|
Vse o vseh rastlinah Za nas z zelenimi prsti ...
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Garden-ja Moderator foruma
Pridružen/-a: 13.03. 2009, 15:38 Prispevkov: 3436
|
Objavljeno: 07 Avg 2011 11:56 Naslov sporočila: |
|
|
S čim pa pasiraš? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
wizzadoo
Pridružen/-a: 25.05. 2011, 16:14 Prispevkov: 55 Kraj: Portorož
|
Objavljeno: 07 Avg 2011 12:05 Naslov sporočila: |
|
|
Mi šalšo ne vlagamo v kozarce na koncu, ampak sam počakamo da se mal ohladi, damo v jogurtove lončke in v skrinjo ... 1 leto sigurno traja, kaj več pa nam ne ostane
Danes pa se kuha pikant šalša, na ene 2l kolkor bo na koncu pršlo ven je šlo kar 8 čilijev (1x Naga Morich, 2x habanero red, 1x habanero orange, 1x calabrese tondo, 2x hungarian yellow, 1x nek madžarski) _________________ "When you lend a penny, people steal your wallet!" |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MARIJAV
Pridružen/-a: 20.05. 2010, 14:14 Prispevkov: 1647 Kraj: ŠTAJERSKA-PONIKVA
|
Objavljeno: 07 Avg 2011 13:08 Naslov sporočila: Pasiranje |
|
|
No, če mene vprašaš, jaz imam že tretje leto eno super pasirko za paradižnike, podobno flajš mašini, kjer zgoraj notri filaš mehke paradižnike s semeni in kožami vred, melješ, nato ti lupine in semena meče na en kup, spodaj pa teče ven dobesedno spasirana mezga. Bom poslikala ali pa poizkusila dati link do slovenskega proizvajalca.
Na isto mašino spasiram tudi podušene breskve ali marelice za marmelado, ker moji vnuki ne smejo notri videt kožic _________________ ŽIVETI NA PODEŽELJU JE NAJLEPŠE! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Garden-ja Moderator foruma
Pridružen/-a: 13.03. 2009, 15:38 Prispevkov: 3436
|
Objavljeno: 07 Avg 2011 13:24 Naslov sporočila: |
|
|
Se priporočam za kakšno sliko.
Ravnokar sem videla v katalogu Mercator tehnika eno električno pasirko ampak je okoli 80€. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Sabur
Pridružen/-a: 17.03. 2009, 09:00 Prispevkov: 2540 Kraj: 127.0.0.1
|
Objavljeno: 07 Avg 2011 13:51 Naslov sporočila: |
|
|
Garden-ja, takšen model imam:
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Garden-ja Moderator foruma
Pridružen/-a: 13.03. 2009, 15:38 Prispevkov: 3436
|
Objavljeno: 07 Avg 2011 20:51 Naslov sporočila: |
|
|
Kam pa meče olupke in seme? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Sabur
Pridružen/-a: 17.03. 2009, 09:00 Prispevkov: 2540 Kraj: 127.0.0.1
|
Objavljeno: 08 Avg 2011 08:33 Naslov sporočila: |
|
|
Kontra smer od salse. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Darso
Pridružen/-a: 31.03. 2010, 11:05 Prispevkov: 663
|
Objavljeno: 24 Avg 2011 12:50 Naslov sporočila: recept |
|
|
Jaz pa šalšo naredim takole. Na olivnem olju prepražim čebulo in česen dodam na četrtine narezane paradižnike, papriko, malancane, peteršilj,... vsakič drug dodatek, prevrejem spasiram, malo solim. Nalijem v kozarce ali Frucktal steklenice, od zgoraj zalijem z oljem in zaprem. Uporabim za omake - zrezki, sarma, segedin golaž, bograč, testenine, tortilje, filana paprika,.... lp Darja |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Lana
Pridružen/-a: 13.02. 2008, 18:57 Prispevkov: 659 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: 24 Avg 2011 20:22 Naslov sporočila: |
|
|
Sem mislila, da bo veliko receptov, hehe. NO, jaz vlagam paradižnike v kozarce, ker mi iz skrinje niso tako dobri.
Samo paradižnike vlagam tako, da jih poparim, da gre lupinica enostavno proč, jih narežem na pol ali na četrt, nič ne dam pešk proč, samo muho in potem kuham nekaj časa, da se zmehča, zmeljem kar s paličnim mešalnikom, povrem toliko, da ni več pene (jo dol jemljem vmes), kar nikakor ne traja tri ure, še eno uro ne, cel postopek traja eno uro z lupljenjem vred, če je za dva velika lonca paradižnikov. Aha, dam zraven še malo soli in če če imam kaj zraven, npr. baziliko, ali tudi ne. Potem pa to odvisno od količine dam vret v lonec z vodo (če jih je manj) ali pa v pečico za pol ali eno uro, odvisno do velikosti kozarcev, p apustim potem v loncu ali pečici, da se ohladi.
Če delam bučke, je postopek podoben. Prepražim česen da zadiši, dodam na kocke narezane bučke, ko so še na pol trde dodam paradižnik, olupljen in na kocke narezan in to dušim, da se paradižnik razpusti. Seveda prej dodam sol, na koncu pa pateršilj. Vse skup dam v kozarec in vrem zaprtega še pol do eno uro, odvisno od velikosti, za vsak deci prostornine približno 10 minut.
Če delam kumare, popražim kumino in gorčična semena, včasih koriander, pač kam imam pri roki, dodam na kocke narezane kumare, če imam še karkoli za zraven dat (brokoli, cvetačo, prej malo pokuham in dam zraven), olupljen in na kocke narezan paradižnik, solim, dodam curry in chilly, ko še ni čisto mehko odstavim, dam v kozarce, paradižnik mora prekrivat zelenjavo in vrem spet enako dolgo kot bučke.
Včasih naredim mešanico pražene čebule, paprike in paradižnika. Včasih dodam tudi korenje, odvisno kaj imam na vrtu, na koncu pa paradižnik, solim, začinim (meni h korenju paše koper, ali peteršilj, h papriki pa zelena in česen pa šetraj in peteršilj), dam v kozarce, vrem potem kot zgoraj napisano pri bučkah.
Vsi shranki s paradižnikom morajo biti čez zimo v kleti, ne smejo biti na toplem. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 03.06. 2010, 17:01 Prispevkov: 1152 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 25 Avg 2011 08:14 Naslov sporočila: |
|
|
živio, enako mašinico kot jo je prikazal Sabur sem letos nabavila. odločila sem se za pasirko iz trde plastike (cca 25E). mašinica ne melje, pasira paradajze in ločuje narejeno. odlična zadeva. gostota mezge, katero hočeš pripraviti na tak ali drugačen način je zelo odvisna od kvalitete paradajza. ugotovila sem, da je najboljši paradajz še vedno volovsko srce in pelati, katere italijani uporabljajo za sušenje (kako se imenujejo ne vem). zelo, zelo sta mesnata, zaradi tega imata manj vode, zaradi tega se manj časa kuhata, zelo ukusna sta in zaradi tega meni najboljša. lpvoda |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Demetra
Pridružen/-a: 02.03. 2011, 19:59 Prispevkov: 259 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 30 Avg 2011 19:47 Naslov sporočila: |
|
|
Pred nekaj dnevi sem selala salso po receptu, ki ga je zapisala Darso.
Prevladoval je paradižnik, namesto peteršilja pa sem dodala baziliko. Za pikanten okus še en manjši feferon. Pasirala nisem, ampak sem samo dobro zmiksala s paličnim mešalnikom. Odlično je.
Čez nekaj dni pa še druga runda. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Sabur
Pridružen/-a: 17.03. 2009, 09:00 Prispevkov: 2540 Kraj: 127.0.0.1
|
Objavljeno: 09 Sep 2011 07:58 Naslov sporočila: |
|
|
Del letošnjega arsenala:
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Dodo
Pridružen/-a: 15.01. 2010, 13:46 Prispevkov: 213 Kraj: KOPER
|
Objavljeno: 09 Sep 2011 11:22 Naslov sporočila: |
|
|
Evo tudi mene in moj recept:
Na srednji slikici se sicer bolj slabo vidi strojček za pasiranje.
Lani sem naredila posebej šalšo iz vseh rumenih in posebej iz vseh sort rdečih. Ker je bila precej gosta sem v kozarce dajala malo rumene, malo rdeče. Za videt je nekaj posebnega, ko pa zmešaš k ostali hrani se ne vidi razlika.
Moj postopek pa je sledeči: zmiksam paradižnike, dam v vreče iz blaga in pustim čez noč, da odcedi, potem prekuham, solin in vložim nekaj kozarcev, potem dodam baziliko in spet vložim v nekaj kozarcev, potem dodam preprežene, na drobno zrezano mešanico (bučke, paprika, malancani oz. kar imam na razlogo) in dodam še ostala zmiksana zelišča -(čebulo, česen, šetraj, peteršilj, origano, ....) in spet v par kozarcev. Na koncu pa
pustim malo in dodam pekočo papriko. Toko dobim iz enega kuhanja različne mešanice. Ta z vso ostalo zelenjavo je zelo praktična pri hitrih kosilih. Skuhaš pašto ali riž ali piro in ko je kuhano zmešaš kar mrzlo konzervo. Je res, da je cel dan packanja, ampak vsakič, ko odprem kozarec, si rečem: Ke dobro! _________________ http://dodvori.blogspot.com
http://dodo.mojalbum.com |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Sabur
Pridružen/-a: 17.03. 2009, 09:00 Prispevkov: 2540 Kraj: 127.0.0.1
|
Objavljeno: 09 Sep 2011 11:37 Naslov sporočila: |
|
|
Dodo
mene rumeni (brez rdečih) ni prepričal, ker je preveč prazen okus.
Moram pa priznati da imaš precej dela dokler to spraviš vse skupaj. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
wizzadoo
Pridružen/-a: 25.05. 2011, 16:14 Prispevkov: 55 Kraj: Portorož
|
Objavljeno: 13 Sep 2011 16:59 Naslov sporočila: |
|
|
+ = zmaga _________________ "When you lend a penny, people steal your wallet!" |
|
Nazaj na vrh |
|
|
valter
Pridružen/-a: 04.01. 2013, 14:20 Prispevkov: 1122 Kraj: Kras
|
Objavljeno: 12 Avg 2013 06:18 Naslov sporočila: |
|
|
Tako , paradajzi so zreli in začenjamo z kuhanjem ... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tigrček
Pridružen/-a: 01.12. 2012, 17:32 Prispevkov: 359 Kraj: videm dobrepolje
|
Objavljeno: 14 Avg 2013 10:41 Naslov sporočila: |
|
|
tam v kozarcih pri saburju sem videl,da niso polni, a je vseeno ali naplniš kozarec do vrha ali ne, ali daš na vrhu olivno olje, ali potem ko omako , salso vliješ v kozarec to še kaj pasteriziraš, da se mi ne bo kaj pokvarilo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 03.04. 2011, 18:15 Prispevkov: 3031 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 06 Jul 2014 12:48 Naslov sporočila: |
|
|
Letos se nam je super izšlo z zalogami šalše. Danes sem odprla zadnji kozarec . |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|