|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
zuf
Pridružen/-a: 05.01. 2008, 01:52 Prispevkov: 2449 Kraj: Vitanje in Litija
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Agava
Pridružen/-a: 29.05. 2008, 11:06 Prispevkov: 388 Kraj: Litija
|
Objavljeno: 22 Mar 2010 22:18 Naslov sporočila: |
|
|
Čao,
regrat rulz! _________________ Lep pozdrav, Agava. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 23 Mar 2010 05:39 Naslov sporočila: |
|
|
Zuf, čudovita ideja |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Jasminka
Pridružen/-a: 24.06. 2008, 14:40 Prispevkov: 1314 Kraj: Slovenj Gradec
|
Objavljeno: 23 Mar 2010 07:36 Naslov sporočila: |
|
|
Včeraj sem prvič nabrala malo regrata (čeprav je malo pršilo) in ga zmešala z motovilcem. Odlična večerja z jajčki.
Zuf, kar se tiče lapuha, bodi malo previden. Sem nekje prebrala, da ni več med prvimi na seznamu zdravilnih rastlin. Vsebuje neke škodljive učinkovine v prekomerni uporabi.
Sicer pa je pri nas še kar mrzlo, zemlja še bolj počiva. _________________ Po Koroškem, po Krajnskem že ajda zori,
eno dekle jo žanje jo glavca boli. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 05.01. 2008, 01:52 Prispevkov: 2449 Kraj: Vitanje in Litija
|
Objavljeno: 23 Mar 2010 07:53 Naslov sporočila: |
|
|
Super, ravno to sem želel, da se malo podebatira, da se lahko razbere na enem mestu kako je z različnimi rastlinami.
Takole je pri meni... trobentice na veliko jem! Lapuh in kislico pa zelo malo, recimo pet lističev kislice in tri koške lapuha na dan, pa še to ne redno. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
andrej
Pridružen/-a: 02.06. 2009, 09:03 Prispevkov: 14 Kraj: Kranjska Gora
|
Objavljeno: 23 Mar 2010 08:18 Naslov sporočila: |
|
|
hej
Kot je rekla jasminka, lapuh je lahko malo nevaren. Ti poškoduje jetra. Kje je meja sicer ne bi vedel ampak jaz ga ne bi jedel več kot tri tedne po trikrat na teden. Ampak jst sem bl ziheraš
Kislica je tudi super sem pa ravno zadnjič zasledil da v prevelikih količinah lahko vpliva na ledvica. Zaradi oksalne kisline, ki jo vsebuje. Čeprav kolikor pogosto raste kislica mislim da s tem ne bi smelo biti preveč težav.
Jaz se sicer še nisem spravil iz ljubljane, pa tudi mislim da je v kranjski gori še malo prezgodal (baje je še sneg) ampak sedaj bo tudi hmelj začel odganjat. Poganjki so super z jajcem. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Kosobrin Moderator foruma
Pridružen/-a: 31.12. 2007, 07:51 Prispevkov: 1056 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 23 Mar 2010 17:14 Naslov sporočila: |
|
|
Rastline, ki se lahko nabirajo kot zelenjava: kompava-korenina in mladi listi dokler ne bodejo (Carlina acaulis), navadna breza-mladi listi (Betula pendula), materina dušica-zel (Thymus serpyllum), ptičja dresen-zel (Poygonum aviculare), bršljanasta grenkuljica-zel (Glechoma hederacea), brezstebelni jeglič-trobentica-cvetovi in mladi listi (Primula acaulis), velika kopriva-mladi listi (Urtica dioica), alpska kislica-mladi listi (Rumex alpinus), kozja brada-listi (Tragopogon pratensis), navadna vodna kreša-zel (Rorippa nasturtiumaquaticum), navadni lapuh-mladi listi (Tussilago farfara), navadna marjetica-list in cvet (Bellis perennis), travniška penuša (Cardamine pratensis), navadni plešec-listi (Capsella bursa-pastoris), navadni regrat-list, cvet, popek, korenina (Taraxacum officinale), navadni rman-mladi listi (Achillea millefolium), ozkolistni trpotec-mladi listi (Plantago lanceolata), veliki trpotec-mladi listi (Plantago major), dišeča vijolica-cvet (Viola odorata), navadna zvezdica-zel (Stellaria media), čemaž-listi (Allium ursinum), navadna česnovka-listi (Alliaria petiolata), zajčja detelja-list (Oxalis acetosella), zdravilni jeglič-cvetovi in mladi listi (Primula veris), navadni pljučnik-mladi listi (Pulmonaria officinalis), navadni svinjak-listi (Hypochaeris radicata). |
|
Nazaj na vrh |
|
|
bučarka
Pridružen/-a: 19.08. 2008, 09:27 Prispevkov: 765 Kraj: Primorska
|
Objavljeno: 23 Mar 2010 17:24 Naslov sporočila: |
|
|
Pri nas čemaža še ni na spregled. Regrat pa že počasi raste, vendar ga bom raje šla kaj na obalo nabrat, saj je tam že velik. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 05.01. 2008, 01:52 Prispevkov: 2449 Kraj: Vitanje in Litija
|
Objavljeno: 23 Mar 2010 19:06 Naslov sporočila: |
|
|
Sporoči ko bodo šparglji, da se oglasim.
Kosobrin, lepa.
Citiram: | navadni lapuh-mladi listi (Tussilago farfara) |
Cvetovi niso omenjeni? Lahko razložiš. Kot vidim si navedel, da se nabirajo kot zelenjava. Liste lahko kot zelenjavo, cvetove pa v omejenih količinah? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Agava
Pridružen/-a: 29.05. 2008, 11:06 Prispevkov: 388 Kraj: Litija
|
Objavljeno: 23 Mar 2010 20:49 Naslov sporočila: |
|
|
Čao,
jaz iz čemaža pripravim pesto - zmiksam in shranim v kozarčkih, v olivnem olju. Enkraten "nadomestek" tržaške omake za ribe! _________________ Lep pozdrav, Agava. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 05.01. 2008, 01:52 Prispevkov: 2449 Kraj: Vitanje in Litija
|
Objavljeno: 23 Mar 2010 21:49 Naslov sporočila: |
|
|
Mene na pohodih malo zakuri. Tu doma pa bo odličen zraven sveže utrganega paradižnika. Komi čakam. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Kosobrin Moderator foruma
Pridružen/-a: 31.12. 2007, 07:51 Prispevkov: 1056 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 24 Mar 2010 06:33 Naslov sporočila: |
|
|
Hojla!
Cvetovi lapuha se bolj uporabljajo v zdravilne namene, enako mladi listi. Stari listi so po nemški farmakopeji rakotvorni. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 05.01. 2008, 01:52 Prispevkov: 2449 Kraj: Vitanje in Litija
|
Objavljeno: 24 Mar 2010 18:06 Naslov sporočila: |
|
|
Danke. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lenko1
Pridružen/-a: 02.03. 2010, 20:19 Prispevkov: 16 Kraj: Brežice
|
Objavljeno: 24 Mar 2010 19:19 Naslov sporočila: |
|
|
Živjo
Ta mesec sem nabiral:
Navadna zvezdica - jedel sem jo v solati
Marjetica - cvetovi v solatah, listi v smoothijih (kašasti zeleni sok)
Čemaž - listi, cvetni popki in načetku meseca še čebulice v namazu iz sončničnih semen, pa tudi v mešanih solatah. Liste sem zblendal s cvetačo in avokadom v presno cvetačno juho, ki pa je postala zelo pekoča (zarad zblendanega čemaža)
Drobnjak - vsaj zdi se mi, našel sem ga ob savi, dal pa sem si ga v namaz iz semen
Kopriva - v namazu iz semen ter v smoothijih z banano
Trobentica - cvetovi in listi v solatah, cvetovi za okrasitve jedi
Topinambur - gomolje sem namakal v omake iz semen ali pa kar tako
Mrtva kopriva - cvetovi za okrasitve
Vijolica - cvetovi za okrasitve, listi in cvetovi v smoothijih
Vodna kreša - v namazih iz semen pa tudi v presnih juhah
Smrdljivka - našel sem še čisto mlade listke, še bele, ki pa so bili zelo hrustljavi in okusni
Smrekova storževka (goba) - malo popražene s čebulo in šetrajem
Hmelj - ob savi sem nabiral še čisto male hmeljeve poganjke, ki so komaj prišli ven iz zemlje, jedel sem jih kar tako
Letos pa sem začel seboj nositi še različna semena, ta mesec špinačo, blitvo, korenje, redkvico, žita, ki pa jih sproti malo posejem.
Lep pozdrav |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tinko Vedno v gibanju - leteči vrtnar
Pridružen/-a: 04.12. 2007, 12:40 Prispevkov: 2234 Kraj: Rovte, Šentjernej, Strunjan
|
Objavljeno: 25 Mar 2010 00:25 Naslov sporočila: |
|
|
Kosobrin! Kako pripraviš mlade liste breze kot zelenjavo? Na parceli imam brezo, liste nabiram za čaj, kot zelenjavo jih še nisem jedel. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Kosobrin Moderator foruma
Pridružen/-a: 31.12. 2007, 07:51 Prispevkov: 1056 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 25 Mar 2010 06:23 Naslov sporočila: |
|
|
MEŠANA POMLADANSKA SOLATA
Zmešamo enake dele regratovih listov, listov navadnega jagodnjaka, listov navadnega svinjaka, mladih brezovih listov, po okusu osolimo in okisamo, dodamo česen, olje (najboljše je oljčno olje) in solata je gotova.
VINO IZ BREZE
Potrebujemo: 5 dag svežih brezovih listov, 5 dag lubja mlade breze, 1 l dobrega belega vina in 1 l vode.
Brezove liste, lubje, vino in vodo kuhamo na rahlem ognju do 40°C, 15 do 20 minut. Po kuhanju mora tekočina stati še 20 minut. Vino precedimo, na dan ga popijemo 3 jedilne žlice. Pomaga pri vnetju vranice. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Voice
Pridružen/-a: 29.01. 2010, 05:56 Prispevkov: 4 Kraj: Kamnik
|
Objavljeno: 10 Apr 2010 05:07 Naslov sporočila: |
|
|
Do sedaj sem bil v glavnem na regratu, marčevkah in čemažu, iz katerega delam tudi pesto. Kar dobro se prodaja.
Danes in jutri grem pogledat za mavrahe in nabrati še več čemaža.
Aktivni vikendi so takooo lepi, pa še kaj se zasluži. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Voice
Pridružen/-a: 29.01. 2010, 05:56 Prispevkov: 4 Kraj: Kamnik
|
Objavljeno: 10 Apr 2010 05:10 Naslov sporočila: |
|
|
Kosobrin je napisal/a: | Hojla!
Cvetovi lapuha se bolj uporabljajo v zdravilne namene, enako mladi listi. Stari listi so po nemški farmakopeji rakotvorni. |
Mladi peclji cvetov lapuha lahko nadomestijo šparglje! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 05.01. 2008, 01:52 Prispevkov: 2449 Kraj: Vitanje in Litija
|
Objavljeno: 19 Mar 2011 09:39 Naslov sporočila: |
|
|
No, pa je marec spet tukaj. V solati in v ustih sproti pri nabiranju, se znajdejo trobentice, modre in bele vijolice, divji travniški drobnjak, bršljanasta grenkuljica, penuša, kislica, vršički kopriv, regrat, smrdljivka (vedno bolj in bolj sem navdušen nad njenim okusom), zvezdica, marjetice in še kakšna. _________________ zemlja, voda, sonce, zrak, svoboda |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 19 Mar 2011 09:54 Naslov sporočila: |
|
|
Divji travniški drobnjak - a to je tisto, ki raste med travo, čisto podobno drobnjaku? Torej je užiten? Najbrž je seveda iz družine lukov. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|