnost pri uporabi rastlin za prehrano je torej nujna!
Kucmat očitno obvladaš področje strupov rastlin in njihovo delovanje. Vabim te, da napišeš kak članek v temo podforum Strupene rastline, pa se bomo vsi skupaj nekaj naučili.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
franc



Pridružen/-a: 18.04. 2008, 17:38
Prispevkov: 1939
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 28 Maj 2008 20:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Strinjam se z katrinco. Kosobrin, Kucmat, vajino znanje je sigurno veliko in bo koristilo vsem nam sploh če ga združita.
LP FRANC
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kucmat



Pridružen/-a: 21.05. 2008, 20:54
Prispevkov: 11
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 28 Maj 2008 21:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

z veseljem bom še kaj napisal in tudi že vem kaj, vendar me stalno čas preganja.
_________________
narava vse vrne
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Recepti
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.