|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Stric Marč
Pridružen/-a: 22.09. 2012, 20:35 Prispevkov: 120 Kraj: Celje
|
Objavljeno: 17 Nov 2013 20:29 Naslov sporočila: Sokovnik na paro in zeliščarstvo |
|
|
Parni sokovnik za zeliščarje
V šestdesetih letih prejšnega stoletja so bili moderni sokovniki tovarne EMO. V spodnjo posodo se je nalila voda, v perforiran aluminijasti vložek dalo sadje ali jagodičevje, pokrilo in segrevalo vodo na kuhalniku. Ko je voda zavrela, je nastala vroča para pronicala skozi naloženo sadje. Pri temperaturi nekje med 80 in 90 stopinjami C so popokale celične membrane in sprostil se je sok, ki je po cevki odtekal v pripravljeno steklenico. Za razliko od navadnega stiskanja na stiskalnici ali na ožemalniku je ta sok segret ( pasteriliziran) in popolnoma bister brez primesi delcev rastline. Seveda lahko del vitaminov termično razpade, vendar je obstojnost soka bistveno daljša od običajno pridobljenega.
Izkoriski so različni, odvisno od sočnosti rastline. Pred nekaj dnevi sem na ta način sočil grozdje iz latnika. Že rahlo ovenele jagode z visoko vsebnostjo sladkorja sem iz 4 kg dobil slabe 3 litre soka. Kašast ostanek se lahko mirne duše predela v marmelado ali zavrže.
Poskusil sem sočiti tudi koprive. V tem času je težko nabrati lepe, zdrave, sočne koprive. 800 g kopriv je dalo cca 150 ml temnozelenega, popolnoma bistrega soka. Ta sok pomalem srkam in po 10 dnevih pri sobni temperaturi še nima znakov gnitja. Problem koprivinega soka je predvsem v trajnosti, saj že po 24 urah prične gniti. Ta problem rešujejo z dodatki konzervansov ali pa z predoziranjem C vitamina v prahu, saj tudi ta deluje kot konzervans. Pri parnem sokovniku je zaradi pasterilizacije in zaradi odsotnosti delcev rastline ta problem rešen brez dodane kemije.
Na podoben način se lahko sočijo tudi druge rastline.
Posebno je zanimiv parni sokovnik, pri katerem gre v bistvu za nekakšno destilacijo z vodno paro, za sočenje aromatičnih rastlin. Tako bi lahko obdelovali smrekove iglice, sivko, timjan, rožmarin, cvetove vrtnic in drugih dišečih rastlin. V nastalem soku so ostanki eteričnih olj, Ponavadi se v sok doda žlico kuhinjske soli, premeša in prelije v merilni cilinder ( merilni valj), torej v dolgo in ozko prosojno posodo, da se lahko na vrhu izločijo oljne komponente. Te odlijemo v temno stekleničko in jo dobro zapremo. Tako imamo domača eterična olja ( smrekovo olje, rožmarinovo, sivkino in eterična olja želenih cvetlic).
Parni sokovniki iz nerjavečega jekla , ki so primerni tudi za indukcijske kuhalnike, stanejo v Merkurju 70-90 evro. Ožemalniki s polžem pa preko 300 evro. _________________ Stric Marč |
|
Nazaj na vrh |
|
|
nxyz
Pridružen/-a: 11.11. 2011, 13:51 Prispevkov: 164 Kraj: Kamnik
|
Objavljeno: 18 Nov 2013 10:34 Naslov sporočila: |
|
|
No, saj se ja ne prodajajo samo v merkurju... če je primeren za indukcijo pa preverimo z magnetom, če prime je primeren drugače ne, tako kot vsa ostala posoda. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
som
Pridružen/-a: 05.05. 2010, 23:02 Prispevkov: 95 Kraj: Črnomelj 156 nad.višine
|
Objavljeno: 18 Nov 2013 18:40 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za deljeno,
tudi sam sem letos na plano potegnil star emotov sokovnik in moram priznati, da sem ga takoj vzljubil. Naredili smo čez 100 litrov odličnega soka
Prvo polovica z slivami (tretina ) kot osnovo, zraven pa jabolke, hruške, breskve, drugo polovico pa iz črne izabele kot osnove. Res odličen sok.
Hvala za namig za uporabo še z zelišči, gotovo poizkusim drugo leto in poročam.
lp _________________ Spletna fotogalerija
http://www.wix.com/tomurh/ml
foto blog
https://tomurh.jux.com/ |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Stric Marč
Pridružen/-a: 22.09. 2012, 20:35 Prispevkov: 120 Kraj: Celje
|
Objavljeno: 18 Nov 2013 21:07 Naslov sporočila: |
|
|
nxyz: ne samo z magnetom, tudi dno se mora tesno prilegati grelni površini. _________________ Stric Marč |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Stric Marč
Pridružen/-a: 22.09. 2012, 20:35 Prispevkov: 120 Kraj: Celje
|
Objavljeno: 19 Nov 2013 18:05 Naslov sporočila: |
|
|
V prispevku sem skušal poudariti vlogo sokovnika pri pridobivanju razstlinskih sokov in pridobivanje etričnih olj iz dišavnic za domače potrebe. _________________ Stric Marč |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Stric Marč
Pridružen/-a: 22.09. 2012, 20:35 Prispevkov: 120 Kraj: Celje
|
Objavljeno: 01 Avg 2014 18:04 Naslov sporočila: Omejitve sokovnika |
|
|
Pri praktičnem delu sem ugotovil, da je sočenje zelenih listov, ki nimajo veliko soka, problematično. Pri delovamnju vroče pare na rastlino rastlina ne spusti soka, pač pa se le v pari duši.Dobljen "sok" je več ali manj kondenzat pare. Lahko bolj govorimo o poparku ali zeliščnem čaju, kot pa o soku.
Pri pridobivanju eteričnih olj v principu gre, saj gre za vidik tretiranja z vodno paro, za kar gre tudi pri parni destilaciji, postopku za pridobivanje eteričnih olj. Vendar pa gre za zelo hlapne komponente, ki jih je potrebno ohladiti za kondenziranje. Zato moramo cev, ki gre iz sokovnika ,voditi skozi posodo z hladno vodo, kar predstavlja improviziran hladilnik. Tudi pokrov sokovnika je dobro oblepiti s tekstilnim lepilnim trakom, da preprečimo izhajanje eteričega olja pri netesnem pokrovu. Ko sem tako obdeloval timjan, je cela hiša diišala po njem zaradi netesnosti pokrova.
Toliko za dopolnilo osnovne informacije. _________________ Stric Marč |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|