Vse o vseh rastlinah Seznam forumov Vse o vseh rastlinah
Za nas z zelenimi prsti ...
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Melisa

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Začimbne rastline
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
irena



Pridružen/-a: 19.03. 2010, 07:22
Prispevkov: 473

PrispevekObjavljeno: 14 Feb 2013 13:17    Naslov sporočila: Melisa Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Prosim za pomoč Embarassed .
Soseda me je klicala, če imam kaj melise za v klobase, pa nimam pojma kakšna melisa je to. Pravi da je navadna melisa.
Če kdo ima kupi 10 dkg.

Kar na ZS mi dajte.


Irena
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 28.07. 2011, 20:45
Prispevkov: 1867

PrispevekObjavljeno: 14 Feb 2013 17:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pa si prepričana (oz, ona), da gre za meliso? Kolikor poznam, Dolenjci, vsaj ponekod, dajejo v krvavice meto, ne melise. Za to možnost slišim prvič.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vodenka



Pridružen/-a: 25.02. 2011, 10:33
Prispevkov: 458

PrispevekObjavljeno: 14 Feb 2013 19:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

V teh krajih je melisa glavna na drugem mestu je meta če pa zmanjka je pa majaron veš metuljc samo v naši vasi je odhiše do hiše tako različno da sem se navadla da vse tri vrste začimb vgojim,za potrbe dobrih krvavic.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 28.07. 2011, 20:45
Prispevkov: 1867

PrispevekObjavljeno: 14 Feb 2013 19:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

To pa res prvič slišim. Pri nas je majaron, pa korenina peteršilja obvezno.
Res smo pestri, ja.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
irena



Pridružen/-a: 19.03. 2010, 07:22
Prispevkov: 473

PrispevekObjavljeno: 14 Feb 2013 20:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala obema za odgovor. Ja, je prepričana - navadna melisa. Sploh nisem prepričana, da jo imam.
No, se moram še malo podučit.

Lp, Irena
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47
Prispevkov: 10107

PrispevekObjavljeno: 14 Feb 2013 21:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Melise letos žal nisem uspela nič posušiti, pa sem vseeno šla za vsak slučaj preverit mojo "čajnico", če bi se kje kaj skrivalo. Vendar je tisto, kar je nabasano v litrskem kozarcu za vlaganje meta, v dveh drugih pa koprive Embarassed .

Ti pa spomladi lahko dam kar nekaj sadik melise , tiste, ki se ji reče citronska melisa in diši po limoni.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 28.07. 2011, 20:45
Prispevkov: 1867

PrispevekObjavljeno: 14 Feb 2013 21:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Saj to je edina prava melisa, Melissa officinalis.
Muha, irena že ima kontakt za meliso.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
*pika*



Pridružen/-a: 15.12. 2011, 18:10
Prispevkov: 1312

PrispevekObjavljeno: 15 Feb 2013 08:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Po moje jo pa ravno zaradi citronske arome dajo v krvavice, pri nas vem, da poleg majarona naribajo še limonino lupino not.

Sem šla tudi jaz pogledat, če jo je še kaj, pa je domačega čaja zgleda zmanjkalo prejšnji teden, ko sem cel teden ležala postelji.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
irena



Pridružen/-a: 19.03. 2010, 07:22
Prispevkov: 473

PrispevekObjavljeno: 15 Feb 2013 09:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Muha in Metuljc,
hvala obema.

Irena
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
orhy



Pridružen/-a: 31.03. 2008, 22:49
Prispevkov: 2353
Kraj: nmv 582

PrispevekObjavljeno: 15 Feb 2013 09:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tudi pri nas damo v krvavice malo limonine lupinice, ampak citronska melisa se meni zdi zelo blago aromatična.
Poleg nekaj navadne melise damo pri nas v krvavice tudi črno meto in majaron. Majarona še malo več, kot melise in mete.

Kot zgoraj berem vidim, da majarona nihče ne stavi v krvavice.
Moja mama je tudi stavila meto in meliso, tašča pa še majaron.
Meni in moji družinici je všeč, da je v krvavicah poleg mete in melise še majaron.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47
Prispevkov: 10107

PrispevekObjavljeno: 15 Feb 2013 11:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tam, kjer jih kupujem, dajejo meliso in majaron, moja mama pa je dajala samo majaron. Oboje so za moj okus mljask, mljask. Mešanica pa prosena kaša in riž ali pa tudi kaša in ješprenj, sam riž mi je prepust.

PS: najbolje bo, da na koncu tole dam kar med recepte, kaj?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 28.07. 2011, 20:45
Prispevkov: 1867

PrispevekObjavljeno: 15 Feb 2013 11:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pri nas majaron, limonina lupinica, korenina peteršilja, morda še kaj.
Najbrž je bila melsia nadomstilo za limone, ki so včasih bile nedosegljive finančnim možnostim ljudi.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
doli



Pridružen/-a: 21.08. 2010, 20:54
Prispevkov: 240

PrispevekObjavljeno: 15 Feb 2013 12:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

V krvavicah pri nas ni smel manjkati Polaj- Mentha pulegium,pa saj zdaj jih, vsaj pri nas, ne dela nihče več.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
pixie



Pridružen/-a: 10.02. 2013, 17:28
Prispevkov: 31
Kraj: Posočje

PrispevekObjavljeno: 15 Feb 2013 14:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

zanimive različice krvavic..

na naših koncih je ponavadi kar kri in par zrn riža- črne so kot noč. Res ne vem kako lahko kdo to je..
v naši bajti je mama šef za krvavice in kot prava dolenjka morajo bit polne žitaric, se pravi proso, ješprenj, ajda, riž.. mogoče še kakšna pa se je ne spomnim. Mete, melise pa majarona pa nismo nikol dodajal. Smo jih pa probal in niso ravno po naših okusih.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
orhy



Pridružen/-a: 31.03. 2008, 22:49
Prispevkov: 2353
Kraj: nmv 582

PrispevekObjavljeno: 15 Feb 2013 17:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

pixie vprašaj mamo, kako točno jih pripravi. Sigurno da noter tudi vsaj mleto meso, nekaj drobovine in maščoba tudi mora biti in...........
Pri nas si vsi še prste obližemo Wink , ko jemo doma narejene krvavice. hmmmmm
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
voda



Pridružen/-a: 03.06. 2010, 17:01
Prispevkov: 1152
Kraj: Ljubljana in Istra

PrispevekObjavljeno: 15 Feb 2013 18:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ko je beseda o krvavicah ali poznate odlične sladke krvavice z rozinami, brez riža ali kaše ali kaj drugega. delajo jih primorci na tej in oni strani. saj včasih so jih in ker jih običajno ni veliko so samo za domače. preden jih zaužiješ spečeš jih na kap olja, tako, da jih režeš na debele kolobarje. to je nekaj res posebnega. hrustavo in zelooo okusno. lpvoda
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
*pika*



Pridružen/-a: 15.12. 2011, 18:10
Prispevkov: 1312

PrispevekObjavljeno: 15 Feb 2013 21:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

pixie je napisal/a:
zanimive različice krvavic..

na naših koncih je ponavadi kar kri in par zrn riža- črne so kot noč. Res ne vem kako lahko kdo to je..


Take delajo Angleži, samo iz krvi in žita. Si ne predstavljam kak je okus, še teh naših ne maram Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
stara postaja



Pridružen/-a: 28.08. 2008, 15:09
Prispevkov: 376
Kraj: Ptuj, vas tam blizu...

PrispevekObjavljeno: 15 Feb 2013 21:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pri nas na Štajerskem (no, v okolici Ptuja) jih delamo iz ajdove kaše in malo riža,, kuhane mlete svinjske glave, zmleta prej kuhana pljuča (včasih tudi srce), na čebuli prepražena mleta počrevna mast, sol, poper, piment, majaron in seveda kri, saj sicer ne bi bile krvavice. Pri nas jim sicer rećemo kašnice.
_________________
Ki te ljubim, zeleno
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
pixie



Pridružen/-a: 10.02. 2013, 17:28
Prispevkov: 31
Kraj: Posočje

PrispevekObjavljeno: 19 Feb 2013 16:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

živjo!

orhy:
ja res je, mi dajemo glavino, kuhano tako kot za domačo juhco, s to juho potem tudi zalijemo maso po potrebi. Res pa je da nikol nikamor ne damo melise oz mete..
tako je ker mam jaz druga dela pri kolinah nimam časa gledat kaj mama vse meša v loncu Rolling Eyes če pa koga zanima cel recept jo bom ob priliki vprašala in ga z veseljem delila z vami!

pika2809:
ja angleži majo čudn okus. Tile naši domorodci pa tudi. Ko sem bla še otrok sem jih jedla pri sosedih, takrat še nisem vedla kaj je to, samo da je bil grozn okus. Zarad tega (pomoje) ne jem krvavic žal.
tako je, nekateri imajo očitno želodce iz "rostfraja"
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Začimbne rastline
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.