|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Demetra
Pridružen/-a: 02.03. 2011, 19:59 Prispevkov: 259 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 25 Sep 2011 19:13 Naslov sporočila: Paprika |
|
|
Čas je za ozimnico iz sladke paprike.
VLOŽENA PEČENA PAPRIKA
Uporabila sem rdečo, dolgo papriko. Plodove sem oprala, s krpo osušila, jih razpolovila ter odstranila semena.
Pekla sem jih v pečici pri 200°C na rešetki, zložene nanjo s prerezano stranjo navzdol. Pod rešetko sem za odcejeno tekočino podstavila pekač enake površine. Ko je koža paprik malo porjavela, sem jih zložila v posodo ter za pečenje na rešetko pripravila naslednjo količino.
Še pred peko sem pripravila polivko. V loncu sem pristavila belo rastlinsko olje (olivno bi bilo še boljše), vinski kis (razredčen z vodo po okusu) ter sol. Polivko sem prevrela in odstavila.
Razmerje polivke za 2 kg paprike je: 3 dl olja, 2 dl kisa, sol po potrebi.
Pečenih paprik nisem olupila in sem jih kar sproti s penovko pomakala v kisovo mešanico ter nadevala v pripravljene steklene kozarce. Nazadnje sem prilila še vročo kisovo mešanico, z ročajem kuhalnice iz kozarcev sprostila zračne mehurčke ter kozarce dobro zaprla.
Še tople kozarce sem zavila v odejo, da se bodo počasi ohlajali.
Opomba: Nekaj pečene paprike sem ohladila ter jih prav tako neolupljene vakuumsko zavarila v vrečke in jih shranila v zamrzovalno skrinjo.
Dobro, torej paprika je pospravljena. Ampak zatem sem še skoraj eno uro čistila pečico. Kako naj naslednjič spečem papriko, da si prihranim to mukotrpno drgnenje pečice?
Kako pa vi pečete papriko? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MARIJAV
Pridružen/-a: 20.05. 2010, 14:14 Prispevkov: 1647 Kraj: ŠTAJERSKA-PONIKVA
|
Objavljeno: 25 Sep 2011 19:33 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz jo s kožo navzgor dam na peki papir, pa mi še pladnja ni treba čistit! _________________ ŽIVETI NA PODEŽELJU JE NAJLEPŠE! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Demetra
Pridružen/-a: 02.03. 2011, 19:59 Prispevkov: 259 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 25 Sep 2011 19:36 Naslov sporočila: |
|
|
DOMAČI AJVAR
3 kg paprike
2,5 dl kisa za vlaganje
2,5 dl vode
2 čebuli
nekaj strokov česna
3 žlice sladkorja
poper v zrnu
žlica soli
1/2 kg gorčice
2 dl ajvarja
Uporabila sem rumeno in rdečo papriko, ki sem jo kar grobo zmlela v mešalniku. Prav tako sem zmlela čebulo in česen.
Kis sem zavrela z vodo, čebulo in česnom, ter dodala sladkor, sol in poper. Nato sem dodala mleto papriko ter kuhala cca 15 minut. Zatem sem kuhano papriko na kratko odcedila ter ohladila. Vmešala sem gorčico ter ajvar, da je nastala gosta vendar sočna masa. Shranila sem jo v manjše kozarce ter pospravila v shrambo.
Opomba: Za nekaj obrokov sem svežo papriko očistila semen ter jih cele dala v PVC vrečke in jih spravila v zamrzovalno skrinjo. Iz njih pa bom pripravila polnjene paprike. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Demetra
Pridružen/-a: 02.03. 2011, 19:59 Prispevkov: 259 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 25 Sep 2011 19:39 Naslov sporočila: |
|
|
MARIJAV,
peki papir? Dobra ideja. Mi je žal, da tega nisem že včeraj vprašala. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MARIJAV
Pridružen/-a: 20.05. 2010, 14:14 Prispevkov: 1647 Kraj: ŠTAJERSKA-PONIKVA
|
Objavljeno: 20 Feb 2013 19:42 Naslov sporočila: Skisana paprika z zeljem |
|
|
Tole sem pa jedla nekoč pri moževi mami in mi je bilo noro dobro, ker je polno vitaminov in čisto naravno. Kolikor se spomnim njenega pripovedovanja, je delala takole:
Paprike je pripravila kot za filanje - brez pokrovčkov, notri je natlačila naribano osoljeno sveže rdeče zelje, potem pa je te napolnjene paprike tesno zložila v lesen škafec in jih z lesenimi deščicami pokrila ter močno obtežila s kamni ter pustila, da se je vse skupaj skisalo kot da bi bilo samo zelje. Žal ne vem, ali je dodala kaj tekočine ali nič.....
Bom letos poskusila narediti in upam, da se mi posreči, ker mame žal nimam več pri roki, da bi jo vprašala za še kaka podrobnejša navodila. _________________ ŽIVETI NA PODEŽELJU JE NAJLEPŠE! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 20 Feb 2013 20:04 Naslov sporočila: |
|
|
MARIJAV, mogoče kaj TAKEGA? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MARIJAV
Pridružen/-a: 20.05. 2010, 14:14 Prispevkov: 1647 Kraj: ŠTAJERSKA-PONIKVA
|
Objavljeno: 21 Feb 2013 14:16 Naslov sporočila: |
|
|
E, to bo to. Se nisem spomnila, da bi pogledala po kulinariki, je pa moževa mama Varaždinka, pa sem mislila, da je recept iz tistega okolja. _________________ ŽIVETI NA PODEŽELJU JE NAJLEPŠE! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|