|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 07 Nov 2011 17:12 Naslov sporočila: |
|
|
Čestitke in dober tek |
|
Nazaj na vrh |
|
|
ZDEZGO
Pridružen/-a: 19.01. 2011, 22:38 Prispevkov: 7 Kraj: ZAGORJE
|
Objavljeno: 07 Nov 2011 19:54 Naslov sporočila: |
|
|
pri nas je že tudi kislo. Vendar pa ga mi sedaj nič več ne obtežujemo s kamnom, ampak z vrečo vode. Ta se zelo lepo prilega posodi in tako nam zelja ni treba prati. Enostavno dvignemo vrečo, jo preložimo v posodo in vzamemo zelje. _________________ ZELENKA |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 05 Nov 2012 20:08 Naslov sporočila: |
|
|
Tagetes je napisal/a: | Za kisanje zelja je 2% soli na čisto težo zribanega zelja.
Zelo uspešen postopek kisanja zelja je v vrečah za smeti. Pri nas kisamo zelje nekako 4 do 5 kg naekrat, tako se bolje drži.
Postopek je naslednji:
vzamem 10 litrsko plastično vedro, ki ga oblečem z notranje strani s 30 l vrečo za smeti, že iz vizuelnih razlogov vzamem vedno belo, v vrečo natlačim kakšne 4 do 5 kg zribanega in posoljenega zelja tako, da pride tekočina na vrh. Zelje zaprem z dvojno vrečo za smeti, v katero nalijem cca 1 in pol litra vode, v katero dodam žlico soli, vrečo z vodo zavežem, drugo vrečo poveznem čez rob vedra. Pa v temno klet in po treh tednih je zelje skisano.
|
metuljc je napisal/a: | Tagetes, pa so te vreče iz materiala, ki je sprejemljiv za stik s hrano? 50 kg vreče za kisanje zelja (namenske) so nekje okoli 70 centov, so iz močnega materiala, ki je primeren za stik z živili. |
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
tiguan
Pridružen/-a: 01.06. 2010, 22:34 Prispevkov: 1059
|
Objavljeno: 26 Nov 2012 00:30 Naslov sporočila: |
|
|
Kisanje zelja ni preprosto, kot si nekateri mislijo, zelje-sol-zelje-sol-obtežitev-skale in adijo...potem pa se začne, rečeno je od 10-25% (imel okoli 20%) teža na desko, ampak če daš preveč ni vredu, če je premalo spet ne, slučajno sem včeraj videl, da se ob pritisku na skale dvigajo mehurčki to bi znalo poment, da zelje ne bo vredu, soli sem dal 2%, zelje ima kisel vonj in, ko sem ga probal se mi zdi vredu, če ima kdo izkušnje, kaj je bilo s temi mehurčki, rečeno je, da se potem težo zmanjša to sem slišal od doktorja http://tvslo.si/predvajaj/gost-dr-janez-hribar-kisanje-zelja-in-priprava/ava2.149856082/
imam pa še eno posodo, letos to prvič počnem, in prvič kisam-o v plastičnem sodu, včasih se je kisalo v kadi in se ni videlo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MARIJAV
Pridružen/-a: 20.05. 2010, 14:14 Prispevkov: 1647 Kraj: ŠTAJERSKA-PONIKVA
|
Objavljeno: 26 Nov 2012 09:51 Naslov sporočila: |
|
|
Pri nas že vrsto let kisamo polovičke zeljnih glav tako, da jih posolimo, naložimo v vrečo za zelje (dvojno za vsak slučaj), gor nalijemo vodo, da prekrije glave, zavežemo notranjo vrečo čisto do vode, še zunanjo zavežemo in nič ne obtežujemo, le pokrijemo posodo, da je tema notri. Vedno se nam krasno skisa, letos je posebej dobro, ker sem ga solila jaz in to manj, kot je prejšnja leta delal mož . Nič ga ni treba prati, to je najboljše. Vzamem ven pol glave, narežem, skuham, popražim na česnu in čebuli in to je to. _________________ ŽIVETI NA PODEŽELJU JE NAJLEPŠE! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 28.07. 2011, 20:45 Prispevkov: 1867
|
Objavljeno: 26 Nov 2012 13:56 Naslov sporočila: |
|
|
MARIJAV je napisal/a: | Pri nas že vrsto let kisamo polovičke zeljnih glav tako, da jih posolimo, naložimo v vrečo za zelje (dvojno za vsak slučaj), gor nalijemo vodo, da prekrije glave, zavežemo notranjo vrečo čisto do vode, še zunanjo zavežemo in nič ne obtežujemo, le pokrijemo posodo, da je tema notri. Vedno se nam krasno skisa, letos je posebej dobro, ker sem ga solila jaz in to manj, kot je prejšnja leta delal mož . Nič ga ni treba prati, to je najboljše. Vzamem ven pol glave, narežem, skuham, popražim na česnu in čebuli in to je to. |
Sem naredila enako, po nasvetu Marije in potrjujem, da je res super. Dobro, dobro,....... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
finpol1
Pridružen/-a: 12.07. 2012, 11:46 Prispevkov: 27
|
Objavljeno: 13 Dec 2012 08:38 Naslov sporočila: |
|
|
Mogoče kdo ve, kako dolge korenine naredi oz. koliko zelje rabi zelje, če ga imaš v vazi? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|