|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
katrinca Administrator foruma
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 16:42 Prispevkov: 10188 Kraj: Maribor
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
tanja1 Moderator foruma
Pridružen/-a: 14.03. 2011, 16:21 Prispevkov: 280 Kraj: Gornji Grad
|
Objavljeno: 18 Jul 2015 13:12 Naslov sporočila: |
|
|
Včeraj sva obirala renklodo, mislim, da je sorriso di primavera, nekaj sem naredila marmelade, nekaj soka in ostalo gre za žganje. Mož je bil skeptičen glede miksanja sadja z vrtalnikom in nastavkom za mešanje barv ,ampak stvar super deluje . Res dobra ideja je to, ker če nebi vedela, bi še sedaj tolkla češpe s kakšnimi palicami, macolami in bog ve s čim bi še prišel mož v akcijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 03.04. 2011, 18:15 Prispevkov: 3031 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 18 Jul 2015 13:49 Naslov sporočila: |
|
|
Ni kaj, dobro se znajdete :-). |
|
Nazaj na vrh |
|
|
franc
Pridružen/-a: 18.04. 2008, 17:38 Prispevkov: 1939 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 18 Jul 2015 13:55 Naslov sporočila: |
|
|
Pa še večina koščic bo ostala na dnu. _________________ Narava vedno najde pot |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Dajzi
Pridružen/-a: 15.08. 2013, 17:04 Prispevkov: 10 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: 09 Avg 2015 13:38 Naslov sporočila: |
|
|
Živjo,
Z veseljem prebirava vaše izkušnje. Tudi midva malce čarava z majčkenim kotličkom in letos sva se prvič spravila kuhati tudi šnopček.
V plastično kanto (z veho, pipico in nepredušno zaporo) sva dala 40kg mirabel in sicer 1.8.. Sadje je bilo lepo, pobrano z dreves, pred dodajanjem kvasovk sva ga še premečkala. Dodala sva kvasovke za žganjekuho (20g/100kg drozge). Dodajala nisva ničesar drugega (encimi, sladkor).
Pred kakimi 2 dnevi se je vrenje ustavilo, iz vehe mehurčki več ne prihajajo.
Ali se je vrenje defacto ustavilo, kaj mislite? Kot sva brala, naj bi trajalo vsaj 3 tedne, tako da sedaj ne veva, kaj storiti. Je možno še kako ponovno 'zagnati' vrenje (z naknadnim dodajanjem kvasovk), torej ali lahko odpreva sod brez, da bi naredila škodo? Bi že na začetku morala dodati kaj sladkorja? Ali naj drozgo kar skuhava in vidiva, kaj bova iz nje dobila?
Vsakršno mnenje, izkušnje bodo prišle prav! Hvala!! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
franc
Pridružen/-a: 18.04. 2008, 17:38 Prispevkov: 1939 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 09 Avg 2015 19:28 Naslov sporočila: |
|
|
Vrenje traja odvisno od količine sladkorjev v sadju in mirabele ga imajo bolj malo, zato bi ga bilo dobro dodati na začetku, Zdaj poteka tako zvano tiho vrenje, zato bi priporočal, da počakata še dva tedna do kuhanja.
Koliko šnopseka bo ni tako va
žno, vajin je. _________________ Narava vedno najde pot |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Dajzi
Pridružen/-a: 15.08. 2013, 17:04 Prispevkov: 10 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: 09 Avg 2015 22:19 Naslov sporočila: |
|
|
Aha, sploh nisva vedela za 'tiho vrenje'. Bova še počakala. In prav lepa hvala za tole informacijo franc.
Se že veseliva kuhanja, naju res zanima, kaj se bo izcimilo iz tele drozge. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Rak_
Pridružen/-a: 17.04. 2015, 16:22 Prispevkov: 8 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 10 Avg 2015 11:48 Naslov sporočila: |
|
|
Dajzi, bo ratalo, bo. Prvič rata vedno bolje kot naslednjič. Na koncu postaneš mojster, seveda če si zapomniš, kje in kdaj si ga lomil. Že vnaprej na zdravje! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Dajzi
Pridružen/-a: 15.08. 2013, 17:04 Prispevkov: 10 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: 10 Avg 2015 16:32 Naslov sporočila: |
|
|
Ta začetniška sreča kar drži, ja. Sem že velikokrat izkusila. Potem si nekaj časa preveč pameten, pa nič ne rata, na koncu se pa spametuješ.
Hvala za vzpodbudne besede Rak_ in na zdravje tudi tebi. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Dajzi
Pridružen/-a: 15.08. 2013, 17:04 Prispevkov: 10 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: 10 Avg 2015 16:36 Naslov sporočila: |
|
|
cinija, ker sem očitno še preveč zelena, ne morem odgovoriti na zs. Mogoče mail? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
franc
Pridružen/-a: 18.04. 2008, 17:38 Prispevkov: 1939 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 13 Sep 2015 22:02 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljena, sta šnopcek skuhala, spila? _________________ Narava vedno najde pot |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Dajzi
Pridružen/-a: 15.08. 2013, 17:04 Prispevkov: 10 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: 13 Sep 2015 22:40 Naslov sporočila: |
|
|
Živjo! Sva skuhala, vendar pa imava zdaj šele prvo destilacijo v rokah (3l, 35%). Nama je destilator nekaj zakuhal in čakava na 'servis'.
Se pa že fermentirajo melone, cca 50kg, sva jih letos imela kar nekaj, in sva jih speštala, dodala 2kg sladkorja, kvasovke in vre kot za stavo.
Bom poročala, kaj bo iz tega. Komaj čakam, da bo kaj za probat. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Dajzi
Pridružen/-a: 15.08. 2013, 17:04 Prispevkov: 10 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: 20 Okt 2015 08:29 Naslov sporočila: |
|
|
No, sedaj sva skuhala že skoraj vse. Iz mirabel je nastalo 1,4l 80% alkohola, ki ga morava sedaj še zmešati. Baje z destilirano vodo. Seveda sva jo sama destilirala, vendar pa ima preveč vonja po bakru in je nočeva uporabiti. Kakšen nasvet, s čim mešate?
Potem sva skuhala še melone - brozga je imela kar močan vonj po kvasovkah. 1 destilacija je prinesla malo manj kot 4l 30% alkohola, danes pride še 2. destilacija, vendar vprašanje, če bo užitno. Po prvi destilaciji vonj še vedno vztraja, sicer precej manj kot pri brozgi, ampak je. Mogoče sva dodala preveč sladkorja, ne vem...
Iz mirabel pa diši čudovito.
Skratka, zabavno in zanimivo delo. Bomo še poizkušali. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Rak_
Pridružen/-a: 17.04. 2015, 16:22 Prispevkov: 8 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 20 Okt 2015 11:30 Naslov sporočila: |
|
|
Dajzi, obvezno z destilirano vodo. Jaz si jo malo več sam "skuham" v kotlu, v katerem kuham žganje. Seveda pa ga je pred tem treba dobro pomiti in večkrat splakniti. Za pomivanje kotla uporabim sirkovo krtačo in lesni bukov pepel, kemikalijam se izogibam, ravno zaradi okusa. Kar pa te vode na koncu ostane, jo z veseljem porabi žena za "napajanje" likalnika. Se pa da destilirana voda tudi kupiti v trgovini, ampak pazi, da je namenjena za prehrano. _________________ Ko že misliš, koliko da veš, hitro spoznaš, kako malo je to |
|
Nazaj na vrh |
|
|
franc
Pridružen/-a: 18.04. 2008, 17:38 Prispevkov: 1939 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 20 Okt 2015 16:06 Naslov sporočila: |
|
|
Ne želim biti preveč pameten, toda moje izkušnje in nekaterih mojih znancev "velikih" žganjarjev so, da par dni stara voda ISTE temperature kot žganje deluje isto kot destilirana, to je, da ne povzroča motnosti žganja. Prosim poskusite! _________________ Narava vedno najde pot |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Dajzi
Pridružen/-a: 15.08. 2013, 17:04 Prispevkov: 10 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: 20 Okt 2015 16:12 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za nasvete. Bova preizkusila obe varianti. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Rak
Pridružen/-a: 11.09. 2008, 08:35 Prispevkov: 537 Kraj: Izmenično: Kranj/okolica Brežic
|
Objavljeno: 06 Dec 2016 15:19 Naslov sporočila: |
|
|
Dolgo, dolgo nič novega na forumu o žganjekuhi. Jaz sem letos pričakoval kaj več dobrega in uporabnega sadja iz mojega malega sadovnjaka, a je bilo vse, kar je sploh bilo, kljub skrbnemu škropljenju proti boleznim in škodljivcem, zelo kilavo, nagnito in črvivo, tako da sem uspel napolniti z mešanim sadjem jabolk in breskev samo 50 litrski sod. K sreči sem dobil od znanca cca 400 litrov grozdnih tropin od frankinje, bilo je precej dela že s "tlačenjem" v posode za vretje, še več pa potem z žganjekuho samo. Od vse te nekajdnevne telovadbe polnjenja in praznjenja kotliča ter odvoza ostankov, sem še danes malo razbolen v hrbtu, izplen pa je bil 5 litrov sadjevca in cca 28 litrov sicer zelo dobrega tropinovca. Letos sem se striktno držal priporočil strokovnjakov o ločevanju frakcij pri določenih procentih alkohola. No, te muke si ne mislim več privoščiti, zaloga, ki sem jo ustvaril, pa bo ob normalni konzumaciji za "zdravje" in kakšni podarjeni flaši verjetno zadostovala kar za nekaj let. V glavnem jo bom itak nekaj porabil za namok zdravilnih zelišč, katerih pa še ne vem. Tačas, ko bo žganje dozorevalo, pa bom počasi zbiral nasvete za to.
P.S. - naredil sem tudi zanimiv poskus pri zadnjem kotlu druge kuhe, ko sem že po zajetju "cveta" vstavil v kotel šopek vinske rutice in dobil cca dva litra okusne "kačje sline." _________________ Ko si prepričan koliko da veš, hitro spoznaš kako malo je to.
https://get.google.com/albumarchive/105542164406791269945?source=pwa |
|
Nazaj na vrh |
|
|
franc
Pridružen/-a: 18.04. 2008, 17:38 Prispevkov: 1939 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 06 Dec 2016 19:58 Naslov sporočila: |
|
|
Ja Rak vinska rutica da dober ukus, namočena pa tudi lepo zeleno barvo, toda pazi, znižuje potenco, bo žena nezadovoljna. _________________ Narava vedno najde pot |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Rak
Pridružen/-a: 11.09. 2008, 08:35 Prispevkov: 537 Kraj: Izmenično: Kranj/okolica Brežic
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Dajzi
Pridružen/-a: 15.08. 2013, 17:04 Prispevkov: 10 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: 07 Dec 2016 23:01 Naslov sporočila: |
|
|
O, super. Hvala za poročilo.
Tudi midva sva letos dobila tropine refoška. Grozdje je bilo zelo sladko in, ker stiskajo še na star način, je ostalo notri kar precej soka in bo izplen enak kot lani pri mirabelah. Nekaj manj kot 100l tropin. Sedaj čakava na tretjo rundo. Vreva namreč po obrokih zaradi majhnih kapacitet sodov. Diši lepo, končni izplen bo verjetno kar soliden. Tudi midva računava, da bo količina za nekaj let, prav tako za namočit kakšne divje češnje, borovnice, orehe, pa še kakšno tinkturo, ipd.
Glede vinske rutice pa odlično za v alkohol, saj le-ta vsebuje kanabinoide (ja, kot konoplja, vendar manjše koncentracije seveda!) in bo zvarek ojačal endokanabinoidni sistem, hehe. Sem bila ravno pred kratkim na predavanju enega inštituta na to temo (da ne bo reklame) in sem bila presenečena, da je tudi vinska rutica obdarjena s kanabinoidi. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Vse o vseh rastlinah Seznam forumov
-> Sadje Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... , 10, 11, 12 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... , 10, 11, 12 Naslednja
|
Stran 11 od 12 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|