|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 09 Avg 2011 14:47 Naslov sporočila: Kefirjeva gobica - mlečni napitek |
|
|
---
Nazadnje urejal/a muha 05 Jun 2013 03:18; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 28.07. 2011, 20:45 Prispevkov: 1867
|
Objavljeno: 09 Avg 2011 19:20 Naslov sporočila: |
|
|
Meni se zdi vse to precejanje odveč in sem iznašla tole: vzameš vrečko v kateri prodajajo česen, je plastična, naj ima drobne luknjice (ker so različne). Na eni strani jo zavozljaš ali prevežeš s primerno vrvico, vanjo daš kefirjevo zrno, zavežeš še na drugi strani.
Ko je kefir gotov, vzameš iz njega vrečko, jo daš v novo mleko in to je to. Občasno spereš vrečko z zrnci, ko se preveč namnožijo, vrečko odvežeš in zrnca razdeliš interesentom.
Mimogrede: sem potem enkrat odkrila, da se na spletu dajo podobne vrečke celo kupiti. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Martinka
Pridružen/-a: 18.07. 2009, 19:48 Prispevkov: 343 Kraj: Kranj, NV: 388 m
|
Objavljeno: 14 Avg 2011 22:50 Naslov sporočila: |
|
|
Meni je všeč čvrst jogurt in ga ne precejam, da bi dobila tekočega. Pri izdelavi si pomagam z malim plastičnim cedilom:
http://album.ringaraja.net/index.php?page=image1&ID=159709
Dobila sem ga za darilo in naj bi bil namenjen ločevanju rumenjaka od beljaka. Morda veste, kje jih prodajajo, da bi jih kupila 8, za vsak kozarček enega. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
NaDy
Pridružen/-a: 08.06. 2010, 20:38 Prispevkov: 38 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 15 Avg 2011 18:41 Naslov sporočila: |
|
|
Ta mala cedila sem jaz dobila pri predstavitvi taperver posode če želiš lahko vprašam sodelavko če se dajo kupit. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Martinka
Pridružen/-a: 18.07. 2009, 19:48 Prispevkov: 343 Kraj: Kranj, NV: 388 m
|
Objavljeno: 23 Maj 2012 21:15 Naslov sporočila: |
|
|
Kje bi lahko bil problem, da se mi kar naenkrat kefir ne naredi več. Septembra mi je Muha na Paradajzfešto prinesla kefitjevo gobico - nekaj zrnc. Kefir se je običajno lepo naredil v dobrem dnevu. Sedaj pa se mi je že cca 10x zaporedoma zgodilo, da se v 2 dneh še ni naredil kefir. Zadevo sem še malo pustila, nakar se je naredila skuta, namesto kefir. Pa več kot pol kozarca je bilo sirotke. Kefirjevo gobico, kadar ne delam kefirja, hranim v steklenem kozarčku v hladilniku in vedno je namočena v mleku. Nekaj časa je gobica precej hitro rasla, sedaj je že daljše obdobje enako velika. Je gobica fuč ali kaj? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 28.07. 2011, 20:45 Prispevkov: 1867
|
Objavljeno: 24 Maj 2012 04:40 Naslov sporočila: |
|
|
Ne, fuč ni. Troje je lahko.
1. V gobici so se razmerja med različnimi bakterijami in glivami tako spremenila, da zdaj dobiš pač tak kefir.
2. Uporabljaš zadnje 10 dni drugo mleko, mimogrede, je prekuhano?
3. Mrzlo je te dni, pa to bolj ustreza drugim vrstam v kulturi in se hitreje razmnožujejo.
Daj gobico tgemeljito operi, jo daj v malo mleka, pusti en dan, speri, spet pusti v mleku en dan........ Vse imej na toplem, vsaj v omarici v kuhinji. Nato zalij z več mleka in počakaj, da se naredi kefir.
Če ne bo sprememb, poročaj, pa bomo razmišljali naprej. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 31 Maj 2012 04:43 Naslov sporočila: |
|
|
bosonoga je napisal/a: | dobila sem tibetansko gobo pa ne znam z njo
mi zna kdo kaj svetovati
dobila sem jo v mleku
prosim za pomoč |
metuljc je napisal/a: | Prvič slišim zanjo.
Sem malo po netu poobrskala in bi rekla, da gre za navadno kefirjevo gobico. Se motim? |
bosonoga je napisal/a: | mogoče samo ne vem kako naj delam z njo
je kje kakšen recept mogoče??? |
Tibetanska goba = tibetanska gliva = kefirjeva gobica |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Furman
Pridružen/-a: 11.05. 2011, 13:10 Prispevkov: 200 Kraj: Kot pri Ribnici na Dolenjskem
|
Objavljeno: 02 Jun 2012 19:13 Naslov sporočila: |
|
|
Mene pa zanima ali bi se tale kefir delal tudi iz kozjega mleka? Imam koze in ena ima samo eno kozico, ki sesa samo en sesek drugega moram molzt. Mleko kot tako pri nas nihče ne pije pa bi probal s to gobico, morda bi dobil kaj zanimivega in zdravega _________________ Boj se ljudi, ki ne znajo jokati.
Ne gledajo v oči
in ne znajo stisnit dlani. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 28.07. 2011, 20:45 Prispevkov: 1867
|
Objavljeno: 02 Jun 2012 20:32 Naslov sporočila: |
|
|
Seveda, zakaj pa ne. Mlečni sladkor ima. Sploh pa vem, da ga je delala znanka z enega drugega spletnega foruma. Kar veselo poskusi in - dober tek. Če bo kefirja preveč, ga lahko zliješ na gazo, ki jo daš na cedilo, pustiš nekaj ur, lahko čez noč pokriuto, da se odceja in dobiš dober svež, mlad sirček. Tudi sirotka, ki se bo nabrala spodaj, je vredna uživanja. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Martinka
Pridružen/-a: 18.07. 2009, 19:48 Prispevkov: 343 Kraj: Kranj, NV: 388 m
|
Objavljeno: 02 Jun 2012 20:47 Naslov sporočila: |
|
|
Metuljc,
hvala za pomoč in napotke. Zadeva se je spet uredila, ko sem začela uporabljati vse sestavine na sobni temperaturi. Očitno ni bilo najbolje, da sem gobico hranila v hladilniku in jo potem dala direkt iz hladilnika v na sobno temperaturo ohlajeno skuhano mleko. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Furman
Pridružen/-a: 11.05. 2011, 13:10 Prispevkov: 200 Kraj: Kot pri Ribnici na Dolenjskem
|
Objavljeno: 03 Jun 2012 00:39 Naslov sporočila: |
|
|
Super
a mi lahko kdo odstopi zrno gobice? _________________ Boj se ljudi, ki ne znajo jokati.
Ne gledajo v oči
in ne znajo stisnit dlani. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 03 Jun 2012 01:55 Naslov sporočila: |
|
|
Od mene lahko dobiš zamrznjeno - po običajni poti. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Furman
Pridružen/-a: 11.05. 2011, 13:10 Prispevkov: 200 Kraj: Kot pri Ribnici na Dolenjskem
|
Objavljeno: 03 Jun 2012 12:18 Naslov sporočila: |
|
|
Ja super a lahko v ponedeljek? mislim jutri _________________ Boj se ljudi, ki ne znajo jokati.
Ne gledajo v oči
in ne znajo stisnit dlani. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 03 Jun 2012 12:38 Naslov sporočila: |
|
|
Zmenjeno. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|