|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Kosobrin Moderator foruma
Pridružen/-a: 31.12. 2007, 07:51 Prispevkov: 1056 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 30 Jan 2008 20:41 Naslov sporočila: Hren - Armoracia rusticana, syn. Cochlearia armoracia |
|
|
Armoracia
Hren - Armoracia rusticana, syn. Cochlearia armoracia recept
Armoracia rusticana (lapathifolia) - hren
Trajnice Golob - Klančič nabava in opis
(dodala katrinca)
HREN - Armoracia lapathifolia
družina: križnice
domača imena: turman
tuja imena: ren, Barba forte, Crenno, Great Raifort, Kren
UPORABNI DELI:
korenina, list
ZDRAVILNOST:
proti kašlju, obolele ledvice in mehur, revma, proti glavobolu, zobobolu, astmi, vnetje dlesni, pomaga pri menstrualnih težavah
ČAS NABIRANJA:
januar, februar, marec, april, september, oktober, november, december
UPORABA:
čaj, obkladek, kaša, začimba, čiščenje rok, sok, vino, kis
NAVADNI HREN (Armoracia lapathifolia Usteri)
Je močna do 1,5 metra visoka trajnica z debelo, lesnato in korenasto odebeljeno korenino. Steblo je pokončno, brazdasto in v zgornjem delu razraslo. Pritlični listi so zelo veliki, podolgovati in dolgopecljati, goli in bleščeče zeleni. Listi na spodnjem delu stebla imajo krajše peclje. Na zgornjem delu stebla se razvijejo podolgovato puščičasti listi, ki so z zoženim dnom prirasli k steblu, vsi listi so napiljeni. Cveti od maja do junija, cvetovi so združeni v grozdasta socvetja. Prvotna domovina je jugovzhodba Evropa. Koren je uzredno ostrega in pekočega okusa. Dolge hrenove korenine izkopavamo od septembra do februarja. Uporabljamo jih sveže. Da ostanejo dlje sveže, jih hranimo v zasipnici, v temni kleti, kjer ne zmrzuje. V temi morajo biti zato, da ne začno poganjati.
Učinkovine: gorčično olje, glikozidi, kalijeva sol, nekaj vitamina C.
Uporabnost: pomaga pri kašlju, kot obkladek pomaga pri revmatičnih obolenjih, zdravi zobobol, glavobol in astmo, listi se lahko uporabljajo za umivanje rok
Hren se uporablja kot začimba.
Čas nabiranja: korenina: od meseca septembra do meseca aprila ( nabira se v vseh mesecih, ki imajo v imenu črko »R«),
list: maj, junij, julij, avgust. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
babaco
Pridružen/-a: 03.01. 2008, 18:36 Prispevkov: 1854 Kraj: vrhnika
|
Objavljeno: 21 Mar 2008 17:29 Naslov sporočila: |
|
|
No jaz sem ga šel nakopat, sosed na njivi pa ga večkrat, pravi,da je dober za mačka preganjat. _________________ babaco |
|
Nazaj na vrh |
|
|
babaco
Pridružen/-a: 03.01. 2008, 18:36 Prispevkov: 1854 Kraj: vrhnika
|
Objavljeno: 23 Mar 2008 10:07 Naslov sporočila: |
|
|
Letos pa bolj peče, najbrž to pomeni , da bo boljša letina. :D _________________ babaco |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 23 Mar 2008 10:40 Naslov sporočila: |
|
|
Babaco, tudi meni se zdi letos izjemno pekoč . |
|
Nazaj na vrh |
|
|
babaco
Pridružen/-a: 03.01. 2008, 18:36 Prispevkov: 1854 Kraj: vrhnika
|
Objavljeno: 23 Mar 2008 11:22 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, ja, kar pripravi embalažo( platojčke, kozarce, vrečke za zmrzovanje,..) letos bo dobra letina. _________________ babaco |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 23 Mar 2008 13:58 Naslov sporočila: |
|
|
Babaco, a veš, da ga še nikoli nisem shranjevala . Svoje je "odslužil" za veliko noč, potem smo pa kar pozabili nanj.
Kako pa ti to narediš in kako se obnese - mislim na uporabnost in okus? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
babaco
Pridružen/-a: 03.01. 2008, 18:36 Prispevkov: 1854 Kraj: vrhnika
|
Objavljeno: 23 Mar 2008 14:13 Naslov sporočila: |
|
|
Zdajle sem se pa dobro nasmejal, jaz sem namreč mislil na splošno letino ( sadje, krompir, zelje,..). Mogoče sem malo nerodno napisal, no ja.
_________
dodala administratorka - prenos iz drugih tem
jasminka:
"Sem slišala, da se hren izkopava samo v času - v mesecih, ki vsebujejo črko
"r" (september, oktober, november, december, januar, februar, marec, april), sicer ima zelo grenak okus."
muha:
"Prav si slišala. Hren, kot tudi veliko drugih korenovk in gomoljnic, je najbolj okusen v času, ko preneha z rastjo.
V času rasti je pekočega grenko-vodenega okusa, mehak in ga ni možno lepo naribati. Skratka neprimeren za uporabo. Potrjeno s poskusom, izvedenim tik pred pisanjem tegale odgovora" _________________ babaco |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Igy
Pridružen/-a: 13.05. 2009, 08:34 Prispevkov: 1738 Kraj: Gorenjska
|
Objavljeno: 08 Jan 2010 13:58 Naslov sporočila: |
|
|
Preprosto a uporabno pravilo "R". _________________ LP
---------------------------------------
Šele ko zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 04 Apr 2010 09:19 Naslov sporočila: |
|
|
Pravkar sem ga naribala pa ravno fajn prehlajena sem - uh kako pašeee . He, he, tale, ki je žegnan, bo upam še bolj učinkovit . |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 29.11. 2007, 15:47 Prispevkov: 10107
|
Objavljeno: 08 Apr 2012 12:44 Naslov sporočila: |
|
|
Če za k šunki niste porabili cele korenine, bi pa radi, da bi vam rasel doma, ostanek korenine čisto preprosto nekje na primernem prostoru vtaknite v zemljo. Lahko tudi sredi trave, pod drevesom, ob robu vrta ... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|