|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
zuf
Pridružen/-a: 05.01. 2008, 01:52 Prispevkov: 2449 Kraj: Vitanje in Litija
|
Objavljeno: 15 Sep 2009 22:17 Naslov sporočila: Uporaba hlevskega gnoja in gnojnice |
|
|
Dober tekst. Je predvsem zanimiv v povezavi s hranljivostjo paradižnika.
Citiram: | "Eko" in "bio" poljedelstvo še vedno uporabljata hlevski gnoj in gnojnico kot gnojilo. To škoduje tlom in rastlinam, ki rastejo na njih. Zakaj? "Tla so želodec rastline" (Aristotel). Kakor človeški prebavni trakt, so tudi zdrava, naravna zemljina tla naseljena s koristnimi bakterijami, tako imenovanimi simbionti. V enem gramu zemlje je na milijarde mikroorganizmov. Kot je že omenjeno, to življenje tal prebavlja odpadlo listje, les, slamo itd. in nastaja najfinejši kompost, bogat hranljivih snovi. Da kemična gnojila paralizirajo in ubijajo ta najmanjša živa bitja, je dovolj znano. Premalo pozornosti pa se posveča temu, da tudi koncentrirana gnojnica poškoduje bakterije tal in jih vrže iz ravnotežja. Dokler je nerazgrajena, praktično vsebuje ves dušik, ki je obstajal pri izločanju iz živali. Dušik - predvsem nitrat urina - deluje enako kot umetni nitrat umetnega gnojila. Gre direktno v krožni obtok rastline in rastlino sili, da sprejme več vode, kot bi to storila po naravi. Zaradi tega postane žito, zelenjava itd. težje, toda iz tal več ne prevzema elementov v sledeh; rastlina torej osiromaši. To se pokaže v vodenem okusu, v večji nagnjenosti k boleznim in nižji hranljivi vrednosti za človeka. Mi tla hranimo s previdnim gnojenjem s čistimi naravnimi snovmi in minerali. Zdravje tal se prenaša na rastline, na njihovo rast in odpornost, s tem pa koristi zdravju človeka. vir: svet-je-lep.com |
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|