Vse o vseh rastlinah Seznam forumov Vse o vseh rastlinah
Za nas z zelenimi prsti ...
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Paradižniki in solanin

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Paradižnik
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
sabina



Pridružen/-a: 06.03. 2011, 10:17
Prispevkov: 32
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 19 Feb 2013 11:13    Naslov sporočila: Paradižniki in solanin Odgovori s citatom

Brala sem, da je v zelenih delih paradižnika (in tudi drugih razhudnikovkah) velika (večja) koncentracija solanina, zato so ti deli rastlin bolj ali manj strupeni (listje itak, pa tudi pozeleneli gomolji krompirja, nezreli plodovi paradižnika...). Razmišljala sem, kako je s tem pri paradižniku, ki je zrel zelen, črn oz. bicolor. Nekaj sem že iskala podatke o tem, a sem naletela le na običajna opozorila o prepovedi uživanja nezrelih plodov. Zanima me, če vsebnost solanina v zrelih plodovih "zeleno zrelih" in črnih, ki imajo zgoraj omenjeni "gf" gen, ni večja kot v zrelih rdečih, oranžnih ali rumenih. Kolikor razumem vsebnost solanina niha v odvisnosti od zrelosti ploda. Zamima me tako na splošno primerjava med sortami.
_________________
Lep pozdrav
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
labia



Pridružen/-a: 25.07. 2008, 07:28
Prispevkov: 774
Kraj: Novo mesto-243 m n.m.

PrispevekObjavljeno: 19 Feb 2013 12:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Morda sem kaj o tem napisal tukaj:
http://rastline.mojforum.si/rastline-about3199.html
in tukaj:
http://rastline.mojforum.si/rastline-about3958.html

Je pa tako, da je razlika med nezrelim paradižnikom ( ki sicer je zelen) in ZRELIM ZELENIM. Malo zmede nastane samo zaradi tega, ker sta oba zelene barve. Zato je nezrel paradižnik nekaj drugega od zrelega ( pa čeprav je zelene barve).

lp labia
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mfranc



Pridružen/-a: 02.05. 2008, 20:00
Prispevkov: 4489
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 19 Feb 2013 12:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sabina, tale strupenost zelenih paradižnikov je pa že precej postana župa. Pa zanimivo, vedno znova se pojavlja, pa pojavlja..., pa pojavlja Shocked .

Torej, če je sploh kaj solanina v paradižnikih, ga je v "zanemarljivo" malih količinah.

http://en.wikipedia.org/wiki/Solanine

Sicer pa, tule na forumu imaš žive, hodeče dokaze Very Happy da zelen paradižnik ni škodljiv - kar precej nas je uživalo vložene zelene paradajze, mama je delala ozimno solato, se mi zdi da srbsko; nič se ni vrglo stran.

LP
_________________
mfranc
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sabina



Pridružen/-a: 06.03. 2011, 10:17
Prispevkov: 32
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 19 Feb 2013 13:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala mfranc, tudi brez tako "živahnega" odgovora znam sklepati na to, da ni opazno zravju škodljiv. Zanimalo me je, le če je sploh kakšna razlika.
Glede na to, da tudi drugi priznavajo, da je forum obsežen, da se kljub uram prebiranja marsikaj izmuzne, se seveda ponižno, kot se nekoliko manj izkušeni udeleženki z nižjimi in poznejšimi donosi spodobi, opravičujem, če sem koga od samozavestnejših udeležencev s svojim poizvedovanjem zmotila. Ker sama razmišljam in delujem tako, da se zavedam, da kar je meni samoumevno, drugim morda ni in nimam nobene potrebe po zatiranju manj obveščenih (čeprav v tem konkretnem primeru vem, da ne gre za kako moje očitno neznanje), me pa taki odgovori malce prizadanejo. Če mene ne moti in se mi zdi prisrčno, če se med prispevki znajde marsikaj, potem ne vem zakaj tako nestrpen odgovor. In ker se nimam več namena izpostavljati in prispevati k živahnosti in pestrosti foruma, se raje poslavljam.
_________________
Lep pozdrav
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
valter



Pridružen/-a: 04.01. 2013, 14:20
Prispevkov: 1122
Kraj: Kras

PrispevekObjavljeno: 19 Feb 2013 13:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Very Happy Sabina , meni pa je odgovor od mfranca prijazno hudomušen in prava popestritev za forum. V teh časih prej manjkajo take "sorte " odgovori , kot pa da jih bi grdo gledali.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
orhy



Pridružen/-a: 31.03. 2008, 22:49
Prispevkov: 2353
Kraj: nmv 582

PrispevekObjavljeno: 19 Feb 2013 13:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

sabina, Very Happy ne zamerit, ker franci gotovo ni mislil nič narobe.
Pridi raje zdaj v torek, 5. marec na srečanje, ki se pripravlja v Ljubljani in mogoče bo prišel tja tudi mfranc in boš takoj spremenila mišljenje.
mfranc je eden med najprisčnejšimi na forumu. Veliko ve in rad pomaga.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sabina



Pridružen/-a: 06.03. 2011, 10:17
Prispevkov: 32
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 19 Feb 2013 14:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Very Happy Hvala za tolažbo spodbudo in vabilo. Smo si res različni ni kaj in vsak drugače sprejema šalo. Malo mi je žal, da sem s temna smetila temo, a sem čutila, da imam pravico tudi jaz odgovorit naravnost. Je že v redu pa da ne bi zaradi tega preveč skrenili s teme, lahko tudi zbrišemo.
_________________
Lep pozdrav
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mfranc



Pridružen/-a: 02.05. 2008, 20:00
Prispevkov: 4489
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 19 Feb 2013 17:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

sabina je napisal/a:
Brala sem, da je v zelenih delih paradižnika (in tudi drugih razhudnikovkah) velika (večja) koncentracija solanina, zato so ti deli rastlin bolj ali manj strupeni (listje itak, pa tudi nezreli plodovi paradižnika...). Nekaj sem že iskala podatke o tem, a sem naletela le na običajna opozorila o prepovedi uživanja nezrelih plodov.


Sabina, kje pa si to brala? čisto iz firbca sprašujem.

Orhy Very Happy , saj ne bi.... ampak advokati ste tako dragi, jaz pa upokojenec Rolling Eyes

Wink Wink Wink
_________________
mfranc
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MARIJAV



Pridružen/-a: 20.05. 2010, 14:14
Prispevkov: 1647
Kraj: ŠTAJERSKA-PONIKVA

PrispevekObjavljeno: 19 Feb 2013 19:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

mfranc je napisal/a:

Orhy Very Happy , saj ne bi.... ampak advokati ste tako dragi, jaz pa upokojenec Rolling Eyes

Wink Wink Wink


Mfranc, tole mi je pa popestrilo nocojšnji večer. Laughing Laughing Laughing
Ma kje jih snameš?
_________________
ŽIVETI NA PODEŽELJU JE NAJLEPŠE!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47
Prispevkov: 10107

PrispevekObjavljeno: 20 Feb 2013 07:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nimam sicer strokovne podlage, ampak moja zdrava kmečka pamet mi pravi, da je razlika med tisto zeleno barvo, ki je znak nezrelosti plodu in ono, ki ostane tudi potem, ko je plod zrel. Ko gre za prvo, je pomislek o solaninu umesten (čeprav je res tudi, da tisto malo, kolikor pojemo vloženih zelenih plodov ne bo ne vem koliko ali sploh nič škodovalo), ko gre za zeleno barvo pri zrelih paradižnikih je pa zame to samo barva in nič drugega.


sabina je napisal/a:
In ker se nimam več namena izpostavljati in prispevati k živahnosti in pestrosti foruma, se raje poslavljam.


V večji družbi pride hitro do nerazumevanja med mislimi pišočega in dojemanjem bralca, zlasti, kadar so besedila bolj sočno obarvana. Tudi mene so že obdolžili sarkazma, čeprav je bil ob pisanju v mojih mislih le dobrodušen humor Confused . Tudi drobnjakarski, čeprav za pravilno razumevanje potrebni popravki, avtorje marsikdaj prizadenejo, ampak večina jih poskuša razumeti, se kaj naučiti, ali enostavne gre preko. Sabina, ravnaj tako, kot boš čutila, da je zate najbolje.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
slavc



Pridružen/-a: 08.10. 2010, 09:39
Prispevkov: 149
Kraj: med Savama; 500mnm

PrispevekObjavljeno: 20 Feb 2013 09:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kot je Labia napisal v zgoraj linkanih člankih, je treba razlikovati med zelenim (sorto) in zelenim (nezrelim) paradižnikom.

Če gledamo recept za npr. šobsko solata, govori o zelenem paradižniku. Za večino ljudi to pomeni nezreli paradižnik. Pa pridemo do kolizije: vse življenje nam pravijo, ne jejte zelenih paradižnikov, v receptu pa piše, da lahko. Tako da je vprašanje Sabine na pravem mestu. Bolje se je dvakrat prepričati kot enkrat zgrešiti.

Sem pogledal link od Mfranca. Organizacija California Poison Control System trdi, da je v paradižniku strupeni solanin. Temu nasprotuje Dr. Mendel Friedman iz federal Department of Agriculture, ki pravi, tega strupa v paradižniku ni.
Dodaja pa, da vsebuje paradižnik nek drug strup, tomatin http://en.wikipedia.org/wiki/Tomatine. Pa se znajdi, če moreš.

Zanimiva ugotovitev v teh člankih: zelena barva pri krompirju izhaja iz klorofila in je samo opozorilo morebitnim jedcem, da je krompir strupen. Strup pa se nahaja bolj v notranjosti.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 28.07. 2011, 20:45
Prispevkov: 1867

PrispevekObjavljeno: 20 Feb 2013 10:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Stvar je preprosta. V naravi rastoč, divji paradižnik, ima precej solanina, dokler semena niso zrela in se plod ne obarva rdeče, kar je znak raznašalcem semen oz. plodov, da je hrana na voljo. Zeleni paradižniki so manj vidni v zelenini rastline, pa še solanin preprečuje, da bi jih živali pojedle preden so semena zrela in pripravljena za razširjanje.
Človek je s selekcijo povzročil zmanjšanje solanina, če ne namerno, pa vzpredno s kakšno drugo lastnostjo (tako je z mnogimi gojenimi rastlinami, recimo, gojen radič je mnogo manj grenek kot divji, torej potrošnik).
Tako ima gojen paradižnik, dokler so plodovi še majhni in trdi, daleč pred zrelostjo, še nekja solanina, ki pa z začetkom zorenja, ko se barva še ne spreminja ali postaja malo rumenkasta, pada.
Mi smo doma, ko sem bila še otrok, vedno porabili zelene paradižnike, a le tiste, ki so bili že nekako pred zrelostjo, nikoli pa povsem majhnih, v katerih semena še niti niso razvita. Seveda ni bilo nikoli nič narobe z nami. Je pa res, da se tak paradižnik ni pojedel surov, ampak predelan v srbsko solato, ajvar,...
Še tole: zelena barva krompirja je znak, da je krompir bil zadosti časa na svetlobi, da se je v nejm tvoril klorofil, vzporedno pa se je povečala količina solanina.
Četudi ima paradižnik tomatin in solanin, sta si precej podobna in oba delujeta insekticidno.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mfranc



Pridružen/-a: 02.05. 2008, 20:00
Prispevkov: 4489
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 20 Feb 2013 11:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Eh, debata se razvija ... Wink - samo muho prosim, če lahko tole debato daš v posebno mapo, mogoče kar Solanin.
Je škoda, da smetimo zanimive podatke Labie o družinskem drevesu črnega paradižnika.

LP
_________________
mfranc
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47
Prispevkov: 10107

PrispevekObjavljeno: 20 Feb 2013 11:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

mfranc, pameten predlog - in upoštevan.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
labia



Pridružen/-a: 25.07. 2008, 07:28
Prispevkov: 774
Kraj: Novo mesto-243 m n.m.

PrispevekObjavljeno: 20 Feb 2013 11:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Okej, sem malo brskal po internetu in našel tole:

"Anyway, even green tomatoes pose very little health risk - to children or adults. The approximate Tomatine level in tomatoes is:
0.87 mg tomatine per gram fresh weight,green
0.45 mg in yellow fruit
0.36 mg in red fruit


The LD50 (Lethal Dose for 50% death) is 0.5 g per kg of body weight, so a 170 pound man would have to consume enough green tomatoes to accumulate 36g of tomatine.

Since your average tomato weighs in the neighborhood of 5oz (140 g), you're getting around 120 mg of tomatine in each green tomato. So that average-sized man would have to eat arond 300 green tomatoes to reach this level."

Torej pojesti je treba okrog 300 plodov nezrelih plodov paradižnika. Vsak plod cca 140 gramov ( to je kar velik plod), da bi imeli 50% možnosti, da umremo od tega. Torej cca 42 kilogramov nezrelih paradižnikov v enem obroku. Čeprav ne vem zakaj bi nezrele jedel.

Kot se iz navedenih podatkov vidi je tomatin prisoten tudi v rdečem in rumenem paradižniku.

Verjamem, da je zelo podobna mera tudi, če pojemo 42 kg nezrelega krompirja.
Podobno je verjetno, da bi nam bilo zelo slabo, če bi uspeli pojesti karkoli v tej količini.
Je pa tudi zapisano na več virih, da se tomatin ne absorbira v črevesu pri ljudeh ( pri psih je drugače) in se v bistvu večina neprebavljen izloča skozi blato.
Nisem pa nikjer zasledil primera na celem svetu, da bi kdo umrl zaradi paradižnika.
Verjetno nihče ni toliko pojedel, še manj pa nezrelega.
Zdaj tu je seveda lahko prisoten dvom, da nekoliko strupen je ( nezrel seveda), ampak v velikih količinah so tudi čiliji in druga zelenjava ali sadje lahko slabi za prebavo, kot tudi katerakoli druga hrana.

lp labia
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mfranc



Pridružen/-a: 02.05. 2008, 20:00
Prispevkov: 4489
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 20 Feb 2013 18:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

V premoru do novih argumentov Cool ; izgleda da imajo Američani za poletno osvežujočo specialiteto pohane, ocvrte zelene paradižnike.

http://blog.fatfreevegan.com/2009/08/oven-fried-green-tomatoes.html

http://www.youtube.com/watch?v=GIvcg9JAMzA

http://dianeabroad.com/2012/09/12/ovenfried-green-tomato-caprese/

Pa kakšnega prevajalca rabimo ... Rolling Eyes Rolling Eyes

LP
_________________
mfranc
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 28.07. 2011, 20:45
Prispevkov: 1867

PrispevekObjavljeno: 20 Feb 2013 20:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja, mfranc, a nisi pred nekja deset leti nič v kino hodil?
http://www.youtube.com/watch?v=wwYDQG0c-cs
Ts, ts, ts..... Embarassed
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mfranc



Pridružen/-a: 02.05. 2008, 20:00
Prispevkov: 4489
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 20 Feb 2013 20:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

He, he, Mr. Green Mr. Green Mr. Green

_________________
mfranc
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.12. 2012, 17:28
Prispevkov: 233
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: 21 Feb 2013 14:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ko sem jaz pred leti začela vlagati zelene paradižnike sem vprašala znanca (biologa), ki se profesionalno ukvarja s paradižniki, kako je to z solaninom in vlaganjem zelenih paradižnikov. Pa mi je odgovoril, da vlaganje ni sporno, ker se pri vseh preceptih predvideva kratko kuhanje paradižnikov. Solanin pa je termolabilen in se tako pri termični obdelavi razgradi. Tako stari recepti niso sporni. Ni pa priporočljivo jesti surovih nezrelih paradižnikov....
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Paradižnik
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.