|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
irena
Pridružen/-a: 19.03. 2010, 07:22 Prispevkov: 473
|
Objavljeno: 14 Feb 2013 13:17 Naslov sporočila: Melisa |
|
|
Pozdravljeni!
Prosim za pomoč .
Soseda me je klicala, če imam kaj melise za v klobase, pa nimam pojma kakšna melisa je to. Pravi da je navadna melisa.
Če kdo ima kupi 10 dkg.
Kar na ZS mi dajte.
Irena |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 28.07. 2011, 20:45 Prispevkov: 1867
|
Objavljeno: 14 Feb 2013 17:25 Naslov sporočila: |
|
|
Pa si prepričana (oz, ona), da gre za meliso? Kolikor poznam, Dolenjci, vsaj ponekod, dajejo v krvavice meto, ne melise. Za to možnost slišim prvič. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
vodenka
Pridružen/-a: 25.02. 2011, 10:33 Prispevkov: 458
|
Objavljeno: 14 Feb 2013 19:13 Naslov sporočila: |
|
|
V teh krajih je melisa glavna na drugem mestu je meta če pa zmanjka je pa majaron veš metuljc samo v naši vasi je odhiše do hiše tako različno da sem se navadla da vse tri vrste začimb vgojim,za potrbe dobrih krvavic. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 28.07. 2011, 20:45 Prispevkov: 1867
|
Objavljeno: 14 Feb 2013 19:22 Naslov sporočila: |
|
|
To pa res prvič slišim. Pri nas je majaron, pa korenina peteršilja obvezno.
Res smo pestri, ja. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
irena
Pridružen/-a: 19.03. 2010, 07:22 Prispevkov: 473
|
Objavljeno: 14 Feb 2013 20:24 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala obema za odgovor. Ja, je prepričana - navadna melisa. Sploh nisem prepričana, da jo imam.
No, se moram še malo podučit.
Lp, Irena |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 14 Feb 2013 21:35 Naslov sporočila: |
|
|
Melise letos žal nisem uspela nič posušiti, pa sem vseeno šla za vsak slučaj preverit mojo "čajnico", če bi se kje kaj skrivalo. Vendar je tisto, kar je nabasano v litrskem kozarcu za vlaganje meta, v dveh drugih pa koprive .
Ti pa spomladi lahko dam kar nekaj sadik melise , tiste, ki se ji reče citronska melisa in diši po limoni. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 28.07. 2011, 20:45 Prispevkov: 1867
|
Objavljeno: 14 Feb 2013 21:38 Naslov sporočila: |
|
|
Saj to je edina prava melisa, Melissa officinalis.
Muha, irena že ima kontakt za meliso. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
*pika*
Pridružen/-a: 15.12. 2011, 18:10 Prispevkov: 1312
|
Objavljeno: 15 Feb 2013 08:50 Naslov sporočila: |
|
|
Po moje jo pa ravno zaradi citronske arome dajo v krvavice, pri nas vem, da poleg majarona naribajo še limonino lupino not.
Sem šla tudi jaz pogledat, če jo je še kaj, pa je domačega čaja zgleda zmanjkalo prejšnji teden, ko sem cel teden ležala postelji. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
irena
Pridružen/-a: 19.03. 2010, 07:22 Prispevkov: 473
|
Objavljeno: 15 Feb 2013 09:13 Naslov sporočila: |
|
|
Muha in Metuljc,
hvala obema.
Irena |
|
Nazaj na vrh |
|
|
orhy
Pridružen/-a: 31.03. 2008, 22:49 Prispevkov: 2353 Kraj: nmv 582
|
Objavljeno: 15 Feb 2013 09:40 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi pri nas damo v krvavice malo limonine lupinice, ampak citronska melisa se meni zdi zelo blago aromatična.
Poleg nekaj navadne melise damo pri nas v krvavice tudi črno meto in majaron. Majarona še malo več, kot melise in mete.
Kot zgoraj berem vidim, da majarona nihče ne stavi v krvavice.
Moja mama je tudi stavila meto in meliso, tašča pa še majaron.
Meni in moji družinici je všeč, da je v krvavicah poleg mete in melise še majaron. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 15 Feb 2013 11:15 Naslov sporočila: |
|
|
Tam, kjer jih kupujem, dajejo meliso in majaron, moja mama pa je dajala samo majaron. Oboje so za moj okus mljask, mljask. Mešanica pa prosena kaša in riž ali pa tudi kaša in ješprenj, sam riž mi je prepust.
PS: najbolje bo, da na koncu tole dam kar med recepte, kaj? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 28.07. 2011, 20:45 Prispevkov: 1867
|
Objavljeno: 15 Feb 2013 11:39 Naslov sporočila: |
|
|
Pri nas majaron, limonina lupinica, korenina peteršilja, morda še kaj.
Najbrž je bila melsia nadomstilo za limone, ki so včasih bile nedosegljive finančnim možnostim ljudi. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
doli
Pridružen/-a: 21.08. 2010, 20:54 Prispevkov: 240
|
Objavljeno: 15 Feb 2013 12:18 Naslov sporočila: |
|
|
V krvavicah pri nas ni smel manjkati Polaj- Mentha pulegium,pa saj zdaj jih, vsaj pri nas, ne dela nihče več. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pixie
Pridružen/-a: 10.02. 2013, 17:28 Prispevkov: 31 Kraj: Posočje
|
Objavljeno: 15 Feb 2013 14:09 Naslov sporočila: |
|
|
zanimive različice krvavic..
na naših koncih je ponavadi kar kri in par zrn riža- črne so kot noč. Res ne vem kako lahko kdo to je..
v naši bajti je mama šef za krvavice in kot prava dolenjka morajo bit polne žitaric, se pravi proso, ješprenj, ajda, riž.. mogoče še kakšna pa se je ne spomnim. Mete, melise pa majarona pa nismo nikol dodajal. Smo jih pa probal in niso ravno po naših okusih. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
orhy
Pridružen/-a: 31.03. 2008, 22:49 Prispevkov: 2353 Kraj: nmv 582
|
Objavljeno: 15 Feb 2013 17:30 Naslov sporočila: |
|
|
pixie vprašaj mamo, kako točno jih pripravi. Sigurno da noter tudi vsaj mleto meso, nekaj drobovine in maščoba tudi mora biti in...........
Pri nas si vsi še prste obližemo , ko jemo doma narejene krvavice. hmmmmm |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 03.06. 2010, 17:01 Prispevkov: 1152 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 15 Feb 2013 18:55 Naslov sporočila: |
|
|
ko je beseda o krvavicah ali poznate odlične sladke krvavice z rozinami, brez riža ali kaše ali kaj drugega. delajo jih primorci na tej in oni strani. saj včasih so jih in ker jih običajno ni veliko so samo za domače. preden jih zaužiješ spečeš jih na kap olja, tako, da jih režeš na debele kolobarje. to je nekaj res posebnega. hrustavo in zelooo okusno. lpvoda |
|
Nazaj na vrh |
|
|
*pika*
Pridružen/-a: 15.12. 2011, 18:10 Prispevkov: 1312
|
Objavljeno: 15 Feb 2013 21:21 Naslov sporočila: |
|
|
pixie je napisal/a: | zanimive različice krvavic..
na naših koncih je ponavadi kar kri in par zrn riža- črne so kot noč. Res ne vem kako lahko kdo to je.. |
Take delajo Angleži, samo iz krvi in žita. Si ne predstavljam kak je okus, še teh naših ne maram |
|
Nazaj na vrh |
|
|
stara postaja
Pridružen/-a: 28.08. 2008, 15:09 Prispevkov: 376 Kraj: Ptuj, vas tam blizu...
|
Objavljeno: 15 Feb 2013 21:40 Naslov sporočila: |
|
|
Pri nas na Štajerskem (no, v okolici Ptuja) jih delamo iz ajdove kaše in malo riža,, kuhane mlete svinjske glave, zmleta prej kuhana pljuča (včasih tudi srce), na čebuli prepražena mleta počrevna mast, sol, poper, piment, majaron in seveda kri, saj sicer ne bi bile krvavice. Pri nas jim sicer rećemo kašnice. _________________ Ki te ljubim, zeleno |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pixie
Pridružen/-a: 10.02. 2013, 17:28 Prispevkov: 31 Kraj: Posočje
|
Objavljeno: 19 Feb 2013 16:30 Naslov sporočila: |
|
|
živjo!
orhy:
ja res je, mi dajemo glavino, kuhano tako kot za domačo juhco, s to juho potem tudi zalijemo maso po potrebi. Res pa je da nikol nikamor ne damo melise oz mete..
tako je ker mam jaz druga dela pri kolinah nimam časa gledat kaj mama vse meša v loncu če pa koga zanima cel recept jo bom ob priliki vprašala in ga z veseljem delila z vami!
pika2809:
ja angleži majo čudn okus. Tile naši domorodci pa tudi. Ko sem bla še otrok sem jih jedla pri sosedih, takrat še nisem vedla kaj je to, samo da je bil grozn okus. Zarad tega (pomoje) ne jem krvavic žal.
tako je, nekateri imajo očitno želodce iz "rostfraja" |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|