Vse o vseh rastlinah Seznam forumov Vse o vseh rastlinah
Za nas z zelenimi prsti ...
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Forum

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Forum, navodila, ideje, pripombe, pohvale, kritike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
kravzlj



Pridružen/-a: 31.12. 2007, 09:08
Prispevkov: 1340
Kraj: Zaboršt pri Dolu

PrispevekObjavljeno: 31 Dec 2007 17:16    Naslov sporočila: Forum Odgovori s citatom

Oi!

Na forumu me nekaj moti:

- mogli bi ga razdeliti na posamezne večje skupine, ker ni dovolj pregleden

-ni avtomatskega vpisa

Lp
_________________
" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
sempervivum



Pridružen/-a: 29.11. 2007, 14:06
Prispevkov: 1032

PrispevekObjavljeno: 01 Jan 2008 05:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kar zadeva avtomatski vpis, tega niti v sanjah ne dovolim. Čez noč nam bodo na forum nametali reklam za viagro, sex strani in podobno, zjutraj bom pa 4 ure kidala ... ne. to pa ne.

Kar pa zadeva razdelitev, je stvar okusa. Tudi sama se strinjam, da morda ni najboljša, vsekakoko pa taka, kot kje na konkurenčnem forumu ne bo nikoli.

Plonkanje je namreč na tem forumu prepovedano. To pa pomeni, nič fotografij, ki niso avtorske in nič tujega perja v obliki tekstov, pobranih kjerkoli z neta in objavljenih pod svojim imenom.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
sasok
Gost





PrispevekObjavljeno: 01 Jan 2008 14:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

AHAAA...
No, vredu jaz sem za svojo seminarsko napisal za slike in tekst VIRE IN LITERATURO tako da imam zavarovanje. Sicer pa nekaj slik mora biti, pa če je napisano, kje jih najdeš, spoh ni problema! Ker pa da bi si sam vse -npr. tudi tekst zmislil, bi pa mogo dobit nobelovo! ni pa veliko skopirano oz. zelo malo in je upam da v redu! Če ni ga bom pobrisal! Laughing


Nazadnje urejal/a sasok 01 Jan 2008 19:03; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
katrinca
Administrator foruma


Pridružen/-a: 29.11. 2007, 16:42
Prispevkov: 10188
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 01 Jan 2008 15:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Meni se zdi da si vse genialno zapisal. Se mi zdi tako prav. Predvsem, se ne bom spraševala, če vsi ti bambusi in pande pod tvojim balkonom rastejo
....hehehe...
Vsem je pa jasno, da ljudje nimamo čipov v glavi(še dobro, da ne), s katerimi bi se dalo vse pogruntat in vse znat. Poštevanko na primer znam, se s tem pohvalim, pa me nihče ne more obdolžit, da kopiram, ker si jo je nekdo že pred mnogimi leti zmislil.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
sasok
Gost





PrispevekObjavljeno: 01 Jan 2008 19:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja osebno me ne bi motilo če bi rasel velik bambus pod mojim balkonom in bi se spodaj podile pande! Ampak vse žav ni mogoče! Bi se bilo potrebno preseliti!
Nazaj na vrh
sempervivum



Pridružen/-a: 29.11. 2007, 14:06
Prispevkov: 1032

PrispevekObjavljeno: 02 Jan 2008 07:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Prosim, da spoštujete avtorske pravice iz znanje drugih.

Eno je seminarska naloga za 20 sošolcev, ki jo lahko (četudi je skrajno slaba Twisted Evil ) uvrstimo v znanstvena dela. Tam zadostiuje, da navedeš vire.

Povsem nekaj drugega pa je javna objava na internetu, četudi v forumu. Tu na žalost ne gre za znastveno delo, pač pa za kopiranje.

Sama se nagibam k temu, da - če prodajam tuje znanje, naredim link. Nikakor pa ne uporabljam tujih slik.

Če kopirate tuje strani pa poleg kopij slik navedite še, kdo in kdaj vam je dal dovoljenje za reproduciranje slik (npr. avtor blaženi mi je z mailom z dne ...).

Kar zadeva navedke iz knjig - v naketarih knjigah je že v kolofonu napisano, da je kakršnokoli javno kopiranje prepovedano ... Kaj pri tem ljudem ni razumljivo, ni razumljivo meni.

Kot moderatorka javno izjavljam, da ne prevzemam odgovornosti za kršitve avtorskih pravic s strani uporabnikov foruma.

Bom pa tistim, ki bodo kršili avtorske pravice tretjih oseb (založnikov knjig, revij, internetnih strani) onemogočila dostop do foruma. Žal, vem, da je to nepopularen ukrep, a ta forum je bil ustanovljen ravno zato, da se prepreči COPY PASTE ZNANOST konkurence...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
sasok
Gost





PrispevekObjavljeno: 02 Jan 2008 11:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hej sem uredil, ko bo na mojem rastlo kaj za pokazat, bom tudi SVOJE fotografije nalepil ali pa mi lahko kdo da njegove in jih prilepimLP
Nazaj na vrh
ygregorn
Gost





PrispevekObjavljeno: 02 Jan 2008 12:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zdravo,

Sem zadnji človek, ki bi si prilaščala tuje znaje ali izdelke. Bo pa tule le nekaj dodala, da ne bomo šli v skrajnosti :D

Vsesplošno so dovoljeni citati - razen, če se uporabljajo v reklamne ali kakšne drugačne pridobitniške namene - takrat moramo pridobiti avtorjevo privolitev.

To se pravi, če boste določeni tekst ali del teksta skopirali (se ga pa ne sme spreminjati!) in pri tem navedli vir in avtorja - je to popolnoma dovoljeno, še posebej če je to objavljeno na spletu, kjer je vsakomur dostopno. To velja tudi za citate iz knjig.
Čemu bi pa služila literatura, če znanja, ki ga iz nje pridobimo ne bi smeli uporabljati? Citiranje ni kopiranje. Saj si ne prilaščamo avtorjevega dela.

Pri izdelavi seminarskih, bi(če bi šli čisto po pravilh)morali navesti avtorja, njegovo delo in stran oziroma odstavek, ki smo ga uporabili, že med pisnim izdelkom, oziroma takoj za njegovim tekstom in ne samo na koncu.
Meni se zdi pri takšnih poljudnih temah, kot se jih mi lotevamo to čisto pretiravanje, še v strokovni literaturi to ni vedno praksa.

Sem pa zato, da se uporabljajo predvsem lastne fotografije in tako kot pravi Renata raje naredijo linki kot kopije, pa četudi je avtor oznančen.
Je meni tudi presedlo, ko sem našla sliko hibiskusa pod temo kaktusi Evil or Very Mad - pa to ni nikogar motilo Question

LP

Tamara
Nazaj na vrh
katrinca
Administrator foruma


Pridružen/-a: 29.11. 2007, 16:42
Prispevkov: 10188
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 03 Jan 2008 08:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Se strinjam z Tamaro!
In dodajam svoja razmišljanja:

Kar se fotk tiče, se mi zdi bolje, da se linki dodajo.

Kar pa se besedil tiče se mi ne zdi nič narobe, če združimo v članku vso znanje o posamezni rastlini, ki smo jih našli v različnih člankih, internetu, knjigah.....Se mi zdi, da je to nov izdelek. Ker če bi pisali samo o naših lastnih izkušnjah, bi gledano bolj na široko, meli vsi skupaj zelo malo za napisat. Pa čeprav bi vsi skupaj združili svoje izkušnje. Saj tudi avtorji raznih knjig in enciklopedij ne govorijo iz svojih izkušenj. Zbrali so pač znanje. Mene moti to, da ko si želim kakšno rastlino v podrobnostih spoznat, naletim samo na secirana znanja v različnih revijah in knjigah, v slovenščini je na internetu malo zapisano, angleščine pa ne berem tekoče.
In če hočem popolno sliko, ne vidim druge poti kot da pač združim posamezna znanja ali pa preberem članek, ki ga je kdo drug napisal na podoben način.

Je to kopiranje? Kršenje avtorskih pravic?
Meni se ne zdi tako.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
solinar



Pridružen/-a: 01.01. 2008, 18:44
Prispevkov: 345
Kraj: Na desnem bregu Save

PrispevekObjavljeno: 03 Jan 2008 11:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdrav!
S tem razmišljanjem Katrince se strinjam.
Mislim, da je nekaj drugega pisati neke seminarske naloge, kjer morajo biti navedeni viri in sodelovanje, pisanje ali komentiranje na nekem forumu pa je zame debata- pogovor.Question

Opazil pa sem, da se res pojavlja kopiranje tekstov, če svoje je še sprejemljivo, tuje pa je res lahko problem, če ne navedeš avtorja.

Meni je praksa važnejša, jo pa včasih teže spraviš na papir!
_________________
Scribere scribendo, dicendo dicere disces. -- "S pisanjem se naučiš pisati, z govorjenjem govoriti."
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Cleia



Pridružen/-a: 10.02. 2008, 23:59
Prispevkov: 215
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 23 Feb 2008 13:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Se oproščam, ker sem tako pozna ampak tole je forum o rastlinah. Povejte mi, kaj je narobe s tem, če nihče ne ve pretirano veliko ali dovolj o neki rastlini in se nekdo potrudi in skupaj spravi podatke z interneta, kake knjige,svojih izkušenj in to objavi? Nič. Meni se vsekakor zdi bolje in lažje, če mi kdo 'prinese vse pod nos semkaj', kot pa da iščem po literaturi in internetu kot nora. Poleg tega, včasih ko imam čas tudi sama delam te povzetke o kaki vrsti, ker mi je pač fajn in se ven iz tega zelo veliko naučim.

Tudi mi ni jasno, kaj je narobe s tem, če k opisu dodaš sliko z interneta. Meni nič ne pomaga opis in pogoji in skrb in vse to, če pa niti ne vem, kako stvar izgleda.

Se pa strinjam s tem, da copy paste ni za nikamor. Lahko se podatki vsaj malo pretresejo in se izlušči bistvo, izmed slik se pa izbere eno ali dve najboljši.

Cool Cleia
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Vse o vseh rastlinah Seznam forumov -> Forum, navodila, ideje, pripombe, pohvale, kritike
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.